Existuju medzi nami este gentlemani?
Re: Existuju medzi nami este gentlemani?
Takéto stupídnosti ako a či som gentleman podľa akýchsi neviem kým vytvoreným noriem vôbec neriešim. Isté veci mi prídu prirodzené (podržanie dverí, pustenie ženy skôr do dverí, pomoc s napr. ťažkými vecami), ale inak všetká tá nadstavba z filmu o dokonalom gentlemanovi, ktorý je úplne dokonalý a ani si nedopľuje a neviem čo všetko, je mi úplne cudzia. A to, že pri rozhovore počúvam druhú osobu je tiež normálna vec a je jedno, či je to chlap alebo žena. Proste j***ť takéto umelé delenia na chlapov a ženy, na gentlemanov a negentlemanov a celkovo umelé vzorce správania.. 
Praveze to gentlemanstvo je cosi muzom prirodzene. Ja som napr. pocitila ten rozdiel v mentalite zap. Nemcov, kde ma pri vystupe z elektricky chlapi takmer prevalcovali (a to neboli fyzicky pracujuci robotnici, ale uhladeni uradnici), dalej pri cestovani pomoct s kufrom - s vynimkou starsej generacie (50+) to nikoho ani netrkne, vobec si nevsimaju, ked im nespadne kufor na hlavu. A plati to aj v sukromnom zivote - proste otec ide s dcerou po nakupoch, on ma poloprazdny ruksak na chrbte, ale z principu si musi sama niest igelitku s nakupenym obelecenim v ruke.. Ved preco by mala mat nejake vyhody? -> Mne pride toto umele, lebo velky silny chlap by mal nejak prirodzene inklinovat k pomoci druhym.
To zalezi vsetko od cloveka niekomu pomoc padne vhod, niekto je pysny/emancipovany. Minule som sa ponukol takej celkom peknej babe ze jej hodim kufor hore vo vlaku, ona ze nie, ze to zvladne sama. Aj zvladla. Na stvrty pokus, za fucania a trieskania kufra na trase podlaha - polica.
srnec: mozno si to vysvetlovala ako nejaku pick-up line a proste len nemala zaujem, mozno keby sa ponukol nejaky otecko cestujuci s deckom tak by vdacne dovolila, no offense 
Ja si necham rada pomoct s kufrom/ruksakom. Posobim elegantnejsie,nez aby som sa mordovala a funela na cely vagon. Tak sa staci len pekne usmiat,podakovat a v klude cestovat 
Tak také veci že púšťanie v autobuse,pri dverách + držanie, sem tam nejakej babke pomôžem odniesť domov nákup beriem automaticky nedávam tomu nejakú veľkú váhu. Čo sa týka žien tie to už v dnešnej dobe len málokedy ocenia ale určite sa nejaké nájdu. Holt nová doba 
chcela si vyskusat svoje silySRneC napísal:To zalezi vsetko od cloveka niekomu pomoc padne vhod, niekto je pysny/emancipovany. Minule som sa ponukol takej celkom peknej babe ze jej hodim kufor hore vo vlaku, ona ze nie, ze to zvladne sama. Aj zvladla. Na stvrty pokus, za fucania a trieskania kufra na trase podlaha - polica.
//autoeditácia príspevku (23 Nov 2012, 22:31)
@anonym, co mi dal dole karmu: so mnou otec v zivote na nakupoch nebol, nieto ze by ich nosil. ale prave take dievcata maju potom "problem" akceptovat pomoc od muza ako cosi prirodzene. nevravim, ze chlap ma byt otrok, ale ze v urcitych situaciach sa to ziada ako gesto.. keby som bola aj matka alebo starsia sestra, tak by som mladsiemu/slabsiemu pomohla. Thats all.kathleen napísal:Praveze to gentlemanstvo je cosi muzom prirodzene. Ja som napr. pocitila ten rozdiel v mentalite zap. Nemcov, kde ma pri vystupe z elektricky chlapi takmer prevalcovali (a to neboli fyzicky pracujuci robotnici, ale uhladeni uradnici), dalej pri cestovani pomoct s kufrom - s vynimkou starsej generacie (50+) to nikoho ani netrkne, vobec si nevsimaju, ked im nespadne kufor na hlavu. A plati to aj v sukromnom zivote - proste otec ide s dcerou po nakupoch, on ma poloprazdny ruksak na chrbte, ale z principu si musi sama niest igelitku s nakupenym obelecenim v ruke.. Ved preco by mala mat nejake vyhody? -> Mne pride toto umele, lebo velky silny chlap by mal nejak prirodzene inklinovat k pomoci druhym.
