fishing na slovenských weboch

Témy, ktoré sa nedajú zaradiť do kategórií vyššie...
JoD
Novice
Novice

fishing na slovenských weboch

Príspevok od používateľa JoD »

Zdravím všetkých!
Predmetom tejto témy, ktorú som tu založil, je nová zahraničná podvodná skupina operujúca už aj na Slovensku, ktorá sa zaoberá fishingom a napáda aj slovenské aukčné weby a online bazáry. Chcem poukázať aj na to, že nie len kupujúci môže byť podvedený, ale taktiež aj predávajúci.

Nedávno som na nemenovanom online bazáre u nás na Slovensku uverejnil ponuku odpredaja tovaru. Po dvoch alebo troch odpovediach na môj inzerát s ťažkou kritikou ostrieľaných bazaristov o cene a pod. mi nedávno prišiel mail potenciálneho záujemcu, kde svoj záujem prejavil nečakane lámavou slovenčinou. Po spätnom odoslaní mailu s parametrami tohto produktu s cieľom predať mi prišiel ďaľší mail tentokrát z inej mailovej adresy, ktorý bol písaný anglicky.

Čo bolo až neuveriteľné, záujemca mi ponúkal o 200€ viac spolu so "shipping costs" teda nákladmi na prepravu do UK. Čo bolo zaujímavé k tomu, bolo to, že sme si vymenili asi 15 mailov. V zásade som nemal ani tušenia s kým píšem. Na priame otázky o jeho bydlisku a spôsobe platby neodpovedal. Naliehal svojim príbehom o jeho "chatting lover", ktorej mal byť tento tovar adresovaný ako darček k výročiu. Podľa jeho inštrukcí som mal poslať zásielku na adresu jeho priateľky, lebo ich výročie je zanedlho (neviem kto slávi výročie "četu"), ale podľa jeho slov pre "faster business" je treba odoslať bežné údaje o bankovom účte, kde má zaslať peniaze. Po mojich opakovaných mailoch o spôsoboch platby a vyjadrení, že jeho systém sa mi nepozdáva, som mu ponúkol aj možnosť akreditívnej platby za tento tovar v jeho banke. To znamená skrátene, že Vaša banka vydá tzv. bankový akreditív, ktorý priamo adresujete záujemcovi a ten pokým túto platbu neuhradí tento tovar si nepreberie, pričom si zásielku preberie priamo v určitých prípadoch. Bežná prax obchodného styku so zahraničím. Túto možnosť ignoroval a zase naliehal svojim smiešnym príbehom, že sa to zdrží a pod. Nakoľko nakupujem online aj zo zahraničia, mám zriadený účet, ktorý využívam v týchto prípadoch vačšinou pre platby za online nákupy a pokiaľ nenakupujem tento účet je prakticky mŕtvy. Zadal som mu údaje pre zahraničný platobný styk a tu začal podvod.

To čo malo byť moje riešenie bolo zrazu jeho, akurát s tým rozdielom, že ukážte mi obchodníka, ktoý Vám hocikde zašle tovar s nádejou, že sa dočká aj úhrady za tovar. Teda išlo o podvodnú notifikáciu platby z istej NatWest Bank, ktorá aj existuje a aj medzi produktmi pre zahraničný platobný styk, dokonca má jasne určený produkt pre tieto situácie. Akurát, že táto notifikácia bola napísaná dosť amatérsky. Grafika čistý "skicár" v MS Windows, neviem odkedy sa pracovník banky zodpovedný za tieto transakcie podpisuje vo formáte písma Comic MS dokonca Bold červeným. Čo bolo aj najlepšie, že to prišlo z freehostingu od niekiaľ z UK, kde majiteľ schránky bol NatWest Bank in UK spolu s výzvou na okamžitý shipping tovaru s poznámkou, že po doručení tovaru záujemcovi mi okamžite budú finančné prostriedky pripísané na môj účet.

