Romovia na Slovensku

Diskusie na politické témy...
Waagbistritz69
King
King
Používateľov profilový obrázok
Kontaktovať používateľa:

Re: Romovia na Slovensku

Príspevok od používateľa Waagbistritz69 »

Oskar Dobrovodský 17. novembra 2012 napísal:"Som hlboko sklamany nielen z Malacanov, ale aj z obyvatelov Druzstevnej, kedze ANI JEDEN JEDINY nesiel podporit nasu rodinu na dnesnom proteste! Ak by sa takato otrasna situacia prihodila komukolvek inemu z Malaciek ci okolia, ja by som bez vahania prisiel podporit svojich spoluobcanov. Na nasej ulici byva aj hodne mladych ludi, ocakaval som, ze aspon niektori ma pridu podporit, marne som dufal....
Obyvatelia Druzstevnej ma svojou nepritomnostou utvrdili v presvedceni, ze uz nemaju zaujem o riesenie spolunazivania s neprisposobivymi, ze sa stotoznuju s realitou, ze tu Romovia zostanu a ich rady sa budu len rozrastat.
Telefonicky mi potvrdili poniektori moji 'priatelia', Malacania, ze pridu, ze 'urcite Ta Oskar prideme podporit'... Teraz vidim, aki maju ti moji (z mojho pohladu uz byvali) priatelia charakter, cest, proste presvedcili ma o tom, aki su v skutocnosti.
Zaroven chcem podakovat tym statocnym ludom, ktori ma prisli podporit, podaktori az z dalekeho Presova, v mojej neuhasinajucej tuzbe po slusnom, dostojnom zivote, v mojom boji za zakladne ludske prava a istoty...
"
dobre chápem že nakolko si slovenská pospolitosť a podobné 卐 zjavy zrovna v bratislave "brali späť svoju krajinu" tak tým pádom vlastne nikto zo širokého okolia neprišiel na dobrovodského akciu? to sa má táto situácia až tak zle?
SRneC
Addict
Addict

Príspevok od používateľa SRneC »

Dobre teraz je zima napr. mas rukavice, ale v inom rocnom obdobi by si sa ho dotkol toho co najviac skace? Nejakeho vsivaveho hajzla z luniku s hepatitidou B/C po mamke? Decku predsa nedas kopanec ved ho zabijes.
pryja
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa pryja »

Son-Goku
Darca
Darca

Príspevok od používateľa Son-Goku »

jefty
Star
Star

Príspevok od používateľa jefty »

seth82
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa seth82 »

Ten prieskum je otrasný. Nechce sa mi rozoberať všetko do detailov, ale metodika je tak trápna, že netuším, prečo sa tá "univerzita" nehanbila toto vydať ako "vedecký" materiál alebo prieskum. Chcel by som okrem iného vidieť znenie otázky, z ktorej "analytici" vydedukovali, že Slováci by radi videli cigánov niekde preč. Pretože na um mi prichádza mnoho variácií, ale ani jedna nie je dostatočne dobrá na to, aby bola použitá v serióznom výskume. Bonusom je, že SME sa už tradične muselo obrátiť hneď na niektorého z "aktivistov", teda darmožráčov, že čo si o tom myslí. Trápne.
hughito
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa hughito »

Prečo je metodika trápna?
seth82
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

Pretože 761 respondentov? Pretože aké boli otázky? Pretože pýtali sa cigánov? Pretože ak si to tak preložím cez koleno, tak by som ich mohol obviniť (tak ako to už majú nasprostasté zberby z mimovládiek vo zvyku) z rasizmu? Pretože X pretože. Na vysokých školách často existuje predmet Research Methods, v ktorom sa krok za krokom odchytávajú školácke chyby vo "vedeckých" prieskumoch a ver mi, že tento by neprešiel ani tými základnými podmienkami.

//autoeditácia príspevku (22 Nov 2012, 16:42)
Jo a ešte aby som nezabudol, percentuálny podiel vzorky voči populácii je 0,013 (!!!). I rest my case.
DEVZYO1G
Addict
Addict

Príspevok od používateľa DEVZYO1G »

Dneska na debatnom pri riešení case-u na tézu ""Aspoň päť mandátov v Národnej rade Slovenskej republiky by malo byť vyhradených príslušníkom rómskej menšiny." sme došli na to, že to je absolútny nonsens, podarilo sa nám nájsť asi 1-2 argumenty ktoré by sa dali použiť, no sú ľahko napadnuteľné ..
Pascalwb
Addict
Addict

