vážení, dnes je tu taký mini-návod a doplnenie k môjmu predchádzajúcemu "návodu" alebo lepšie povedané 2. čast
1. zabudol som spomenúť, že je potrebné vykonať malé zmeny aj priamo v ini súboroch skyrimu, takže pôjdeme do
\Documents\My Games\Skyrim\SkyrimPrefs.ini
a zmeníme položku
bFloatPointRenderTarget=0 na
1, ak už máte 1, tak super
a to isté s
bEnableFileSelection=0 na
1
2. ďalšie vhodné nastavenia v skyrimprefs.ini (znovu ak to máte 0 tak meňte na 1, má to naozaj nebádateľný dopad na FPS)
bTreesReceiveShadows=1
bDrawLandShadows=1
tieto dve nastavenia sú popísané v odkaze na skyrim tweak článok na nvidia.com na konci môjho prvého príspevku na strane 34
3. rád by som sa trošku povenoval ENB, v predchádzajúcom príspevku o stranu späť som odporúčal Fimbulvinter's ENB, chcel by som spomenúť aj iné, ktoré ma zaujali, no najprv by som rád upresnil, čo očakávam od ENB a čo to vlastne to ENB je ? verím, že to vysvetľovať nemusím ale v skratke je to grafický mód, ktorý pracuje akoby osobitne a zároveň spolu so Skyrimom, ENB je niečo ako prídavná grafika, veď to vidíme hlavne v screenshotoch...
existuje viacero druhov...no vlastnie neexistuje ale spracovaním, použitím niektorej verzie základného ENB to môžme podeliť ako:
1. farebné - to je enb, príp. FXAA injector, ktorý necháva pôvodné vlastnosti obrazu len tak "vlepí" nejaké farby, prípadne nejaký farebný efet - t.j. nic moc
2. efektné - tu zaraďujem ENB, kde už módery zahrňujú prvky ako DOF (hĺbka ostrosti - bokeh), SSAO, filmové efekty (letterbox, mäkky obraz (defocus))
3. farebné a efektné - je asi jasné, že to je spojenie prvého a druhého, t.j. napr. DOF, SSAO, mäkký obraz (je možné ho docieliť aj zapnutím FXAA antialiasingu v nastaveniach hry) a nejaké kompletné farebné orgie (enbpallete,...)
prejdime ku konkrétnym ENB - názov, link, vyjadrenie a súhrn:
odznejú tu LEN mnou testované ENB
1. FIMBULVINTER ENB:
http://skyrim.nexusmods.com/mods/15386, už screeny ma po prvý-krát zaujali a áno, je to vo väčšej časti tak (viac-menej), aj keď podľa mňa noci sú slabšie ale tie nie sú nic moc pri žiadnom enb a veľké
- dávam za farby počas zamračeného počasia - sú také ako vanilla, veľké plus za korekcie jasu osobitne cez deň aj v noci (má to už väčšina ENB) a nastavenie sýtosti farieb (to už nemá každé ENB)
FIMBULVINTER:
+ príjemný nostalgický farebný efekt
+ príjemná DOF
+ jemný defocus efekt
+ krásne spracovanie pri slnečnom počasí (pri modrej oblohe)
- otrasné farby pri zamračenom počasí (skoro ako vanilla)
- zle optimalizovaný - dlhé loadingy - to platí len pre VERZIU 1.1, ktorá je podľa mňa najpodarenejšia, pri nových to je už vyriešené
- bugy
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
2. CINEMATIC LIGHTNING ENB by HD6:
http://skyrim.nexusmods.com/mods/4142 predtým som ho používal, defaultne má slabé farby stále bolo potrebné ich "dosýtiť" - kombinácia klávesa "4" a PgUP/PgDown, žiadný defocus, žiadná DOF, myslím, že aspoň SSAO malo, je to stále príjemné ENB, niekedy vyfarbilo krásne interiéry a exteriéry a niekedy to bolo blato a v zamračenom počasí ako fimbulvinter
CLE by HD6:
+ nízky FPS drop
+ slnečné počasie a niektoré interiéry nádherne sfarbilo
- otrasné farby pri zamračenom počasí (skoro ako vanilla) + niektoré exteriéry a interiéry otrasné sfarbenie
- zle optimalizovaný - dlhé loadingy
- nutnosť "dosýtenia" farieb
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
teraz prídu 2 ENB, ktoré odporúčam
dnes som venoval asi hodinu sledovaniu aktuálneho vývoja ENBčiek do skyrimu, prelistoval som kopu configov, začal som asi s 30 a skončil s dvoma, ktoré poznám už dlhšie a vždy ma chytili za srdce
3. UNREAL CINEMA by unrealwarfare:
http://enbseries.enbdev.com/forum/viewt ... f=11&t=794
toto ENB poznám už dlhšie, je to úžasne spracované enb s najkrajšími interiérmi v jaskyniach, starých zrúcaninách a celkovo v interiéroch, v exteriéroch ponúka vynikajúce a solídne grafické orgie s jemným technicolorom (fialový nádych)
UNREAL CINEMA:
+grafické orgie či už v interiéry alebo exteriéry
+ dobrá optimalizácia
+ malý FPS drop
+ technicky výborne zvládnutý (DOF,SSAO,vignetácia,...)
