USA
-
hojko
Site Admin
- Kontaktovať používateľa:
Ja tiez poznam vela ludi, aj ludi, ktori odisli napr pred 10 rokmi udajne tak na rok az dva zarobit peniaze a uz sa nevratili. Dovod??? Pretoze v USA zarobia daleko lepsie peniaze ako na Slovensku a tak nemaju ziadny dovod pre navrat.Les napísal:Ja som v USA poznal odhadom 20 az 25 ludi zo SR,CR,MR a jedneho Poliaka. A musim povedat, ze kazdemu sa v USA pacilo a nikto sa nevratil po roku 1989 do rodnej vlasti.
romero: Pisal, ze je maliar.
-
romero
Expert
Dobre Hojko, ale si zober do uvahy co za robotu tam ti ludia musia robit. drhnut zachody a pod. tam mozu byt nuly a tu ked pridu su big boss. Toto je na tom to najhorsie.hojko napísal:Ja tiez poznam vela ludi, aj ludi, ktori odisli napr pred 10 rokmi udajne tak na rok az dva zarobit peniaze a uz sa nevratili. Dovod??? Pretoze v USA zarobia daleko lepsie peniaze ako na Slovensku a tak nemaju ziadny dovod pre navrat.
To, ze som pohodovy to viem uz aspon tak dlho, odkedy zijem v USAromero napísal:Les, ako ta o tebe citam, co si ty vsetko zazil a tie tvoje dlhe vety,no len tak, pre zaujimavost. chcem vediet, co ty vlastne robis za pracu.
Lebo z toho, co ty tu zatial pises tak si z teba vytvaram nazor, ze si celkom pohodovy chlapik.
A to som pisal len o takych veciach, o ktorych mozem hovorit verejne. Uz mi raz bolo navrnute, ze z mojho zivota nakrutia film, ak suhlasim. No ale su tam iste veci, ktore si zoberem zo sebou do hrobu. O navrhu publikovani knihy o mojich zazitkoch uz ani nehovorim.
Vidis, robia co si zozenu a maju sa to slusne zaplatene a ludia su radi, aj za to malo co maju. V USA su pod urovnou ale na Slovensku sa ta nebude nikto pytat, ci si zehlil pradlo starej milionarke alebo si jej umyval hajzel. Zarobil si si slusne a to je hlavne.romero napísal:Dobre Hojko, ale si zober do uvahy co za robotu tam ti ludia musia robit. drhnut zachody a pod. tam mozu byt nuly a tu ked pridu su big boss. Toto je na tom to najhorsie.
Samozrejme, ze v USA sa zaraba mnohonasobne viac ako napr. v SR, ale take platy mate aj blizsie k SR. (Nemecko, Taliansko, Skandinavske krajiny). Takze ak volakto v USA je LEN koli peniazom, tak pre tie nemusi vycestovat z Europy...hojko napísal:Ja tiez poznam vela ludi, aj ludi, ktori odisli napr pred 10 rokmi udajne tak na rok az dva zarobit peniaze a uz sa nevratili. Dovod??? Pretoze v USA zarobia daleko lepsie peniaze ako na Slovensku a tak nemaju ziadny dovod pre navrat.
V USA samozrejme ked hovori anglicky, tak vykonava taku pracu za co sa v SR vyucil. To, ze volakto robi "len" casnika v restauracii a je trebars advokatom (lebo aj takeho som poznal) to je jeho vec a mas pravdu, ked sa vrati do vlasti, tak ma dost penazi nasetrenych. A co sa tyka toho, ze je v USA "nulou" tak to zalezi len od neho, ze cim chce byt ! Hadam si nemyslis, ze tam ludi nutia,aby robili podradne praceromero napísal:
Dobre Hojko, ale si zober do uvahy co za robotu tam ti ludia musia robit. drhnut zachody a pod. tam mozu byt nuly a tu ked pridu su big boss. Toto je na tom to najhorsie.