Príspevok od používateľa Pascalwb »

No je to blbost, preco by mali mat vyhradene miesto? Takto sa tam moze dostat cinan, madar, cernoch hocikto.

jefty: No a vsak kto by k nim odpor necitil :D, jedine tak ludia co cigana videli len na obrazku.
DEVZYO1G
Addict
Addict

Príspevok od používateľa DEVZYO1G »

@pascalwb

hej, toto sme riesili ako nesuhlasna strana, je tam toho strasne vela .. hlavne demokracia - oni maju moznost tam byt (dokonca tam uz jeden je), ak by ich tam ludia chceli, tak si ich tam zvolia, preco by sme ich tam mali umelo dosadzat, aj tak by ich podiel v nrsr bol nejakých 3% a pochybujem ze by sa im podarilo presadit nieco svoje ... akurat im zvysime sebavedomie a oni budu ocakavat progres, stale budu chciet viac miest v nrsr a za niekolko rokov moze byt vysledok ze tam bude samy cigan ..

Inak zajtra budu u nas na skole debatovat debateri proti Lipsivoci, Zitnanskej a Prochazkovi na tezu "Socialne davky by mali byt zrusene" .. som zvedavy ...
hughito
Redeemer
Redeemer

seth82 napísal:Pretože 761 respondentov? Pretože aké boli otázky? Pretože pýtali sa cigánov? Pretože ak si to tak preložím cez koleno, tak by som ich mohol obviniť (tak ako to už majú nasprostasté zberby z mimovládiek vo zvyku) z rasizmu? Pretože X pretože. Na vysokých školách často existuje predmet Research Methods, v ktorom sa krok za krokom odchytávajú školácke chyby vo "vedeckých" prieskumoch a ver mi, že tento by neprešiel ani tými základnými podmienkami.

//autoeditácia príspevku (22 Nov 2012, 16:42)
Jo a ešte aby som nezabudol, percentuálny podiel vzorky voči populácii je 0,013 (!!!). I rest my case.
Len na to prvé. Naozaj som od teba nečakal takýto prízemný argument, Aké len a koho zaujíma toto: 0,013% voči populácii.

Ako sa robia štatistiky inde vo svete?
seth82
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

Prízemný argument? No tak to si ma teda ty argumentačne zotrel. Chceš to snáď poprieť? Aj keď odhliadnem s obomi privretými očkami od toho, že nevieme NIČ o vzorke opýtaných, na základe čoho došli "skúmajúci" k číslu 761 respondentov, kde sa pýtali, v akých oblastiach, akých ľudí, aký je vek, AKÉ otázky sa presne pýtali (na to si vôbec nezareagoval, samozrejme, lebo ti to nesedí do tvojej rovnice a ani na tie moje zvyšné pochybnosti) - načo do mňa vlastne dobiedzaš? Aj keď sa rozkrájaš a rozleješ na kolomaž, ten "prieskum" je štatistický blud s chybnou metodológiu, pričom každému súdnemu človeku o ňom chýbajú ďalšie informácie, ktoré nie sú určite zverejnené iba preto, aby sa autori tohto pseudoprieskumu ešte viac nezdiskreditovali. Induktívna štatistika nič? Aké je pravidlo o náhodných a nenáhodných výberoch? AK je výber nenáhodný (čo v tomto prípade určite bol, pretože dám krk na to, že cigánov sa nepýtali), tak podľa teórie je takáto metodológia NESPRÁVNA a ty s tým nič nenarobíš. Bodka.
Frco
Guru wannabe
Guru wannabe

Príspevok od používateľa Frco »

tych 761 ludi boli z najvacsou pravdepodobnostou studenti na samotnej skole. U nas tiez na skole nam docent hovoril, ze spustu svojich vyskumov robil len cisto na studentoch, ze sa ich pytal. A to je podla mna hlupost, lebo brat nazory IBA studenta (castokrat nezarabajuceho) a vydavat to za nejaku reprezentativnu vzorku je blbost.

