Aký používate olej?
Re: Aký používate olej?
od kazdeho auta rozne (turbo/nonturbo), zalezi tiez od toho, ako zahrievas, ci dupes na plyn alebo nie atd...
Je mi jasné, že to nebude na Celsius presne... nejaké orientačné hodnoty hľadám.
povedal by som, ze pri normalnej jazde by to mohlo byt okolo 80-90 stupnov
-
johny541
King
- Kontaktovať používateľa:
Leon 1.4 16v 55kw - Valvoline 5W-30 tuším, alebo 40. Je to olej, ktorý tam liali od kúpy auta, tak mi prišli najvhodnejšie nemeniť značku. Len sa dá trošku horšie zohnať ako Shell, Castrol a pod...Naštastie môj mechanik ho nakupuje vo veľkom.
-
Makovnik
Medium Professional
Supermotor HTP vraj dokaze zohriat olej pri sviznej jazde az na 150°C Taku hodnotu dosahuju pretekarske specialy. Co to znamena? ze HTP je pretekarsky special
a sprinteri na dialnici to dokazuju
Pren je vhodna syntetika 10W-60 pre sportove auta
)
Myslim si, ze olej sa vzdy ohrieva neskor, ako voda (vsade to tak aj spominaju
) Pri kontrole na STK voda uz mala 90°C (paprcka hore) a olej sa prevaloval niekde na 77-80°C (naftak, u benzinu to moze byt inak)
Do tych 100-120°C by som odhadoval jeho teplotu, ked sa tomu nalozi.
Pren je vhodna syntetika 10W-60 pre sportove auta
Myslim si, ze olej sa vzdy ohrieva neskor, ako voda (vsade to tak aj spominaju
Do tych 100-120°C by som odhadoval jeho teplotu, ked sa tomu nalozi.
len na audi mame aj teplotu oleja, takze hodnoty odtial... motor (2.2T) zohriaty, termostat neotvoreny, olej studeny, hadam 60°C ukazuje... ked ho normalne zohrejem a vpohode posuvacky v meste, tak tych 70-80 (jar, jesen), ked sa zajazdi lepsie, 100 je klasika, na 115 sa zohrial len ked sa vytacal na mieste, aby povyhadzovalo vsetku vodu z vyfukov...
Neviem, či ste pochopili moju otázku... budíky ukazujú, kedy je motor zohriaty, ale merajú vodu, nie olej.
Voda sa zohreje skôr, kedy ju olej doženie? Podľa toho, čo písal Makovník v tom rozdiel takmer nie je.
Voda sa zohreje skôr, kedy ju olej doženie? Podľa toho, čo písal Makovník v tom rozdiel takmer nie je.
-
Makovnik
Medium Professional
begbeee, ten rozdiel tam bude - na STK fachman drzal otacky na 3000, aby sa olej zohrial, auto voslo dnu s teplotou (zhruba, ak dobre pamatam, ked napichol sondu) 55°C.
Rozdiel rataj na oneskorenie 20-25°C.
Zalezi aj na motore. Je ine, ked ma auto napln 5-6L oleja a ked ma kosackovy motor s 2,5-3litrami. Zaroven niektore auta maju chladic oleja, inak umiestnenu olejovu vanu, kryt pod motorom a i. Vsetko to ma vplyv na dlzku ohrevu.
Rozdiel rataj na oneskorenie 20-25°C.
Zalezi aj na motore. Je ine, ked ma auto napln 5-6L oleja a ked ma kosackovy motor s 2,5-3litrami. Zaroven niektore auta maju chladic oleja, inak umiestnenu olejovu vanu, kryt pod motorom a i. Vsetko to ma vplyv na dlzku ohrevu.
begbee, ano pochopil
teplotu vody som ti hovoril... od 90 po 100, takto sa pohybuje teplota, zalezi, ci sa dochladzuje alebo stoji na mieste atd... ja som ti pisal teplotu oleja, kedze na nu mame origo budik 
Váš názor resp. dlhodobejšie skúsenosti s ľahkobežnými olejmi (0W-20 a pod.)? Hovorí sa, že sú to riedke sračky, s ktorými motor nevydrží 100 tisíc km a mne sa to nejako nezdá 
Lejem tam co mam, nevymyslam ziadne kraviny a experimenty.
-
guess.whoo
Redeemer
ja tiez, neviem ci sa vyplati takto experimentovat
Ak planujes expediciu na severny pol, tak mozes skusit. V nasich podmienkach to nema zmysel a motoru skor uskodis ako pomozes. V tychto veciach vzdy najviac verim odporucaniam vyrobcov.
