Alkohol a deti

O živote, snoch, životnom štýle, cestovaní...
kathleen
Light Professional
Light Professional
Používateľov profilový obrázok

Alkohol a deti

Príspevok od používateľa kathleen »

S kolegami organizujeme kazde leto s deckami tabor a robime tam dozor. Vznikla diskusia, ci dospeli mozu pit pivo/vino na tabore. Ci to nedava detom zly priklad, ked sediem pri ohni s pivom v ruke. Dalej, ci to nie je pokrytectvo, ked pijeme, az ked deti spia. Alebo ked na tabore vobec nepijeme kvoli detom, ale zase nas mozu stretnut v meste niekde na pive.

Co si o tom myslite? Ako to vplyva na deti, alebo ako ste to vnimali vy, ked ste boli detmi? Ako by ste sa na to pozerali, keby ste mali poslat svoje deti/surodencov na tabor s veducimi?
Svarog
Light Star
Light Star

Re: Alkohol a deti

Príspevok od používateľa Svarog »

Keď ja som bol na tábore, všetci sme vedeli, že učitelia/vedúci pijú. Proste majú "padla", my spíme na izbách a oni si otvoria to pivo, alebo víno. Mňa osobne to nijako netankovalo, nemenil som kvôli tomu na nich názor, ani teraz spätne to neberiem za pokrytectvo.

Ide o to poznať mieru. jednak nepiť cez deň, kedy naozaj treba dávať pozor na deti, jednak nepiť tak, že je človek nepoužiteľný na ďalší deň. Mimo detí, na chuť jedno-dve, v tom nevidím problém. Tak či tak, ak to chcete akokoľvek tajiť, pokiaľ tie deti nemajú šesť rokov, budú o tom vedieť. ;)

Pred deťmi pri ohni by som si to asi nedovolil, akosi z princípu. Ja som tam aj na to, aby som bol akýmsi vzorom, alebo aspoň tak to beriem.
javatar
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa javatar »

Ja osobne by som cely tabor abstinoval. Robil som veduceho na jednom tabore kde sme mali prisne zakazane pit (par ludi z predoslych rocnikov nevedelo odhadnut mieru - samozrejme tam potom uz nepracovali ale toto pravidlo vzniklo) a ocenil som to.
Tabor vie byt totiz dost unavujuca zalezitost a tazsie sa cloveku odhaduje kolko zvladne. Udrzovanie psychickej pohody bolo mozne aj bez alkoholu.
Ak vas uvidia pit mimo taboru ziadne pohorsenie to vyvolat nema a ani nevyvola.
Samozrejme ak ste parta dospelych ludi dostatocne zodpovednych aby vedela ze ma pit vyrazne menej ako je bezne rekreacne mnozstvo (rozumej take aby bol clovek na druhy den schopny) a zaroven dostatocne mlady aby to organizmus v pohode zvladol tak si nieco pri vecernej porade spolocne otvorte.
hughito
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa hughito »

Skôr, či nebudú piť deti. Keď si spomienkam na môj posledný tábor, ktorého som sa zúčastnil.. (TENN tábor 15-17).
begbeee
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa begbeee »

Rozhodne by som sa kvôli deťom neobmedzoval. Nie v zmysle, že sa strieskam pod obraz boží, ale jednoducho mám zaplatený nejaký čas, predpokladám, že noc to nebude, tak prečo by som si po náročnom dni nemohol otvoriť pivko?
Samozrejme viac-krát tu padla oprávnená požiadavka, byť schopný práce na druhý deň a nestať sa pod obraz boží.
A za úplne konečnú už považujem obavu, že ma uvidia piť po pracovnej dobe v meste mimo tábora.
Vychovávateľ-učiteľ je tiež len človek, je to zamestnanie ako každé iné, zrejme ale tí ľudia majú sklon k masochizmu a sebatrýzneniu alebo si minimálne nevážia samých seba, keď na takéto niečo môžu vôbec myslieť.
kathleen
Light Professional
Light Professional

