Dik
Daň z výhry - poraďte prosím
-
johny541
King
- Kontaktovať používateľa:
Daň z výhry - poraďte prosím
Zdravím, dnes mi oznámili, že som vyhral Apple iPad 16GB z Funradia. Chcem sa spýtať ako je to so zdaňovaním výhry? Suma samozrejme presahuje 167eur (5000sk), takže by mala byť zdanená. Ale ide mi o to, platí to aj keď som ešte študent strednej školy a nemám žiadny príjem? Týka sa ma daň z výhry? Prípadne aké mám potom možnosti, keď sa ma to týka. Čo treba spraviť najskôr. Najde sa niekto, kto tomu rozumie?
Dik
Dik
Re: Daň z výhry - poraďte prosím
prvy link v googli:
http://www.porada.sk/t34827-dan-z-vyhry.html
http://www.porada.sk/t34827-dan-z-vyhry.html
-
johny541
King
Tu stranku mi nechcelo nacitat. Aj teraz som s nou mal problem, no nechal som to nacitavat dlhsie a naskocilo.
Po precitani celej temy som nakoniec prisiel k tomu co asi potrebujem az na predposlednej strane a to:
Vobec sa do toho nerozumiem, este som sa s tym nikdy nestretol.
Po precitani celej temy som nakoniec prisiel k tomu co asi potrebujem az na predposlednej strane a to:
Teda ak som spravne pochopil, som ten isty pripad ako on. Cize sa o to starat nemusim. Lenze ak ma danovy urad vyzve k podaniu danoveho priznania, tak co mam robit? Lenze preco by to robil ked sa ma to netyka?Pôvodca textu príspevku: soke
Dakujem za odpoved. Takze ak tomu spravne chapem, pokial nebudem mat ziadne prijmy za tento rok, vobec sa o to nemusim starat, ziadnu dan z vyhry platit nemusim, tak?
ano, ak ťa však DU vyzve na podanie DP, treba ho podať
Vobec sa do toho nerozumiem, este som sa s tym nikdy nestretol.
-
Peter_Retep
VIP
no ked ta vyzve aby si ho podal tak ho podas....ale dan z vyhry platit nemusis...okrem toho neplnolete osoby sa mi zda ze su oslobodeny od dani a poplatkov samozrejme ak neprekrocia nezdanitelnu cast zakladu dane co bolo v korunach cca 40 000 Sk ako je to teraz v eurach nemam odvahu ti povedat, to by som ta zavadzal
-
johny541
King
No bohuzial uz mi bolo osemnast, tak prave preto sa pytam. Len ci budem musiet platit este nieco naviac.
-
Peter_Retep
VIP
otazka je ci studujes alebo nie, kedze sa budes stale povazovat za neopatrene dieta. sice by som tieto dane a poplatky mal ovladat ale je to fakt neprehladna oblast.... 
-
johny541
King
No pisal som v prvom prispevku, ze som student SŠ. Kruci nál, clovek raz v zivote nieco vyhra a aj to sa s tym musi srat
Potrebujem to vyriesit, respektive vediet ako to je, nech s tym nemam potom starosti.
-
pryja
Darca
Myslis, ze danovy urad zaujima nejaky ipod? Podla mna nie.
-
p4ra
Redeemer
pryja, iPad. Ten je trosicku drahsia sranda. 
-
johny541
King
pryja: A co je viem? Ved som pisal, ze som sa s tym nikdy nestretol, tak tu zbytocne pises takymto tonom...Chcel som len vediet ako to je.
btw: Ten iPad ma pribliznu hodnotu 650eur (aspon podla alzy).
btw: Ten iPad ma pribliznu hodnotu 650eur (aspon podla alzy).
pryja ma pravdu, su "podnikatelia", ktori stat oberu o miliony eur na dani, takze na tvoj iPad si nikto tak skoro, ak vobec, spominat nebude...
-
johny541
King
Ok, chcel som vediet ako to je podla zakona a nie ci sa o to bude niekto zaujimat. Uz som si to zistil sam. Dakujem.
Lock
Lock
-
zuzkazuzka
VIP
Mám prácu, v ktorej z času na čas odovzdávam výhry. Niektoré sú nad 165 EUR, v protokole pri odovzdaní výhry len uvediem, v akej hodnote je výhra a či už si to ten človek prizná a zdaní ma už nezaujíma. Ja som si svoju povinnosť splnila, nikde nehlásim, že som takú výhru odovzdala a že výherca by si to mal zdaniť. Čiže si myslím, že je celkom možné, že na to nikto nepríde... Pokiaľ to nemalo obrovské PR a celá republika nevedela, že si vyhral, ničoho by som sa na tvojom mieste nebála.
Však ale rádiu to dal dáky sponzor, spravili mu reklamu a ty si vyhral súťaž čiže to ber tak ako keby ti to mama kúpila v obchode zaplatila za to, a tebe to dala. Vid aj Zuzkazuzka, napísala, že ich to netrápi a, že dačo vypisuje je len kvoli firme aby mali dáky papier aby vedeli kde sa čo pohlo nie preto aby si to mal zdaniť, takéto výhry sa nezdaňujú
-
zuzkazuzka
VIP
ee, zdaňujú. Nemôžeš to brať tak, že ti to mama kúpila v obchode. Ak je cena nad 165 EUR, treba ju zdaniť. Ja som iba písala, že u nás vo firme nikam nehlásime, koľko cien, komu a v akej hodnote sme odovzdali. Protokoly o odovzdaní výhry sa archivujú, ale nič sa s nimi nerobí. Čiže je to naozaj na dobrom svedomí a vedomí výhercu, či to zdaní alebo nie. Skôr si myslím, že sa nemusí ničo ho báť. To by na neho musel niekto poslať daňovákov a mať dôkaz, že naozaj vyhral a cenu prevzal.
Chcel by som sa tiež poradiť, v O2 súťaži som vyhral telefón LG Optimus L9, tento rok som ukončil štúdium a teraz som nezamestnaný. Pracoval 2 týždne na zmluvu, potom už len na dohodu. Ako to je zo zaplatením dane, taktiež zdravotnej poisťovne ?
-
typek61
Darca
pokial nie si na urade tak si zdravotku platis sam
Som na úrade, takže daň platím ja, a do zdravotnej platí štát ?