Ale co sa tyka pocetnosti vzorky, aj agentury, ktore robia volebny prieskum vzdy beru vzorku 1046 (sa mi aspon zda ze to je presne toto cislo a je ziskane nejakymi zlozitymi prepoctami, to ne ze od brucha niekto strelil). A jasne, ze aj to je malo, ale nie je velmi vola to menit. Treba si uvedomit, ze agentury keby robili prieskum napriklad na 10 000 vzorke, tak by ich to stalo 10x tolko. A zas je tu akademicka otazka, ze aka vzorka je teda "najlepsie reprezentativna".
javatar
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa javatar »

Frco napísal:A zas je tu akademicka otazka, ze aka vzorka je teda "najlepsie reprezentativna".
Cim viac nahodnejsia a ak si dobre pamatam tak aspon 1200 ludi - ale ak tie agentury robia vzdy s 1046 tak si asi len zle pamatam cislo. Ale viem, ze je nejakym sposobom vypocitane. Horsie je to s tou nahodnostou...
hughito
Redeemer
Redeemer

Samozrejme, že narážam na ten počet. Lebo aj je vzorka výberová a reprezentatívna, tak je úplne jedno zo štatistického hľadiska, či to spýtate 1000-2000 ľudí, čo je úplne bežný počet a vyššie sa ide málokedy, alebo 10000 ľudí. Na to som narážal, lebo to si ty seth, tak vehementne napadol.

A čo je zlé na otázkach? Naozaj nechápem, ak sa pozerám na tie, čo tam majú zverejnené.

A inak tvoja typická objektívnosť - pretože sa to týka cigánov, tak požaduješ aby v článku pre plebs na SME rozpísali celú metodológiu, postup, najlepšie aj opísať teóriu štatistiky s jej vzorcami. Dosť trapné.

Ty sám nevieš o tom výskame viac nič, lebo si si ho nezohnal v originále, kde by si na tieto otázky možno našiel odpoveď, ale automaticky to spochybňuješ, lebo ide o cigánov. A celkovo tomuto nechápem, že stoj čo stoj brániš to, že biela Slovač má istú averziu voči cigánom, čo sa teda logicky pretaví aj do takýchto hoc aj pseudovýskomuv. To je realita, stačí mať, "oči a uši otvorené." Len zase chápem, že tebe z toho Anglicka chýba tento aspekt.
Waagbistritz69
King
King
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Waagbistritz69 »

sú špeciálne školy naozaj špeciálne? http://peterpollak.blog.sme.sk/c/312579 ... ialne.html
seth82
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

hughito: Tvoja reakcia je opäť zameraná, ak by sa ten výskum netýkal cigánov, tak by ti určite nevadilo, že by som metodológiu vyžadoval. Nechce sa mi tu fakt (som na dovolenke) vysvetľovať do podrobností všetko, ako fungujú research methods, ako si opäť ignoroval moju narážku na induktívnu štatistiku - je mi úplne jasné, že neviem o tom výskume SKORO nič, ale na základe toho, čo viem, viem určiť, či bola metodológia chybná alebo nie. A čo sa týka otázok - kde je tá otázka, z ktorej podľa učenca vyplynulo, že by ich "najradšej odsunuli preč zo Slovenska"? Ako bola formulovaná? Pretože na nej padá a stojí celý článok, celý výskum a celý kváziargument, ostatné sú iba balastom, tento dríst je totiž ťahúňom celej tej "štúdie". Teda aká bola? "Ste za to, aby cigánov odsunuli preč zo Slovenska"? Nezdá sa ti takáto otázka retardovaná? Nenavádza na odpoveď vďaka svojej kompozícii? Navádza? Aké boli možnosti? Koľko ich bolo? Vedeli dané osoby, že štúdia bude zverejnená? Pre živého boha, kde sú všetky detaily o etike výskumu a prečo tam pod článkom nebolo už tradične niekoľkostranové detailné PDF, tak ako to už v takýchto výskumoch býva? Za čo sa hanbili autori, že to nezverejnili?

Prosím ťa, koľko toho vieš o metodike výskumu? Lebo tu neustále lamentuješ nad tým, že sa mi niečo nepáči (a je úplne jedno, či je to o cigánoch alebo o drozdoch na elektrických drôtoch), okrem toho, ten výskum vôbec nebol o cigánoch, o nich podľa toho, čo čítam, bola iba jedna otázka a aj tá bola bohvieako stavaná. Problémom je, že ty si proste vďaka tvojmu tradičnému postoju budeš vykrúcať kristakrážom, len aby ti to sedelo do mozaiky.