Problem s mierou nie je, vsetci kolegovia su normalni vyrovnani ludia. A robime to zadarmo vo volnom case, dokonca sami platime za seba ucastnicky poplatok.
Doteraz to bolo tak, ze az pri porade sme si nieco dali, ked male decka (8-11) boli uz v posteli.
Ale raz sa ma spytali 12-rocne baby, ze preco tak vela pijem (mala som 2. pivo) :D
Pred deťmi pri ohni by som si to asi nedovolil, akosi z princípu. Ja som tam aj na to, aby som bol akýmsi vzorom, alebo aspoň tak to beriem.
Presne nad tymto uvazujem. Ci im davam zly priklad, ked pred nimi pijem alkohol.
begbeee
Hardcore addict
Hardcore addict

Ale nepiješ pred nimi. Oni už spia. Ani keď piješ v meste, tak nepiješ pred nimi.
bolek
Guru
Guru
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa bolek »

Myslím, že deti vidia piť doma alkohol aj svojich rodičov, keď si otvoria večer vínko), starších súrodencov, keď prídu z baru a kopu iných dospelákov, takže problémom nie je to, že si človek vypije, ale kde, ako často a koľko. Čiže na tábore pred deťmi by som nepila, predsa len kým nespia je to ešte "pracovná doba". Večer si dať dve-tri pivá, ok, ale stále sa držať v takej miere, aby človek o sebe vedel, keby sa niečo prihodilo niektorému z detí. Možno ešte lepšia by bola abstinencia počas celého tábora, veď čo ak bude treba náhodou odviezť dieťa na pohotovosť a pod. a nebude mať kto, lebo každý by nafúkal?
A v meste, to už je voľný čas každého vychovávateľa, kedy si môže robiť, čo chce.
Pilifo
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Pilifo »

Ja by som len poopravil bolek v tom, že ak by sa aj vyskytla situácia, že by sa muselo nejaké dieťa odviezť na pohotovosť, tak v takýchto prípadoch môže vodič sadnúť za volant aj za netriezveho stavu, keďže je to prípad núdze.

Inak osobne by som si pred deťmi neotváral pivo, ale po "záverečnej" nech si dá každý, koľko uváži za vhodné za predpokladu, že to zostane v rozumných medziach.
hughito
Redeemer
Redeemer

Každopádne, pri táboráku by to nemuselo byť moc vhodné, aby sa tam vedúci pri 8-10 ročných deckách nadievali pivom či vínom. Po "fajronte," absolútne bez problému. To isté v meste, v šenku pri pive.
kathleen
Light Professional
Light Professional

My sme to robili tak, ze 8-12-rocne decka musia ist spat o 22.00, teenageri mozu zostat tak dlho, ako chcu. Cize sedia s nami pri taboraku a my si otvorime (vezmeme z vecernej porady so sebou) pivo ci vino.
Na skoleni nam hovorili, ze minimalne jeden triezvy musi byt, keby bolo treba odviezt decko do nemocnice. To nie je problem, my nie sme nejaki chlastaci, rano normalne kazdy vstane. Ide len o ten moralny problem, ze ako to vplyva na deti.
hughito
Redeemer
Redeemer

Puberťákom to je tak tri-päť a skôr, ako som písal, ide o to, či to sami nepraktizujú. :wink:
begbeee
Hardcore addict
Hardcore addict

Presne tak. BTW, čo fajčenie? Určite niektorí vychovátelia fajčia a fajčiar nevydrží týždeň bez cigy. To neriešite?
Svarog
Light Star
Light Star

Príspevok od používateľa Svarog »

Dobrý postreh, fajčenie by sme mohli hodiť do rovnakej kategórie. Ono to decko sa k tomu dostane tak či tak, či už k cigarete, alebo k alkoholu. Otázkou je kedy a kto mu ponúkne.

Ak u vás uvidí cigaretu, či pivo, avšak normálne taký výjav nepozná, nemyslím si, že by ho to obrátilo na "túto cestu". Avšak ak sa s tým denne stretáva doma, alebo u rovesníkov, je jedno, že vy tam budete za svätých.

