Prémiové palivá vs. obyčajné
-
audiotrack
VIP
- Kontaktovať používateľa:
Re: Prémiové palivá vs. obyčajné
sú to prídavky k palivu, ktoré majú buď znížiť spotrebu, alebo čistiť motor či inak upravovať výkon a jazdné vlastnosti motora.
-
hojko
Site Admin
Aj keď aditíva podľa Žužova neznižujú spotrebu a nezvyšujú výkon, majú svoj význam.
http://auto.sme.sk/c/5840024/aditiva-v- ... -vzdy.html
http://auto.sme.sk/c/5840024/aditiva-v- ... -vzdy.html
Z toho článku mi skôr vychádza, že aditíva sú zbytočné - teda v benzíne. V nafte uznávam tie, ktoré pomáhajú v zime, teda tie kt. zabraňujú tvorbe kryštálikov parafínu.
-
Makovnik
Medium Professional
Zbytocne ani nie, ale je problem dokazat ich efektivitu. Je to beh na dlhe trate a vyzaduju najazd desattisicov km, aky sa badal rozdiel.
Zaroven tankovanie na jednej pumpe.
Najvacsi prinos je podla mna vtedy, ked tankujete z pofidernej pumpy, lebo auto hladuje. Mozu mat zanesene nadrze a prave tam pomoze napr. cistiaca zlozka prisady.
Prinos aditiv v nafte je napr. aj znizenie penenia. Cista nafta peni ako sumienka.
Taktiez su dolezite antioxidacne prisady, kedze nafty obsahuju ekoteroristami z EU vynuteny povinny podiel MERO (repka) a ta rada oxiduje a vytvara kal, ktory upcha filter. O.i. sa repka rada oddeluje od ropnej zlozky nafty, vid obrazok. Ten je foteny cca po 3mesiacoch statia, asi poldeco klasickej nafty.
Zaroven tankovanie na jednej pumpe.
Najvacsi prinos je podla mna vtedy, ked tankujete z pofidernej pumpy, lebo auto hladuje. Mozu mat zanesene nadrze a prave tam pomoze napr. cistiaca zlozka prisady.
Prinos aditiv v nafte je napr. aj znizenie penenia. Cista nafta peni ako sumienka.
Taktiez su dolezite antioxidacne prisady, kedze nafty obsahuju ekoteroristami z EU vynuteny povinny podiel MERO (repka) a ta rada oxiduje a vytvara kal, ktory upcha filter. O.i. sa repka rada oddeluje od ropnej zlozky nafty, vid obrazok. Ten je foteny cca po 3mesiacoch statia, asi poldeco klasickej nafty.
mozno som len slepy ale na tej rozmazanej fotke fakt nic nevidno
-
Michaelo
Hardcore addict
Dole v rohu je nieco ako usadenina. Ale ci to skladoval v spravnych podmienkach netusim.
Vždy som tankoval klasický benzín na pumpe Agip V Pezinku. Neviem prečo, ale zvykol som si na tú pumpu a na iné v meste som nechodil. Teraz na tej istej pumpe do terajšieho auta tankujem klasickú naftu. S pumpou som spokojný, nikdy som si nevšimol nejaký problém s natankovanými palivami.
-
Makovnik
Medium Professional
Ake spravne podmienky ma mat nafta na skladovanie?
Predsa je jedno, ako je skladovana, vydrzat musi ci v -10, tak v +30. Predstav si auto, ktore stoji celu zimu, ako dosiahnes optimalne podmienky?
Oddelovanie zloziek je dane casom. Nezalezi od teploty a vlhkost/svetlo snad nie su podstatne, ked sa to natankuje do plechovej bandasky.
Predsa je jedno, ako je skladovana, vydrzat musi ci v -10, tak v +30. Predstav si auto, ktore stoji celu zimu, ako dosiahnes optimalne podmienky?
Oddelovanie zloziek je dane casom. Nezalezi od teploty a vlhkost/svetlo snad nie su podstatne, ked sa to natankuje do plechovej bandasky.
-
Michaelo
Hardcore addict
Mal to v sklicku, narzal som na to ako ho mal zatvorene atd.
Neslo mi o teplotu.
Neslo mi o teplotu.
Troška som prelúskal internet a hľadal články odborníkov.. v podstate to vychádza, že vyššie oktánové číslo benzínu nemá žiadny vyplyv (resp. vplyv na úrovni štatistickej chyby) na výkon.
T.j. ak je predpísaná 95-ka a natankujete 100-ku, nič sa nestane.
Druhá vec sú aditíva, ktorých účinok je ale veľmi pochybný a nikto ich účinnosť (benzín) nedokáže, nakoľko by pri teste museli autá jazdiť identické podmienky dlhodobo s aditivovaným a neaditivovaným benzínom.
