...keď už teda sme v takejto téme...aj toto je základ, takže ak je sloveso v množnom čísle, píše sa s mäkkým "í" a ak je v jednotnom píše sa s tvrdým "y"...Vitaliy napísal:...vedomí...
Gramaticke Okienko!
-
Grim
Darca
- Kontaktovať používateľa:
Re: Gramaticke Okienko!
... a ciarka sa pise za slovom, nie pred
to je dobre, nejde ti to...Poučovat som sem naozaj neprišiel.
Len poopravim Grima, ze to nie je sloveso, ale pridavne meno. O:)
-
hojko
Site Admin
Vitaliy: Ceska klavesnicka sice neobsahuje pismeno ľ, ale obsahujes tlacitko shift a plusko, ktoreho kombinaciou das makcen. Potom staci stlacit pismeno L a je to tam = ľ 
-
Grim
Darca
Svarog - je to možné, teóriu neovládam, viem to len v praxi...a tak obhájiť si svoj správny názor ohľadne gramatiky mám trochu problém... 
-
RATZINGER666
Darca
je to sice pridavne meno, ale vzniklo adjektivizaciou slovesneho pricastia trpneho, takze si nebol az tak daleko od pravdy, to len tak pre informaciu 
Okej, to čo píše Ratzinger je už na mňa trošku moc, priznávam. 
Totiž sloveso má na konci vždy mäkké i. Prídavné mená, tak ako si písal, majú y, respektíve i v nominatíve množného čísla.
Totiž sloveso má na konci vždy mäkké i. Prídavné mená, tak ako si písal, majú y, respektíve i v nominatíve množného čísla.
-
RATZINGER666
Darca
...neviem teraz, ci Svarog upozornoval iba na konkretne slovo vo vete, ze ide o pridavne meno (pre mna to tak vyznelo), alebo reagoval na celu tu "poucku", ale tuto perlu som si vsimol az terazGrim napísal:ak je sloveso v množnom čísle, píše sa s mäkkým "í" a ak je v jednotnom píše sa s tvrdým "y"...
...a inak pri pridavnych menach nesmieme zabudat ani na vzor "cudzi"
Toto mi stále nie jasné, aký rod sa dáva v slovese. Príklad.
...hoci sa ich počet (muž.rod) aj aktivita (žen.rod.) zvyšovala(určuje to posledné slovo)/i(alebo akýsi plurál z toho spraviť)?
Díky za objasnenie.
...hoci sa ich počet (muž.rod) aj aktivita (žen.rod.) zvyšovala(určuje to posledné slovo)/i(alebo akýsi plurál z toho spraviť)?
Díky za objasnenie.
-
Grim
Darca
...ja by som dal "zvyšovali"...pretože sa zvyšujú dve hodnoty...čiže mn. číslo...
-
RATZINGER666
Darca
posledne slovo, a plati to aj pri sklonovani 
zapamatas si to podla toho, ze keby si dal ten prisudok aj za slovko "pocet", tj. "hoci sa ich pocet zvysoval a (aj) aktivita sa zvysovala,...", prisudok po slove "aktivita" musi ostat v nezmenenom tvare...
zapamatas si to podla toho, ze keby si dal ten prisudok aj za slovko "pocet", tj. "hoci sa ich pocet zvysoval a (aj) aktivita sa zvysovala,...", prisudok po slove "aktivita" musi ostat v nezmenenom tvare...
Ešte mi napadlo, že furt neviem: svojim/svojím, mojim/mojím. Kedy, ako?
išiel som mojím autom - jednotne cislo, dlhe
išiel som k mojim rodičom - mnozne cislo, kratke
išiel som k mojim rodičom - mnozne cislo, kratke
-
RATZINGER666
Darca
hughito: pohladaj v tejto teme, uz to tu parkrat bolo 
Tak hádam to beardie napísal správne. 
beardie to napísal úplne správne 
Ide mi ešte o písanie úvodzoviek. Ja som bol v tom, že sa píšu takto: "text." "text!" - proste úvodzovky sú vždy na konci a uzatvárajú vetu. Ale vraj sa tak nutne nemusí byť: "text", a pod.
-
RATZINGER666
Darca
v slovencine su v prvom rade na zaciatku priamej, polopriamej a nevlastnej reci uvodzovke dole
netusim vsak, kde na klavesnici ich mam, kedze mam anglicku, tak ich budem davat hore 
uvodzovky na konci a ani na zaciatku vety byt vobec nemusia, vnutri priama rec musi byt ukoncena interpunkcnym znamienkom, a to aj vtedy, ak nejde o vetu zvolaciu alebo opytovaciu... bacha aj na ciarky, dvojbodky, velke pismena a oddelovanie beznej a uvadzacej vety...
par prikladov:
"Ahoj, ja som Michal," predstavil sa.
Spytal sa ma: "Kolko je hodin?"
Prisiel a povedal: "Vitajte!" otocil sa a odisiel.
"Volam sa Michal," predstavil sa, "mozete mi pomoct?"
skus mi dat konkretnejsi priklad, co sa chces spytat, pokusim sa to vysvetlit na nom
uvodzovky na konci a ani na zaciatku vety byt vobec nemusia, vnutri priama rec musi byt ukoncena interpunkcnym znamienkom, a to aj vtedy, ak nejde o vetu zvolaciu alebo opytovaciu... bacha aj na ciarky, dvojbodky, velke pismena a oddelovanie beznej a uvadzacej vety...
par prikladov:
"Ahoj, ja som Michal," predstavil sa.
Spytal sa ma: "Kolko je hodin?"
Prisiel a povedal: "Vitajte!" otocil sa a odisiel.
"Volam sa Michal," predstavil sa, "mozete mi pomoct?"
skus mi dat konkretnejsi priklad, co sa chces spytat, pokusim sa to vysvetlit na nom
Skúsim takto.
Ja som vždy videl čiarku,otáznik proste hocčo vždy pred "
Kód: Vybrať všetko
pokial ide pisanie citacii, tak je na to jedno jednoduche pravidlo, ktore tu mam dojem **** pred par dnami vysvetlovala. ked je citat cela veta, tak ciarka je pred uvodzovkou. ak je citat ako sucast vety, tak ciarka je za uvodzovkou-
RATZINGER666
Darca
nie v ramci uvodzoviek musi byt vzdy veta ukoncena interpunkcnym znamienkom, je jedno, kde sa nachadza a ako suvisi s uvadzacou vetou, ostatnymi vetami, a so zvysom suvetia... som si na 95% isty, idem este pozriet, ci neexistuju nejake vynimky, ale o nich nic neviem...
// no ziadne vynimky nie su, napisal som to dobre
veta, resp. priama rec v uvodzovkach musi byt zakoncena ciarkou, bodkou, otaznikom, vykricnikom, troma bodkami apod. ...
// no ziadne vynimky nie su, napisal som to dobre