Boh, náboženstvá, religionistika, filozofia života a viera
-
seth82
Darca
- Kontaktovať používateľa:
Re: Boh, náboženstvá, religionistika, filozofia života a vie
To, že to "proste vieš" je iba dôkazom, že viera je kompletne iracionálna. To, čo je zlé a čo nie je zlé vedia aj neveriaci. Na základe toho, ako ich vyformovala spoločnosť, rodina a blízki, to je o pravidlách morákly a všeobecného spoločenského poriadku. AK by bola viera iba dobrovoľná a nie o slepom nasledovaní (napríklad nešukať v kostole, nešukať pred svadbou, nešukať s viacerými ženami, nemasturbovať), tak by to nebola viera, ale iba ďalšia z radu voľnomyšlienkárskych siekt. Preto si cirkev a jej pohlavári pravidelne vymýšľajú pravidlá, ktoré ohýbajú podľa aktuálnej doby.
Samozrejme ze je iracionalna, je to viera.Moje vlastne osobne presvedcenie. Subjektivne, rovnako ako moralka. Cirkev nema vplyv na formovanie spolocnosti, rodiny a vseobecneho poriadku ? Resp. nemala v minulosti zasadny vplyv? Podla mna mala zasadny, aj ked casto krat velmi negativny pre spolocnost.
-
P3Bo
Guru wannabe
Žiadne prevratné novinky.
Je pravda, že sú za vodou pretože je o nich materiálne postarané ale tu je jasne vidno, že peniaze nejdú farárovi do vrecka ale do "spoločenstva" ktoré s ním hospodári.
BTW štát je notoricky ten najhorší hospodár ak tie peniaze zdaní tak nečakám žiadne zlepšenie iba ich ďalšie presieranie čo mi len zdvihne tlak. Tak nech im ich radšej nechajú.
Ak cirkev ocení vysokú kvalitu duchovného, môže mu priznať zvýšenie platu až o 30 percent.
...
nad 30 rokov 363 až 663 eur
Je pravda, že sú za vodou pretože je o nich materiálne postarané ale tu je jasne vidno, že peniaze nejdú farárovi do vrecka ale do "spoločenstva" ktoré s ním hospodári.
BTW štát je notoricky ten najhorší hospodár ak tie peniaze zdaní tak nečakám žiadne zlepšenie iba ich ďalšie presieranie čo mi len zdvihne tlak. Tak nech im ich radšej nechajú.
-
MeanSeriously
Medium Star
Ad 1. Kto písal ten článok?
Ad 2. Nie je tam uvedený zdroj, z kade autor čerpal
Ad 3. Všetky milodary sú milodary. Ak sa to niekomu nepáči, nemusí ich dávať. Ak to nejaký farár vyžaduje, sťažovať sa a/alebo ísť inde.
Ad 4. Môže niekto potvrdiť objektivitu a pravdivosť tej ich ankety?
Ad 5. Koľko vysokoškolsky vzdelaných ľudí má po 30 rokoch praxe 363 - 663 eur? (autor ani neuviedol či sa jedná o superhrubú, hrubú alebo čistú mzdu)
Navyše v 24 hod. pohotovosti?
Ad 6.
Ad 7. Opäť - zbierky sú dobrovoľné. Či dáš, či nedáš, je na tebe. Ak s tým nesúhlasíš, proste nedaj. Nikto ťa do toho nenúti.
Ad 8. V článku sú spomenuté samé negatíva. Nie je spomenuté že či už kňazi osobne alebo Cirkev ako taká robia aj dobré veci. Zriaďujú sa školy, záchranné centrá, záujmové centrá, často zadarmo. Autor článku je viditeľne zaujatý, navyše s medzerami vo vedomostiach, čo podkopáva objektivitu, serióznosť a pravdivosť článku. Z týchto dôvodov nie je možné brať tento článok ako dôveryhodný zdroj.
//autoeditácia príspevku (23 Jan 2013, 18:50)
// Teraz som si všimol. Dokelu hnevá má že stále sa tu nájdu ľudia, ktorí považujú PLUSKU za dôveryhodný zdroj. Zbytočne som zabil čas
Ad 2. Nie je tam uvedený zdroj, z kade autor čerpal
Ad 3. Všetky milodary sú milodary. Ak sa to niekomu nepáči, nemusí ich dávať. Ak to nejaký farár vyžaduje, sťažovať sa a/alebo ísť inde.