Na starom Fave, sme sem-tam natankovali 95-ku, miesto predpísanej 98-čky a tam to bol úbytok výkonu citeľný. To je ale opačný prípad, než o aký nám ide.
V modernom aute som spozoroval po natankovaní vyššieho oktánového čísla rozdiel, ktorý bez akejkoľvek hanby pripíšem tak maximálne mojej viere
tj. psychologický efekt.
T.j. ak je predpísaná 95-ka a natankujete 100-ku, nič sa nestane.
Druhá vec sú aditíva, ktorých účinok je ale veľmi pochybný a nikto ich účinnosť (benzín) nedokáže, nakoľko by pri teste museli autá jazdiť identické podmienky dlhodobo s aditivovaným a neaditivovaným benzínom.
Na starom Fave, sme sem-tam natankovali 95-ku, miesto predpísanej 98-čky a tam to bol úbytok výkonu citeľný. To je ale opačný prípad, než o aký nám ide.
V modernom aute som spozoroval po natankovaní vyššieho oktánového čísla rozdiel, ktorý bez akejkoľvek hanby pripíšem tak maximálne mojej viere
-
RATZINGER666
Darca
begbeee: nejako som nepochopil, na ktory prispevok reagujes 
Tak všeobecne 
-
RATZINGER666
Darca
aha, no v tom pripade to je ale trosku mimo temy, kedze tu sa skor rozoberaju premiove paliva, nie vplyv viacoktanoveho benzinu na motor 
Niektoré prémiovky majú aj viac oktánov.
-
RATZINGER666
Darca
ja o tom viem
ale ked je motoru predpisana 95ka, tak sa tam aj automaticky 95ka tankuje, robit nieco ine nema zmysel... zmysel ma teda porovnavat standardnu 95ku a tu premiovu 95ku s aditivami apod. vid. diskusia vyssie... toto je o vybere spravneho paliva, to je ako keby som chcel pisat o vplyve premiovej nafty na benzinovy motor
stooktanove palivo je tiez len jeden z dalsich druhov paliva, tie "premiove" stooktany nemusia ani ziadne zvlastne prisady obsahovat, kedze premiovymi ich robia prave tieto aditiva, zvysok je iba obchodny nazov...
no niektorí ľudia to robia a veria tomu
A ktoré bežné auto má predpísanú 99-ku alebo 100-ku?
Viem, že niektoré majú 98-ku a väčšina 95-ku. Ale 100-ku? To je tam len ako chyták. Či sa mýlim? Ktoré autá majú ako základné palivo 100-ku?
A ktoré bežné auto má predpísanú 99-ku alebo 100-ku?
Viem, že niektoré majú 98-ku a väčšina 95-ku. Ale 100-ku? To je tam len ako chyták. Či sa mýlim? Ktoré autá majú ako základné palivo 100-ku?
bugatti veyron a pod? neviem len tipujem 
Takže kvôli tomu jednému Veyronu, čo je v Blave sú na celom Slovensku na pumpách 100-ky?

-
RATZINGER666
Darca
co sa tyka 98/100 oktanovych motorov, je ich podstatne viac... mam asi 5 kamaratov a o dost viac znamych, ktori tankuju 98/100 oktan... popytaj sa, malo kto sa tym asi chvali
100 oktan sa bezne tankuje ako nahrada 98cky, to sa nejako nerozlisuje v tomto pripade... zrovna 100 oktany (a nie 98 oktany) su na pumpach preto, lebo ten benzin zastresuje obe skupiny zakaznikov, aj tych, co maju tankovat 98, aj tych, co maju tankovat stovku...
samozrejme tankovanie viacoktanoveho paliva nema na vykon vplyv... a ak ma, je skor negativny, aj to iba pri velkych rozdieloch v cislach...
tankovanie menejoktanoveho paliva ma negativny vplyv na spotrebu a aj na vykon...
veyron jazdi idealne na 100vku, minimum ma 93 oktan...
samozrejme tankovanie viacoktanoveho paliva nema na vykon vplyv... a ak ma, je skor negativny, aj to iba pri velkych rozdieloch v cislach...
tankovanie menejoktanoveho paliva ma negativny vplyv na spotrebu a aj na vykon...
veyron jazdi idealne na 100vku, minimum ma 93 oktan...
Takže pre 98-ový motor má zmysel tankovať 100-ku ale pre 95-ový motor nemá zmysel tankovať 98-ku?
Podľa mňa vyššie číslo nemá zmysel.
Podľa mňa vyššie číslo nemá zmysel.