chyť a pusť rybolov

O živote, snoch, životnom štýle, cestovaní...
KaptMichal
King
King
Používateľov profilový obrázok

Re: chyť a pusť rybolov

Príspevok od používateľa KaptMichal »

Ta regulacia - je to tazko, pretoze ludia ani nie su zvyknuti na to, ze ich moze prepadnut svorka vlkov, medved... Kedze sa to tu reguluje. Dalsi problem je aj to, ze keby to teda bolo neregulovane tak potom kto by mohol lovit tie zvierata? Netvrdim, ze tento system je dobry, je zly a zvyhodnuje par ozranych sadistov, ktori jednoducho maju preukazy. Nechcem sa nijako dotknut poctivych polovnikov, ktori maju vztah k lesu a zveri.
Napriklad mne sa paci myslienka ist a ulovit nieco sam. Nie som pokrytec, preto ked na Vianoce jem rybu, nemam problem ju zabit a vycistit. Jes maso - chyt si maso. Tiez by som niekedy chcel ulovit aj zver, ale nie tak, ako to robia tito tupci. Lenze toto je tak sa zda vysada "vyvolenych", ktori si vsetko pochytaju sami a ak sa im do toho nahodou niekto pletie, tak uz sa rozkrikuju na vsetky strany.
erytrocyt
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa erytrocyt »

Toto je zas blbosť. Ak by hocikto mal možnosť ísť do lesa a uloviť si zver, do roka by po lese nebehala ani veverička. Systém aký je teraz je dobrý. Len niekoľko "polobohov" s neobmedzeným prísunom peňazí si ho vysvetľuje po svojom. A hovädá najviac vidno ako je už dávno známe.
KaptMichal
King
King

Tu na SR to je blbost, kedze sme mala krajina s malym poctom zveri. Ani som to nemyslel tak, ze by mohol lovit kazdy. Ale myslim, ze napr. v USA maju oblasti, kde sa moze volne lovit. Ale tiez to asi bude obmedzene na kusy/druhy. Ja mam z viacerych polovnickych diskusii dojem, ze vacsina polovnikov su len lovci trofeji (moje skuesnosti s polovnikmi su zatial len take, ze su to namyslenci)... Tak neviem ci je ten system az taky dobry. Teda skor ci sa neda lahko zneuzit...
SRneC
Addict
Addict

Príspevok od používateľa SRneC »

Ale my sme hlupy narod objektivne, aj v Norsku patri priroda kazdemu mozes kempovat, robit ohen, lovit, chytat ryby kde chces ako chces. Tu to nemoze fungovat.
erytrocyt
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

Srnec, ale porovnaj si rozlohu, hustota obyvateľstva na km2 a ekonomickú vyspelosť Nórska a Slovenska. Ak by to tak bolo aj na Slovensku, naši kakaovníci by do roka vylovili ryby a zver do posledného bažanta.
KaptMichal
King
King

Co sa v Norsku ryb tyka tak kamarat tam zije vyse jedneho roka a viem, ze to je obmedzene, ale tak, ze si mozes ulovit pekne ryby bez preukazu a myslim, ze aj z clna. Ale tam treba brat do uvahy more... Dobre si to vystihol s tym, ze tu priroda nepatri kazdemu.

erytrocyt - podla mna by sa to dalo riesit aj tak, ze by mohli lovit aj ludia, ktori nie su polovnici a vystavil by sa im specialny preukaz, a dajme tomu, ze by boli pod nejakym dozorom. Nori su ale aj mentalne vyspeli, to je v tomto pripade mozno aj dolezitejsie ako keby boli len ekonomicky :)
AcidXpress
Light Expert
Light Expert

Príspevok od používateľa AcidXpress »