- ťažko sa hľadá nejaký nedostatok..možno to, že zatiaľ si ho nezahráte a prečo ? vysvetlenie o riadok nižšie
pripojil som len video, pretože už nejaký čas pravdepodobne sám autor zmazal zo skyrimnexusu všetky jeho Unreal ENB, napísal som aj ja aj nejakí dvaja ľudia na enbdev fórum o reup, zatiaľ bez odpovede, verím, že odpoveď dostaneme a reup sa bude konať, ak sa to stane a ja si to všimnem, tak budem informovať, dovtedy môžem len odporučiť
EDIT:// 21.11.12 - tak už je ho možné stiahnuť
http://bsnooch.com/forums/index.php?topic=852.0
4. The Wilds ENB by LSiwora:
- video mi nepríde tak pekné ako grafika v hre
http://skyrim.nexusmods.com/mods/21123
toto ENB ma zaujalo práve dnes, žmurkal som po ňom už nejakú tú chvíľu ale až teraz som sa odvážil, pravdupovediac, tu sa uplatňuje 3. bod - efekty a grafické orgie, na výber máte rovno zo 4 configov (odporúčam pri hocktorom configu v enbseries.ini zapnúť pod zložkou EFFECTS "EnableAmbientOcclusion=false" na "true", máte na výber z Default, Darker Nights, Retro, Climates of Tamriel...Darker Nights nebudem popisovať - neskúšal som a ani nechcem..vyjadrím sa k ostatným trom, zoradil by som ich podľa defaultnej sýtosti farieb od Retro cez Default po Climates of Tamriel..retro je menej farebné s jemným jasom, default je taký stred a climates je farebné a veľmi pekné...zaujalo ma to, osobne sa neviem rozhodnúť, ktorý setting z týchto, ak to niekto skúsi, tak uvítam reakciu a názor, že ktoré, lebo ak by fungoval Unreal (link) tak odporučím obe, takto len toto, OVŠEM...nemôže by len chvála...veľký FPS drop - u mňa 5-10FPS ale som presvedčený že stačí len niečo v nastaveniach hry stiahnuť a pôjde to v pohode...taktiež odporúčam si pozrieť na stránke popis pri móde, píše tam o niekoľkých fičúrkach aby to bolo ešte krajšie
THE WILDS:
+efektová a grafická orgia
+výborná optimalizácia - rýchle loadingy
+celkovo výborný
-5-10 FPS drop (podľa zostavy PC)
možno by som na koniec pridal upozornenie, že dávajte pozor pri sťahovaní módov...OVERTE si, či daný mód alebo daná verzia módu nevyžaduje nejaké DLC (Dawnguard,Heartfire,...)
//autoeditácia príspevku (17 Nov 2012, 23:58)
takže verím, že som vás inšpiroval sa znovu trošku pohrať so Skyrimom
//autoeditácia príspevku (23 Nov 2012, 19:43)
takže dnes pridávam menšiu prezentáciu a trošku ukázať, čo dokáže Unreal Cinema, nebudem prezentovať Wilds, totižto je to žráč FPS a nemá na unreal, ktorý je už možné konečne stiahnúť, v prípade záujmu a ak sa niekomu to bude páčiť som ochotný uploadnúť aj celý config, čo už ja mám v zložke s hrou, pretože je možné, že pri experimentovaní som nejako pomiešal wilds a unreal a vyšlo z toho toto..
mimochodom...tá sekera má krásne detaily, len som tak komponoval screeny, že to na screenoch nevyzerá
doplňujem, že screeny boli robené v podstate niekedy medzi 6-8h ráno na plániach (sever od riftenu, juh od větrného žlébu), nerád to hovorím ale mal som tam FPS cca 14+ a dosť často pod 10, zabil ma aj nejaký tam podpultový mág, lebo som ho nevedel dobehnúť s takým FPS, musím bohužiaľ v nastavení hry ešte niečo znížiť, každopádne s ENB je to proste nádhera, no proste je to vidno, a čo sa týka interiérov - sú v pohode tam mám bežne 26+FPS