Zvuková karta k high-end 2.1 setu

Ak plánujete kúpu HW, SW, elektroniky..., tak si skúste nechať poradiť...
Trymore
Light Expert
Light Expert

Zvuková karta k high-end 2.1 setu

Príspevok od používateľa Trymore »

Zdravím.
Momentálne vlastním zvukovú kartu Creative Soundblaster 5.1 USB, ktorú som kupoval pred dvoma rokmi k notebooku a repro Logitech z623. Vtedy bolo všetko relatívne ok.

Nedávno som si ale kúpil nový 2.1 set Teufel Concept D 500 a rozmýšľam, či práve táto low zvuková karta nedegraduje kvalitu tohto setu. Uvažujem nad kúpou lepšej zvukovej karty, ale už výhradne integrovanej.
Zaujala ma ASUS Xonar Essence STX, trápi ma však otázka, či vôbec "uvidím" nejaký rozdiel (oproti zvukovke čo mám od Creative). Mne ale stačí zvukovka so stereo výstupom, nepotrebujem žiaden 5.1 alebo 7.1 výstup (ale bez toho asi žiadnu nekúpim). Takisto nepotrebujem blbosti akými sú Crystalizer, THX studiopro a ani ekvalizér, sú to zbytočnosti ktoré zvuk v žiadnom prípade nijako "nevylepšia". Ideálne by bolo, keby existovala zvuková karta len s výstupom pre stereo repro :)

V krátkosti, hľadám ideálnu zvukovú kartu pre môj 2.1 set do 200 €, bez zbytočných "vlastností", len ju zapojiť a "vychutnávať" si hudbu. Nechcem niečo, čo bude "brzdiť" výkon mojich repro ale rovnako nechcem niečo, čo vlastne ani nevyužijem a bude to len zbytočne predražený hardware. Zaujíma ma, či má niekto skúsenosti s niečim v tejto oblasti a vedel by mi prosím poradiť čo si kúpiť, prípadne vôbec nekupovať. Ešte dodám, že sa zaujímam o hudbu (zvuk z hier a filmov je vďaka 2.1 setu výborný).

Ďakujem za všetky rady.

PS: uvedomujem si, že ak chcem počúvať najmä hudbu, mal som si kúpiť skôr nejaké stĺpové stereo Hifi repro s kvalitným stereo zosilňovačom, ale to je teraz nepodstatné.
Ryan Giggs
VIP
VIP
Používateľov profilový obrázok

Re: Zvuková karta k high-end 2.1 setu

Príspevok od používateľa Ryan Giggs »

Mas nejaky specialny dovod preco iba integrovanu? Externy DAC je prave na toto lepsie riesenie. Cisto stereo, bez zbytocnych serepeticiek.
Trymore
Light Expert
Light Expert

Pravdupovediac, v tejto oblasti mám vedomosti asi nulové, asi preto som nad touto variantou neuvažoval :) Integrovanú som chcel preto, lebo som nechcel externú cez USB. Ak ťa môžem poprosiť, vysvetli mi prosím čo to je a aké možnosti to ponúka, momentálne neviem čo sa mám spýtať uja googla. Díky
Ryan Giggs
VIP
VIP

Su to v podstate stereo zvukove karty bez vstupu pre mikrofon a zbytocnych pc serepeticiek. Vsetko je tam podriadene co najkvalitnejsiemu zvuku. Vacsina ma aj velmi kvalitny vystup pre sluchadla. Niektore sa daju pouzit iba s pc, ine aj bez (napr. pre pouzitie s cd playerom atd.).

Pre ilustraciu aby si vedel o com je rec: http://headphones.cz/inshop/sluchatkove ... ace/s-dac/

Dalsou moznostou je interna karta, ale nie od PC vyrobcov. Napr. Zvukovky ESI (napr. model Juli@), M-Audia a pod.
Trymore
Light Expert
Light Expert

Ďakujem za radu, presne niečo také som potreboval. Spravím si menší prehľad o nich a možno prídem s ďalšími otázkami. Alebo vlastní niekto nejaký konkrétny model a vedel by mi ho odporučiť?
Ryan Giggs
VIP
VIP

Väčšinou sa da vonku nakupiť lepšie, vyber je oproti tunajšej ponuke neporovnateľny. Väčšinou činske stroje maju vyborny pomer cena vykon.
Ja vlastnim Fiio E10: http://www.fiio.com.cn/products/index.a ... =105026003 (to je asi najlacnejši použiteľny dac s obstojnou kvalitou) a Audio-GD NFB-15.1: http://www.audio-gd.com/Pro/Headphoneam ... 5.32EN.htm. To je už podstatne audiofilnejši dac. V Europe je cena okolo 215€.