Ad 4. Môže niekto potvrdiť objektivitu a pravdivosť tej ich ankety?
Ad 5. Koľko vysokoškolsky vzdelaných ľudí má po 30 rokoch praxe 363 - 663 eur? (autor ani neuviedol či sa jedná o superhrubú, hrubú alebo čistú mzdu)
Navyše v 24 hod. pohotovosti?
Ad 6.
Odkedy sa obligatórny rovná dobrovoľný?V Rakúsku existuje systém obligatórneho, čiže dobrovoľného cirkevného príspevku, ktorý pokrýva väčšinu potrieb cirkvi.
Ad 7. Opäť - zbierky sú dobrovoľné. Či dáš, či nedáš, je na tebe. Ak s tým nesúhlasíš, proste nedaj. Nikto ťa do toho nenúti.
Ad 8. V článku sú spomenuté samé negatíva. Nie je spomenuté že či už kňazi osobne alebo Cirkev ako taká robia aj dobré veci. Zriaďujú sa školy, záchranné centrá, záujmové centrá, často zadarmo. Autor článku je viditeľne zaujatý, navyše s medzerami vo vedomostiach, čo podkopáva objektivitu, serióznosť a pravdivosť článku. Z týchto dôvodov nie je možné brať tento článok ako dôveryhodný zdroj.
//autoeditácia príspevku (23 Jan 2013, 18:50)
// Teraz som si všimol. Dokelu hnevá má že stále sa tu nájdu ľudia, ktorí považujú PLUSKU za dôveryhodný zdroj. Zbytočne som zabil čas
Ja osobne v boha neverím. Bibliu som nikdy nečítal a v kostole som bol iba raz.
Tie cisla v tom clanku su naozaj dost nadsadene. 3746 kostolov * 52 tyzdnov to je 195 000 krstov, pohrebov a svadieb za rok. Rocne sa na Slovensku pritom narodilo napr. v roku 2010 60-tisic deti, zomrelo 53-tisic a uzavrelo sa 25-tisic manzelstiev. S koeficientom 0.9 zohladnujucim pocet rimskokatolikov to dava este menej. To len tak bokom, proste ten clanok je blud. Takisto ako nazor v nom, ze treba zdanovat dary. Jediny rozumny nazor tam je, ze treba konecne odlucit cirkev od statu. Na RKC ide zo statneho priblizne 20M eur, nech si farar pekne krasne od kazdeho horliveho katolika na zaciatku roka vypyta 5 eur a problem je vyrieseny.
MeanSeriously - vdaka za tvoj prispevok. urcite mas pravdu v tom, ze ten clanok je neobjektivny a jednostranny. taktiez tam chyba mnoho informacii a aj tie informacie, ktore v nom su su dost pochybne. A k tym z prsta vycucanym cislam sa ani nevyjadrujem.
No otvara skor debatu o tom, co cirkev s peniazmi robi- kedze sa na Slovensku objavili kauzy cirkev+peniaze. (http://www.sme.sk/c/6641145/bezak-o-pov ... ument.html) male sumy sa tam teda nespominaju.
No a k tym dobrovolnym darom - mnohokrat farar nepriamo naznaci, ze treba nieco za svatbu, krst, pohreb, birmovku, dat. Bud rovno povie cifru alebo po dedine/obci koluje suma, za ktoru sa tato sluzba vykonava. Ak aj niekto povie dopredu, ze neda ... zrazu sa prenho nenajde termin, ktory by chcel. (ja s tymto nemam osobnu skusenost, viem to len z rozpravania mojich znamych).
Osobne som za to, aby sa cirkev odlucila od statu.
No otvara skor debatu o tom, co cirkev s peniazmi robi- kedze sa na Slovensku objavili kauzy cirkev+peniaze. (http://www.sme.sk/c/6641145/bezak-o-pov ... ument.html) male sumy sa tam teda nespominaju.
