C# video senzor
-
MarkMarusin
Medium Expert
C# video senzor
Zdravim!
Dostal som napad naprogramovat aplikaciu ktora pracuje s videom. Presnejsie chcel by som prepojit istym sposobom kameru s pocitacom aby sa z camery nahraval rovno obraz do mojej aplikacie. Popritom by aplikacia pracovala z vidoevim zaznamom a senzorovala by iste pohyby (napriklad pohym oci ci gestikulacia tvare). A outputovala by data.
mojim problemom je ze naviem kde zacat a s cim zacat ci sa to vobec da ci na to existuju akesi triedy a podobne ... cele to robim v C#
Takze mam dva problemi:
1 Naprogramovat aplikaciu ktora je prepojena z video kamerou a nahra z nej obraz
2 Popritom ako nahrava aplikacia obraz zo zapnutej kamery senzoruje a identifikuje pohyby ci male gesta.
Dostal som napad naprogramovat aplikaciu ktora pracuje s videom. Presnejsie chcel by som prepojit istym sposobom kameru s pocitacom aby sa z camery nahraval rovno obraz do mojej aplikacie. Popritom by aplikacia pracovala z vidoevim zaznamom a senzorovala by iste pohyby (napriklad pohym oci ci gestikulacia tvare). A outputovala by data.
mojim problemom je ze naviem kde zacat a s cim zacat ci sa to vobec da ci na to existuju akesi triedy a podobne ... cele to robim v C#
Takze mam dva problemi:
1 Naprogramovat aplikaciu ktora je prepojena z video kamerou a nahra z nej obraz
2 Popritom ako nahrava aplikacia obraz zo zapnutej kamery senzoruje a identifikuje pohyby ci male gesta.
-
harrison314
Hardcore addict
- Kontaktovať používateľa:
Re: C# video senzor
Ja by som zacal studiom na vysokej skole.
Potom nejake take veci ako compiuter vision, nejaka ta umela inteligencia.
A C# je na toho pomale, potrebujes C++ a OpenCV, cuda, OpenCL,...
Len tak, osobne by ma dost zaujimalo, preco sa vzd skusas vytvorit veci, ktore su ozaj tazke a aj skuseny programator by mal s nimi problemi? Preco si neskusis dat realny ciel, ved je plno aplikacii, ktore by si zvladol spravit len to chce napad.
Potom nejake take veci ako compiuter vision, nejaka ta umela inteligencia.
A C# je na toho pomale, potrebujes C++ a OpenCV, cuda, OpenCL,...
Len tak, osobne by ma dost zaujimalo, preco sa vzd skusas vytvorit veci, ktore su ozaj tazke a aj skuseny programator by mal s nimi problemi? Preco si neskusis dat realny ciel, ved je plno aplikacii, ktore by si zvladol spravit len to chce napad.
C++ je nato lepšie ale ak by si krvopotne chcel na C# tak použi EmguCV
-
refr0
Star
Tak tu si stavias latku fakt vysoko. Ale co sa tyka c# tak nevidim dovod preco by sa to v tom nemohlo vytvorit
A kto tvrdi opak nema moc skusenosti s tymto prostredim
Btw ta vysoka skola ma uplne zabila

pretože C# je dosť pomalé a ty asi nepoznáš OpenCv ani nič podobné vieš ako sa získavá obraz z kamery? každú stotinu(môžeš si to nastaviť ma koľko chceš aj na 1 sek atď.) Sa urobí obrázok z kamery. No a C# je proste pomalé na toto samozrejme, na običajný obraz stačí ale napr. keď som urobil v C++ a v C# ten isty program- head tracking tak C++ bolo viditeľne rýchlejšie. A C# je jazyk a nie prostredierefr0 napísal: Ale co sa tyka c# tak nevidim dovod preco by sa to v tom nemohlo vytvoritA kto tvrdi opak nema moc skusenosti s tymto prostredim
-
javatar
Hardcore addict
Co konkretne rozumies pod tymto? Bude aplikacia schopna rozoznat ci sa nieco hybe alebo aj typ pohybu (zmurknutie, ukazanie prostrednika atd.)MarkMarusin napísal:2 Popritom ako nahrava aplikacia obraz zo zapnutej kamery senzoruje a identifikuje pohyby ci male gesta.
