PEROVÉ BUNDY (bundy vyplnené perím)

Ak neviete kam zaradiť Váš príspevok, použite túto kategóriu...
Sp!rit
Star
Star
Používateľov profilový obrázok

PEROVÉ BUNDY (bundy vyplnené perím)

Príspevok od používateľa Sp!rit »

Pekný deň prajem, kúpil som si zimnú bundu s výplňou z peria, no po opratí sa mi to perie pospájalo na viacerých miestach. Viete mi povedať, ako tomu predísť? Pretože ma určite nebude baviť to perie vždy po opratí polhodinu roztriasať kým sa to dostane na všetky miesta...vďaka!
PAuLi3
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

Re: PEROVÉ BUNDY (bundy vyplnené perím)

Príspevok od používateľa PAuLi3 »

treba dat do cistiarne
IMI
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa IMI »

Sam mam ten isty problem... :X
begbeee
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa begbeee »

Sušička by nepomohla?
Sp!rit
Star
Star

Príspevok od používateľa Sp!rit »

No najprv by sme tú sušičku museli mať... :D a čo sa týka čistiarne, tak to budem radšej robiť tento proces, ako ísť to dávať do čistiarne, ktorú mám cca 13 km.
IMI, ty si ju ako pral? Prípadne sušil?
pinco
Darca
Darca

Príspevok od používateľa pinco »

Mám pocit, že by sa nemali prať v práčke, ale len v rukách.

Mimochodom, ako často sa chystáš tú bundu prať? Pretože ja mám dve zimné bundy, ktoré striedam už tretiu sezónu a ešte som nemal potrebu ich prať.
IMI
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

pinco napísal:Mám pocit, že by sa nemali prať v práčke, ale len v rukách.

Mimochodom, ako často sa chystáš tú bundu prať? Pretože ja mám dve zimné bundy, ktoré striedam už tretiu sezónu a ešte som nemal potrebu ich prať.
To je dobre. Tak potom nechodis medzi ludi, ktori fajcia tak, ze zakureny som este tri dni :) .A to ja som nefajciar.
pinco
Darca
Darca

Tak to máš pravdu, takým miestam sa vyhýbam a ak idem niekde do baru, tak v zásade si beriem bundu v ktorej chodím menej.

btw. nestrácajú bundy svoju funkčnosť tým, že sa často perú?
IMI
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

Ja som ju pral na 30°C s avivazou... A dost sa niektore meista zrazili, tak am to nasralo, lebo nebola ta lacna bunda...
pepan90
Medium Star
Medium Star

Príspevok od používateľa pepan90 »

kamaratke sa stalo to iste, na bunde bol stitok s tym, ze sa to nesmie prat, no napriek tomu bundu vyprala :) a tiez sa jej "zgrcla", treba s nou do cistiarne...
pinco
Darca
Darca

Ja mám všetko zimné bundy na štýl snowboardovej alebo lyžiarskej bundy a raz dávnejšie som takúto bundu opral a všimol som si, presne tak, ako píšete, že podšívka stratila svoj tvar, bola iná, tvrdšia, neúmerne rozmiestnená po bunde a navyše akoby stratila z časti svoju nepremokavosť. Takéto bundy majú vraj na sebe náter, ktorý odpudzuje vodu a praním sa ten náter zmyje. Toto sa dá vyriešiť obyčajnou impregnáciou v spreji, ale podľa mňa, takéto pranie nerobí dobre ani jednotlivým technickým vrstvám bundy a môžu stratiť svoju funkčnosť a z drahej bundy s vodným stĺpcom 20.000 mm sa stane handra, ktorá hneď premokne.

Viac by o tom vedel stoporko, treba napísať jemu.
lowmanek
Light Professional
Light Professional

Príspevok od používateľa lowmanek »

Mama mi tiez oprala zimnu budnu na lyzovanie a ked prsalo, tak sala jedna radost a navyse mi na nej zacali vznikat take "priehlbiny" po kvapkach a vizeralo to hrozne
Odteraz uz len do cistiarne ;)
ziegel
Star
Star

Príspevok od používateľa ziegel »

Myslim ze na funkcne oblecenie zle vplyva avivaz, nejako to nerobi dobre tym membranam.
Ale nevyznam sa v tom, nieco taketo mi len vravela mama.
Stoporko
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Stoporko »

Ono aviváž funguje na princípe, že chemicky naleptá povrch vlákien, z ktorých je oblečenie oprané, takže látka je potom na omak mäkšia a "príjemná ako pokožka zajačika Aziritka." To, že sa tým všeobecne skráti živnotnosť daného oblečenia ale už v reklame nepovedia :D Aviváž všeobecne nepoužívať.