Musim ta trosku poopravit, hoci moznoze na Slovensku to bude zniet trosku cudne. Tam NIKTO NEPODCENUJE NIKOHO, myslim to celkom celkom vazne. Vsimol som si tiez, ze tu v SR ale aj inde v Europe je to tak ako pises. Zial to by sa malo zmenit. Najde sa vsak vela ludi na Slovensku, ktori robia za 15tis. sk mesacne (napr. lekar, inzinier) ktori by ani v zahranici nerobili ziadnu "podradnu" pracu napr. ocetrovatela, zdravotnika a pod. hoci by za to dostavali 5 nasobok mzdy, aku maju na Slovensku. Podla mna to nieje spravne. Asi im velmi zalezi na tom, aby ich oslovovali pan doktor a pan inzinier. Maju asi pocit menejcennosti.test napísal:Vidis, robia co si zozenu a maju sa to slusne zaplatene a ludia su radi, aj za to malo co maju. V USA su pod urovnou ale na Slovensku sa ta nebude nikto pytat, ci si zehlil pradlo starej milionarke alebo si jej umyval hajzel. Zarobil si si slusne a to je hlavne.
No vidis, ty mne sa nehnusis. Ja som si uz na to zvykol v Amerike, ze pre rozdielny nazor nebudem nikoho nenavidiet. Vsak to je choroba. A preco si myslis, ze stale "ospevujem" Ameriku? Vies napr. ze na aute mam nalepku, ktora v anglictine znie- Bush je klamar? Toto som si nalepil len potom, ked americky vojaci tam v Iraku nenasli ziadne zbrane hromadneho nicenia.XilleR66 napísal:2 Les: cim viac tu vyspevujes o USA tym sa mi viac hnusi - mozno je to tym ze mam na teba dost negativny pohlad a to hlavne koli tomu ze tvoje nazory sa asi z 90% odlisuju s nazormi vacsiny ludi a nenechas si to pre seba a musim silou-mocou to niekomu tlacit do hlavy
Vsak koniec-koncov ani to nehovorim, ze kazdy kto byva v USA ma take nazory ako ja. Ale musis uznat, ze ja zijem v USA a nie ty. A to uz 31 rokov.
Co si myslis, auto by mi zostalo "nedotknute" keby si nalepim na prednu kapotu- Budem volit SMK? (nedaj boze v Ziline)hojko napísal:Les: Lenze jedna nalepka na aute nic neznamena a nic neospravedlnuje. A trebalo by este doplnit, ze mozentalne si uz pekne dlho na Slovensku.
To by som uz radsej dal auto do srotoviska...
A presne O TOM to je. Vyjadrit nazor verejne na Slovensku je velmi tazka zalezitost, lebo automaticky myslis na to, kto ti tvoj majetok na zaklade tej veci poskodi... Na tomto fore je to tak isto, ako "trest" dostanes vazenie za svoj nazor, lebo Slovaci su na kritiku VELMI alergicky.
Mne sa paci v Amerike, ze je tam skoro vsetko super organizovane, ze tam skoro vsetko funguje tak ako ma. Mozno pre vela ludi v SR (aj v CR) je tato nasledovna historka, ktoru som cital na fore uplne bezvyznamna, ale ja som v tomto pripade 100% policajtom. Ja som odisiel koli takemuto typu ludi, ktoreho tu opisem: napr. na jednom slovenskom fore sa jeden stazoval, ze ked bol v USA, tak dupol na plyn v aute a pretacali sa mu kolesa, tak ho zastavil policajt a pokutoval ho koli tomu. Ale aj taketo "malickosti" ako napr. pluvanie na chodnik, ako inak vychodo-europanmi. Zda sa niekomu, ze Americania sa usmievaju a su prijemni umele? Kedze v USA uz zijem skoro 32 rokov, tak viem, ze umele to vobec nieje. A take veci, ze ked clovek zmeska z roboty 15 minut, tak ho pravdepodobne vyhodia pre mna je absolutne normalne. Skratka mam rad poriadok. Take veci ako v SR, ze casnicka sa sprava nevludne v kaviarnach, nedavaju servitky, (mimochodom viete o tom, ze aspon v SR sa servitky prerezavali na dva kusy, aby usporili este v roku 1993?), osprejovane steny za ktore sa tu dava ak je vobec volakto prichyteny pokuta, burani, ktori chodia domov ozrati zo spevom a hulakanim zobudia polovicu mesta a strasny bordel, smeti v uliciach, napluvane chodniky, zavist, narodnostna nevrazivost na kazdom kroku, neprajnictvo, strasne vystatovanie sa niektorych majetnych ludi (napr. niekto zaraba 6tis. korun mesacne a mobil ma za 10 tis.... to je nezodpovednost.). To nieje vsetko, ale nechcem si uz pokazit naladu este viac
Drhnutym zachodov v usa si viac zarobis ako na slovensku ako byt predavacom v tescuromero napísal:
Dobre Hojko, ale si zober do uvahy co za robotu tam ti ludia musia robit. drhnut zachody a pod. tam mozu byt nuly a tu ked pridu su big boss. Toto je na tom to najhorsie.