-
refr0
Star
Samozrejme. C# je pomalsie netvrdim opakViper napísal: pretože C# je dosť pomalé a ty asi nepoznáš OpenCv ani nič podobné vieš ako sa získavá obraz z kamery? každú stotinu(môžeš si to nastaviť ma koľko chceš aj na 1 sek atď.) Sa urobí obrázok z kamery. No a C# je proste pomalé na toto samozrejme, na običajný obraz stačí ale napr. keď som urobil v C++ a v C# ten isty program- head tracking tak C++ bolo viditeľne rýchlejšie. A C# je jazyk a nie prostredie
No v C# sa používa EmguCv.
A kto tvrdi opak nema moc skusenosti s tymto prostredim "
Presne tu si to napísal: "Ale co sa tyka c# tak nevidim dovod preco by sa to v tom nemohlo vytvoritrefr0 napísal:Tak tu si stavias latku fakt vysoko. Ale co sa tyka c# tak nevidim dovod preco by sa to v tom nemohlo vytvoritA kto tvrdi opak nema moc skusenosti s tymto prostredim
![]()
Viper, keď už sa chceš byť taký detailista
Veľa o tomto neviem, nikdy som nepoužíval ani opencv, ani emgucv, ale myslím, že by sa asi ťažko urobil port tak silnej knižnice na to, aby sa potom programy písali v C++. Na čo by to bolo?
Keby si chcel rozoznávať HD obraz v real time, tak nič nepoviem, tam by bolo asi C++ na mieste (aj keď by som aj na to potreboval nejaký krutý hybrid PC, aby to vôbec utiahol)
Na rozpoznávanie pár bodov z chabej webkamery je mi to dosť jedno - takže C#? Prečo nie...
Aj C++ je pomalé - napr. oproti assembleru. Budem teda takúto vec písať v asm? Ťažko.Viper napísal:pretože C# je dosť pomalé a ty asi nepoznáš OpenCv ani nič podobné...
Veľa o tomto neviem, nikdy som nepoužíval ani opencv, ani emgucv, ale myslím, že by sa asi ťažko urobil port tak silnej knižnice na to, aby sa potom programy písali v C++. Na čo by to bolo?
Keby si chcel rozoznávať HD obraz v real time, tak nič nepoviem, tam by bolo asi C++ na mieste (aj keď by som aj na to potreboval nejaký krutý hybrid PC, aby to vôbec utiahol)
Na rozpoznávanie pár bodov z chabej webkamery je mi to dosť jedno - takže C#? Prečo nie...
Ale skúšal si to? V tomto je aj malý rozdiel dosť viditeľný a keď písal, že by rozpoznávala pohyby tak určite by som vybral aj keď o málo ale aj tak rýchlejší jazyk -> C++BX napísal:Viper, keď už sa chceš byť taký detailista
Aj C++ je pomalé - napr. oproti assembleru. Budem teda takúto vec písať v asm? Ťažko.
-
javatar
Hardcore addict
Na jednoduchu detekciu v stalych svetelnych podmienkach pri rozliseniach ako 800x600 uplne postacuje aj JAVA (robil som to raz ako jeden vedlejsak), bez neuronovych sieti, fungovalo to lepsie nez som cakal.
//edit: a myslim, ze java je hrubou rychlostou niekde uplne inde ako sharp
//edit: a myslim, ze java je hrubou rychlostou niekde uplne inde ako sharp
Takéto rozdiely v rýchlosti začneš pociťovať, keď začneš robiť reálne a zložité aplikácie.Viper napísal:Ale skúšal si to? V tomto je aj malý rozdiel dosť viditeľný a keď písal, že by rozpoznávala pohyby tak určite by som vybral aj keď o málo ale aj tak rýchlejší jazyk -> C++A v tomto fachu sú detaily rozhodujúce
Znovu sa pýtam na čo je tá knižnica pre .NET, keď je podľa teba úplne nepoužiteľná?
Pozri sa, javatarovi to fachá v jave. Fakt by som rád videl aspoň jeden normálny argument/štatistiku o tom, že C# je na tento typ aplikácií "pomalý".
Zatiaľ tu vidím len samé "lebo C++ je rýchlejší" a to je argument na hovno v tomto (zvláštne, že PC hry a simulácie robené v C#, flashi, či jave majú tiež úspech a behajú... čím to asi bude)
A karmista, skús sa tiež zapojiť a trebárs ma presvedčiť, miesto rozdávania debilnej karmy.