KaptMichal napísal:Co sa v Norsku ryb tyka tak kamarat tam zije vyse jedneho roka a viem, ze to je obmedzene, ale tak, ze si mozes ulovit pekne ryby bez preukazu a myslim, ze aj z clna. Ale tam treba brat do uvahy more
V Norsku si rybarsky listok mozes kupit na NAVku(urad), alebo normalne na poste, zalezi na akej rieke chces chytat ale v podstate tam mozes chytat "skodnu" rybu bez preukazu, tyka sa to stuk, zubacov a veskerych moznych dravcov .. pre nich to je plevel a je to tam premnozene, na lososovite vody stoji povolenka na den od 1000 do aj 2500 NOK,- co je asi 130-360eciek odhadom :-)
hughito
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa hughito »

My sme v Nórsku lovili úplne normálne (aj tam proste chlapi, čo tam sú dlho tak lovia bežne) bez čohokoľvek, aj z člna.
KaptMichal
King
King

Hej, ale mas to regulovane podla toho na co chytas sa mi zda...
hughito
Redeemer
Redeemer

Len neviem kto to akože kontroluje.
KaptMichal
King
King

Keby si tam dobehol s rybarskym clnom a sietou, asi by si to uz niekto vsimol. :D
hughito
Redeemer
Redeemer

Ktohovie, ja som tam videl napr. policajtov za dva mesiace raz. :D
AcidXpress
Light Expert
Light Expert

hej ako hovori michal .. je to regulovane podla toho co chytas a v akych vodach chytas :-) v kazdej mestskej hale (rådhus) sa da informovat o tomto :-) a ako som povedal poci za tebou pride policia co je kua mala sanca a vidia ze mas chytene len nejake stuky a dravcov tak ti este popraju peknu rybacku :-) ja mam v norsku preziteho pol zivota a moj otcim je vasnivy rybar a chodieval som s nim dost na ryby tak co sa tyka norska nieco to ovladam :-)
SRneC
Addict
Addict

Príspevok od používateľa SRneC »

erytrocyt napísal:Srnec, ale porovnaj si rozlohu, hustota obyvateľstva na km2 a ekonomickú vyspelosť Nórska a Slovenska. Ak by to tak bolo aj na Slovensku, naši kakaovníci by do roka vylovili ryby a zver do posledného bažanta.
Ved predsa do hlupeho naroda radim aj pol miliona kakaovnikov. :)
Stoporko
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Stoporko »

erytrocit: dovolím si s tebou nesúhlasiť - súčasný systém je nefunkčný a nesprávny.

Schválne - kto/čo bráni cigánom osadovým a iným živlom ísť do lesa upytliačiť srnu alebo na poli odloviť bažanta? Nikto za to trestať nebude (z rovnakého dôvodu z akého sa netrestajú za neplatenie energií, odpúšťajú sa im tresty, privierajú sa oči pri priestupkoch...). Takže osadníkmi nemožno argumentovať.

Zrušenie výsadného práva loviť zver len pre poľovníkov masívne ohrozí populáciu lesnej zveri? Nie - KTO pôjde do lesa s puškou (loveckého kalibru/lukom) len tak? Akosi sa pri podobnej argumentácii zabúda, že na lov je potrebná aj lovecká zbraň a pre jej získanie treba zbrojný preukaz... no dnes si zbraň na lovecké účely vybaví opitý strýco z Hornej Dolnej len vďaka tomu, že je v poľovnom združení - Fuck that!

Je mi jasné, že toto sa ľuďom, ktorí si na svoj elitársky status navykli, ťažko počúva. :twisted: Zaujímavé, že väčšina politkov je aj poľovníkov - kedy si chodia plniť svoju povinnosť voči lesu?
hughito
Redeemer
Redeemer

Však pomáhajú tým, že riedia premnoženú zver, no nie.
KaptMichal
King
King

Stoporko na luk/kusu ti netreba zbrojak, staci obcanak. Je to kategoria D... Ale zas ulovit nieco lukom/kusou je uplne nieco ine ako puskou. Podla mna by mal kazdy polovnik vediet ulovit zver lukom - chcel by som vidiet tych "profikov" ako sa k zveri priblizia na 30 a menej metrov...
AcidXpress
Light Expert
Light Expert

SRneC napísal:v Norsku patri priroda kazdemu mozes kempovat, robit ohen, lovit, chytat ryby kde chces ako chces.
nie nemôžes
erytrocyt
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