No a k tym dobrovolnym darom - mnohokrat farar nepriamo naznaci, ze treba nieco za svatbu, krst, pohreb, birmovku, dat. Bud rovno povie cifru alebo po dedine/obci koluje suma, za ktoru sa tato sluzba vykonava. Ak aj niekto povie dopredu, ze neda ... zrazu sa prenho nenajde termin, ktory by chcel. (ja s tymto nemam osobnu skusenost, viem to len z rozpravania mojich znamych).
Osobne som za to, aby sa cirkev odlucila od statu.
-
MeanSeriously
Medium Star
Ono ani ten farár si nemôže dovoliť mať každú svadbu či krst totálne zadarmo, predsa len, kúrenie, elektrika... Avšak je totálna neserióznosť zapýtavať si aj vtedy, keď na to rozpočet je.
K tým kauzám - kde sú peniaze, tam sú aj kauzy. S tým sa nič nenarobí. Dá sa to obmedziť, ale úplne tomu zabrániť asi ťažko.
K tým kauzám - kde sú peniaze, tam sú aj kauzy. S tým sa nič nenarobí. Dá sa to obmedziť, ale úplne tomu zabrániť asi ťažko.
Lenze tu serioznost/neserioznost mu nemas ako dokazat, pretoze on ti ten rozpocet samozrejme neukaze.
a k tym kauzam - tu je dalsia: http://www.sme.sk/c/6679038/vatikan-ma- ... ndyne.html
a k tym kauzam - tu je dalsia: http://www.sme.sk/c/6679038/vatikan-ma- ... ndyne.html
1. co je na tom take zle, ze za svadbu, krst, pohreb sa nieco plati? svadba, pohreb - raz za zivot, krst deti par krat za zivot... Je neseriozne za to pytat napr. 30 eur? nemyslim... Neseriozne by bolo pytat napr. za pohreb od chudobnej babky bez rodiny, ktora ide pochovat manzela a tam si myslim, ze kazdy farar nema problem pochovat aj zadarmo
alebo chudobnejsie rodiny pri krste s pod.
Cize nesuhlasim, ze je neserioznost zapytat si aj ked rozpocet je vyrovnany, alebo plusovy... Ked je napr. farnost na konci roka v pluse tisic eur, ten tisic sa im zvysi a mozu za to o par rokov rekonstruovat, kupit nieco a pod.
2. "Kde su peniaze, su aj kauzy" - dobre napisane, suhlasim, ale este by som doplnil - kde su ludia, tam su kauzy
aj farar/biuskup je len clovek
3. Farar ti rozpocet ukaze, zvycajne na silvestra v kostole sa robi vyhodnotenie financii pocas roka, napr. kolko sa vyzbieralo na zbierkach, kolko sa minulo a pod., a potom su tieto udaje aj na webe, resp. na pozretie na farskom urade
4. ten novy clanok na sme - to je kauza? Co je na tom zle... Nadpis odveci ako zvycajne na SME, Vatikan nemoze investovat a zarabat? Napr. kupit "luxusne sidla v Londyne" a potom ich prenajimat? Pise sa tam, ze to su fasisticke peniaze? Len preto, ze ich dostali za cias Mussoliniho? Nie som historik, neviem to posudit, ale ked Vatikan vravi, ze to je kompenzacia za ukradnute majetky, nemam dovod neverit mu... Znie to rozumne.
Cize nesuhlasim, ze je neserioznost zapytat si aj ked rozpocet je vyrovnany, alebo plusovy... Ked je napr. farnost na konci roka v pluse tisic eur, ten tisic sa im zvysi a mozu za to o par rokov rekonstruovat, kupit nieco a pod.
2. "Kde su peniaze, su aj kauzy" - dobre napisane, suhlasim, ale este by som doplnil - kde su ludia, tam su kauzy
3. Farar ti rozpocet ukaze, zvycajne na silvestra v kostole sa robi vyhodnotenie financii pocas roka, napr. kolko sa vyzbieralo na zbierkach, kolko sa minulo a pod., a potom su tieto udaje aj na webe, resp. na pozretie na farskom urade
4. ten novy clanok na sme - to je kauza? Co je na tom zle... Nadpis odveci ako zvycajne na SME, Vatikan nemoze investovat a zarabat? Napr. kupit "luxusne sidla v Londyne" a potom ich prenajimat? Pise sa tam, ze to su fasisticke peniaze? Len preto, ze ich dostali za cias Mussoliniho? Nie som historik, neviem to posudit, ale ked Vatikan vravi, ze to je kompenzacia za ukradnute majetky, nemam dovod neverit mu... Znie to rozumne.
