Pridanie SSD k staršiemu PC

Témy týkajúce sa procesorov, pamätí, grafických kariet, harddiskov...
jessy
Novice
Novice

Pridanie SSD k staršiemu PC

Príspevok od používateľa jessy »

Zdravím, chcem pridať SSD Vertex 4 k PC s doskou GB GA-EP43-DS3. Ak chcem ssd využiť naplno (pri napojení cez sata2 by to šlo max 300 MB/s), je potreba pridať ssd cez radič so sata3 ? Nebude potom problém s bootom (samozrejme bude na ssd systém) ?? Dík za pomoc
uplink
VIP
VIP
Používateľov profilový obrázok
Kontaktovať používateľa:

Re: Pridanie SSD k staršiemu PC

Príspevok od používateľa uplink »

LGA 775 doska a akékoľvek SSD je extrémne zlý nápad. Nerob to.
4040
Guru wannabe
Guru wannabe

Príspevok od používateľa 4040 »

Mám dosku s LGA 775 na nej SSD disk Intel a šľape ako hodinky.Samozrejme je vidieť v rýchlosti rozdiel medzi klasickým HDD a SSD.Nevidím dôvod prečo nedať SSD disk na LGA 775.
MichalkoOo
Zablokovaný
Zablokovaný

Príspevok od používateľa MichalkoOo »

pripájam sa k uplinkovi.
uplink
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

4040 napísal:Mám dosku s LGA 775 na nej SSD disk Intel a šľape ako hodinky.Samozrejme je vidieť v rýchlosti rozdiel medzi klasickým HDD a SSD.Nevidím dôvod prečo nedať SSD disk na LGA 775.
Áno, ak máš Core2Quad, alebo Core2Duo Extreme, nech sa páči. Ale tie "normálne" procáky čo má väčšina smrteľníkov na 775ke nemajú taký dátový prietok, aby dokázaly nakŕmiť SSDčka. A navyše v globále mať SSDčko akékoľvek na SATA2 porte je úchylné. Kvalitný platničkový disk Ti dá 200-250 MB, ak je to TOPka, malé súbory dáva oveľa lepšie ako SSDčko skoro vždy. Burst speed je vždy v prospech SSDčiek, lebo sa neroztáčajú. Ale ak chceš vidieť naozaj rozdiel, tak sa oplatí mať SSDčko najmä pri SATA3 portoch, ktoré majú teoretických 6 gbps, t.j. v reály dokážu dať na kanál ~700 MB/s obomi cestami [read/write]. Sata 2 je 3 gbps, č.j. 375 MB/s v teoretickej rovine, v praxi som nezažil viac ako ~270 MB/s. Tobôž pri staručkom LGA 775.

Ísť to samozrejme ide, tak isto si tam môže ku C2D E6000 kúpiť GTX 690, ísť pôjde, ale tak na 20-40%, to isté platí aj v tomto prípade. Samotným SATA2 sú SSD disky brzdené o 50% v 90% prípadov + LGA 775 a jeho starší chipset máš ďalších 10-20% zo základu, čiže dostaneš 30% výkonu s dobrým burstom. Neviem, mne osobne to príde ako tankovať 99tku do Trabantu, ale tak proti gustu...
beardie
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa beardie »

jessy napísal:Zdravím, chcem pridať SSD Vertex 4 k PC s doskou GB GA-EP43-DS3. Ak chcem ssd využiť naplno (pri napojení cez sata2 by to šlo max 300 MB/s), je potreba pridať ssd cez radič so sata3 ? Nebude potom problém s bootom (samozrejme bude na ssd systém) ?? Dík za pomoc
ak chces zrychlit bootovanie systemu a jeho odozvu, tak ho samozrejme pridaj, jeho vykon nebude naplno vyuzity, ale urcite to pomoze
jessy
Novice
Novice

Príspevok od používateľa jessy »

Je tam Core 2 Quad Q9550 a 4gb ram. Práve preto som uvažoval o radiči aby to šlo na viac ako 270MB/s...inak mam raptor 10000ot. a myslím (už si to nepamätám) že ani ten nejde 250MB/s
gogo956
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa gogo956 »

mal som E6300 co je tiez lga775 a SSD Kingston na tom dlhodobo slapal bez problemov ako blesk :)
uplink
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

jessy napísal:Je tam Core 2 Quad Q9550 a 4gb ram. Práve preto som uvažoval o radiči aby to šlo na viac ako 270MB/s...inak mam raptor 10000ot. a myslím (už si to nepamätám) že ani ten nejde 250MB/s
dal som kamošovi do X48čky radič na SATA3 a Crucial M4 išiel 250 MB/s max. Raptor je pomalý oproti xxxX diskom od WD. FBYX ABYXX, etc. Najmä R4 rada. Raptor je už len ikona minulosti, jeho latencia je prekonaná. Akurát MLCčkové SSDčka nemajú takú životnosť v serveroch, ale SLCčka ich bijú na plnej čiare a ak majú dostatočne veľa iOPS tak aj malé súbory zvládajú v pohode.

A argument: "Ja mám 7 ročný PC a SSDčko mi ho zrýchlilo" sú síce pekné, avšak je to ako mať GTX 690tku na Q6600. Ísť to ide, a dokonca lepšie ako 4870 [čo tam bola pred tým, no sh*t right?], ale je to len polovičný výkon oproti Core i7 3770K :-)
Napísať odpoveď