Nemôžem si pomôcť, ale fakt to dobre vyzeralo. Záujemca bol ochotný, čo bolo aj podozrivé, zaplatiť o 200€ viac za tovar, ktorý bežne dnes nový kúpi v oveľa nižšej sume, dokonca aj na pomery UK to bolo moc, pričom núkal aj náklady na prepravu.
Pri pátraní po týchto dvoch pánoch podľa ich mailových adries som narazil jedine na jedno švajčiarske diskusné fórum. Na Slovensku som na nič obdobné nenarazil v súvislosti s týmto mailovými adresami. Tento istý podvod sa dial v Nemecku a Švajčiarsku obdobne cez PayPal, pričom notifikačné maily, ako informácia o realizácií platby a výzva na okamžité zaslanie, bola tiež zasielaná z freehostingov v Anglicku, pričom registrácia bola na PayPal vo Švajčiarsku. Malo to len pár detailných rozlišností.

Ďalej som tohto záujemcu bombradoval so žiadosťou o iný doklad o zaplatení, výpis z účtu alebo doklad o vklade hotovosti na účet a pod. Odpisoval mi len to, že peniaze už prišli na Slovensko, neviem odkiaľ to vedel, keďže sa čakalo na mňa kým zašlem kód o zásielke, a prevod trvá minimálne dva - tri dni pokiaľ nejde o urgentnú platbu. Nedal mi žiadnu relevantnú odpoveď, len trepal o tom ako som na ťahu a že čaká na ten shipping. Pritom zhruba 5 mailov dozadu som mu povedal za akých podmienok mu tovar predám. Neskôr sa mi začal vyhrážať tým, že mu túto platbu jeho banka nevráti (čo bol ďalší, z jeho nekonečnej rady bullshit-ov) a musím ísť do banky a túto sumu mu poukázať na jeho účet.

S poďakovaním za spoluprácu a s vetou znenia: "Mr. Roy, you should try to find another fish." a konštatovaním o publikovaní tejto situácie sme sa prakticky rozlúčili.

Vážení čitatelia tejto správy, upozorňujem Vás, že príbehy týchto ľudí sú rôzne. Raz je to gift for chatting lover, teda darček pre priatelku na čete, inokedy ide o narodeniny vnuka žijúceho v USA a pod. Idú po značkových veciach hodinky, mobilné telefóny, herné konzoly presahujúce niekedy aj 500€ a viac. Je to napísané dosť dôveryhodne. Nuž kreativity nikdy nie je dosť.

Prvý mail mi prišiel zo [email protected] lámavou slovenčinou, ďaľších 15 som viedol anglicky s Mr. Roy na [email protected].

Ďakujem za pozornosť a budem rád, ak zašlete nejaké vyjadrenia do tohoto topicu.
trizzo
VIP
VIP
Používateľov profilový obrázok

Re: fishing na slovenských weboch

Príspevok od používateľa trizzo »

Mam rovnaku skusenost, no staci zdravy sedliacky rozum a rychlo odhalis podvid.
typek61
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa typek61 »

pre boha ako takymto srackam mozes uverit :lol: to uz bolo kdesi pisane ze to je cisty podvod.ked vidim take maily mazem to
CheZteR
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa CheZteR »

tiez mam rovnaku skusenost ked som predaval netbook, pisala mi jedna africanka nech to poslem do Ghany, poslala mi komplet udaje :lol:
JoD
Novice
Novice

typek61 napísal:pre boha ako takymto srackam mozes uverit :lol: to uz bolo kdesi pisane ze to je cisty podvod.ked vidim take maily mazem to
no...nikto tu nehovori o tom, ze niekto niekomu veril, predpokladam, ze tychto mailov prislo z tej istej stranky uzivatelom spominaneho bazaru viacero. Podstata tohoto topicu je ta, ze pre overenie dole uvedenych mailovych adries neexistuje na slovensku komparo. A nie kazdy ovlada anglicky a nemecky sucasne na komunikativnej urovni tak, aby rozumel diskusnym foram vo svajciarsku a nemecku, kedze len tieto dve sa so spominanymi adresami spajali. Nestazujem sa v tomto prispevku, len holo konstatujem, ze podvedeny nemusi byt vzdy vysostne len kupujuci a verim, ze to posluzi aj ako vhodne komparo pre slovenskych uzivatelov....

