Boh, náboženstvá, religionistika, filozofia života a viera
Re: Boh, náboženstvá, religionistika, filozofia života a vie
A čo ešte len ak existuje ružový jednorožec?!
-
javatar
Hardcore addict
Chlapi klud, ja som len chcel poukazat na nedokazatelnost Boha pomocou konvencnych metod. Eto fsjo. Asi by bolo dobre dodat, ze nekonvecne metody byvaju nespolahlive. Takze nikdy rukolapny uspokojivy dokaz o Bozej existencii nedostanete. Ale to uz davno viete, to vam pisat nemusim...
Ja som tu dávno písal o tom, že ak niečo neexistuje, tak sa toho neexistencia nedá dokázať. Ty hovoríš, že aj keby boh existoval, tak jeho existenciu dokázať nevieme. To je proste náboženstvo - nekonečný sled v kruhu sa opakujúcich logických pochybných úvah a konštatovaní. Proste si priznajte, že neexistuje reálny dôvod na nejakú vieru, neexistuje v tom logika, neexistujú dôkazy - iba pocity, myšlienky, domnienky, túžby, strach - a to všetko len v hlave daného jednotlivca.
zivot kazdeho tvora, vratane samozrejme aj cloveka, prebieha v prvom rade na subjektivnej urovni.To ako vnimame vonkajsi svet, aky mame k nemu a jeho javom postoj, zavisi od nasho mentalu a hlavne podvedomim programom. Pre hlboko nabozensky zalozeneho cloveka ktoreho vztah k bohu je uprimny, je tento boh naozaj skutocny. Clovek si tuto predstavu vytvoril v hlave a ked ju stale zivy, tak ju posiluje az ziska do urcitej miery akoby samostatnost. Je to vsetko samozrejme iba v mentalnej rovine.
Existuju napr. ludia ktory trpia roznymi stupnami autismu /napr aspergerov syndrom/ a ti su schopni prezit cely svoj zivot iba v zajati svojich predstav, napr.si vytvaraju cele vlastne vesmiri, s vlastnymi fyzikalnymi zakonmi, zakonitostami. A po urcite dobe tieto predstavy uplne pohltia mysel choreho, zmocnia sa ho, a postihnuty je presvedceny ze ziju vlastnym skutocnym zivotom.
Vsetcia sme vlastne prasteni, len kazdy tym svojim sposobom

Existuju napr. ludia ktory trpia roznymi stupnami autismu /napr aspergerov syndrom/ a ti su schopni prezit cely svoj zivot iba v zajati svojich predstav, napr.si vytvaraju cele vlastne vesmiri, s vlastnymi fyzikalnymi zakonmi, zakonitostami. A po urcite dobe tieto predstavy uplne pohltia mysel choreho, zmocnia sa ho, a postihnuty je presvedceny ze ziju vlastnym skutocnym zivotom.
Vsetcia sme vlastne prasteni, len kazdy tym svojim sposobom
okrem nás, ktorý nemáme žiadnych imaginárnych priateľov a vlastné vesmíry, že
-
seth82
Darca
- Kontaktovať používateľa:
Prečo? Mnoho ľudí fandí imaginárnym vesmírom, ja som napríklad veľký fanúšik Star Treku a Star Wars. Takže sa necíť tak urazene 
Steju: v tom mojom sa ktori pise s i
a mozes lutovat, ze nemas predstavivost 
ja este pridam k tym obrazkom jeden link, ktory pekne opisuje nabozenstvo
http://theoatmeal.com/comics/religion
ja este pridam k tym obrazkom jeden link, ktory pekne opisuje nabozenstvo
http://theoatmeal.com/comics/religion
preklep
a neviem ako si došiel k tomu že predstavivosť nemám, mám, ale viem aj rozlíšíť skutočný svet od toho imaginárneho...
a neviem ako si došiel k tomu že predstavivosť nemám, mám, ale viem aj rozlíšíť skutočný svet od toho imaginárneho...
-
seth82
Darca
Ako to súdiš? Na základe čoho vieš, čo je imaginárne a čo nie? Ako vieš, že boh existuje a Hviezda Smrti zo Star Wars nie?
asi sme sa zle pochopili, ja si nemyslím že nejaký boh existuje, tak asi si nemyslím že existuje death star (ale tá možno aspoň raz budeseth82 napísal:Ako to súdiš? Na základe čoho vieš, čo je imaginárne a čo nie? Ako vieš, že boh existuje a Hviezda Smrti zo Star Wars nie?
-
audiotrack
VIP
ak by tá bytosť ohýbala a lámala zákony, tak by sme spozorovali dôsledky toho ohybu/lámania. Rovnako takto nepriamo sa dokazuje existencia plno iných vecí, napríklad čierne diery. Tiež môžeš namietať ako o nich vieme keď z nich ani svetlo neunikne. Tiež len z pozorovania zakrivenia svetla a iných "vedlajších efektov"javatar napísal:Ak existuje entita schopna lubovolne ohybat/lamat akekolvek zakony (podmienka vsemohucnosti) ako chcete takuto entitu dokazat skumanim prave tychto zakonitosti?A s tym stvorenim nezdvihnutelneho kamena na mna nechodte - ak je Boh vsemohuci tak moze porusit aj logiku (ktora je zakladom pre tento "chytak").
-
javatar
Hardcore addict
Audio - ano, koncept nepriameho dokazu poznam. Lenze ten je opat postaveny na tom, ze sa nieco (ne)udeje vzdy. Kdezto v pripade Boha ak dojde k nejakemu poruseniu (casto oznacovane ako "zazrak") uz nedokazes replikovat, a tym padom ani presnejsie skumat. Co samozrejme vobec Boha nedokazuje ale jeho nedokazatelnost podporuje.
Ahojte rad by som sa spytal ake su potrebne kroky k tomu aby clovek konvertoval na islam?
bahajska cirkev je imho "dostupna" aj na Slovensku, spytaj sa tych
Bahai je ale dost specificke hnutie, a hoci vychadza zo šiitskeho islamu, sami šiiti i sunniti ho povazuju za renegatov... Ku konverzii k sunnitskemu islamu staci uprimne vyslovit šahádu: "Niet ineho boha okrem Allaha a Muhammad je jeho posol" (po arabsky) a potom to verejne vyznat aj pred moslimskou obcou.
na tomto som sa celkom dobre nasmial
> http://ateisti.sk/pribeh-rodiny-moralka-z-biblie/
-
S.T.E.A.L.T.H
Light Professional
Take kratke fasa video k tomu preco ľudia vidia kade tade ježisa a.spol
http://www.youtube.com/watch?v=PgKivSwwOdg
http://www.youtube.com/watch?v=PgKivSwwOdg
-
TommyHot
Addict
Co ta vedie k takemuto niecomu?Famine napísal:Ahojte rad by som sa spytal ake su potrebne kroky k tomu aby clovek konvertoval na islam?
stači obriezkaFamine napísal:Ahojte rad by som sa spytal ake su potrebne kroky k tomu aby clovek konvertoval na islam?