Vdaka
Java - staticke a nestaticke metody
-
martinoo93
Novice
Java - staticke a nestaticke metody
Caute chlapi, potreboval by som poradit prosim ohladne Javy. Teraz sa ucim prvy rok Javu a mam problem s pochopenim kedy sa pouziva nestaticka metoda a ked metoda instancie - objektu? Viem ze ked je static tak je metoda triedy ale neviem kedy ktoru pouzit.
Vdaka
Vdaka
-
mirak2
Hardcore addict
Re: Java - staticke a nestaticke metody
vies po anglicky? pozri sa na stackoverflow.com
nevies po anglicky? daleko sa nedostanes... ale pri tomto probleme si poloz jednu otazku: ma zmysel, aby metoda bola volana, aj ked este nebol vytvoreny ziaden objekt tej triedy? ak ano, tak ma byt staticka. proste metody, ktore nezavisia od konkretnej instancie objektu, maju byt staticke
nevies po anglicky? daleko sa nedostanes... ale pri tomto probleme si poloz jednu otazku: ma zmysel, aby metoda bola volana, aj ked este nebol vytvoreny ziaden objekt tej triedy? ak ano, tak ma byt staticka. proste metody, ktore nezavisia od konkretnej instancie objektu, maju byt staticke
pozri si triedu Math (a jej staticke metody). Ziadna metoda tam nevyuziva instancne premenne. To znamena, ze metoda spracuje parameter a vrati vysledok, nic ostatne nemeni (vlastnosti objektu a podobne). Taktiez by bolo zbytocne pre tuto triedu vytvarat instancie, kedze je to vlastne len akasi "zbierka metod". To sa da aplikovat vseobecne.
Tak len tak na okraj ti to vysvetlím predpokladám že vieš čo sú statické funkcie. Niekedy napr. ako je vyššie napísane nikdy na nevytvára objekt Math používajú sa len jej statické funkcie ale tak polopate vezmi si že si vytvoril objekt kalkulačka, kt. má 250 funkcií a ty chceš len funkciu spočítaj. Načo by s vytváral tak rozsiahly objekt, kt. zabere toľko miesta v pamäti. Jednoducho budeš mať v kalkulačke statickú funkciu spočítaj... z toho plinie otázka prećo nevytvárať všetly funkcie statické-> pretože keď máš napr. objekt kalkuľačka a chceš GUI tak jednoduchy vytvoríš gui a len pospájaš tlačidlá s funkciami toho jedného objektu, jednoducho sa to nerobí v objektoch, kt. používaš často
Itachy
Itachy