Je to teda naozaj na tebe, či budeš kvapkou v mori, ale aspoň s dobrým pocitom. Každopádne pre mňa by to bolo tak, ako som povedal, akosi z princípu by som nepil (fajčiar našťastie nie som), pretože to beriem tak, že som tam za akýsi výchovný vzor a tiež mám za nich zodpovednosť.

Plus vysvetľuj rodičovi, že decku sa niečo stalo pri ohni, kým ty si pila, prípadne nafúkala nejaké to promile.
ColdRain
Addict
Addict

Príspevok od používateľa ColdRain »

Svarog napísal:
Plus vysvetľuj rodičovi, že decku sa niečo stalo pri ohni, kým ty si pila, prípadne nafúkala nejaké to promile.
Presne toto, resp. reakciu rodičov by som videl ako najväčšie negatívum Každé decko už videlo cigaretu aj víno resp. pivo, ale ak sa nedajboh niečo stane a vysvitne, že ste pili tak to bude prúser, tak isto ak dieťa medzi rečou povie rodičom, že ste si tam popíjali, tak aj keď ste sa nemuseli skutočne opiť bude to vyzerať zle a nezodpovedne. Toto sú proste veci, ktoré žiadny rodič nechce počuť.
kathleen
Light Professional
Light Professional

Mame jedineho fajciara medzi sebou, ale je skor prilezitostny. Pri detoch nefajci. My propagujeme ako organizacia zdravy zivotny styl a zodpovedny pristup k zivotu. Cize aj starsi kolegovia su nefajciari alebo fakt len prilezitostni. Este poznamka: alkohol v malom mnozstve neskodi a moze prospievat. Ale fajcenie je len skodlive, nic pozitivne na tom nie je.

Mate pravdu v tom, ze keby sa niekomu nieco stalo a potom vyplynie, ze 3/4 veducich mala niekde zurku pod parou, je to pritazujuca okolnost. Nuz, u kolegov to asi vseobecne nepretlacim, ale bez alkoholu je to urcite istejsie, po kazdej stranke.

Jasne, su decka mozno aj z alkoholickych rodin, ale aj tak potrebuju dobre vzory. Ked som bola este na SVK, tak bola frajerina skor sa vediet zabavit bez alkoholu a to sme odovzdavali aj detom. V Nemecku si take vysoke latky nedavaju, tu mozu pit pivo uz 16-rocni.

//autoeditácia príspevku (08 Nov 2012, 18:16)
hughito napísal:Puberťákom to je tak tri-päť a skôr, ako som písal, ide o to, či to sami nepraktizujú. :wink:
No od 16 uz mozu pit pivo :)
hughito
Redeemer
Redeemer

Ak propagujete zdravie, tak by ste nemali piť teda vôbec pred nimi. Alkohol zdravý proste nie je. Ani v malom množstve ani v nijakom. Alkohol je droga.
Silmer
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Silmer »

hughito napísal:Ak propagujete zdravie, tak by ste nemali piť teda vôbec pred nimi. Alkohol zdravý proste nie je. Ani v malom množstve ani v nijakom. Alkohol je droga.
Pred detmi urcite nepit, no ty si napisal ze Alkohol zdravy nie je... vies to aj niecim podlozit, alebo si to len tak napisal?
Je pomerne zname, ze male mnozstvo alkoholu (1 pohar vina denne ) je zdrave.
hughito
Redeemer
Redeemer

A je aj pomerne známe, že aj malé ale časté užívanie alkoholu (práve tieto neškodné jednopivká, štamperlíček ráno na vypálenie červa a pod.) zvyšujú šancu na rakovinu hrtana napr. :wink:

Takže, čo ti je platné, že červené vínko má nejaký pozitívny efekt na srdce v istom zmysle, keď to sa dá dosiahnuť aj inak a ešte si aj zvyšuješ šancu na rakovinu.
Waagbistritz69
King
King
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Waagbistritz69 »

http://tvnoviny.sk/spravy/veda-a-techni ... ovinu.html

aj keby, tak asi všetko prospešné čo obsahuje víno (alebo aj viac toho) obsahuje aj hrozno alebo hroznová šťava, tak isto je to aj s pivom a jeho nealkoholickou variantou
Napísať odpoveď