Takze notebook ma 1TB HDD 5400 a 64GB SSD. Je to lenovo takze tam je este particia s lenovo support a OEM particia. Plus toreticky rozmyslam ze by som tam chcel vlozit ubuntu, toho sa trocha obavam, lebo vtedy vraj nemoze byt vela primarnych particii alebo take cosi. Na notebooku predtym som to maval C Windows+software, D games, E data-hudba, fotky, dokumenty.... samozrejme sa to casom miesalo
Poradte s instalaciou a rozdelenim diskov
-
Misco13
Expert
- Kontaktovať používateľa:
Poradte s instalaciou a rozdelenim diskov
Ahojte. Poradte prosim kam nainstralovat system a ako rozdelit disky. Potom aj kam instalovat software/hry, kde mat data a pod.
Takze notebook ma 1TB HDD 5400 a 64GB SSD. Je to lenovo takze tam je este particia s lenovo support a OEM particia. Plus toreticky rozmyslam ze by som tam chcel vlozit ubuntu, toho sa trocha obavam, lebo vtedy vraj nemoze byt vela primarnych particii alebo take cosi. Na notebooku predtym som to maval C Windows+software, D games, E data-hudba, fotky, dokumenty.... samozrejme sa to casom miesalo
ale snazil som sa to mat stale takto. Poradte prosim co ako teraz by bolo najvyhodnejsie a pripadne ako nainstalujem ubuntu aby to slo v pohode a nerobilo problem s rozdelenim tych primarnych (neviem ci slo o primarne sektory, alebo o dynamicke sektory alebo pocet particii vobec, nevyznam sa v tom uz tolko) particii, dakujem 
Re: Poradte s instalaciou a rozdelenim diskov
Systém a programy daj na SSD.. a druhý disk si rozdeľ podľa potreby.
Ak Ti na SSD zostane dostatok miesta, na neho dať aj druhý systém.. ak sa Ti tam nezmestí, daj ho na druhý disk.
Ak budeš rozdeľovať disk, používaj primárne partície....
Ak Ti na SSD zostane dostatok miesta, na neho dať aj druhý systém.. ak sa Ti tam nezmestí, daj ho na druhý disk.
Ak budeš rozdeľovať disk, používaj primárne partície....
Tak jednoznacne ti na SSD pojde Windows + programy. 64GB je pre windows tak akurat.
Druhy 1TB disk si uz mozes rozdelit ako chces, cize Dcko, Ecko. Ak chces mat aj Ubuntu. Tak najprv si nainstalujes Win na SSD a potom ked budes delit 1TB disk tak si pre Ubuntu vyhradis nejake miesto plus je dobre si ku nemu vytvorit aj swap oddiel.
Napr. si das 100GB na ubuntu a ked mas 4GB RAM tak si vytvoris 8GB prazdny oddiel, ktory neskor posluzi ako SWAP particia.
Druhy 1TB disk si uz mozes rozdelit ako chces, cize Dcko, Ecko. Ak chces mat aj Ubuntu. Tak najprv si nainstalujes Win na SSD a potom ked budes delit 1TB disk tak si pre Ubuntu vyhradis nejake miesto plus je dobre si ku nemu vytvorit aj swap oddiel.
Napr. si das 100GB na ubuntu a ked mas 4GB RAM tak si vytvoris 8GB prazdny oddiel, ktory neskor posluzi ako SWAP particia.
-
terrens
Light Star
4GB RAM a ešte používať toľko SWAP? Pokiaľ viem tak sa SWAP používa pri "nedostatku" pamäte RAM(napr. 1GB). Neni to tak?
Hej, je to tak ale pisal som to hlavne kvoli tomu ze ked tam ma taky obrovsky disk tak s tym nic nepokazi ked si vyhradi napr. aj tych 10GB na SWAP. Urcite by sa zaobisiel aj bez SWAP-u ale ked ma miesta na rozdavanie tak preco to nevyuzit.
-
terrens
Light Star
S tým by som sa nejako nerozhadzoval. Ja som prechádzal z 80GB + 40GB na 500GB v novom notebooku a ako som sa tešil. Behom týždňa som bojoval o každý voľný megabajt voľného priestoru.
Teda na SWAP 10GB je určite moc, dal by som maximálne 2GB...
Teda na SWAP 10GB je určite moc, dal by som maximálne 2GB...
Vseobecne sa hovori ze velkost SWAPU by mala byt kapacita pamate krat 2. Avsak ked s Linuxom planuje robit len prve kroky a bude mu to sluzit len na oboznamenie sa tak SWAP vobec nebude potrebovat.
-
Misco13
Expert
RAM mam 8 GB, na co sluzi vlastne SWAP? Linux budem vyuzivat na internet + office.
a mooooc dakujem za rady chlapi
//autoeditácia príspevku (09 Dec 2012, 23:26)
este ma napadlo, particiu s OEM a s lenovo support necham uplne tak vsak?
a mooooc dakujem za rady chlapi
//autoeditácia príspevku (09 Dec 2012, 23:26)
este ma napadlo, particiu s OEM a s lenovo support necham uplne tak vsak?