Syfon, "hovorí sa" ano, hovori. Nerozumiem tomu kde cely lud dospel k takto iste fundovanym nazorom. To iste ako s downsizing antipatmi. Ti ludia o tom vedia s prepacenim holy k***t ale kecat do toho vedia. Idealne su splechy ako maly vysavac po 100 000km ko alebo ako pises, ten olej onen olej je sracka. Su to len primitivne myslienkove pochody zakladane na zlych dojmoch a zlyhani prijatia faktu, ze nie len vyvoj aut ide dopredu ale aj vyvoj motorov, maziv a vsetkeho okolo. Tiez mi pride chore si mysliet, ze vyrobca bude odporucat zly olej a riskovat tym okrem zleho mena aj obrovske financne ujmy pri rieseni vsetkych reklamacii.
Podtrzeno secteno - ak to je bezny vozik treba tam davat to, co tam patri.
Ak to je nejaky sport uz tak ma pravdepodobne predpisany vhodny olej ale taketo auta sa bezne upravuju na vyssi vykon a majitelia takych aut vedia ako ich pouzivaju a rozumeju lepsie problematike s olejom a tam pripustam ze lejzmena oleja moze byt+ ale to sa bavime o zmene z bezneho oa na specialne sportove oleje ktore stojja aj 20++€/liter a maju opodstatnenie (podstatne vyssi vykon ide obvykle ruka v ruke s posunutim obmedzovaca otacok, zvysenim preplnovania motora a podobne).
Podtrzeno secteno - ak to je bezny vozik treba tam davat to, co tam patri.
Ak to je nejaky sport uz tak ma pravdepodobne predpisany vhodny olej ale taketo auta sa bezne upravuju na vyssi vykon a majitelia takych aut vedia ako ich pouzivaju a rozumeju lepsie problematike s olejom a tam pripustam ze lejzmena oleja moze byt+ ale to sa bavime o zmene z bezneho oa na specialne sportove oleje ktore stojja aj 20++€/liter a maju opodstatnenie (podstatne vyssi vykon ide obvykle ruka v ruke s posunutim obmedzovaca otacok, zvysenim preplnovania motora a podobne).
Súhlasím Hegy, mám predpísaný ľahkobežný olej 0W-20 a snažím sa pochopiť prečo majú ľudia taký názor, v odbornejších článkoch som sa nikde nedočítal, že by to bol nejaký nebezpečný olej. Zato som čítal názory, že niekto mal pocit ako sa mu počas jazdy vo väčšej záťaži zdalo ako keby mu trhalo olejový film, tak tam preventívne hneď nalial obyčajný 5W-40 a je spokojný 
Gothar, ako by som mohol motoru uškodiť? Z toho čo som si zistil, mi vyšlo, že aj tak je najdôležitejšie aby olej spĺňal výkonove špecifikácie výrobcu a boli dodržané servisné intervaly a nemal by byť problém. Som z toho jeleň
Gothar, ako by som mohol motoru uškodiť? Z toho čo som si zistil, mi vyšlo, že aj tak je najdôležitejšie aby olej spĺňal výkonove špecifikácie výrobcu a boli dodržané servisné intervaly a nemal by byť problém. Som z toho jeleň
Ak je predpisany, tak je to samozrejme ok. Ja vychadzam z toho, ze napriklad ak motor trochu zerie olej, tak ako prve sa skusa pouzitie hustejsieho. Tym padom uz cez male netesnosti neprejde a problem je docasne alebo aj trvalo vyrieseny. Pri pouziti redsieho by teda mohol unikat a sposobit problemy.
Az teraz som si pozrel, ze mas nove auto, no a ja mam este stare auto a vlastne asi vsetci znami maju starsie auta a preto som nepocul o tom, ze by sa tento olej odporucal priamo vyrobcom. Teraz citam, ze v novsich motoroch sa uz pouziva a v tom pripade plati moj dodatok o tom, ze sa treba riadit odporucanim vyrobcu
Az teraz som si pozrel, ze mas nove auto, no a ja mam este stare auto a vlastne asi vsetci znami maju starsie auta a preto som nepocul o tom, ze by sa tento olej odporucal priamo vyrobcom. Teraz citam, ze v novsich motoroch sa uz pouziva a v tom pripade plati moj dodatok o tom, ze sa treba riadit odporucanim vyrobcu
Áno, toto beriem, ak by to začalo žrať olej, určite by som skúsil olej s inou viskozitou. Zatiaľ som v tom, že verím výrobcovi, som zvedavý za pár rokov