Linux - odpočítavanie v GRUB

Všetko ohľadom Linuxu...
TheEgopat
Light Expert
Light Expert
Používateľov profilový obrázok
Kontaktovať používateľa:

Linux - odpočítavanie v GRUB

Príspevok od používateľa TheEgopat »

Ahojte milí priatelia,

Mám na vás menšiu otázočku. Totižto sa jedna o systém GRUB a jeho odpočítavanie pri uvedení počítača do prevádzky. :D Ide o to, že ja ako neposedný človek málokedy čakám pri počítači až do jeho zapnutia. V počítači mám dva operačné systémy Windows XP a Linux Ubuntu, potreboval by som teda pomôcť s tým, ako mám vypnúť odpočítavanie v grub systéme. Aby mi nezvolilo automaticky OS pri zapnutí, ale aby čakalo trebárs aj tri hodiny na moje rozhodnutie.
LukasqoO
King
King

Re: Linux - odpočítavanie v GRUB

Príspevok od používateľa LukasqoO »

otvoris terminal a napises:
gksudo gedit /etc/default/grub
otvori ti grub.cfg
uvidis tam GRUB_TIMEOUT=10 [sekund]
prepises to na pozadovane sekundy za kolko sa ma automaticky spustit system
po tom ako to prepises updatujes grub prikazom: sudo update-grub
a potom uz iba restartujes pc
TheEgopat
Light Expert
Light Expert
Kontaktovať používateľa:

Ďakujem ti za radu, ale rád by som vedel prečo mi to nefunguje? :(
Urobil som všetko tak ako si napísal. :/
wrabcak
Light Expert
Light Expert

Príspevok od používateľa wrabcak »

edituj tento subor :

Kód: Vybrať všetko

/boot/grub2/grub.cfg
taktiez tam prepises ten timeout a nepouzivaj ten update-grub.
TheEgopat
Light Expert
Light Expert
Kontaktovať používateľa:

Ďakujem a mám ešte jednu otázku. Pokiaľ chcem nainštalovať nejaký softvér s príponou .gz alebo hociakou inou, ako ju rozbalím a nainštalujem prostredníctvom Terminálu? :)
wrabcak
Light Expert
Light Expert

tymto prikazom ho rozbalis archiv:

tar -zxvf backup.tar.gz
a potom klasika:

./configure
make
sudo make install
kazdopadne nie vzdy to takto funguje musis pozret README a vzdy tam najdes ako to nainstalovat. Ale ak mas UBUNTU pouzivaj prikaz apt-get pre viac info napis do konzoli

man apt-get
a pokial dany balik bude v repozitoaroch tak si ho apt-get stiahne, nainstaluje zavyslosti, a nakoniec aj balik co potrebujes ;)
LukasqoO
King
King

wrabcak napísal:edituj tento subor :

/boot/grub2/grub.cfg
taktiez tam prepises ten timeout a nepouzivaj ten update-grub.
Preco by nemal urobit update? . Vsetko zalezi od verzie grub...a ten update by urobit mal. Ale tak ked mu to ide, budis.
Inak by este bolo dobre vediet, aku mas distribuciu.

//autoeditácia príspevku (04 Jan 2013, 8:39)
Edit: ako pise wrabcak, instaluj z repozitarov ale iba v tom pripade, ze je to aktualna verzia. Ja naprv pozrem web, a potom az repozitare. Ak sa verzie zhoduju, instalujem, ak nie, stiahnem z webu a instalujem to.

//autoeditácia príspevku (04 Jan 2013, 8:41)
btw, vzdy som to robil s grubom, co je v defaulte a vzdy mi to slapalo.
wrabcak
Light Expert
Light Expert

to LukasqoO:

no vidis ide mu to tak :roll:

dalsia vec ak je zaciatocnik tak by som sa za co najnovsimi verziami nenahanal, radsej nech to ma stabilne a poriadne a pekne nainstalovane z repo. jak sa ma nahanat za co najnovsou verizou, pokial tam nieje nieco co vyslovene potrebuje tak naco? skor ci neskor by to malo prist aj do repozitoarov tak co...
preto ak fakt nieco najdes v repo a nieje to aktualne a vyhovuje ti to tak to neries zatial ako zaciatocnik (nehovorim ze neni dobre mat vzdy najnovsie verzie kvoli bezpecnosti... ale to je teraz mimo...)

a potom v 1. prispevku pisal ze ma ubuntu :)
LukasqoO
King
King

Vidim ze ubuntu ale aku verziu, to je podstatne pri tom timeoute kde sa ma zmenit. Ako vravim, vsetko zalezi od verzie :] Nechajme to uz tak, hlavne ze mu to ide :D a s tymi repozitarmi suhlasim.
pcsiete
Medium Star
Medium Star

Príspevok od používateľa pcsiete »

Ono ak sa nemylim, tak su dva subory. Jeden je v 'boot', a druhy je v '/etc/default/grub'. A myslim ze iba pri editacii toho v etc sa pouziva update.
Mimo ine tam mas tiez ten timeout, a je to bezpecnejsie. Radsej upravuj tamten.

Naozaj sa v tom nesup. Ja som sa raz hral s grubom...... BUUUMMM. Mal som zaseknuty Windows i Linux a nemohol som nic z toho zapnut. Potom som rucne natahaval kernel, a to veru sranda nebola.
TheEgopat
Light Expert
Light Expert
Kontaktovať používateľa:

Ahojte kamaráti,

nuž Linux je sranda sama o sebe a problém prichádza za ďalším problémom. :D Nuž nato sme tu aby sme si pomáhali.
Inak mám distribúciu Linuxu -> Ubuntu a verziu 12.10, myslím že je najnovšia ale inštalácia sa mi pravdepodobne nevydarila. :( Vypisuje mi systémové Erorry. Nechce mi nainštalovať ani jednu aplikáciu, nehovoriac o skype. Bude to tým že 12.10 je ešte nedokončená verzia? Aký tu bude problém?