-
terrens
Light Star
Keby Ti náhodou "došlo" miesto v RAMke tak si tam Linux odloží také potrebné dáta. Je to ako keby taká prídavná pomalá RAMka.
A s tou OEM partíciou, ak by si mohol tak si to tam nechaj kôli prípadnej reklamácii. Alebo ak máš (ne)dostatok miesta na HDD, tak to vypál niekde na DVD(neviem ako je to veľkostne veľké...) alebo dva, a potom keby sa ti to pokazilo tak to tam zase pacneš na HDD a hotová práca...
A s tou OEM partíciou, ak by si mohol tak si to tam nechaj kôli prípadnej reklamácii. Alebo ak máš (ne)dostatok miesta na HDD, tak to vypál niekde na DVD(neviem ako je to veľkostne veľké...) alebo dva, a potom keby sa ti to pokazilo tak to tam zase pacneš na HDD a hotová práca...
-
Misco13
Expert
Myslis OEM alebo lenovo support aplikacie?
dakujem za dalsie rady
dakujem za dalsie rady
-
terrens
Light Star
Všetko komplet čo tam máš.
Miumochodom, Lenovo Support aplikácie niesú ainštalované priamo na systémovom disku?
Miumochodom, Lenovo Support aplikácie niesú ainštalované priamo na systémovom disku?
to ze sa swap pouziva a na co sa pouziva uz vies, rozhodne ale 10GB robit particiu na swap je imho hlupost nakolko mas ramky naozaj hodne swap nebudes potrebovat a zo zaciatkami duplom.
Odporucal by som ti sa moc z tou (Lenovo support) particiou sa moc nehraj, viac krat ze sa ani naformatovat nedala a mal som problem tam nahodit dual boot, riesenie bolo sformatovat komplet cely disk...
terrens:
co myslis pod pojmom systemove aplikacie??? ta particia od lenova je len akasi recovery particia v pripade ze mas rozbity system...
Odporucal by som ti sa moc z tou (Lenovo support) particiou sa moc nehraj, viac krat ze sa ani naformatovat nedala a mal som problem tam nahodit dual boot, riesenie bolo sformatovat komplet cely disk...
terrens:
co myslis pod pojmom systemove aplikacie??? ta particia od lenova je len akasi recovery particia v pripade ze mas rozbity system...
-
terrens
Light Star
Misco13 napísal:Ahojte. ... Je to lenovo takze tam je este particia s lenovo support a OEM particia.
Spomínal v prvom príspevu že je tma nejaká Lenovo support, aj keď netuším čo to môže byť a na čo to môže byť.wrabcak napísal: terrens:
//autoeditácia príspevku (11 Dec 2012, 9:08)
Miochodom, sprav to asi najlepšie takto:
1. Nainštaluj WIN na SSD disk.
2. S tými Lenovo partíciami nerob pokiaľ možo nič. Pozerám že to má cez 45GB, takže so zálohou na DVD by som nerátal, skôr na nejaký externý HDD alebo niečo podobné, predsalen sa Ti vždy so sebou v notebooku hodí 45GB miesta navyše.
3. Vypál Linux a hoď ho inštalovať na HDD, vytvor mu tam na začiatok disku nejakých 50GB(Linux má celkovo cca 5GB a závisí od distribúcie) plus mínus. Ja osobne mám 8GB na Linux a bohato stačí na základnú prácu(filmy a ostatné kravinky mám na HDD v ďalšej partícii). Prípadne ho môžeš hodiť na SSD a vyhradiť mu troška pomenej miesta, maximálne 10GB.
4. Pri inštalácii Linuxu tam máš možnosť "Inštalovať zavádzací sektor na", a tam to hodíš na to SSD- keby si to dal na HDD tak by si to musel ručne spúšťať.
5. Disk od Linuxu po tie Lenovo partície si rozdel ako sa Ti zapáči. A môžeš to spraviť aj v inštalácii Linuxu, len tam nezabudni dať súborový systém NTFS pri formátovaní lebo s tým bude mať Windows problém.
na ten ssd bootloader ani nehodi pretoze ho to nepusti to som uz skusalterrens napísal:
Spomínal v prvom príspevu že je tma nejaká Lenovo support, aj keď netuším čo to môže byť a na čo to môže byť.
//autoeditácia príspevku (11 Dec 2012, 9:08)
Miochodom, sprav to asi najlepšie takto:
1. Nainštaluj WIN na SSD disk.
2. S tými Lenovo partíciami nerob pokiaľ možo nič. Pozerám že to má cez 45GB, takže so zálohou na DVD by som nerátal, skôr na nejaký externý HDD alebo niečo podobné, predsalen sa Ti vždy so sebou v notebooku hodí 45GB miesta navyše.
