Vlajka Európskej únie
Vlajka Európskej únie
Spomenul som si dnes, ze som sa zhruba pred mesiacom a pol povadil s jednym profesorom na prednaske, lebo odsudzoval palenie vlajky Europskej unie na nejakom proteste, spietal aj nieco, ze je to trestny cin - to tiez neviem ci hej, ale to nie je pointa mojej temy. Povedal som mu, ze Europska unia je umelo vytvoreny spolok narodov, ktory si vytvoril logo - 12 hviezdiciek a tak ako ho dal na nalepky, odznaky, keksiky tak aj na vlajku a, ze pre mna je vlajka, symbol IBA nejakeho statu, republiky, uzemia etc. pretoze to ma historicky, kulturny podklad a moralnu hodnotu len vtedy. Ked si dam moju tvar na vlajku a niekto ju spali tak nepojde do basy za zneuctenie mna predsa. S tym on, ale totalne nesuhlasil, lebo pre neho je to vlajka taka ista ako napr. vlajka Slovenska a je to tym padom rovnaky priestupok. Kde je teda pravda ? 
Re: Vlajka Európskej únie
ako vzdy, pravda je uprostred.
.
bla bla bla
.
bla bla bla
Rozdiel bude v tom, ze vlajka EU je zrejme definovana v nejakom zakone a ze ju aj prijali clenske staty ako svoj spolocny symbol. Ked takto prijmu vlajku s tvojou tvarou, tak potom bude zakazane palit ju 
Tak z pravneho hladiska palenie vlajky mozno trestnopravne postihnut asi len na zaklade § 364 Trestneho zakona (Vytrznictvo).
Kto sa dopustí slovne alebo fyzicky, verejne alebo na mieste verejnosti prístupnom hrubej neslušnosti alebo výtržnosti najmä tým, že
a) napadne iného,
b) hanobí štátny symbol,
c) hanobí historickú alebo kultúrnu pamiatku,
d) hrubým spôsobom ruší zhromaždenie občanov alebo priebeh športového alebo kultúrneho podujatia, alebo
e) vyvoláva verejné pohoršenie vykonávaním pohlavného styku alebo vykonávaním sexuálneho exhibicionizmu alebo iných patologických sexuálnych praktík,
potrestá sa odňatím slobody až na tri roky.
Tym, ze je tam napisane "najma tym" tak ten vypocet pripadov nie je taxativny, tzn. ze by sa tam mohlo teoreticky subsumovat aj palenie vlajky EU, napriek tomu, ze vlajka EU nie je statny symbol (písm. b). Najlepsie by bolo pozriet nejaku judikaturu, k danej veci. Pozeral som aj primarne pravo EU, a nic o vlajke ako symbole EU sa tam nehovori.
Kto sa dopustí slovne alebo fyzicky, verejne alebo na mieste verejnosti prístupnom hrubej neslušnosti alebo výtržnosti najmä tým, že
a) napadne iného,
b) hanobí štátny symbol,
c) hanobí historickú alebo kultúrnu pamiatku,
d) hrubým spôsobom ruší zhromaždenie občanov alebo priebeh športového alebo kultúrneho podujatia, alebo
e) vyvoláva verejné pohoršenie vykonávaním pohlavného styku alebo vykonávaním sexuálneho exhibicionizmu alebo iných patologických sexuálnych praktík,
potrestá sa odňatím slobody až na tri roky.
Tym, ze je tam napisane "najma tym" tak ten vypocet pripadov nie je taxativny, tzn. ze by sa tam mohlo teoreticky subsumovat aj palenie vlajky EU, napriek tomu, ze vlajka EU nie je statny symbol (písm. b). Najlepsie by bolo pozriet nejaku judikaturu, k danej veci. Pozeral som aj primarne pravo EU, a nic o vlajke ako symbole EU sa tam nehovori.
Presne ta "judikatura" by ma zaujimala.
Ci to tam proste je alebo nie. Tak ale zatial to asi vyzera, ze mal pravdu on ...ale staci mi aj moralne vitazstvo

Spoiler
Podla mna by bolo logickejsie, keby sa palenie vlajky EU nekvalifikovalo ako trestny cin. Ale tak sudy rozhoduju kadejako. Pripadne by mohlo ist, este o priestupok, ak by sa to konanie povazovalo za konanie, ktoreho zavaznost je nepatrna. Priestupkovy zakon:
§ 42
Priestupky na úseku všeobecnej vnútornej správy
(1) Priestupku sa dopustí ten, kto
a) úmyselne poškodí, zneužije alebo zneváži štátny symbol alebo iný symbol chránený všeobecne záväzným právnym predpisom,
b) neoprávnene si prisvojí alebo úmyselne zneváži vyznamenanie alebo čestné uznanie udeľované štátnym orgánom.
(2) Za priestupok podľa odseku 1 možno uložiť pokutu do 99 eur.
§ 42
Priestupky na úseku všeobecnej vnútornej správy
(1) Priestupku sa dopustí ten, kto
a) úmyselne poškodí, zneužije alebo zneváži štátny symbol alebo iný symbol chránený všeobecne záväzným právnym predpisom,
b) neoprávnene si prisvojí alebo úmyselne zneváži vyznamenanie alebo čestné uznanie udeľované štátnym orgánom.
(2) Za priestupok podľa odseku 1 možno uložiť pokutu do 99 eur.
Aha, takze ak by aj vlajka EU bola chránená všeobecne záväzným právnym predpisom tak maximum je pokuta do 99€ ? Teoreticky.
Lenze vlajka EU nie je chranena ziadnym vseobecne zavaznym pravnym predpisom, pokial viem. Len som to sem napisal, pretoze je to relevantne k teme. Ja kebyze som sudca, tak by som cloveka, co podpali vlajku EU zrejme oslobodil, bud by som judikoval, ze to nespada pod ten § 364 alebo by som judikoval na zaklade § 10 TZ, ze taketo konanie nie je dostatocne zavazne. Ale to uz zachadzam dost to absurdnosti, kedze nie som sudca a nemam ani take vedomosti. Pravo nie je matematika, teoreticky sa z tohto ustanovenia (§ 364) da rozhodnut, tak ako to tomu co rozhoduje vo veci vyhovuje/povazuje za spravne.
§ 10
Prečin
(2) Nejde o prečin, ak vzhľadom na spôsob vykonania činu a jeho následky, okolnosti, za ktorých bol čin spáchaný, mieru zavinenia a pohnútku páchateľa je jeho závažnosť nepatrná.
§ 10
Prečin
(2) Nejde o prečin, ak vzhľadom na spôsob vykonania činu a jeho následky, okolnosti, za ktorých bol čin spáchaný, mieru zavinenia a pohnútku páchateľa je jeho závažnosť nepatrná.
EU nie je stat a tak sa na palenie tejto "vlajky" nevstahuje prislusny zakon...
bolo o tom vela popisane v case protestov, kde slovenska policia zatkla cloveka co upalil "vlajku" EU
podla platnych zakonov v sr by palenie nemalo byt absolutne trestnym cinom samozrejme ak by si pri tom neporusil iny zakon...
bolo o tom vela popisane v case protestov, kde slovenska policia zatkla cloveka co upalil "vlajku" EU
podla platnych zakonov v sr by palenie nemalo byt absolutne trestnym cinom samozrejme ak by si pri tom neporusil iny zakon...