Vyber do 200 € je dosť široky, zaleži čo všetko od toho požaduješ (konektivita, použitie aj mimo PC, headamp atd.).
Trymore
Light Expert
Light Expert

Fiio E10 má výstup len na slúchadla však, alebo sa mýlim? Preto po pár hodinách surfovania po webe som natrafil na FUBAR IO - USB AD / DA. Nemám však ešte vôbec prehľad o kvalite/nekvalite jednotlivých modelov, značiek, ale tento model by teoreticky spĺňal to, čo od neho očakávam? Niekde som sa ale aj dočítal, že pokiaľ do DAC veľa investovať neplánujem (tento stojí cca 140 €), že mi bude stačiť aj integrovaná zvukovka na doske. Čo je na tom pravda?

Alebo kúpiť ESI Juli@ XTe a budem mať pokoj na duši? :)
Ryan Giggs
VIP
VIP

Fiio ma aj lineout vystup pre repro, ale len v podobe jacku. Fubar nie je za tie peniaze ziaden velky zazrak, ale da sa.

Integrovana na doske samozrejme staci pokial ti staci zvuk ktory z nej lezie. Ak chces ale kvalitativny upgrade, tak aj zvuk zo 140 euroveho DACu je niekde inde. To Fiio co mam je len taky uplny zaklad a rozdiel pocut. A to dokonca aj na cinskom 2.1 repre za nejakych 15 eur.

Pozri na HRT Music Streamer II, alebo I Love Taiwan (ILTW) od rovnakeho vyrobcu ako Fubar. Ani jeden nema sluchadlovy vystup, iba lineout. Ak chces aj headamp, tak Zero DAC (to sa da vynikajuco vytunit) alebo Audinst. Alebo este co-to prisporit na Audio-GD NFB-15.32.

Alebo sa vydat cestou internej karty. Juli@, ale velmi dobra kupa je aj Essence ST/STX.

Moznosti je naozaj strasne vela.
Trymore
Light Expert
Light Expert

Logicky by mala byť naozaj výhodnejšia kúpa externého DAC vzhľadom na pomer ceny a kvality ako kupovať internú zvukovú kartu, kde platím za kopec veci ktoré vôbec nepotrebujem.

Na HRT Music Streamer II som už pozeral, čítal recenzie, nevyzerá to byť zlá voľba. ILTW je už pre mňa trocha pridrahý (300 €).
Zatiaľ ti ďakujem za rady, ale možno sa ešte ozvem.
Ryan Giggs
VIP
VIP

ILTW stoji 199€. 300€ si dosť prehnal.
Trymore
Light Expert
Light Expert

Na hifionline.cz je cena 7500 Kč = 299 €, riadil som sa tým. Ale ak sa to dá kúpiť aj za 200 €, tak je to super.

//autoeditácia príspevku (28 Dec 2012, 15:12)
Len zo zvedavosti som skúsil napojiť moje repro na zvukovku integrovanú na matičnej doske (AMD High Definition Audio) a nespozoroval som žiaden rozdiel oproti zvukovke od Creativu (Sound Blaster X-Fi Surround 5.1). Takže buď nedokážem ja rozoznať kvalitu hudby alebo tá externá USB zvukovka od Creativu neprináša žiadne zlepšenie. Asi to bude skôr tá druhá možnosť, predsalen od externej USB zvukovej karty za 70 € sa nedá očakávať veľa. Preto sa aj trocha bojím, či sa mi oplatí kupovať niečo lepšie, keď moje uši nepocítia rozdiel.

Po niekoľkých recenziách som sa ale rozhodol, že si v najbližšom čase aj tak zakúpim HRT Music Streamer II, ale akosi som nenašiel žiaden blízky (najlepšie cz/sk) internetový obchod, v ktorom by som to kúpil. Vie mi niekto poradiť prosím? Ďalej by ma zaujímalo, či tento DA prevodník bude možné v budúcnosti spokojne použiť na prepojenie PC so stereo zosilňovačom (najskôr nejaký model od HK) a stĺpovými repro (napr. JBL ES80).
Ryan Giggs
VIP
VIP

Jednak ten Creative je robeny hlavne pre 5.1 a ani to kvalitativne nie je ziaden zazrak. A tiez je otazka nakolko su taky rozdiel schopne odhalit konkretne reproduktory.

Pokial ide o HRT, v SR/CR ho asi nekupis. Najbližšie v Poľsku. Kazdy dac ma analogovy stereo vystup, takze k tomu pripojis bez problemov vsetko co ma analogovy vstup. Stereo zosilovac nie je vynimka. Zmysel dacu je prave v tom ze sluzi ako zdrojpre stereo zosilovac.
HRT je fajn, ale je to dosť jednoučelove zariadenie. Ma to len USB vstup, takže okrem PC (či nejakych USB OTG zariadeni) k nemu nepripojiš nič. Ak ale nepotrebuješ ine digitalne vstupy, je to samozrejme ok.
Napísať odpoveď