3. Vypál Linux a hoď ho inštalovať na HDD, vytvor mu tam na začiatok disku nejakých 50GB(Linux má celkovo cca 5GB a závisí od distribúcie) plus mínus. Ja osobne mám 8GB na Linux a bohato stačí na základnú prácu(filmy a ostatné kravinky mám na HDD v ďalšej partícii). Prípadne ho môžeš hodiť na SSD a vyhradiť mu troška pomenej miesta, maximálne 10GB.
4. Pri inštalácii Linuxu tam máš možnosť "Inštalovať zavádzací sektor na", a tam to hodíš na to SSD- keby si to dal na HDD tak by si to musel ručne spúšťať.
5. Disk od Linuxu po tie Lenovo partície si rozdel ako sa Ti zapáči. A môžeš to spraviť aj v inštalácii Linuxu, len tam nezabudni dať súborový systém NTFS pri formátovaní lebo s tým bude mať Windows problém.
Mozno som sa zle vyjadril. Tych 10 GB na SWAP som myslel len obrazne. Samozrejme ze je to zbytocnost. A hlavne potom co napisal ze ma 8GB pamate tak rovno poviem ze SWAP vobec ani nepotrebuje vytvarat.
-
terrens
Light Star
Musí, inak by mu to nepovolilo ani boot Windowsu. Či?
SWAP s Windowsom nema nic spolocne. Na Linux ti staci vytvorit napr. jeden Ext4 oddiel a hotovo.
//sorry
//sorry
-
terrens
Light Star
To som písal Wrabcakovi, len si sa mi pred to dostal ty...
-
Misco13
Expert
Takze ak dam Linux na HDD a Win7 na SSD tak co znamena ze to musim spustat rucne? Ze ak budem cet spustit musim vzdy v biose nastavit primary boot a potom naopak? Ked dam Win7 aj Ubuntu na SSD 64 GB neni to uz narvate? Win ma tak 25 GB, Linux k tomu, apps na Win....
A este prosim, ako funguju tie particie, primarna/dynamicka. Ktora je na co dobra, kt ako funguje a kolko ktorych jednom HDD moze byt? Niekde som cital ze primarnych 4 a ze dynamicka particia sa da delit dalej ci co.
Dakujem
//autoeditácia príspevku (18 Dec 2012, 0:30)
OK tak dalsi ale uz problem.
Ako spustit boot z OEM particie a reinstal Win7 na iny disk?
Pre rekapitulaciu: Lenovo s SSD 64GB ale od novoty na nom nie je nainstalovany Win7, je nainstalivany na obycajnom HDD 1TB. Na tomto HDD je aj particia s instalackou OEM, pri prvom spusteni sa vsak Win doinstaloval automaticky (nedalo sa zmenit) na dalsiu particiu na obycajnom SATA HDD. Viete prosim poradit ako nabootovat OEM a nainstalovat na SSD? Jedina vec, kt ma napada je stiahnut MSDN Windows 7 Home Premium US (taky isty ako mam) a dat tam svoj key. Nejde mi vsakbdo hlavy, ze to nejde spravit aj inak. Re-instal ide ale neni volba zmenit particiu, resp disk. Googlil som asi hodinu a nic. Este prosim, bonusova otazka, na HDD mozem maximalne 4 primarne particie? Cobto vlastne znamena a co je tym padom dynamicka particia? Tych moze byt kolko?
Dakujem
A este prosim, ako funguju tie particie, primarna/dynamicka. Ktora je na co dobra, kt ako funguje a kolko ktorych jednom HDD moze byt? Niekde som cital ze primarnych 4 a ze dynamicka particia sa da delit dalej ci co.
Dakujem
//autoeditácia príspevku (18 Dec 2012, 0:30)
OK tak dalsi ale uz problem.
Ako spustit boot z OEM particie a reinstal Win7 na iny disk?
Pre rekapitulaciu: Lenovo s SSD 64GB ale od novoty na nom nie je nainstalovany Win7, je nainstalivany na obycajnom HDD 1TB. Na tomto HDD je aj particia s instalackou OEM, pri prvom spusteni sa vsak Win doinstaloval automaticky (nedalo sa zmenit) na dalsiu particiu na obycajnom SATA HDD. Viete prosim poradit ako nabootovat OEM a nainstalovat na SSD? Jedina vec, kt ma napada je stiahnut MSDN Windows 7 Home Premium US (taky isty ako mam) a dat tam svoj key. Nejde mi vsakbdo hlavy, ze to nejde spravit aj inak. Re-instal ide ale neni volba zmenit particiu, resp disk. Googlil som asi hodinu a nic. Este prosim, bonusova otazka, na HDD mozem maximalne 4 primarne particie? Cobto vlastne znamena a co je tym padom dynamicka particia? Tych moze byt kolko?
Dakujem