Neseriozne je pýtať za to peniaze a zároveň to nazývať milodarom. Nech to nazvú normálne "platba za služby", veď svadba, krst, pohreb sú vlastne služby ktoré cirkev ponúka. Tak isto ako aj MÚ ťa zosobáši a pohreb môže vykonať aj pohrebná služba, tiež sú to služby za ktoré zaplatíš ale tieto inštitucie to už nenazývajú darom, či milodarom, či dobrovoľným príspevkom.
-
seth82
Darca
piton: Ak sú farárik biskupi a podobne "iba ľudia", nemajú ani najmenšie právo poučovať iných o morálke, dobrote a neviem čom ešte, keď sú v podstate rovnakí ako my. Dôkazom toho je celá cirkev, z toho mi vyplýva, že celá organizácia vrátane jej členov (česť výnimkám) iba niečo predstiera, pričom sú "iba ľudia". Nech sa pretransformujú na akciovú spoločnosť alebo s.r.o., aspoň sa nebudú musieť skrývať za kadejaké "milodary" a nech sa oddelia od štátu.
Ten nový článok na SME (ak dovolíš, odpoviem na tvoju otázku) je ďalším dôkazom toho, čo som napísal vyššie. Vodu kážu a víno pijú. Načo sú cirkvi lukratívne pozemky v Londýne s ešte lukratívnejšími budovami? Nie, Vatikán by nemal investovať a zarábať. Vatikán by mal predsa rozdávať, podporovať chudobných, ŽIŤ V CHUDOBE a žiť tak, aby dokázal udržiavať svoje terajšie statky, nie nakupovať nové z peňazí kumulovanými jeho ovečkami. Ako tie statky pomáhajú ich ovečkám? Ako im pomáhajú? Je to ako keby som mal charitu pre deti v Afrike a zo zozbieraných peňazí by som kúpil vily v Monaku. A je úplne jedno, či to Vatikán nakúpil za peniaze od Mussoliniho alebo starej Blaškovej - ide o princíp, že tie peniaze pochádzajú od ľudí, od ktorých to buď vydurili nečestným spôsobom (keďže peniaze pochádzajú z reštitúcií za nehnuteľnosti z tuším 19. storočia, mohli na to byť spotrebované peniaze za spoplatnené odpustky a podobné praktiky, ktoré cirkev počas svojej moci používala) alebo ich dostali do daru. Nemala by cirkev ako "morálny pilier spoločnosti" (tak sa predsa kresťania často vidia, ako zakladatelia morálky) peniaze, ktoré dostane, iba pretransformovať na pomoc iným? Nie sú na to? Nie na investovanie do nehnuteľností.
Teda asi tak to vidím ja.
Ten nový článok na SME (ak dovolíš, odpoviem na tvoju otázku) je ďalším dôkazom toho, čo som napísal vyššie. Vodu kážu a víno pijú. Načo sú cirkvi lukratívne pozemky v Londýne s ešte lukratívnejšími budovami? Nie, Vatikán by nemal investovať a zarábať. Vatikán by mal predsa rozdávať, podporovať chudobných, ŽIŤ V CHUDOBE a žiť tak, aby dokázal udržiavať svoje terajšie statky, nie nakupovať nové z peňazí kumulovanými jeho ovečkami. Ako tie statky pomáhajú ich ovečkám? Ako im pomáhajú? Je to ako keby som mal charitu pre deti v Afrike a zo zozbieraných peňazí by som kúpil vily v Monaku. A je úplne jedno, či to Vatikán nakúpil za peniaze od Mussoliniho alebo starej Blaškovej - ide o princíp, že tie peniaze pochádzajú od ľudí, od ktorých to buď vydurili nečestným spôsobom (keďže peniaze pochádzajú z reštitúcií za nehnuteľnosti z tuším 19. storočia, mohli na to byť spotrebované peniaze za spoplatnené odpustky a podobné praktiky, ktoré cirkev počas svojej moci používala) alebo ich dostali do daru. Nemala by cirkev ako "morálny pilier spoločnosti" (tak sa predsa kresťania často vidia, ako zakladatelia morálky) peniaze, ktoré dostane, iba pretransformovať na pomoc iným? Nie sú na to? Nie na investovanie do nehnuteľností.
