Gramaticke Okienko!
Re: Gramaticke Okienko!
Takže proste vždy je to tak, že je interpunkčné znamienko a potom úvodzovky.
-
RATZINGER666
Darca
- Kontaktovať používateľa:
ano, presnejsie:
zaciatok uvodzoviek - veta - interpunkcne znamienko - koniec uvodzoviek
zaciatok uvodzoviek - veta - interpunkcne znamienko - koniec uvodzoviek
ja napriklad neviem ciarky prisudok podmet graficky zobrazit kto mi to objasni?
Najlepšie učiteľka na hodine.
-
RATZINGER666
Darca
japaja: kludne aj ja, ale musis sa spytat konkretnejsie, comu nerozumies... pouzi google a najdi si nieco o ciarkach, skus si to nastudovat, spytaj sa ucitelky, je zbytocne, aby som to tu ja prepisoval, a az ked niecomu nebudes rozumiet a budes vediet, ktore priklady Ti robia problem, napis to sem
podmet a prisudok je uplny zaklad, bez toho nebudes vediet urcit ani tie ciarky, s tym mas aky problem?
V prvom rade takto.
-
RATZINGER666
Darca
ked uz, tak takto:
Ja napriklad neviem ciarky a prisudok a podmet graficky zobrazit. Kto mi to objasni?
"graficke zobrazenie" sa tyka spojenia "podmet a prisudok", toto spojenie je teda nezavisle od slova "ciarky", preto ho je najvhodnejsie oddelit zlucovacou spojkou, pokial su tieto pripady iba dva, resp. ak spomenute dva stoja na konci radu ... stylisticky je to katastrofa, ale gramaticky by to malo byt takto spravnejsie
Ja napriklad neviem ciarky a prisudok a podmet graficky zobrazit. Kto mi to objasni?
"graficke zobrazenie" sa tyka spojenia "podmet a prisudok", toto spojenie je teda nezavisle od slova "ciarky", preto ho je najvhodnejsie oddelit zlucovacou spojkou, pokial su tieto pripady iba dva, resp. ak spomenute dva stoja na konci radu ... stylisticky je to katastrofa, ale gramaticky by to malo byt takto spravnejsie
Stále napíšem diktát na päťku a neviem prečo, teda viem, ale zabúdam na chyby.
Chyby su s tvrdym y
-
RATZINGER666
Darca
japaja: hej, to si teda konkretizoval
tak nam oskenuj nejake Tvoje diktaty a uz budeme vediet, kde mas nedostatky a co si mas nastudovat...
Ja napríklad netuším čo je to podmet a prísudok a čiarky ako tak zvládam (ale mám isté medzery, napr. kedy je pred a). Proste tejto gramatike som nikdy nechápal, nikdy som to nevedel. Mne najviac pomohlo to, že som odmalička veľmi veľa čítal a naučil som sa tieto záležitosti tak akosi automaticky.
-
javatar
Hardcore addict
Tak pani (a pripadne damy) mam dalsiu chutovecku:
Zlodej ostane zlodejom, rieka riekou.
Preco sa tam pouziva instrumental?
Zlodej ostane zlodejom, rieka riekou.
Preco sa tam pouziva instrumental?
zlodej ostane kym? zlodejom, rieka ostane cim? riekou
alebo nechapem, co presne myslis
alebo nechapem, co presne myslis
-
javatar
Hardcore addict
Nejake pravidlo o tom nenajdes? Lebo polozit si otazku tymto sposobom dokazem aj ja. Ale skus to vysvetlit cudzincovi 
-
RATZINGER666
Darca
hm, skusme takto - cudzinec nerozumie presne comu? cim by to on nahradil? z akeho statu pochadza?
beardie hovori dobre, to, co pise, je pravidlo v podstate...
// beardie: nepouziva sa otazka "(zostane) kym?" iba pri vlastnych menach? nie som si isty...
beardie hovori dobre, to, co pise, je pravidlo v podstate...
// beardie: nepouziva sa otazka "(zostane) kym?" iba pri vlastnych menach? nie som si isty...
-
javatar
Hardcore addict
Ono gramaticky spravne je aj - zlodej ostane zlodej. A otazku som dostal od anglickeho native speakera (konkretne preco je pouzivany tento tvar).
-
RATZINGER666
Darca
no nie som si isty, ci je ten tvar spravny, aspon teda nie z hladiska stylistiky... "Zlodej ostane kto? Zlodej." to sa mi nezda...
-
KaptMichal
King
Kopírované z wiki. Toto nebude to pravidlo?
Inštrumentál Vyjadruje najmä okolnosť miesta, času, nástroja, prostriedku, pôvodcu, príčiny, zreteľa, spôsobu, miery a účelu. V slovenčine najčastejšie reprezentuje (bez predložky):
prísudok
doplnok
predmet
V prípade prísudku na rozdiel od nominatívneho prísudku vyjadruje prechodný a časovo aktualizovaný príznak (je dobrý učiteľ - ale: bol dlho učiteľom vo Zvolene)
Tiez by sa dalo napisat "ale bol dlho ucitel vo zvolene", len to znie divne a neviem, ci to vobec gramaticky spravne je.
Inštrumentál Vyjadruje najmä okolnosť miesta, času, nástroja, prostriedku, pôvodcu, príčiny, zreteľa, spôsobu, miery a účelu. V slovenčine najčastejšie reprezentuje (bez predložky):
prísudok
doplnok
predmet
V prípade prísudku na rozdiel od nominatívneho prísudku vyjadruje prechodný a časovo aktualizovaný príznak (je dobrý učiteľ - ale: bol dlho učiteľom vo Zvolene)
Tiez by sa dalo napisat "ale bol dlho ucitel vo zvolene", len to znie divne a neviem, ci to vobec gramaticky spravne je.
-
RATZINGER666
Darca
ano, instrumental vyjadruje najma tieto okolnosti, ale neda sa to uplatnit na tento a ani iny konkretny pripad, lebo to nie je podmienka/pravidlo, ale iba jedna z moznosti, co vyjadrit moze... takisto horeuvedene prisukove a predmetove priklady sa totizto daju vyjadrit aj inymi padmi...
-
KaptMichal
King
Neviem ci som celkom presne pochopil, co si chcel povedat... Ze ta javatarova veta sa pise tak ako sa pise preto, lebo to stylisticky najlepsie vyzera aj ked je viacero moznosti? Ja myslim, ze na javatarovu otazku to odpoved moze byt. Ved ta veta v priklade je v podstate rovnaky pripad ako veta "zlodej zostane zlodejom,...".