Ja som NIKDE a NIKDY neoprel, že averzia môže existovať. Ja som napádal TENTO "prieskum", nerapoc ako straka na kole, áno?

hughito: Tvoja reakcia je opäť zameraná, ak by sa ten výskum netýkal cigánov, tak by ti určite nevadilo, že by som metodológiu vyžadoval. Nechce sa mi tu fakt (som na dovolenke) vysvetľovať do podrobností všetko, ako fungujú research methods, ako si opäť ignoroval moju narážku na induktívnu štatistiku - je mi úplne jasné, že neviem o tom výskume SKORO nič, ale na základe toho, čo viem, viem určiť, či bola metodológia chybná alebo nie. A čo sa týka otázok - kde je tá otázka, z ktorej podľa učenca vyplynulo, že by ich "najradšej odsunuli preč zo Slovenska"? Ako bola formulovaná? Pretože na nej padá a stojí celý článok, celý výskum a celý kváziargument, ostatné sú iba balastom, tento dríst je totiž ťahúňom celej tej "štúdie". Teda aká bola? "Ste za to, aby cigánov odsunuli preč zo Slovenska"? Nezdá sa ti takáto otázka retardovaná? Nenavádza na odpoveď vďaka svojej kompozícii? Navádza? Aké boli možnosti? Koľko ich bolo? Vedeli dané osoby, že štúdia bude zverejnená? Pre živého boha, kde sú všetky detaily o etike výskumu a prečo tam pod článkom nebolo už tradične niekoľkostranové detailné PDF, tak ako to už v takýchto výskumoch býva? Za čo sa hanbili autori, že to nezverejnili?

Prosím ťa, koľko toho vieš o metodike výskumu? Lebo tu neustále lamentuješ nad tým, že sa mi niečo nepáči (a je úplne jedno, či je to o cigánoch alebo o drozdoch na elektrických drôtoch), okrem toho, ten výskum vôbec nebol o cigánoch, o nich podľa toho, čo čítam, bola iba jedna otázka a aj tá bola bohvieako stavaná. Problémom je, že ty si proste vďaka tvojmu tradičnému postoju budeš vykrúcať kristakrážom, len aby ti to sedelo do mozaiky.

Ja som NIKDE a NIKDY neoprel, že averzia môže existovať. Ja som napádal TENTO "prieskum", netrkoc ako straka na kole, áno?
hughito
Redeemer
Redeemer

je mi úplne jasné, že neviem o tom výskume SKORO nič, ale na základe toho, čo viem, viem určiť, či bola metodológia chybná alebo nie.
To je fascinujúci výkon.

Najviac ma zarazila tvoja výčitka na počet respondentov, o ostatnom sa ťažko baviť, keďže k tomu nemáme viac informácií, len trápny článok. A áno, tú otázku, na ktorej bol postavený nadpis článok, nezverejnili. Len, že 2/3 opýtaných by cigánov aj s narkomanmi vydrbali preč.
okrem toho, ten výskum vôbec nebol o cigánoch, o nich podľa toho, čo čítam, bola iba jedna otázka a aj tá bola bohvieako stavaná
Ale ty si si vybral práve tú časť a tých cigánov. Veď preto sme aj v tejto téme a nie v téme, venovanej problematike metodológie výskumov.
Ja som NIKDE a NIKDY neoprel, že averzia môže existovať. Ja som napádal TENTO "prieskum", nerapoc ako straka na kole, áno?
Tento môj záver som si urobil na základe našich diskusií a na základe toho, že už roky tu čítam tvoje príspevky, čo je samozrejme len môj pocit, lebo som si to nezapisoval bokom a nerobil analýzu. Samozrejme, že si nikdy nikde explicitne nenapísal, že by tu žiadna averzia neexistovala, ale často tu z tvojej strany, resp. v tvojich príspevkoch vidím veľký odpor pri tejto téme, že vlastne Slovač má cigánov aj rada a tie nejaké problémy majú koreň v iných problémoch a nie v stereotypoch a predsudkoch.

//autoeditácia príspevku (23 Nov 2012, 23:53)
Našiel som tú českú obdobu - teda článok o nej. Máš aj k tomu pripomienky?

http://www.ceskenoviny.cz/zpravy/vetsin ... ili/868712
Son-Goku
Darca
Darca

Príspevok od používateľa Son-Goku »

http://nitra.sme.sk/c/6615291/utocnik-d ... relil.html
článok je rasistický, lebo zdôrazňuje že sa jednalo o číňanov! treba to rýchlo scenzurovať, kým sa neozvú mimovládky že vytvárate nesprávne spoločenské stereotypy zdôrazňovaním rasy a etnika pri popisovaní zločinu

keby bolo v článku
napísané Morgoš, tak by sa všetci ohrádzali, že čo to dyk dylyna dyskrymynacija...
inak chudak chalan..

Na cinanov III. sektor zatial necerpa eurofondy a granty, takze sa nikto neozve aj ked v clanku uvedu rovno ich rodne cisla.
Napísať odpoveď