Povinnosť odpratať sneh spred domu ako porušovanie Ústavy SR

Diskusie na politické témy...
begbeee
Hardcore addict
Hardcore addict
Používateľov profilový obrázok

Povinnosť odpratať sneh spred domu ako porušovanie Ústavy SR

Príspevok od používateľa begbeee »

Určite ste sa stretli resp. takmer v každom meste platí Všeobecno-záväzné nariadanie o odprataní snehu a smetí z chodníka pred vašimi nehnuteľnosťami. Za porušenie tohto VZN hrozí pokuta.

V Hlave II. našej Ústavy, čl. 18 odsek (1) sa píše: Nikoho nemožno poslať na nútené práce alebo nútené služby.

Je v poriadku, že niekto ma núti vykonať prácu bez odmeny, pod hrozbou trestu na cudzom majetku?

PS:
Hlava II., čl. 18 odsek (2): Ustanovenie odseku 1 sa nevzťahuje na konanie uložené zákonom na ochranu života, zdravia alebo práv iných.
VZN má ale nižšiu právnu silu než zákon (Ústava -> Zákon -> Nariadenie vlády -> Vyhlášky a výnosy -> VZN) a zákon o povinnosti odpratávať sneh neexistuje.
hojko
Site Admin
Site Admin
Kontaktovať používateľa:

Re: Povinnosť odpratať sneh spred domu ako porušovanie Ústav

Príspevok od používateľa hojko »

Si si isty tym co pises??? A co tak Zakon o pozemnych komunikaciach, tj. Zakon c. 135/1961 Z.z., ktory tam ma nieco spomenute podla mna k tejto problematike. Vyberiem len cast paragrafu:

§ 9
Zabezpečenie zjazdnosti a schodnosti

(2) Závady v schodnosti priechodov pre chodcov na miestnych komunikáciách a prejazdných úsekoch ciest cez obce, ako aj závady v schodnosti miestnych komunikácií určených výhradne pre chodcov, sú povinní odstraňovať správcovia miestnych komunikácií. Závady v schodnosti chodníkov priľahlých k nehnuteľnosti, ktorá sa nachádza v súvislom zastavanom území a hraničí s cestou alebo miestnou komunikáciou, sú povinní bez prieťahov odstraňovať vlastníci, správcovia alebo užívatelia nehnuteľností, pokiaľ tieto závady vznikli znečistením, poľadovicou alebo snehom.

(3) Rozsah povinností uvedených v odseku 2 upravujú s prihliadnutím na miestne pomery obce svojimi všeobecne záväznými nariadeniami

Takze by som to pochopil tak, ze Ustava sa odkazuje na zakon, ak taky zakon je. A tu je Zakon o poz. komunikaciach a ten sa odkazuje na VZN mesta/obce. Vec vyriesena :)
begbeee
Hardcore addict
Hardcore addict

Ou, o tom zákone som nevedel.

Tak ešte niekoľko otázok skôr v etickej rovine:
1) Ak vlastním niekoľko nehnuteľností po celom Slovensku som povinný odpratávať spred každej v reálnom čase?
2) V niektorých prípadoch - invalidi, dôchodcovia a pod. je to nad ich sily, v zákone však nie je žiadna výnimka?
hojko
Site Admin
Site Admin
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa hojko »

Na to odpovedat neviem, treba pohladat..., myslim si, ze ziadna taka vynimka nebude. Je logicke, ze pokial tam nebyvas, tak to nemas ako odpratat, jedine sa dohodnut so susedom a pod. Tu by vsak obec mohla argumentovat tym, ze zakon, resp. VZN hovori o odstraneni snehu z chodnika a zakon plati pre teba rovnako ako pre inych. U dochodcov to podla mna plati rovnako, avsak tu je to skor o moralnom posudzovani vzhladom na zdravotny stav dochodcu a i ked sa hovori, ze zakon plati pre vsetkych, tak ja ako obecny policajt by som nemal dusu na to, aby som pokutoval nevladneho dochodcu. Pri dochodcoch je to asi len o tom, aby sa spolahli na deti, pripadne susedov.
zelovoc
Darca
Darca
Bydlisko: Nikto nikomu nie je taký zaviazaný, ako opice Darvinovi.
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa zelovoc »

begbeee napísal:Určite ste sa stretli resp. takmer v každom meste platí Všeobecno-záväzné nariadanie o odprataní snehu a smetí z chodníka pred vašimi nehnuteľnosťami. Za porušenie tohto VZN hrozí pokuta.