Teda asi tak to vidím ja.
hlavne nechapem preco by z mojich dani mali byt plateny duchovni a biskupi, ked krestansku cirkev neuznavam ako svoju cirkev, dokonca voci jej cinnosti mam vyhrady. Pritom podla ustavy zijeme v sekularnom state.
-
TommyHot
Addict
piton a vatikan bude kedy kompenzovat ukradnute pozemky z cias padu sociku? babku bez hanby osklbali o riadne kusiska, ked zvacsovali cintorin 
-
MeanSeriously
Medium Star
Milodar to je preto, že nie je stanovená pevná cena. Keď chceš, dáš 5€, keď chceš, dáš 500€, nechceš, nedáš nič.LuksKE napísal:Neseriozne je pýtať za to peniaze a zároveň to nazývať milodarom. Nech to nazvú normálne "platba za služby", veď svadba, krst, pohreb sú vlastne služby ktoré cirkev ponúka. Tak isto ako aj MÚ ťa zosobáši a pohreb môže vykonať aj pohrebná služba, tiež sú to služby za ktoré zaplatíš ale tieto inštitucie to už nenazývajú darom, či milodarom, či dobrovoľným príspevkom.
Nechápem, ako môžu fyzikári vysvetľovať pokusy z CERNu. Však ani oni ani my sme tam neboli. Jediné čo ich rozdeľuje je to, že oni poznajú teóriu,zatiaľ čo my nie. Nepraktizujú to (aj keby možno mali), ale vedia teóriu - ako to má byť, ako to je.Ak sú farárik biskupi a podobne "iba ľudia", nemajú ani najmenšie právo poučovať iných o morálke, dobrote a neviem čom ešte, keď sú v podstate rovnakí ako my. Dôkazom toho je celá cirkev, z toho mi vyplýva, že celá organizácia vrátane jej členov (česť výnimkám) iba niečo predstiera, pričom sú "iba ľudia". Nech sa pretransformujú na akciovú spoločnosť alebo s.r.o., aspoň sa nebudú musieť skrývať za kadejaké "milodary" a nech sa oddelia od štátu.
Nechápem ako môžu ísť moje peniaze na etnické, národnostné a ešte neviemaké menšiny. Však podľa mňa Rómovia nás len vykorisťujú a Maďari nás v minulosti chceli ovládnuť a bojovali proti nám, však sú to nepriatelia štátu, ako je možné že na nich idú moje dane?hlavne nechapem preco by z mojich dani mali byt plateny duchovni a biskupi, ked krestansku cirkev neuznavam ako svoju cirkev, dokonca voci jej cinnosti mam vyhrady. Pritom podla ustavy zijeme v sekularnom state.
Uvedené len ako príklad. Nemám nič proti Rómom ani Maďarom
Za prve, fyzici netvrdia ze ich vyskum je slovo bozie, ktore pokial nebudes nasledovat tak na vecnost budes horiet v pekle. Za druhe, nabozenstvo je zo svojho iracionalneho principu dogmaticke. Fyzika je veda, kde sa k vysledkom prichadza na zaklade pokusov a pozorovani, nie na zaklade bozich vnuknuti a nafukanosti fyzikov, ktori nie su ochotni pripustit pravdu inych.Nechápem, ako môžu fyzikári vysvetľovať pokusy z CERNu. Však ani oni ani my sme tam neboli. Jediné čo ich rozdeľuje je to, že oni poznajú teóriu,zatiaľ čo my nie. Nepraktizujú to (aj keby možno mali), ale vedia teóriu - ako to má byť, ako to je.