A už duplom nepoužívať na čokoľvek turistické, lyžiarske... technické. Aviváž rozleptá membránu a z goráčovej bundy máme zrazu premokavú shitovku z Lidl & co.

Perovky sa neperú. Vlastne ani technické (kvalitné turistické...) bundy sa neperú. Lebo praním sa z dlhodobého hľadiska mechanicky láme membrána + sú viac namáhané švy. No keďže ľudia sme si zvykli nosiť aj takéto oblečko po meste, tak ho nejak čistiť musíme, však?

Návod na pranie technických (nie páperových) oblečení: Najlepšie je napustiť vaňu vlažnou vodou, vložiť oblečko, priliať spešl tekutý prací prostriedok/mydlové orechy a jemne ručne preprať. Potom preprať rúčo v čistej vode, NEŽMÝKAŤ, zavesiť na sušiak/vešiak a nechať uschnúť. Kto sme leniví, dáme špinavé oblečko do práčky, použijeme spešl tekutý prací prostriedok alebo mydlové orechy (dá sa aj obyčajný prací prášok, no nesmie obsahovať aviváž - treba si to overiť), nastavíme režim na 40 °C a zakážeme odstredivku, resp. vysoké otáčky. Sušíme ako v predošlom prípade.

Návod na pranie páperových oblečení: oblečenie neperieme. Ak ho už musíme prať (lebo chceme byť v horolezeckej páperke v zafajčenom pajzli za machra z Himalájí... :) ), tak ho dáme do čistiarne, aby použili chemické čistenie. Modlíme sa na kolenách o zdravie bundy. Bezpečnejší spôsob: napustíme vaňu vlažnou vodou, vložíme oblečko, spešl tekutý prášok na perie (k dostaniu v outdoorshopoch) a v ruke JEMNE preperieme. Zopakujeme postup s čistou vodou a necháme poležiačky na sušiaku. Po vysušení oblečenie ručne natrepávame, aby sa periu vrátil "loft" (nadýchanosť). Prať perové veci častejšie ako raz ročne robí len veľmi bohatý človek (takéto bundy sa častejšie ako raz za rok/dva NEPERÚ/nečistia).

p.s. páperové spacáky sa neperú prakticky nikdy (možno raz/dvakrát za život spacáku)
pinco
Darca
Darca

Ja len že napríklad Quiksilver má niektoré páperové bundy a keďže sú to viac streetové, tak sú určené prevažne do mesta ako do hôr, čiže vôbec nemusím byť za machra z Himalájí, aby som takúto bundu mal. Pri tomto súhlasím s tým, že človek na to musí mať a pokiaľ zničí jednu, nemá problém kúpiť inú.
test
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa test »

Divim sa, ze to pri kupe paperovej bundy alebo inej nepovedia. Ked som si kupoval Bruggi, Rann aj Envy, vzdy mi povedali, ze prat na 30 stupnov, bez avivaze a bez zmychania. Okrem toho je to napisane aj na stitkoch na krku.
SRneC
Addict
Addict

Príspevok od používateľa SRneC »

zafajcenej bunde staci noc/2 noci na balkone a je po smrade.
Stoporko
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Stoporko »

test - každý seriózny predajca ti má pri predaji povedať, ako sa výrobok ošetruje :) Prípadne sa s ním dá pokecať ohľadom údržby, vyzistiť nejaké tipy/triky etc. No predpokladom je, že dotyčný predavač nie je len "podávač."
IMI
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

Este ma napadlo, ze moju perovu bundu mam prat s teniskou, ktora bola pribalena k bunde :) .
pepan90
Medium Star
Medium Star

Príspevok od používateľa pepan90 »

jedna znama spominala aj pridanie tenisovej lopticky pri prani perovej bundy, o teniske som este nepocul :) ale ak k nej bola pribalena a je urcena na to...
Napísať odpoveď