Aký vynález je kľúčový pre IT.
Aký vynález je kľúčový pre IT.
Aký vynález je podľa vás pre informatiku kľúčový, a prečo?
-
audiotrack
VIP
- Kontaktovať používateľa:
Re: Aký vynález je kľúčový pre IT.
tých kľúčových "vynálezov" je veľa, nedá sa vybrať jeden. Určite by tam patrila dvojková sústava, tranzistor, von-neumannova architektúra ale mohli by sme zájsť až po extrémy ako objavenie elektrického prúdu, objavenie polovodičov a podobne
velmi vseobecne urcite polovodice
-
audiotrack
VIP
to sa nedá povedať tak jednoznačne. Ty si pod IT predstavíš počítač, tak potom jasné. Ale IT je súbor veľa vedných disciplín. Je teoretická informatika, založená na teoretických výpočtových systémoch (napríklad turingov stroj, lambda kalkulus a pod.) kde žiadne polovodiče netreba, a bez týchto vecí by počítače tiež nikdy neboli. Turing napríklad spravil počítač ktorý fungoval na báze vody (hydraulické piesty) a bol plne funkčný. Enigma - mechanická spleť ozubených kolies. Polovodiče sú jedna zo zložiek bez ktorých by sme neboli tam kde sme, ale určite sa to nedá povedať jednoznačnecssco napísal:velmi vseobecne urcite polovodice
-
Michaelo
Hardcore addict
Ak chceme ísť naozaj do extrému tak tam môžme zarátať aj "pazúrik" a iné kamenné, medené a iné nástroje bez ktorých by sme sa nepohli do inej doby až k IT.
@Michaelo
a samozrejme aj jednobunkove organizmy vdaka ktorym sa vyvijali zlozitejsie formy zivota
a samozrejme aj jednobunkove organizmy vdaka ktorym sa vyvijali zlozitejsie formy zivota
Pod pojmom IT si rovno predstavim vypoctovu techniku, a prave to slovo technika ma nabada k predstave napr. PC.
Ale samozrejme mas pravdu
Ale samozrejme mas pravdu
-
Michaelo
Hardcore addict
@Wladas
otázka bola položená ohľadom vynálezov
otázka bola položená ohľadom vynálezov
ja by som povedal ze tranzistor
-
hojko
Site Admin
Pre mna wifi 
-
TommyHot
Addict
Kvantova mechanika (viem nie je to vynalez v pravom slova zmysle) a jej principy, ktore nam do buducna umoznia zostrojit pocitace (nejake prve kusy uz boli zostrojene) nepredstavitelnej vypoctovej sily. To este len bude revolucia 
-
javatar
Hardcore addict
pocitadlo
litograficke kreslenie na wafery 
Dobrá otázka, veľmi dobrá.. A jednoznačná odpoveď zrejme neexistuje.
Tranzistory/Polovodiče napadli aj mňa, ale po zamyslení som si nie úplne istý. Pekná odpoveď sú aj princípy kvantovej mechaniky... Napadá ma aj dvojková sústava.. Ale za masovým rozšírením PC (ak sa na toto tak pozeráme) stojí určite celosvetová sieť - internet. Nehovorím, že bez nej by tu PC neboli, ale zrejme by nebolo v každej domácnosti niekoľko kusov v najrôznejšej podobe a skôr by sa to orientovalo len na výrobnú sféru a armádu.
Tranzistory/Polovodiče napadli aj mňa, ale po zamyslení som si nie úplne istý. Pekná odpoveď sú aj princípy kvantovej mechaniky... Napadá ma aj dvojková sústava.. Ale za masovým rozšírením PC (ak sa na toto tak pozeráme) stojí určite celosvetová sieť - internet. Nehovorím, že bez nej by tu PC neboli, ale zrejme by nebolo v každej domácnosti niekoľko kusov v najrôznejšej podobe a skôr by sa to orientovalo len na výrobnú sféru a armádu.
nakoniec som sa rozhodol pre internet a o tom som pisal esej.
Podla zakladom bolo "vynajdenie" dvojkovej sustavy. Aj ked je pravdou, ze v case ked bola vynajdena este asi nikto nepremyslal nad pocitacmi ako takymi.
Ak by som mal pisat esej tak urcite o Turingovi. Je o nom vela zaujimavych veci okrem TS.
-
zelovoc
Darca
- Bydlisko: Nikto nikomu nie je taký zaviazaný, ako opice Darvinovi.
pre mna to je elektrina
k tomu len tolko ze davno pradavno ked sa o dvojkovej sustave este ani len neuvazovalo tak uz bol na svete teoreticky pocitac s desiatkovou sustavou a "diernymi stitkami", ktore tvorcom bol/je Charles Babbage http://www.ted.com/talks/john_graham_cu ... r_was.htmltrizzo napísal:Podla zakladom bolo "vynajdenie" dvojkovej sustavy. Aj ked je pravdou, ze v case ked bola vynajdena este asi nikto nepremyslal nad pocitacmi ako takymi.