Mam na jednom starom PC nainstalovane XP, ale aj s nim to uz nejak dost mrzne a pomaly to ide.
Chcel by som preto skusit tam dat nejaky linux, ale neviem aky. Nejaku odlahcenu verziu niektorej distribucie.
Pocitac ma 512MB RAM a slaby jednojadrovy procesor AMD Sempron, ani neviem presne aky.
Bude sa vyuzivat len na surfovanie na internete pre mamu.
Aky linux na stary PC ?
Re: Aky linux na stary PC ?
Môj tip: v XP vypni swap! 
Niečo podobné som riešil na dvoch počítačoch.. môj notebook (256MB, 1,6GHz) a známeho PC (256MB, 900MHz). Na oboch bolo XP a na oboch to šlo strašne pomaly a strešne to sekalo, stále sa niečo načítavalo, swapovalo. Do notebooku som dokúpil ešte jeden 512MB modul a vypol swap a počítač bol svižný ako nikdy! Podobne aj známemu som doplnil ešte jednu 256MB ramku a vypol swap a zrazu sa PC načítal za "pár sekúnd". Avšak známy potreboval robiť trochu zložitejšie veci, kde trebalo väčšiu pamäť a pýtalo si SWAP, takže sa to nakoniec riešilo kúpou nového počítača. Ak na Tvojom PC sa bude iba surfovať, skúsil by som to takto poriešiť, ako sa to bude správať.
A aby som nebol až tak OT, asi najviac user-friendly je Ubuntu.. či? A sa mi zdá, že už tu podobná téma aj bola.

http://www.hojko.com/linux-pre-velmi-st ... 73639.html ale akosi sa to zvrhlo iným smerom...
Niečo podobné som riešil na dvoch počítačoch.. môj notebook (256MB, 1,6GHz) a známeho PC (256MB, 900MHz). Na oboch bolo XP a na oboch to šlo strašne pomaly a strešne to sekalo, stále sa niečo načítavalo, swapovalo. Do notebooku som dokúpil ešte jeden 512MB modul a vypol swap a počítač bol svižný ako nikdy! Podobne aj známemu som doplnil ešte jednu 256MB ramku a vypol swap a zrazu sa PC načítal za "pár sekúnd". Avšak známy potreboval robiť trochu zložitejšie veci, kde trebalo väčšiu pamäť a pýtalo si SWAP, takže sa to nakoniec riešilo kúpou nového počítača. Ak na Tvojom PC sa bude iba surfovať, skúsil by som to takto poriešiť, ako sa to bude správať.
A aby som nebol až tak OT, asi najviac user-friendly je Ubuntu.. či? A sa mi zdá, že už tu podobná téma aj bola.
http://www.hojko.com/linux-pre-velmi-st ... 73639.html ale akosi sa to zvrhlo iným smerom...
no skusil som vypnut to swapovanie, som zvedavy ci to pomoze, zatial sa mi zda, ze to ide lepsie. diky za radu
Napriek tomu k téme: skúšal som lubuntu a to bežalo celkom dobre. Čítal som aj niečo o "puppy linux".
Ubuntu? Ani zďaleka. V posledných verziách kedy funguje pod Unity (12.10 už dokonca nepodporuje ani 2D) sa z Ubuntu stal systém, ktorý nespustíš na starších PC. Ja osobne by som mu odporučil Linux Mint s Xfce, poprípade Crunchbang (ak si na to samozrejme trúfa).brm napísal: A aby som nebol až tak OT, asi najviac user-friendly je Ubuntu.. či? A sa mi zdá, že už tu podobná téma aj bola.