Pozor !!!!! Ja som povedal že je pomalejšie (aspoň dúfam) a nie že je pomalšie ako som povedal že je pomalé soráčBX napísal: Takéto rozdiely v rýchlosti začneš pociťovať, keď začneš robiť reálne a zložité aplikácie.
Znovu sa pýtam na čo je tá knižnica pre .NET, keď je podľa teba úplne nepoužiteľná?
Pozri sa, javatarovi to fachá v jave. Fakt by som rád videl aspoň jeden normálny argument/štatistiku o tom, že C# je na tento typ aplikácií "pomalý".
Zatiaľ tu vidím len samé "lebo C++ je rýchlejší" a to je argument na hovno v tomto (zvláštne, že PC hry a simulácie robené v C#, flashi, či jave majú tiež úspech a behajú... čím to asi bude)
A karmista, skús sa tiež zapojiť a trebárs ma presvedčiť, miesto rozdávania debilnej karmy.
Ale ja nechcem porovnanie jazykov, samozrejme, že C++ je všeobecne rýchlejšie ako C#. Ja chcem vidieť niečo, kde sa píše, že v C# neurobím napr. real time face recognition, pretože to nezvládne.
-
harrison314
Hardcore addict
Z mojej strany je to tak, ze C++ by som pouzil iba preto ze mi ho odporucilo par ludi, ktori sa tematikou zaoberaju,
este som z nicim takym nerobil.
Viper: davaj si pozor ake testy richlosti si pozries, stretol som sa s pripadmi, ze ich nasisli na vysledky ake chceli, takze hladaj porovnania natvneho kodu z C# pre compiuter vision.
este som z nicim takym nerobil.
Viper: davaj si pozor ake testy richlosti si pozries, stretol som sa s pripadmi, ze ich nasisli na vysledky ake chceli, takze hladaj porovnania natvneho kodu z C# pre compiuter vision.
-
axxis
Addict
ja som mal moznost v c# robit spracovanie obrazkov a velmi rychlo som od tejto myslienky upustil.BX napísal:Ale ja nechcem porovnanie jazykov, samozrejme, že C++ je všeobecne rýchlejšie ako C#. Ja chcem vidieť niečo, kde sa píše, že v C# neurobím napr. real time face recognition, pretože to nezvládne.
nikto netvrdi, ze to c# nezvladne. ved je to programovaci jazyk takze je jasne, ze sa v nom da spravit vsetko (ale ako rad pripominam to sa da aj v TeXu a radsej by som to v nom nerobil).
Problem c# je v tom, ze pracuje s obrazom stale manazovane a ked chces ziskat ktorykolvek pixel tak sa spravi lock celeho bloku pamati, dostanes svoj pixel a potom sa spravi unlock tohto blocku (aby to bolo safe, resp. sa nikam nehybal). tento pristup je tak neskutocne zufalo pomaly, ze o nejakej real time aplikacii mozes naozaj len snivat (potrebujes radovo desiatky sekund na jeden obrazok). ja som to potom trochu hackoval tym, ze som pouzil UNSAFE blok, lockol si to do pamati raz, pointrami sa poposuval kam potrebujem a jedinykrat unlockol (realne zrychlenie behu kodu bolo skoro 30x!)
ale keby si mal takto robit so stremom videa tak to mas asi fakt lepsie pouzit to C-cko a to vravim ako velky zastanca c# a .NET. (lebo keby si sa rozhodol pouzit .NET tak ten framework pracuje vyslovene proti Tebe a musel by si ho vkuse lamat alebo nejako obchadzat)
Ďakujem axxis! Presne toto som tu chcel vidieť 
Naozaj neznášam (Viperov) štýl "Nejde to, lebo toto je lepšie a basta"
A btw. ty si robil priamo s tým emgucv?
-
axxis
Addict
mal som to isty cas v plane, ale ked som videl ako sa v tom robi tak som sa na to vykaslal. ja som to nakoniec dorobil v matlabe.+BX napísal:Ďakujem axxis! Presne toto som tu chcel vidieť
inac toto by malo byt napisane v uplne cistom c# (a dokonca sa to na rozdiel od egmuCV aj tvari ako normalne objekty) http://www.aforgenet.com/articles/glyph_recognition/ ale priznam sa, ze neviem ako presne to spravili, len viem, ze maju napisane nejake nemanazovane kniznice
BX: Ja som nikdy nepovedal že sa to nedá. A nejdem teraz 1 hod hľadať nejaký článok mám to odskúšané a už len pri malých blbostiach je C# viditeľne pomalšie to mne ako dôvod stačí