Bezpečnosť vkladov u slovenských bánk a ich matiek
Re: Bezpečnosť vkladov u slovenských bánk a ich matiek
Sa tu bavite o velkych bankach, no dajte si pozor na male banky... Postova banka je v peknych srackach
Pohladavky niekolkonasobne prevysuju cash na uctoch, vcitane ich vkladu do garancneho fondu. Ich likvidita je fiktivna, len vykazovana v uctovnictve.
-vzdy ja ale nakoniec lepsie mat nejaku realnu hodnotu (byt, pole) ako mat iba papier o tom ze si vlozil do banky peniaze ktore uz nemusia mat skoro ziadnu realnu cenu.TommyHot napísal:Problem je, ze ak padne velka banka (alebo viacero mensich naraz), tak tvoje investicie sa v dosledku rapidne znizeneho dopytu (ludia prisli o peniaze) stanu dlhodobo nelikvidne a teda byt za 150 000 moze mat zrazu trhovu hodnotu 120 000 a to ta asi velmi nepotesi... S klesajucou cenou bytu samozrejme klesa aj najomne, takze krach banky (pokial sa to neuhasi z fondu na ochranu vkladov) sa ta prakticky dotkne a velmi bolestivo.
Staněk je šmejd a mele bludy tak ako 80% ostatných ekonómov. Je to taký ľudový ekonóm. A toto jeho vyjadrenie to len potvrdilo. Najbezpečnejšia banka nejestvuje, ide o bankový systém ako celok. Situácia, že všetky padnú a len tá vaša super banka ostane je nonsens. Padnúť môže bez následkov fakt len veľmi šmejďácka malá banka. Za druhé drísty o "veľmi veľkom portfóliu klientov" v 5 milionovom štáte, kde je pracujúca trieda niečo nad dva mela, z ktorých majú dve tretiny v banke aj tak hovno, je strašne nezmyselné. Štát nemusí nič a v skutočnosti ani nič dobré spraviť nemôže. Jediné čo môže štát v prípade krachu banky spraviť, je že si požičia peniaze a rozdá ich ľuďom a tí istí ľudia ich budú splácať ešte aj s úrokmi. A to je samozrejme nezmysel. Krachom sa zabrániť nedá a ani nemá.Element napísal:dnes som dostal odpoveď na moju otázku. Bavil som sa na jednej prednáške so slovenským ekonómom SAV pánom Staněkom a citujem: "najbezpečnejšie banky na Slovenskú sú VÚB a Slovenská sporiteľna. Aj keď ich matky patria medzi stredné banky v európe, každá z nich má na slovensku veľmi veľké portfólio klientov, čiže prinajhoršom scenári by ich klientov musel štát odškodniť. Naopak najhoršie sú na tom OTP banka, Poštová banka. Taktiež povedal zaujímavú vec, že začalo sa na európskej úrovni uvažovať o zavedení zlatého štandardu ale keď zrátali zlato dostupné v európe tak nestačí na pokrytie všetkých peňazí, z toho dôvodu zavedený nemôže byť.
A ten blábol o tom, že sa "začalo na eu urovni uvažovať o zlatom štandarde".. lol, to tak možno on začal a nejakých pár podobných socializmom vychovaných plánovačov. To je úplná kačica. Ani mi to nestojí za to aby som to preveril. Teda určite o tom niekto uvažovať začal, ale to aj ty si doma môžeš začať uvažovať a bude to mať asi rovnaký efekt. Zlatý štandard by okrem iného v aktuálnej situácii akurát tak spôsobil okamžité zrútenie, takže si skutočne nedokážem predstaviť aby niekto bez lobotómie a s mocou v EU o tom reálne uvažoval inak ako len o zahmievacej téme pre médiá.