rozsirenie signalu wifi

O internete a sieťach, problémoch, nastaveniach...
beewilko28
Amateur
Amateur

rozsirenie signalu wifi

Príspevok od používateľa beewilko28 »

caute, chcem sa spytat ci mi tu niekto vie presne popisat ako mam rozsirit signal wifi z jedneho rotra pomocou druheho routra...

mam to proste takto: do routra cislo jeden mam do WAN portu pripojeny kabel. router je nastaveny aj wifi je nastavene vsetko funguje... ibaze signal neni dostatocny, tak mam este jeden router ktory dokaze pracovat ako universal repeater...
siet prveho routra mi najde, nastavim rovnaky kanal, dokonca zadam aj rovnake SSID ako na prvom routri ale ked dam ulozit nastavenia, tak druhy router mi nevysiela internet. normalne sa na neho napojim ale mam pripojenie s obmedzenim... treba nastavovat nejak este aj mac adresy, ip adresy LAN a tak ? som z toho jelen, kukal som na fore aj moznost WISP+repeater ale wisp som ja na routri nenasiel... za rady vopred dakujem
Frenkyt
Medium Expert
Medium Expert
Používateľov profilový obrázok

Re: rozsirenie signalu wifi

Príspevok od používateľa Frenkyt »

Dúfam na začiatok, že aspoň trochu vieš čo sa kde nastavuje a rozumieš aspoň trocha tomu čo si nastavil a budeš vedieť kde nastaviť to čo napíšem.

Takže keď chceš použiť ten druhý router ako repeater na začiatok si pozri ako ti routuje ten prvý router IPecky po dome.
Predpokladám, že z tej IP na WAN porte ti to prerútuje na ipecky ktoré ti automaticky formou DHCP rozdeluje.

Takže si pozri rozsah aký ip ti dáva pre počítače (napr od 192.168.1.10 po 192.168.1.100)
Poprípade si pozri na sieťovej karte na PC akú máš IP a vydedukuj to podľa toho.
Podľa toho si vyber nejakú IP adresu mimo rozsahu ktorý rozdáva prvý router (napr v našom prípade 192.168.1.2) zmeníš posledné číslo.
Túto IP nastav ako IP druhého routra.
Na druhom repeater routry v nastaveniach vypni DHCP, aby ti polopate povedané nerozdával IPecky.
Nakoniec už iba pripoj v repeater nastaveniach správne ten druhý router na ten prvý, vo wireless nastaveniach nastav rovnako
názov vysielanej siete a heslovanie. Už je len na tebe či si to nazveš rovnako aj to zahesluješ rovnako na tom druhom routry, alebo aj inak. Ale keď vypneš to dhcp a správne pripojíš ten repeater tak by to malo isť bez problémov.

dodatok:
IP druhé routra je dobré nastaviť tak ako som písal vyššie preto aby keď ti ten prvý dá nejakú IP aby si sa mohol aj na ten repeater bezproblémov dostať bez toho aby si musel meniť IP na sieťovke podľa toho akú má defaultnu IP ten repeater. Preto je dobré mať zariadenia v sieti s rovnakej IP skupiny.

Hádam sa to dá ako tak pochopiť čo som napísal :D
beewilko28
Amateur
Amateur

jasne pochopene, hned ako pridem z prace to vyskusam, skusil som uz milion navodov a nikdy som k nicomu nedospel tak dufam ze toto mi pomoze :) dam vediet ci to ide alebo nie ... vopred vdaka 8)
Frenkyt
Medium Expert
Medium Expert

Pracoval som ako servisný technik pre internetového providera a toto stačilo vždy len spraviť... napíš teda ako to dopadlo a keby to nešlo sa k tomu aby to fungovalo hádam dopracujeme :wink:
beewilko28
Amateur
Amateur

uvidime, dufam :) ... ja som asi ale robil chybu, lebo ja som si rucne na routri ktory internet vysiela nastavil dhcp od 192.168.1.101 po 192.168.1.250 a druhemu routru som priradil prave adresu v tomto rozmedzi ... a samozrejme som vypol potom dhcp na prvom routri ne na tom repeatri :D takze je dost mozne ze chybu som si ozaj sposoboval sam uz len tym ze som cital 5 roznych navodov a vsade to bolo ine tak som to pomiesal vselijako... a fungovalo by to takto ako si napisal aj tak ze prvy router ktory vysiela bude aj ADSL modem s wifi ?
Frenkyt
Medium Expert
Medium Expert

Ano malo by....pokial ti ide internet cez wifi na tom adsl routri... tak len vypni na tom repeateri to dhcp, pripoj ho spravne, a ked nastavis wifi toho repatera rovnako aj so zabezpecenim tak by ani zariadenia ako telefony a notebooky nemali mať problém s pripájaním a nebudú medzi nimi robiť rozdiel....
beewilko28
Amateur
Amateur

takze spravil som to co si povedal

na routri ktory vysiela wifi signal som defaultnu IP nastavil 192.168.100.20
DHCP som nastavil adresy 192.168.100.100-200

na repeatry som nastavil defaultnu IP 192.168.100.3
Ale tu nastava problem, ked vypnem DHCP, tak repeater pocitacu prideli uplne nezmyselnu vymyslenu IP, ale vzdy rovnaku 169.254.193.70
zablokuje mi pritom aj default gateway, teda sa neviem ani dostat do nastaveni routra a musim ho cely resetnut

ked ale DHCP zapnute necham, ponecha repeater aj default gateway, ale pocitac dostane adresu generovanu dhcp a teda aj ked pripojeny som, mam obmedzene pripojenie, bez internetu... ak by si mi vedel poradit este nieco bol by som rad...

ak by pomohlo vedel by som sen nahadzat aj obrazky nastaveni oboch routrov
konkretne su to TP-LINK TL-WR340G/TL-WR340GD ( tento vysiela wifi )
Edimax BR-6574n (tento chcem ako repeater )
terrens
Light Star
Light Star
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa terrens »

A keby si ich prepojil LAN káblom? Určite by sa to lahšie a jednoduchšie nastavovalo ako takto... Alebo Ti to podmienky nedovoľujú?
Michaelo
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Michaelo »

Osobne mam dom tiez 2 routry ale mam ich prepojene LAN kablom (ten co mi siel z 1 routra do PC som hodil do 2 routra a z neho som dal kratky kabel do PC) a vsetko funguje ako ma.

A ako som precital jeho prispevok tak som to robil podobne (prvy router je 192.168.3.2 a druhy 192.168.3.3) a vsetko fachci.
Frenkyt
Medium Expert
Medium Expert

Malo by to byť tak ako som písal.
Akurát ma napadlo ešte, že obidva routre či router čo vysiela ako aj repeater musia mať nastavený rovnaký kanál vysielania.
Nie nastavená automatika.

Tu je napísané to čo som už aj ja písal.
Ale je to tam aj graficky ukázané
http://it.cestuji.info/repeater.php

Ak by ti to naďalej nešlo tak pomaly začni rozmýšľať nad ťahaním kábla od jedného
routra ku druhému.
Napísať odpoveď