that´s all
trizzo
VIP
VIP

Príspevok od používateľa trizzo »

typek61 napísal:pre boha ako takymto srackam mozes uverit :lol: to uz bolo kdesi pisane ze to je cisty podvod.ked vidim take maily mazem to
:-) Ja sa zase rad pobavim, ake vselijake mozne dovody si vymyslia len pre to, aby si im to poslal :-) :-) Na vecerne pobavenie celkom fajn :-)
test
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa test »

O akej novej skupine hovoris? Tieto prakticky sa na Slovensku praktizuju uz mozno dva alebo tri roky a skusaju to stale, ako na ponuky nasich domacich bazarov, ale aj na tych medzinarodnych. O podvodoch tohto typu sa pisalo a hovorilo vela a kazdy clovek, ktory nie je debil, tak si dokaze spocitat dva a dva. To, ze si debil je len tvoja chyba a len dokazuje tvoju chamtivost a naivitu.
typek61
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa typek61 »

ja som uz mal tolko mailov tohoto typu som rad ze som im nenaletel su to kur*y prolhane
mirak2
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa mirak2 »

brat predaval autak na autobazari a tiez mu prisla takato ponuka z ostrovov, vyzeralo vsetko velmi ok... ked chcel vsetky informacie o bankovom konte a mi to ukazal, v tom momente som mu povedal nech to ignoruje
ColdRain
Addict
Addict

Príspevok od používateľa ColdRain »

Ja som s tým napríklad ešte skúsenosť nemal a táto téma mi možno pomohla, aj keď pochybujem, že by som na to skočil, ale jeden nikdy nevie kedy bude mať slabú chvíľku. Čo sa myslí "všetkými údajmi o bankovom účte" ?
JoD
Novice
Novice

test napísal:O akej novej skupine hovoris? Tieto prakticky sa na Slovensku praktizuju uz mozno dva alebo tri roky a skusaju to stale, ako na ponuky nasich domacich bazarov, ale aj na tych medzinarodnych. O podvodoch tohto typu sa pisalo a hovorilo vela a kazdy clovek, ktory nie je debil, tak si dokaze spocitat dva a dva. To, ze si debil je len tvoja chyba a len dokazuje tvoju chamtivost a naivitu.
Kedze som clovek svetu otvoreny, nikdy som sa nebranil obchodovaniu so zakaznikmi mimo SR. Sam podnikam, a viem ze dva a dva je stale dva a dva, rozdiel je "dva plus dva" a to uz dva a dva nie je. Nerozumiem tomu co ma dokazovat moju chamtivost a naivitu kedze som tu postol topic, ktory ludi pred obchodmi tohoto typu ma skor vystrihat. Pravda je ta, ze vela ludi vidi to, ze nieco preda o dve tri stovky lepsie nez ako perfektnu prilezitost a dalej nic neskuma. Debata vedena s Mr.Royom v spomínanych mailoch bola na dobrej urovni az po dobu, kedy ignoroval vsetky moje pripomienky k transferu a nasledne mi prisiel ten bullshit kvazi z banky. Nebyt toho ze je ta notifikacia tak napadne doj**ana, len tazko by bol clovek, ktorý nevie, ako to ma vyzerat, presvedceny o tom, ze je to podvod. Clovek zisti, ze je to podvod jednoducho, ale musi mat podla mna aj skusenost s tym, ako to ma v skutocnosti vyzerat koser a som presvedceny, ze vela nasincov nevie. Mimo toho cital som viacere diskusie o tom a to preco som sa rozhodol reagovat tymto topicom je to, ze vacsinou su ludia podvedeni z opacnej strany a nie len tu na fore, ale na viacerych tie prispevky neboli stare, tak isto ako aj na forach, ktore som prebehol v zahranici.

//autoeditácia príspevku (07 Jan 2013, 22:49)
ColdRain napísal:Ja som s tým napríklad ešte skúsenosť nemal a táto téma mi možno pomohla, aj keď pochybujem, že by som na to skočil, ale jeden nikdy nevie kedy bude mať slabú chvíľku. Čo sa myslí "všetkými údajmi o bankovom účte" ?
Vsetky udaje o bankovom ucte potrebne pre realizaciu bezhotovostnej platby zo zahranicia....inak povedane pre zahranicny platobny styk. Ide najma o IBAN a BIC/SWIFT kod tvojho uctu, obchodne meno banky, kde mas tento ucet zriadeny a identifikacny kod banky na SR to je to stvorcislie co mas za cislom uctu za lomitkom popripade aj cislo uctu ale to uz ma v sebe samotny IBAN. Ked sa realizuju platby zo a do zahranicia su to veci potrebne pre uskutocnenie transferu..ale to asi vies..a ked si nevedel, uz vies. Prave ze nepytal veci, ktore by sa dali zneuzit len bezne veci k prevodu zo zahranicia.
ColdRain
Addict
Addict