Stoporko: Ale zabúdaš na jeden aspekt. Aj dnes existujú profesionálne skupiny pytliakov /týka sa to aj rýb aj lesa/, ktoré chodia a lovia zver a ryby pre finančný zisk. Tým by si ich činnosť prakticky zlegalizoval a tým by sa stav rýb aj zvery rapídne znížil. Pozri, žijeme v relatívne vyspelej krajine, ja naozaj nevidím dôvod na to, aby si mohol ryby a zver loviť ktokoľvek komu sa zachce. Ja osobne som rybár. Zober si to aj z tohoto pohľadu. Ja platím rybárskemu zväzu poplatky, on má zo zákona danú minimálnu zarybňovaciu povinnosť. Za tie peniaze čo platím rybársky zväz revíry ktoré obhospodaruje zarybňuje. Tak ok, zrušme rybársky zväz, zrušme revíry, nech si loví ryby kto len chce a koľko len chce. Dosiahneme čo? Že všetky ušľachtilé ryby budú do roka ta tam. A potom? Po nás potopa? Pozri, teraz sa zarybňuje a aj tak je rýb v riekach minimum. Lebo väčšina sa vyloví. To isté je so zverov. Ono počet sŕn nie je neobmedzený. Nie je to tak, že v každom lese je niekoľko miliónov sŕn a laní. Je ich len obmedzený počet, pár čried. To je niekoľko desiatok kusov na jeden les, lesík, horu, nazvi si to ako chceš. Tie by pri tvojom modeli boli vylovené do niekoľkých dní. To ako píšeš, že treba pušku a že treba zbrojný preukaz. To máš pravdu. No ale v prvom bode píšeš, že kakaovníci si môžu ísť uloviť srnku aj teraz. A potom keby sa zrušila regulácia si už uloviť nepôjdu? Alebo si pôjdu urobiť zbrojný preukaz? Trošku si sa zamotal sám do seba.
Stoporko
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Stoporko »

erytrocit: kakaovníci boli, sú aj budú a budú robiť bordel, takže moja myšlienka, čo sa nich týka, bola: zmenou legislatívy oni postihnutí nebudú. Šarapatu budú robiť aj naďalej, takže je irelevantné nimi argumentovať (tvoja citácia: "Ak by to tak bolo aj na Slovensku, naši kakaovníci by do roka vylovili ryby a zver do posledného bažanta." ).

V našich lesoch je zver. Dnes sú jej stavy ovplyvňované výlučne človekom (tých pár vlkov čo tu máme nemajú z hľadiska predácie prakticky žiadny vplyv - čo je síce smutné, no je to fakt). Chceš mi povedať, že pokiaľ umožníme loviť ľuďom bez členstva v poľovnom zväze, bez poľovného lístka... no musia mať zbroják na poľovné účely (a povinné psychotesty a streľby každý rok...-vďaka nepresnosti poľovníkov mi ešte žije kamarát), tak začne zveri rapídne ubúdať?

1) človek je tvor lenivý - spraviť si zbroják je námaha navyše
2) ak si aj niekto ten zbroják spraví a kúpi si zbraň, tak musí tú zver uloviť
3) na posedoch bude následne silný pretlak (čo populáciu zveri neovplyvní, keďže sa z nich na zver poľuje aj dnes - čo je síce dementizmus, no o tom potom)
4) z čoho sa dostávame k tomu, že "noví poľovníci" budú mať možnosť loviť prevážne loveckým spôsobom (aký paradox!) - vystopovať zver a následne ju uloviť
5) koľko ľudí je reálne schopných zver vystopovať, priblížiť sa k nej a následne strieľať a trafiť? Dovolím si usúdiť, že značne nízke percento

Takže - nebude to "free for all," ale skôr zbavenie privilégií súčasnej zelenej kaste. To sa im samozrejme nebude páčiť a vďaka politickej lobby je to celé len číra utópia, ktorá sa možno skončí vďaka občianskym nepokojom a rabovačkám, čo nás v budúcnosti asi čakajú (šup šup do témy zo sekcie Politika)
Napísať odpoveď