Maximalizácia životnosti pevného disku

Témy týkajúce sa procesorov, pamätí, grafických kariet, harddiskov...
Shakal
Light Star
Light Star
Používateľov profilový obrázok

Maximalizácia životnosti pevného disku

Príspevok od používateľa Shakal »

Zdravím.
Nedávno som si domov kúpil NAS a doň dokúpil špeciálnu radu diskov WD, 3TB pre NAS systémy. Výrobca slubuje vyššie MTBF oproti štandardným diskom a prevádzku 24/7 (24 hodín, 7 dní v týždni).
Človek by neveril, čo všetko dokáže napchať na 3TB miesta. Strata tých dát by bola pre mňa deštruktívna. Okrem toho, že mám teda RAID1 na dvoch týchto diskoch ma zaujíma, čo je pre tento typ diskov lepšie?

Keď budú naozaj stále bežať bez prestávky alebo sa budú aj vypínať pri nečinnosti.
NASko mi umožňuje nastaviť, či sa majú disky po nejakej dobe nečinnosti vypínať. No keď som si všimol, že sa zapnú aj kvôli nepodstatnému zápisu do logov, tak neviem, či je to celkom najlepšie.

Čo myslíte. Vypnúť power saving featuru alebo to naopak tým diskom nevadí a prospieva im to?
Gothar
Moderátor
Moderátor

Re: Maximalizácia životnosti pevného disku

Príspevok od používateľa Gothar »

Zalezi to od toho ako budes disky pouzivat. Ak chces iba obcas pozriet nejaky film alebo ulozit/stiahnut fotky a disky budu vyuzite dajme tomu iba hodinu denne, tak je urcite lepsie nech sa vypinaju. Musis vsak zabranit nepodstatnym zapisom, tak ako si spominal tie logy.
Tazko povedat co im prospieva, ale pri pohyblivych sucastiach a motoroch je vseobecne lepsie, ked sa nestartuju a nevypinaju prilis casto, vtedy je lepsie aby bezali v kuse. Ja by som v prvom rade vyriesil tie neziadane zapisy a potom by som nastavil dobu necinnosti pred vypnutim na nejakych 15 minnut, mozno aj viac podla potreby. Tym potom mozes docielit to, ze sa disky vypnu ked budes v praci/skole alebo v noci, ale nebudu sa zbytocne vypinat kazdu chvilu pocas toho ked ich budes pouzivat.
Ale to je len o tom, aby si nemusel menit disk za druhy, pokial ide o bezpecnost dat, tak RAID 1 by mal stacit.
Shakal
Light Star
Light Star

Príspevok od používateľa Shakal »

Máš úplnú pravdu.
Dik.
i-Cube
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa i-Cube »

pre zaujimavost, ako sa da zabranit tym neziadanym zapisom ? alebo aby disk spal, dokym ho nezacnem "sjíždet" ?
Gothar
Moderátor
Moderátor

Príspevok od používateľa Gothar »

V prvom rade na neho netreba nic instalovat, aby sa nestalo napriklad to, co je spominane vyssie - zapisovanie zbytocnych logov. Napriklad moj externy disk na ktorom mam iba videa a hudbu sa zapina iba vtedy ked si ho otvorim a idem nieco kopirovat. Jedinu vynimku tvori zapnutie steamu, ktory z mne neznameho dovodu pri starte kontroluje nieco na externom disku a ten sa roztoci. Tiez by z toho disku asi nemala byt vytvorena kniznica medii, lebo takto oznacene adresare si dotycne programy pomerne casto kontroluju. ber to tak, ze pokial tam nic nenainstalujes a cestu k disku nenastavis v ziadnej aplikacii, tak by nic v pocitaci nemalo mat dovod skusat citat z toho disku.
Napísať odpoveď