Však práve o tej prirodzenosti hovorím, ale teda neviem či to chápem ako nejaké gentlemastvo. Proste ak mám cez 100 kg a stretám sa vo dverách s 50 kg žienkou, tak úplne automaticky ju nechám prejsť a nebudem ju tam valcovať - proste príde mi to úplne prirodzené a automatické.kathleen napísal:Praveze to gentlemanstvo je cosi muzom prirodzene. Ja som napr. pocitila ten rozdiel v mentalite zap. Nemcov, kde ma pri vystupe z elektricky chlapi takmer prevalcovali (a to neboli fyzicky pracujuci robotnici, ale uhladeni uradnici), dalej pri cestovani pomoct s kufrom - s vynimkou starsej generacie (50+) to nikoho ani netrkne, vobec si nevsimaju, ked im nespadne kufor na hlavu. A plati to aj v sukromnom zivote - proste otec ide s dcerou po nakupoch, on ma poloprazdny ruksak na chrbte, ale z principu si musi sama niest igelitku s nakupenym obelecenim v ruke.. Ved preco by mala mat nejake vyhody? -> Mne pride toto umele, lebo velky silny chlap by mal nejak prirodzene inklinovat k pomoci druhym.
Aj napriek tomu sa najdu ludia, bez ohladu na vek a na hmotnost, ktori by ta do dveri nepustili a tlacili by sa tam o sto sest.
ja mam tak z gantlamanstva z nudze cnost, pretoze to robim kvoli sebe hlavne. Paci sa mi takyto sposob doslova spolocenskeho spravania a preto to robim. Nemyslim si ze by mi to mohlo pomoct uputat pozornost opacneho pohlavia a nastastie moje gantlmanstvo nema korene v tomto. A samozrejme som len taky maly gantlmanko vo vyvoji este.
Tiez mi niektore veci pridu samozrejme, asi najma kvoli vychove, ako dat zene prednost, podrzat dvere, otvorit ich etc, ale nepokladam sa za vylozene gentlemana, to su muzi spravanim asi niekde inde, patri ktomu cela paleta vlastnosti, je to proste elementarna slusnost, ktora uz sice mnohym ludom dnes chyba a preto je casto zamienana s gentlemanstvom, ergo je medzi nami prilis vela chrapunstva tak aj ta zakladna slusnost ovela viac vynikne.
-
TommyHot
Addict
- Kontaktovať používateľa:
Az na pustanie v MHD (pracujem ako kazdy iny a unaveny som ako kazdy iny), beriem tieto veci automaticky. Ani nerozmyslam nad tym, ze by som zene napriklad neotvoril dvere atd. Ale inak sa nepokladam za gentelmana...
-
Janette
Expert
Mne to pripomenulo príhodu, keď som mala ešte 11 rokov a boli sme s mamou na dovolenke. V plnej ulici turistov ležal na zemi elegantne oblečený pán a očividne mal ťažkosti, ľudia prechádzali okolo neho - nik sa neobťažoval zastaviť a pomôcť mu. Až moja mama mu pomohla a zavolala sanitku, neskôr sa prišlo na to, že mal infarkt ... Neviem, ako by to dopadlo, keby to bolo inak 
U mna su tieto veci prirodzene - pomoct zene, pustit starsich sadnut si v buse, ked uz nieje kam atd.
Neznasam ale, ked pustim pri nastupovani 1-2 zeny a spoza mna sa nahrnu dalsie...
Raz sa mi stalo, ze pri plateni sa jednej babe hned pri mne rozsypali peniaze (drobne) a vtedy som nevedel, ako zareagovat. Nepoznal som ju, tak som sa bal, aby to nezobrala tak, ze ju chcem nejako okradnut... Ostal som stat, zobral som si veci a odisiel... Co by ste robili na mojom mieste a ako by ste reagovali, keby vam niekto cudzi pomaha zbierat vase peniaze ?
Neznasam ale, ked pustim pri nastupovani 1-2 zeny a spoza mna sa nahrnu dalsie...
Raz sa mi stalo, ze pri plateni sa jednej babe hned pri mne rozsypali peniaze (drobne) a vtedy som nevedel, ako zareagovat. Nepoznal som ju, tak som sa bal, aby to nezobrala tak, ze ju chcem nejako okradnut... Ostal som stat, zobral som si veci a odisiel... Co by ste robili na mojom mieste a ako by ste reagovali, keby vam niekto cudzi pomaha zbierat vase peniaze ?
-
TommyHot
Addict
Opytas sa a podla toho sa zariadis.. Mne osobne by sa peniaze nerozsypali (na to ich mam az prilis rad) a keby aj cisto teoreticky hej, tak by som poslal do riti kadzeho v okruhu 10 metrov, kto by sa ku mne co i len priblizil 
mne prve co napadlo, ze by som sa po ne zohol a pomohol jej ich pozbierat, ale potom som si uvedomil, ze by to mohla brat ta osoba tak ze jej ich chcem zobrat...tak neviem, tazka situacia