podlieha rast a starnutie vôli?2. stavové -pomenúvajú stavy, deje, ktoré nepodliehajú vôli
Gramaticke Okienko!
-
MeanSeriously
Medium Star
Re: Gramaticke Okienko!
-
RATZINGER666
Darca
- Kontaktovať používateľa:
...ale to nie su rody...
na cinnostne a stavove (a po novom aj sponove, modalne, fazove) sa delia plnovyznamove slovesa... neurcuju sa tym rody...
na cinnostne a stavove (a po novom aj sponove, modalne, fazove) sa delia plnovyznamove slovesa... neurcuju sa tym rody...
-
MeanSeriously
Medium Star
aha... dik za objasnenie 
K
//nz
K
//nz
-
RATZINGER666
Darca
np, aj nabuduce, dakujem aj ja 
Tak mi napadlo, na minulorocnej maturite bolo jedno zo zadani na sloh taketo: Výdobytky modernej techniky – ovládame my ich alebo ony nás? (Úvaha)
Preco "ony" a nie "oni"? Ved je to predsa "ten vydobytok", nie "ta vydobytok / vydobytka" (fail).
Technika je sice zenskeho rodu, ale to by bolo "Ovladame my ju alebo ona nas?". Otazka jednoznacne odkazuje na slovo "vydobytky" a "vydobytok" je muzskeho rodu pokial sa nemylim.
Preco "ony" a nie "oni"? Ved je to predsa "ten vydobytok", nie "ta vydobytok / vydobytka" (fail).
Technika je sice zenskeho rodu, ale to by bolo "Ovladame my ju alebo ona nas?". Otazka jednoznacne odkazuje na slovo "vydobytky" a "vydobytok" je muzskeho rodu pokial sa nemylim.
-
RATZINGER666
Darca
sam si si odpovedal 
slovo "vydobytok" je sice muzskeho rodu, ale nie je zivotne... "oni", "radi", "sami" apod. sa spajaju iba so zivotnymi podstatnymi menami muzskeho rodu
slovo "vydobytok" je sice muzskeho rodu, ale nie je zivotne... "oni", "radi", "sami" apod. sa spajaju iba so zivotnymi podstatnymi menami muzskeho rodu
Lebo nie su "ti vydobytkovia", ale "tie vydobytky", tak?RATZINGER666 napísal:sam si si odpovedal
-
RATZINGER666
Darca
ano, keby si chcel zosobnit a chlapov nazvat "vydobytkami", v tom pripade by to bolo "Výdobytkovia modernej techniky –ovládame my ich alebo oni nás?"... znie to sprosto, ale bolo by to spravne 
-
thundabird
Novice
Pri nocnom rozjimani mi tak napadlo a pocul som to uz viackrat - na olovrant som jedol tuniak, na obed som si dal losos. Mne to reze usi, vsakze je to nespravne ? Kde to vzniklo, preco to nesklonuju? 
-
javatar
Hardcore addict
snad som jedol koho-coho tuniaka, lososa - aspon takto znie dobre mne
a slovnik to potvrdil
http://slovnik.juls.savba.sk/?w=tuniak& ... 8&oe=utf-8
http://slovnik.juls.savba.sk/?w=losos&s ... 8&oe=utf-8
a slovnik to potvrdil
http://slovnik.juls.savba.sk/?w=tuniak& ... 8&oe=utf-8
http://slovnik.juls.savba.sk/?w=losos&s ... 8&oe=utf-8
-
RATZINGER666
Darca
thundabird: nie je na to dovod, jednotne cislo zvieracich podstatnych mien sklonujeme podla vzoru chlap, mnozne cislo sklonujeme v pripade zakoncenia tvrdou alebo obojakou spoluhlaskou podla vzoru "dub", v pripade zakoncenia makkou spoluhlaskou podla vzoru "stroj" 
sin.:
N. losos
G. lososa
D. lososovi
A. lososa
V. losos
L. lososovi
I. lososom
pl.:
N. lososy
G. lososov
D. lososom
A. lososy
V. lososy
L. lososoch
I. lososmi

// na zaklade upozornenia uzivatela MeanSeriously upraveny G. pl.
sin.:
N. losos
G. lososa
D. lososovi
A. lososa
V. losos
L. lososovi
I. lososom
pl.:
N. lososy
G. lososov
D. lososom
A. lososy
V. lososy
L. lososoch
I. lososmi
...mne to znie lepsie "jedol som koho/co? - lososa"javatar napísal:snad som jedol koho-coho tuniaka, lososa - aspon takto znie dobre mne
// na zaklade upozornenia uzivatela MeanSeriously upraveny G. pl.
-
MeanSeriously
Medium Star
bez lososoch? Nie náhodou bez lososov?G. lososoch
//
-
Grim
Darca
...lososoch je podľa mňa správne...tak ako (legendárne) "nasadneme do tankoch"...
-
javatar
Hardcore addict
dobra poznamkaRATZINGER666 napísal: ...mne to znie lepsie "jedol som koho/co? - lososa"
-
thundabird
Novice
Vdaka za odpovede. Bol som si na 99% isty, ze mam pravdu, ale radsej si to necham potvrdit od skusenejsich
V poslednom case uz ani tak casto nezvyknem poopravit niekoho, ked napise/povie nieco, co mi pili usi. Kedysi som to robil automaticky a hned som aj vysvetloval, preco...ale nestalo to za to, malokto sa pouci a ludia nemaju radi, ked ich niekto poucuje
byt grammar nazi je tazke 
-
RATZINGER666
Darca
jasna vecMeanSeriously napísal: bez lososoch? Nie náhodou bez lososov?
...presne som cakal, ze ma tu niekto poopravi, ked som to pisal v zhone jednou rukou v aute
Ak to neviem je to moja velka hamba ale pozeral som si list co dostal devzyoig ci ako sa vola a pisal mu progaming shop..
Bolo tam ze nozik sme neboli schopny dodat.. Chcem sa spytat nema to byt neboli sme schopní dodat?
Bolo tam ze nozik sme neboli schopny dodat.. Chcem sa spytat nema to byt neboli sme schopní dodat?
-
t0m4s3
Admin
Samozrejme, ze "i"
Vizitka progaming dobra:)
a že sa píše hanba ti nevadí?