Príspevok od používateľa ColdRain »

A akým spôsobom by potom mohlo dôjsť k zneužitiu týchto údajov? Či sa jednalo len o manéver aby pôsobil dôveryhodnejšie?

Ináč sa stotožňujem s tým čo si písal, na jednej strane rozumiem, že sa to tu množí ľudmi ktorí sem prídu vyplakať, lebo chamtivo kúpili "iPhone 5 za 200eur" a nedošlo im, že je to podvod, ale na druhú stranu nepokladám hojka za tak špecializované IT fórum aby sa tu nenašli ľudia ktorí s podobnými vecami nemajú skúsenosti. Ja napríklad tiež nežijem v jaskyni, a o niečom ako fishing som už síce počul, ale skúsenosti s tým chýbajú- no presne mi nie je jasné ako to má fungovať a podobná téma mi rozšíri obzory, no akonáhle ju človek založí hneď je "vyhejtovaný" do <>.
KoCi
Darca
Darca

Príspevok od používateľa KoCi »

Mylim sa ja, alebo autor temy, ked klasicke nigerijske odrby pomenuvava nespravnym vyrazom phishing? Jaj toto je fishing.
JoD
Novice
Novice

ColdRain napísal:A akým spôsobom by potom mohlo dôjsť k zneužitiu týchto údajov? Či sa jednalo len o manéver aby pôsobil dôveryhodnejšie?

Ináč sa stotožňujem s tým čo si písal, na jednej strane rozumiem, že sa to tu množí ľudmi ktorí sem prídu vyplakať, lebo chamtivo kúpili "iPhone 5 za 200eur" a nedošlo im, že je to podvod, ale na druhú stranu nepokladám hojka za tak špecializované IT fórum aby sa tu nenašli ľudia ktorí s podobnými vecami nemajú skúsenosti. Ja napríklad tiež nežijem v jaskyni, a o niečom ako fishing som už síce počul, ale skúsenosti s tým chýbajú- no presne mi nie je jasné ako to má fungovať a podobná téma mi rozšíri obzory, no akonáhle ju človek založí hneď je "vyhejtovaný" do <>.[/quote

Moja reakcia nemala byt namierena voci uzivatelom tohoto fora, ked som sa zmienil o velmi malej informovanosti beznych ludi na SR o tejto problematike. Ale klasicky clovek ked sa ide radit, tak sa radi s internetom v dnesnej dobe. Urobi to tak, ze sa poradi s googlom aj o takej veci ako je predaj/kupa, doveryhodnost stran, referencie a pod. A kedze som o tejto problematike nasiel len velmi malo, rozhodol som sa to tu umiestnit a nie len sem, ale aj na dalsie diskusne fora, aby pri tom radeni sa ludi s internetom možno našli aj informacie o takomto druhu podnikania.
Cisto teoreticky, keby ponukal len tu istu sumu, ktoru za to predajca ziada a nie radovo desiatky vyssiu, odhalit takyto podvod by bolo o to tazsie, totiz nezalezi na tom ci ti ponukne o 200€ viac, alebo sumu ktoru pozadujes, tak ci tak nejaky tovar posles do zahranicia a nie je ti vyplateny.

//autoeditácia príspevku (07 Jan 2013, 23:57)
Napr. obchodny slang pozna aj slovo "hunting" pre vyjadrenie ziskavania si zakaznikov...a nemam ten dojem, ze by sa tu jednalo o pristup k uctom, teda spominany phishing. Jednoducho povedane, za vidinou dobreho predaja tovaru nemate ani tovar a ani peniaze.
lumir
King
King

Príspevok od používateľa lumir »

test.. nic mu neposlal. tak preco ten utok?
Napísať odpoveď