//blby priklad nic viac ma nenapadlo
-
POiNTER
Medium Star
LES: Ja som tam bol 3 mesiace a stacilo mi...ked som sa vratil...prve co som rodicom povedal: V zivote sa tam nechcem vratit.
Mal som tam problemy, ktore som si zapricinil z casti sam...ale dostal som sa z nich tiez sam....preto moje skusenosti nie su moc dobre.
Co sa tyka mojich postrehov...tak pises ze tam vsetko funguje tak ako ma..to je sice pravda...ale je to asi tak...ze kazdy sa stara o to svoje...a toho druheho ma v <>. Proste kazdy robi tak, aby on nemal ziaden problem...je to dost sebecke. Tu napr. v praci vladne ovela uvolnenejsia atmosfera ako tam...ked tam nieco spravis zle...nikto ta nepodrzi, bo by mal aj on za to zle.
Strasne sa mi nepaci to ich kurefske plytvanie zo vsetkym...na tom je postavena cela ich ekonomika...cim viac plytvaju tym viac prosperuje..ale si neuvdomuju, ze takto sa daleko nedostaneme.
Co sa tyka tej demokracie ako si o nej pisal...ze tam mozes vyjadrit slobodne svoj nazor...tak na to reagujem asi takto
Ja som v robote povedal Bullshit (co je podla mna v slovenskom preklade to iste ako kravina) a dostal som za to Final warning (cize este raz a letim - nakoniec ma aj tak prepustitli kvoli inej <> ktora sa stala mimo robotu...ale to je jedno to nejdem rozoberat). Proste neni vobec pravda ze je tam sloboda slova...musis sa furt v robote pretvarovat...(tak zalezi to aj v akej).
Jedine co sa mi tam pacilo, bola vyska zarobku...akoze ten kto je tam bezdomovec musi byt totalny debil...bo aj s minimalnym zarobkom sa tam da vyzit. To je asi tak jedine kladne co by som prijal aj na Slovensku.
Mal som tam problemy, ktore som si zapricinil z casti sam...ale dostal som sa z nich tiez sam....preto moje skusenosti nie su moc dobre.
Co sa tyka mojich postrehov...tak pises ze tam vsetko funguje tak ako ma..to je sice pravda...ale je to asi tak...ze kazdy sa stara o to svoje...a toho druheho ma v <>. Proste kazdy robi tak, aby on nemal ziaden problem...je to dost sebecke. Tu napr. v praci vladne ovela uvolnenejsia atmosfera ako tam...ked tam nieco spravis zle...nikto ta nepodrzi, bo by mal aj on za to zle.
Strasne sa mi nepaci to ich kurefske plytvanie zo vsetkym...na tom je postavena cela ich ekonomika...cim viac plytvaju tym viac prosperuje..ale si neuvdomuju, ze takto sa daleko nedostaneme.
Co sa tyka tej demokracie ako si o nej pisal...ze tam mozes vyjadrit slobodne svoj nazor...tak na to reagujem asi takto
Ja som v robote povedal Bullshit (co je podla mna v slovenskom preklade to iste ako kravina) a dostal som za to Final warning (cize este raz a letim - nakoniec ma aj tak prepustitli kvoli inej <> ktora sa stala mimo robotu...ale to je jedno to nejdem rozoberat). Proste neni vobec pravda ze je tam sloboda slova...musis sa furt v robote pretvarovat...(tak zalezi to aj v akej).
