Pre životnosť a čo najdlhšie zachovanie kapacity batérie je potrebné nabíjať vtedy, keď mobil zapípa že je slabá batéria alebo krátko predtým a potom nabíjať nepretržite do plna. Takto sa docieli najmenší počet cyklov nabíjania, ktorých počet má vplyv na celkové strácanie kapacity batérie. Predčasné nabíjanie zvyšuje počet cyklov nabitia a znižuje kapacitu. Tak isto prerušenie nabíjania pred nabitím doplna a potom ďalšie dobíjanie sú pre batériu už 2 cykly namiesto jedného.
Na internete sa dajú nájsť grafy, ktoré ukazujú ako batéria stráca kapacitu pri rôzných stupňoch nabitia a teplotách.
Ideálna je teplota okolo 20 C. Čím vyššia teplota, tým horšie pre batériu. Pri nabíjaní sa batérie zahrieva. Stupeň zohriatia závisí od nabíjacieho prúdu t.j. rýchlosti nabíjania. Šetrnejšie je nabíjať slabšou nabíjačkou ak má človek čas (cez noc). Vlastná skúsenosť. Mal som dve nabíjačky od nokie 350 mAh a 800 mAh. Pri nabíjaní druhou tzv. rýchlonabíjačkou sa batéria nabila za polovičný čas ale sa silno zahrievala a jej životnosť bola polovičná.
Pri nízších teplotach od 20 C až do 0 C to batérii ako takej až tak nevadí, ale vplyvom nižšej teploty dokáže vydať menšie množstvo energie a vyvstáva potreba skoršieho nabitia, lebo pri slabšej úrovni nabitia nedokáže mobil utiahnúť, kým pri 20 C by ešte mobil išiel.
Kapacitu batéria stráca najmenej pri polovičnej úrovni nabitia. Úplne nabitá batéria sa ničí skôr. Najviac škodí jej úplne vybitie. Vtedy treba batériu ihneď nabiť. Preto výrobcovia mobilov dávajú batérie do mobilov polovične nabité.
Mobil, ktorý sa nepoužíva a drží v rezerve je treba nabiť tak na 60-70%, vypnúť a odložiť. Raz za pol roka skontrolovať a prípadne dobiť zase.
Nabijanie noveho mobilu
-
spojka13
Darca
- Kontaktovať používateľa:
Re: Nabijanie noveho mobilu
isto to pomože tomu človeku ktory to poterboval vediet pred 4mi rokmi...
Tomu človeku možno nie, ale fakty sa za 4 roky nezmenili a možno to pomôže niekomu inému, kto tu ako ja zablúdi a čo si to náhodou prečíta. 
myslim ze dnes pri smartfonoch je kazdy rad aj za polovicne nabitie
ja nabijam prilozenou nabijackou a mam nabity za 2,5 hodiny
myslim ze aj dnesne baterky su inde ako prve li-Ion
myslim ze aj dnesne baterky su inde ako prve li-Ion