Peniaze na kulturu sa prideluju na vybrane projekty a sleduje sa ich efektivne vyuzivanie. Cirkev je naproti tomu cierna diera, do ktorej financovania nikto nevidi. Preto je tu predpoklad, ze tie peniaze nie su vynakladane efektivne, ale leju sa kadetade - vid. vyssie uvedene.Nechápem ako môžu ísť moje peniaze na etnické, národnostné a ešte neviemaké menšiny. Však podľa mňa Rómovia nás len vykorisťujú a Maďari nás v minulosti chceli ovládnuť a bojovali proti nám, však sú to nepriatelia štátu, ako je možné že na nich idú moje dane?
-
Stoporko
VIP
eMPiko - wait, ty vážne tvrdíš, že peniaze (na kultúru, cigánov... doplň podľa ľubovôle) sú prideľované podľa nejakého kľúča reflektujúceho ich efektívnosť? A že dokonca sa ich efektívne využívanie aj sleduje? Prepáč, možno obaja žijeme v inej krajine. Pokiaľ cirkev (ľubovoľnú) nazveme čiernou dierou, tak štát pomenujme taktiež pravým menom a netvárme sa, ako sa u nás skvelo a spravodlivo prerozdeľujú financie 
Rozpravam tu iba o peniazoch pridelovanych na kulturu, kedze uloha cirkvi a kultury mi z hladiska statnych financii pride porovnatelna. Ide o to, ze peniaze, ktore stat vynaklada na kulturu su pridelovane do istej miery transparentne a da sa vystopovat kde skoncili. Tu sa mozno mylim, neviem ako je to s kontrolou statnych financii, ktore idu na cirkev, ale vychadzam z predpokladu ze RKC u nas si do financii neda velmi kafrat, teda vlastne nikto netusi, co sa tam s tymi peniazmi deje (preto prirovnanie cierna diera). To ze peniaze, ktore idu na kulturu sa aj tak tuneluju je na inu debatu, podstatne je, ze sa to da dokazat.Stoporko napísal:eMPiko - wait, ty vážne tvrdíš, že peniaze (na kultúru, cigánov... doplň podľa ľubovôle) sú prideľované podľa nejakého kľúča reflektujúceho ich efektívnosť? A že dokonca sa ich efektívne využívanie aj sleduje? Prepáč, možno obaja žijeme v inej krajine. Pokiaľ cirkev (ľubovoľnú) nazveme čiernou dierou, tak štát pomenujme taktiež pravým menom a netvárme sa, ako sa u nás skvelo a spravodlivo prerozdeľujú financie
MeanSeriously
To že nie je stanovená pevná cena je zrejme pravda, ale to že farár vykoná akúkoľvek z týchto činností za smiešnu sumu, prípadne za žiadnu, pokladám skôr za teóriu - "takto by to malo fungovať". No všetci vieme, že všeobecne sa teória málokedy rovná praxi. Ako sa tu už písalo, ak nesúhlasíš s tým čo farár pýta, tak sa nenájde ten správny termín alebo rovno ťa pán farár odmietne.
(akceptujem fakt, že sa nájde aj farár, ktorý je ochotný vykonať tieto veci zadarmo, tak isto ako existujú aj rómovia, ktorí pracujú, slušne žijú a vzorne vychovávajú deti - no úprimne, nie je ich veľa)
Preto si stále stojím za svojím tvrdením, že je to neserióznosť pýtať od ľudí peniaze a nazývať to milodary.
Are you serious?Milodar to je preto, že nie je stanovená pevná cena. Keď chceš, dáš 5€, keď chceš, dáš 500€, nechceš, nedáš nič.
To že nie je stanovená pevná cena je zrejme pravda, ale to že farár vykoná akúkoľvek z týchto činností za smiešnu sumu, prípadne za žiadnu, pokladám skôr za teóriu - "takto by to malo fungovať". No všetci vieme, že všeobecne sa teória málokedy rovná praxi. Ako sa tu už písalo, ak nesúhlasíš s tým čo farár pýta, tak sa nenájde ten správny termín alebo rovno ťa pán farár odmietne.
(akceptujem fakt, že sa nájde aj farár, ktorý je ochotný vykonať tieto veci zadarmo, tak isto ako existujú aj rómovia, ktorí pracujú, slušne žijú a vzorne vychovávajú deti - no úprimne, nie je ich veľa)
Preto si stále stojím za svojím tvrdením, že je to neserióznosť pýtať od ľudí peniaze a nazývať to milodary.