Jedine co sa mi tam pacilo, bola vyska zarobku...akoze ten kto je tam bezdomovec musi byt totalny debil...bo aj s minimalnym zarobkom sa tam da vyzit. To je asi tak jedine kladne co by som prijal aj na Slovensku.
Je mi to luto, ze sa ti tam nepacilo, ale uz ako vidim z tvojho kratkeho prispevku, nemas rovnaku "krvnu" skupinu ako Americania.Ja som tam bol 3 mesiace a stacilo mi...ked som sa vratil...prve co som rodicom povedal: V zivote sa tam nechcem vratit.
Rad citam, ze sa priznavas k tomu, ze tie problemy si si z casti zapricinil sam. Ale vies co? To, ze si povedal bullshit to muselo byt urcite nejakemu nadriadenemu. Niesom prilis prisny, ale keby si pracoval napr. pre moju firmu, tak by si vyletel. Jednoducho si tam nebol dost dlho na to, aby si sa naucil, ze co je v medziach normy, co sa toleruje v Amerike. A ta veta ohladne tych bezdomovcov, ze musia byt uplny debili, ze spavaju vonku, tak s tym tak uplne tiez nesuhlasim. Vela z tych bezdomovcov ako to urcite vies aj ty, su alkoholikmi, su drogovo zavisli, byvali vazni, alebo proste presli cez nejaku velku traumu v ich zivote. Mne je ich skor luto.Mal som tam problemy, ktore som si zapricinil z casti sam...ale dostal som sa z nich tiez sam....preto moje skusenosti nie su moc dobre.
Ked hovoris, ze tu v praci mas vacsiu uvolnenost, tak to je mozno pravda, ale dufam, ze tym nemyslis to, ze tu nieje vysoka pracovna moralka, ze ked pracujes so zenami, tak im mozes potlapkat po zadku a pocas pracovnej doby si mozes dat nejaky alkoholicky napoj a o fajceni pocas pracovnej doby uz vobec nehovorim. Mne kedze som teraz v SR, ale aj mnohym zapadnym podnikatelom sa nepacia presne tie veci, ktore sa tebe pacia. Mate vsak smolu a vies, ze preco? Pretoze ja som zamestnavatel a nie zamestnanec. A ked si myslis, ze zapadny podnikatel bude tolerovat tzv. vychodoeuropsku "pracovnu" moralku, tak to sa zase mylis.Co sa tyka mojich postrehov...tak pises ze tam vsetko funguje tak ako ma..to je sice pravda...ale je to asi tak...ze kazdy sa stara o to svoje...a toho druheho ma v <>. Proste kazdy robi tak, aby on nemal ziaden problem...je to dost sebecke. Tu napr. v praci vladne ovela uvolnenejsia atmosfera ako tam...ked tam nieco spravis zle...nikto ta nepodrzi, bo by mal aj on za to zle.
Na to plytvanie len tolko, ze s tebou ciastocne suhlasim, napr. na Slovensku sa neplytva tolko ako v USA, ale koli comu? Lebo tolko veci tu zase ludia nemaju... Je zaujimave, ze aj ked "Amici" plytvaju, ze kolko toho este maju. Slobodne vyjadrovanie rozhodne v Amerike je a to dokonca nezapieraju ani clenovia KSS. Podla teba by bolo slobodne vyjadrovanie aj to, keby volakto vbehol do preplneneho kina, kde su stovky ludi a reval by hori hori? Je to mimochodom proti-zakonne a to, ze preco, ti nepojdem ani pisat...Strasne sa mi nepaci to ich kurefske plytvanie zo vsetkym...na tom je postavena cela ich ekonomika...cim viac plytvaju tym viac prosperuje..ale si neuvdomuju, ze takto sa daleko nedostaneme.
