Zarabajuca aplikacia - legalnost

Programovacie jazyky, rady, poradňa...
sharky-no
King
King
Používateľov profilový obrázok

Zarabajuca aplikacia - legalnost

Príspevok od používateľa sharky-no »

Nie je to priamo otazka programovania. Ale zda sa mi, ze radu najdem najskor tu.

Co vsetko potrebuje clovek k tomu, aby mohol zarabat prostrednictvom nejakej web aplikacie. A teda, ze by bola vytvorena aplikacia, ktora poskytuje urcite sluzby, a po prijati nejakej platby od uzivatela, by sa uzivatelovi spristupnili nejake premium sluzby. Platba by bola napr. cez paypal.

Je potrebne mat zivnost? Alebo existuje nejaky jednoduchsi sposob ako legalne takto ziskavat peniaze? Dajme tomu, ze napr. pri danovom priznani by sa odviedla dan z toho prijmu a bolo by to vyriesene?
Blade.m
Medium Star
Medium Star

Re: Zarabajuca aplikacia - legalnost

Príspevok od používateľa Blade.m »

Tam to je všetko od výšky obratu (neviem aké sú aktuálne ceny podľa čoho sa to člení), ale na stránkach daňového úradu by si ich mohol nájsť :), ale na začiatok asi tá živnosť. Keď chceš prijímať platbu cez paypal (to sú zahraničné príjmy), takže určite budeš musieť platiť daň.
sharky-no
King
King

a paypal je predsa zahranicna sluzba nie? keby tam mam vsetky peniaze, aj tak by som ich musel zdanovat pokial by som si ich neprehodil na realny bankovy ucet?
Blade.m
Medium Star
Medium Star

ževraj kedysi sa to dalo tak, že si prijímal na paypal a keď si si ich nepreposlal na svoj účet, tak si nemusel odvádzať, ale teraz im EU klepla po prstoch, kvôli úniku peňazí, ale neviem ako to presne je :?
TommyHot
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa TommyHot »

Musis zdanovat kazdy zarobok, ak sa nemylim tak nad +- 200 eur rocne (proste po presiahnuti nejakych drobakov).
sharky-no
King
King

to by bolo v pohode, len mi ide o to ze nechcem ist do zivnosti, a toho sa bojim ze ju treba tak ci tak.
pcsiete
Medium Star
Medium Star

Príspevok od používateľa pcsiete »

sharky-no
King
King

no to vyzera nadejne :) dakujem za ten link.
PhYs0c
King
King
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa PhYs0c »

ak to robis na "vlastnu past" kazda sustavna cinnost za ucelom zisku je podnikanie, teda treba zivnost
ak to predavas cez nejaku sluzbu, ktora prijima platby a tebe vyplaca podiel, napriklad prostrednicvom dohody, tak to uz len danis
sharky-no
King
King

mam rad ked kazdy povie daco ine :lol: a kazdy ma z casti pravdu.. sa mi nechce ist ako studentovi do tej zivnosti hlavne ked nie je iste ze ten projekt si na seba zarobi.. budem musiet najst niekoho na koho to budem moct napisat.. ale este si pockam na odpoved profesorky zo skoly, co mi na to povie
dykeer
Medium Expert
Medium Expert
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa dykeer »

Pravda je ta, ze ak vykonavas sustavnu cinnost za ucelom dosiahnutia zisku, ide o podnikanie. Ak mas dokonca platby cez paypal, tak poskytujes/prijmas sluzby mimo SK a tym padom sa musis zaregistrovat na danovy urad ako platca DPH podla §7a

Kludne funguj na cierno, nebudes jediny :)
PhYs0c
King
King
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa PhYs0c »

ak prijimam sluzbu cez paypal, mimo SR aj v tramtarii teda za nu platim, nevidim dovod registracie na platcu DPH, prijatim platby cez paypal v ramci SR tiez si myslim ze nie je nutna registracia, ale nie som si isty...kazdopadne je to len sprostredkovatel platby, nie uhradzac..ak je sluzba poskytovana do zahranicia a teda aj platba pochadza od zahranicneho platitela tak to uz ano
TommyHot
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa TommyHot »

Akonahle mas klientov mimo EU (a teda ti odtial idu platby), tak sa musis stat platcom DPH. Je to v platnosti uz nejaky ten piatok.
Blade.m
Medium Star
Medium Star

ako som písal vyššie ako náhle niečo prijmeš na paypal (neviem ako to sledujú, či ti tam musia častejšie chodiť platby alebo ak prekročíš nejakú hranicu), tak on sám ťa vyzve, že musíš zadať údaje pre podnikateľský účet, ak ho teda nemáš zriadený, ak áno, tak automatický sa stávaš platcom DPH...ale ako napísal dykeer "nebudeš jediný" čo neplatí DPH :)
k-9
Novice
Novice

Príspevok od používateľa k-9 »

PhYs0c napísal:ak prijimam sluzbu cez paypal, mimo SR aj v tramtarii teda za nu platim, nevidim dovod registracie na platcu DPH, prijatim platby cez paypal v ramci SR tiez si myslim ze nie je nutna registracia, ale nie som si isty...kazdopadne je to len sprostredkovatel platby, nie uhradzac..ak je sluzba poskytovana do zahranicia a teda aj platba pochadza od zahranicneho platitela tak to uz ano
Tam sa to posudzuje, kde sa danovnik zdrziava a nie odkial prijma platby
refr0
Star
Star
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa refr0 »

Tu proste nieje co riesit. Ak to chces mat legalne neni ziadna klucka. Na zaciatok zivnost a zozen si dobru uctovnicku. Uctovanie platieb z paypalu sa nedaju len tak kedze to nieje penazny ustav SR. Musis vyfakturovat sluzbu. Nasledne zauctovat inkaso voci paypalu. Potom podla zmluvy zaucotvat naklady za poplatok prevodu a nasledne penazny prijem prostriedkov z paypal uctu na podnikatelsky ucet... A tie sprostosti co tu pisu o DPH ani neries. V dnesnej dobe na SVK je uz aj zlozite sa stat platcom DPH pokial nemas obrat min 50tis eur rocne. Ja ked som sa chcel stat platcom DPH som musel danovemu uradu dokladovat minimalne 3 zmluvy s inymi firmami co odomna odberaju sluzby a su platcami dph. A budes zrejme aj tak fakturovat len fyzickym osobam nepodnikatelom (uplny nezmysel byt platcom DPH pokial nemusis). Zlozita tema skor ti fakt pomoze nejaka uctovnicka alebo skus nejake uctovnicke forum.
Napísať odpoveď