Inak na CD mám ešte Linux Ubuntu 11.10 a s tým som predtým nemal problémy fachčilo všetko ako malo. Teraz pri zapnutí PC mi najprv spustí nie GRUB, ale BIOS, alebo neviem čo to je za systém, kde si vyberám OS. Následne si tam zvolím OS ktorý chcem zapnúť a namiesto toho po zvolení Ubuntu mi ešte spustí aj GRUB kde si zasa vyberám OS. Ako to je možné?

Pokiaľ chcem preinštalovať Linux, teda zmeniť verziu Ubuntu 12.10 ale radšej povedzme že chcem preinštalovať, zameniť verziu v PC za Linux Mint ako mám postupovať?
Mám najprv odstrániť pôvodnú verziu Linuxu v PC a až potom nainštalovať Linux Mint, alebo sa to dá aj jednoducho prepísať?
pato83
Addict
Addict

Príspevok od používateľa pato83 »

wrabcak napísal:to LukasqoO:

no vidis ide mu to tak :roll:

dalsia vec ak je zaciatocnik tak by som sa za co najnovsimi verziami nenahanal, radsej nech to ma stabilne a poriadne a pekne nainstalovane z repo. jak sa ma nahanat za co najnovsou verizou, pokial tam nieje nieco co vyslovene potrebuje tak naco? skor ci neskor by to malo prist aj do repozitoarov tak co...
preto ak fakt nieco najdes v repo a nieje to aktualne a vyhovuje ti to tak to neries zatial ako zaciatocnik (nehovorim ze neni dobre mat vzdy najnovsie verzie kvoli bezpecnosti... ale to je teraz mimo...)

a potom v 1. prispevku pisal ze ma ubuntu :)
To, ze nieco ide, este neznamena, ze je to spravne. Subor /boot/grub/grub.cfg sa vyslovene NEMA upravovat. S kazdou aktualizaciou, ktora ma v /var/lib/dpkg/info/* skripte update grubu, zapricini prepis hodnot priamo nastavenych. Nastroj update-grub je urceny na update grub.cfg respektujuc nastavenia v /etc/default/grub a skripty v /etc/grub.d/* . Samozrejme, su sposoby, ako "vypnut" update, ale preco? Skor treba riesit podstatu problemu.

To lukasko:
To, ze je nieco starsej verzie, nezname, ze je to aj nieco horsie, ako najaktualnejsia. Stahovat z webov, hoc aj priamo tvorcu, bez nejakeho dalsieho overovania, je hlupost a najma pokial ide iba o hon za co najnovsou verziou. Su situacie, kedy je nutne instalovat mimo spravcu balickov, ale to je vynimka z pravidla.

//autoeditácia príspevku (06 Jan 2013, 8:34)
TheEgopat napísal:Ahojte kamaráti,

nuž Linux je sranda sama o sebe a problém prichádza za ďalším problémom. :D Nuž nato sme tu aby sme si pomáhali.
Inak mám distribúciu Linuxu -> Ubuntu a verziu 12.10, myslím že je najnovšia ale inštalácia sa mi pravdepodobne nevydarila. :( Vypisuje mi systémové Erorry. Nechce mi nainštalovať ani jednu aplikáciu, nehovoriac o skype. Bude to tým že 12.10 je ešte nedokončená verzia? Aký tu bude problém?

Inak na CD mám ešte Linux Ubuntu 11.10 a s tým som predtým nemal problémy fachčilo všetko ako malo. Teraz pri zapnutí PC mi najprv spustí nie GRUB, ale BIOS, alebo neviem čo to je za systém, kde si vyberám OS. Následne si tam zvolím OS ktorý chcem zapnúť a namiesto toho po zvolení Ubuntu mi ešte spustí aj GRUB kde si zasa vyberám OS. Ako to je možné?

Pokiaľ chcem preinštalovať Linux, teda zmeniť verziu Ubuntu 12.10 ale radšej povedzme že chcem preinštalovať, zameniť verziu v PC za Linux Mint ako mám postupovať?
Mám najprv odstrániť pôvodnú verziu Linuxu v PC a až potom nainštalovať Linux Mint, alebo sa to dá aj jednoducho prepísať?
Nebolo by vhodnejsie zalozit novu temu, uz sa tvoj problem netyka grubu! A ked zalozis temu, tak sa mozem venovat aj tvojmu problemu.
TheEgopat
Light Expert
Light Expert
Kontaktovať používateľa:

Mám tu už založené 3 témy minimálne, nedostanem ban ešte za ďalšiu?
LukasqoO
King
King

pato83 napísal: To, ze je nieco starsej verzie, neznamena, ze je to aj nieco horsie, ako najaktualnejsia. Stahovat z webov, hoc aj priamo tvorcu, bez nejakeho dalsieho overovania, je hlupost a najma pokial ide iba o hon za co najnovsou verziou. Su situacie, kedy je nutne instalovat mimo spravcu balickov, ale to je vynimka z pravidla.
To mas pravdu, vacsinou stiahnem novu verziu len vtedy, ak to opravi tie bugy, ktore mala stara verzia. :smt048 Jasne ze aj ta nova moze mat bugy, ale za pokus nic nedam.
pato83
Addict
Addict

Príspevok od používateľa pato83 »

TheEgopat napísal:Mám tu už založené 3 témy minimálne, nedostanem ban ešte za ďalšiu?
Urcite nie.
Napísať odpoveď