Co sa tyka tej demokracie ako si o nej pisal...ze tam mozes vyjadrit slobodne svoj nazor...tak na to reagujem asi takto![]()
![]()
Urcite si videl vela nalepiek v USA na autach. Na jednom je napisane napr. prezident Bush je klamar, na druhom: podporujte svojho prezidenta a na tretom moze byt napisane aj hoci: nenavidim Ameriku. Videl si, ze tychto ludi niekto fyzicky atakoval, alebo im podpaloval auta? Videl si, ze masovo su napadani v USA moslimovia (a to aj po 11 septembri)? Je to mimo temu, ale keby sa mna napr. volakto opytal, ze co mam proti USA, tak by na prvom mieste bolo udelovanie (vlastne neudelovanie) viz. Myslim si, ze ked sme spojencami USA, sme v NATO, tak by nam mali udelovat viza bez vynimky kazdemu, kto on poziada. Ked vsak volakto zenuzije toto vizum, tak by som mu to poriadne spocital. Ale vies, ze ako to chodi. Ked napr. a to mam len z hlavy, v Amerike zistia, ze 20 az 30% ludi zo SR, ktorym vydali viza ich zneuzije na to, aby tam zostali dlhsie, pracovali na cierno, alebo dokonca pachali trestnu cinnost, tak im je tazko nieco zazlievat.
Tu su fotky mojho kamarata knaza, ktory v Amerike posobil v komunite Slovakov. Cely zivot zasvatil pomoci pre Slovakov, ktori prisli zit trvale do USA. Jeho meno tu neprezradim, ani kde sa narodil. V 90-tych rokoch pomohol trom mladikom zo Slovenska z okolia Ziliny (ktori tu ako sa zistilo boli aj nelegalne), ktorych aj u seba ubytoval a stravoval. Tito mladici ho raz vecer zacali mlatit a kopat do bezvedomia, potom mu prehladali byt, zobrali mu peniaze a nejake cennosti, ktore potom spenazili v klenotnictvach. Knaza nasiel jeden z fary, zavolal policiu a zachranku. Lezal 2 mesiace v nemocnici v kome, odkial ho po case prepustili. Svoje povolanie farara uz vykonavat nemohol, lebo sa pomiatol. Dokonca isty cas bol aj bezdomovcom a niekedy prespaval v opustenych stavbach, alebo v garazach. Dlho som nevedel, ze kde je, takze som po nom zacal patrat a pomocou policie som ho nasiel a odtial pochadza aj ta druha fotka- z garaze kde vtedy „byval“. Zariadil som mu umiestnenie v domove socialnych sluzieb v Miami Beach. Aj takto niekto dopadne, kto pomaha nasincom... Trosku ma hreje skutocnost, ze hlavny pachatel dostal 16 rokov vazenia a ti druhi dvaja od 3 do 5 rokov. Na Slovensku by asi dostali podmienku, ze hej? Ked sa tito Slovaci „vratia“ na rodnu hrud, lebo budu vydeportovani po odsedeni trestu, tak urcite este im bude stat vyssie a budu kydat spinu na USA, ktora ich privitala s otvorenou narucou a prijala ich ako svojich.
Aby ste nehovorili, ze som az tak jednostranny a vychvalujem tu USA do neba (hoci si to zasluzi), tak viem aj o pripade jedneho mladeho dievcata a to z okolia Nitry, ktora isla ako au pair- ka do statu Wisconsin a odtial sa „vratila“ v urne, lebo „pan domu“ s nou chcel mat sex, ona to odmietla a on ju zaskrtil. Ale to je uz druha tema. Kto sa o to zaujima, nech mi napise ss.
Aby ste nehovorili, ze som az tak jednostranny a vychvalujem tu USA do neba (hoci si to zasluzi), tak viem aj o pripade jedneho mladeho dievcata a to z okolia Nitry, ktora isla ako au pair- ka do statu Wisconsin a odtial sa „vratila“ v urne, lebo „pan domu“ s nou chcel mat sex, ona to odmietla a on ju zaskrtil. Ale to je uz druha tema. Kto sa o to zaujima, nech mi napise ss.
- Prílohy
-
- Slovaci_vo_svete.jpg (168.72 KiB) 859 zobrazení