V Hlave II. našej Ústavy, čl. 18 odsek (1) sa píše: Nikoho nemožno poslať na nútené práce alebo nútené služby.

Je v poriadku, že niekto ma núti vykonať prácu bez odmeny, pod hrozbou trestu na cudzom majetku?

PS:
Hlava II., čl. 18 odsek (2): Ustanovenie odseku 1 sa nevzťahuje na konanie uložené zákonom na ochranu života, zdravia alebo práv iných.
VZN má ale nižšiu právnu silu než zákon (Ústava -> Zákon -> Nariadenie vlády -> Vyhlášky a výnosy -> VZN) a zákon o povinnosti odpratávať sneh neexistuje.
podla mna by toto ani nemalo byt v zakone ale v moralke kazdeho jedneho cloveka, ved je to elementarna slusnost.
begbeee
Hardcore addict
Hardcore addict

Elementárna slušnosť začne byť problém ak vlastníš viacero nehnuteľností a v reálnom čase môžeš odpratať len jednu z nich a rovnako elementárna slušnosť to začne byť problém, keď máš preventívne vstávať o polhodinku skôr či náhodou nesneží, aby si stihol odpratať pred odchodom do práce.
heker
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa heker »

Pravidla su rovnake pre vsetkych, nie?
vendo
Guru
Guru
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa vendo »

elementarna slusnost

ak mas nehnutelnosti ako domy priamo v meste, nie nejake stavby mimo mesta, tak pravdepodobne na nich zarabas, tak cast zarobku pouzi na to aby si mal vsetko v poriadku nie?
alebo pockas kym sa ti tam niekto posmykne a bude od teba vymahat peniazky?
Jakub140
Medium Star
Medium Star

Príspevok od používateľa Jakub140 »

No asi nemáte cestu do školy cez vyše 100 domov a ako sa fajne ide keď celú noc snežilo :( Sused vedľa neobýva dom, takže odhadzujem chodník aj jemu. Skúste si tipnúť, či mi už niekedy v živote za to poďakoval :?
IceHammer
Star
Star
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa IceHammer »

Jakub - kasli mu na sneh ani kura zadarmo nehrabe.
Maju v tom aj tak bordel a mam dojem ze len zbytocne veci nafukuki.
Vlastnm dom pred domom malu zahradku a za nou plot. Za nim je chodnik potom zelen teda travnil 2 m a za nim cesta. Kedze po plot je moj majetok za plotom je to majetok dediny kto za to zodpoveda. Dobre povedzme ze ja by som to mal odhadzovat beriem. No na zeleni mam pred domom 2 hrusky teda strmy ktore mi vadia kedze mi neprenika do domu skoro ziadne svetlo no dedina tvrdi ze ich neodstrani ani nepoopiluje koli estetickosti ulice. Tak stromy su ich no chodnik sa mam starat ja. Co teraz ako sa k tomu postavit.
Ovecka
Darca
Darca

Príspevok od používateľa Ovecka »

Je to protiustavne a treba zmenit zakon ako v Ceskej republike (97/2009 Sb. §27 Chodnikova novela) , nikto ta nemoze nutit od 6 do 21 hodiny (uprava VZN) aby boli chodniky neustale odpratane ci je pracovny den , vikend alebo sviatok.

Ale ak ta nacapa a da ti pokutu v blokovom konani , tak sa nemozes ani odvolat a ani preskumat mimo odvolacieho konania mas smolu.

// ps viem ze je to starsieho data ale nedalo mi to ;)
Alfix
Zablokovaný
Zablokovaný

Príspevok od používateľa Alfix »

@shepdog
dobre vediet ale! :)
begbeee
Hardcore addict
Hardcore addict