kali:
Dokazes ty vobec pochopit ze tam ide o priemer celej skupiny (rasy) a nie o nejakeho nahodneho jednotlivca? A z toho priemeru mozme zistit ze stav cernoch znamena ze je vacsia pravdebodobnost ze bude mat vacsie svalove vlakna.
Ale však ja viem, že to sa to myslí v globále, ale práve o to potom ide - ak sme premiešaní a zmixovaní a nemyslím si, že vôbec existuje kategória černoch, tak potom ťažko takto čosi určovať.
A cim to bude ze cernosi su lepsi sprintery, basketbalisti a dominuju vo vytrvalostnych sportoch a bieli su lepsi spieraci, kladivari a dominuju skor v silovych sportoch?
Si prečítaj ten článok. Odpoveď je úplne jednoduchá. Či si hádam myslíš, že černochov stvoril boh ako basketbalistov a belochov ako kladivárov? Lebo na takejto úrovni je celá táto debata.
Inak ja som ti tu Lynna daval a nie len jednu jeho knihu a dalsich autorov (okrem dukeho a bakalara), tu si samozrejme odignoroval, tak co sa teraz tym snazis dokazat, snad moju neobjektivitu alebo je to len zufala snaha presvedcit ostatnych uzivatelov v tejto teme ze ja som ten zly s tym nespravnym nazorom? A teraz ked s tym istym autorom vybehne iny uzivatel uz povies ze je relevantnejsi. Dalsi z dokazov ze si ignorant.
Tu si ma nepochopil, veď som napísal, že iba jeho z tých, čo si sem uvádzal, považujem za trochu relevantnejších.
Lynn je kritizovany hlavne preto ze neni politicky korektny a velmi tazko sa vyvracia, a kritizovat to je to najlachsie.
To je taká fráza, čo sa dobre počúva, ale ohybná ako guma do treniek. Tak by sme sa ďaleko nedostali. Poslal som sem stránku, kde je kritizovaný a to za konkrétne veci, nie za jeho akože politickú nekorektnosť.
Koncept IQ je velmi zlozity bla bla, to treba nejak rozvinut a nie len nejakym clankom. IQ testov medzi rasami uz bolo tolko spravenych ze sa ich snad ani spocitat neda a vo vsetkych cernosi zaostavali.
Ešte kedysi dávno keď frajerka chcela ísť na psychológiu, tak mala takú buxlu knihu, ktorú som si rád čítal - jedna kapitola tam bola venované IQ testom - za prvé IQ má veľa druhov, nejaký trapný azet IQ test nie je IQ test, za druhé, mnohí autori to napádali, ako jednoducho nepresnú záležitosť. To si proste len pamätám, nejak viac to rozvádzať nebudem a zisťovať o tom teraz info sa mi nechce. Ale už to mám v hlave spochybnené + vôbec to, že ideme porovnávať "rasy," tak vybereme 10 Afričanov a desiatich bielych Američanov a hurááá, máme výsledok..nie nie.
K tým cigánom zase Lynn, ktorý je pre mňa zdiskreditovaný. Ono je pekné robiť nekorektné štúdie, ale ak je pri tom totálne čudná metodika, tak aký to má zmysel? Možno nejaký zámer..? Neviem.
axxis:
tak pekne poporiadku: zvyhodnenie v genetickych predispoziciach je Ti absolutne nanic v pripade, ze s nimi nic nerobis. musis si uvedomit to, ze mat potencial samo o sebe nestaci. fakt, na ktory som sa snazil poukazat je ten, ze pri rovnakej urovni profesionalneho treningu su cierni bezci vo finale schopni podat mierne lepsi vykon ako bieli co je ale pri udalostiach ako su olympijske obrovsky rozdiel. tu sa nebavime o tom, ze cernoch je automaticky uzasny v behu, ale o tom, ze je schopny dosiahnut o par percent lepsi vykon, ktory mu vo finale prinesie zlato. dokaz o tom nemam, na robenie rasovych vyskumov je koniec koncov ban. ale empiricke vysledky z realneho sveta hovoria v moj prospech.
Tak si prečítaj ešte raz ten článok a skús zistiť, čo autor chce povedať. Skúsim inú analógiu: prečo sú Rakúšania lepší v lyžovaní ako Španieli? Asi dar od boha, alebo proste typicky rakúske etnikum (ktoré tiež neexistuje) má v sebe zakódované lyžovanie. Prečo hrá Nový Zéland lepšie rugby ako Slovensko? No asi preto, lebo to je darom od boha..nemá zmysel pokračovať. Pre toto isté sú šprintéri čierni lepší, takisto ako basketbalisti a šikmookí v ping pongu a bieli v hode kladivom.
Proti genetickému výskumu nemám nič, ono samozrejme, že vplyvy prostredia a pod. na ľudí pôsobili a existujú rôzne rozdiely. Len to tiež také všeobecné: aziati. Kto to kur*a je aziat? Koľko je aziatskych génov vo východnej Európe? Nechcem vedieť. Pozrime sa do histórie, proste mixis mixis mixis, ak to chceme po grécky. Tieto genetické výskumy určite môžu čosi odhaliť v nejakom čo najviac izolovanom etniku, ktoré zostalo dlho "čisté," ale proste toto delenie na bielych, šikmookých a negrov, čo je úplne smiešne. Nič také nejestvuje. Ja som kedysi čítal o akomsi geneticko-biologickom výskume v tejto otázke "rasy," bolo to oblasti Poľska-Litvy a len tam sa po roztriedení vyčlenili cez 100 "minirás." Treba si uvedomiť, že farba kože je len jednou z x variabilít, nevraviac o génoch, aké človek má. Ako však vidím toto tu - farba kože zohráva prim. O tom sú tiež celé eseje, prečo a aké to má dopady. Takže, skupina Aziati: neviem čo to je. Cez miliardu ľudí, ale proste Aziati. No ok.
dalsia vec, ktoru su uplne nepochopil. ja som netvrdil, ze so vsetkym co napisal uplne suhlasim. len som Ti chcel poukazat na to, ze ak niekto (kludne aj odbornik) napise knihu tak to neznamena, ze musi mat automaticky pravdu (lebo podobny argument si pouzil Ty s Tvojim clankom)
Ja som nemal za cieľ, aby to vyznelo ako argument autoritou. Len som to rozšíril, aby som tomu "obyčajnému" článku na bbc dodal nejakú váhu.
Dalsia vec je taka, ze tak ako nikto nevyvysuje jednu rasu nad druhu len preto, ze maju rozdielne atributy tak to nikto nerobi ani s muzmi a zenami. Aj keby muzi boli v priemere inteligentnejsi to este neznamena, ze ten co to povedal hovori, ze su automaticky viac hodnotni alebo lepsi.
Tento motív stále vyzdvihuješ a omieľaš, ale ešte neubehlo veľa rokov odvtedy, čo vládli ideológie, ktoré to mali ako hlavný motív. Ak by sme prijali fakt, že existujú nejaké rasy a jedna je "lepšia" ako druhá, samozrejme, že by to malo dôsledky - aj dnes. Vidíš to moc hipisácky. Pozri sa na kaliho - to je rezidúum minulosti, ale takých je viac a história sa opakuje.