// 5555.
Benzin vs. Nafta
-
RATZINGER666
Darca
- Kontaktovať používateľa:
Re: Benzin vs. Nafta
ja tiez vyhodim kvalt, prejdem prednymi kolesami, dam jednotku, prejdem zadnymi a je
ono tam nemas moc coho pokazit a nejaky najlepsi navod neexistuje, ale ak mas cas, spomal co najviac a rad do jednotky 
// 5555.
// 5555.
-
Suffel
Guru
ako to tak citam tak si pripadam ze ja cez tie retardere lietam ako fittipaldi
.. ja povecsine idem zbadam retarder pribrzdim, stlacim spojku, pustim brzdu a prejdem cca 20 - 30km/h rychlostou medzi tym si tam hodim 2 alebo 3-ku (podla auta) a pokracujem dalej
...
ja tiez prechadzam väcsinou na dvojke v 15-20km/h (1.9 tdi), 1-tku sa mi davat nechce (ide tazsie) a nejake 5 sekundove podtacanie ten motor zvladne
-
RATZINGER666
Darca
ono ak to maju uz synchrony na jednotke davno za sebou, zda sa mi tiez rozumnejsie neprehanat to s tym spomalovanim a prefrcat v tej dvadsiatke na dvojke... tlmice to musia bez problemov vydrzat, ved tam je hladky nastup na retarder, nie je to ako vymol...
suffel: trojku?? Ty extremista, dvojhmota sa Ti podakuje
suffel: trojku?? Ty extremista, dvojhmota sa Ti podakuje
-
KaptMichal
King
No to som chcel vediet, ze ci ta 1.9-ina prezije to kratkodobe podtacanie... A sak ani nehladam nejaky idealny navod ako to prejst, v podstate kazdy prejdem inak a jeden mam hned na ulici takze vzdy ho nejak prejst musim... ale len jednou polovicou, kedze je trosku rozobraty 
Tak mne sa podarilo už aj na 40-ke na šmyku prejsť 
Ono konštruktéri onoho retardéru tvrdia že prejazd do 40kmh je v absolutnom poriadku, ja tomu moc ale neverim
"Krátký příčný práh (s konstr. rychl. přejíždění do 40km/h)" obvykle jazdím ako sa tu spomínalo do jednotky (na focuse skoro až zastavím ale to kôli podvozku) na Mondeu ak je uz "rozjazdeny" tak prejdem tych 30/2 ak je "novy" tak radsej si uberiem a rozbehnem to. Mozno tych 40 je "koser" ale mne to je nejak proti srsti.
"Krátký příčný práh (s konstr. rychl. přejíždění do 40km/h)" obvykle jazdím ako sa tu spomínalo do jednotky (na focuse skoro až zastavím ale to kôli podvozku) na Mondeu ak je uz "rozjazdeny" tak prejdem tych 30/2 ak je "novy" tak radsej si uberiem a rozbehnem to. Mozno tych 40 je "koser" ale mne to je nejak proti srsti.
Stalo sa to raz za poľadovice, navyše som si retarda nevšimol. Ako som už spomínal, bežne to hodím do N, nechám sa pomaly prehodiť okolo 15 kmh a zvyčajne do 1-ky, niekedy do 2-ky, podľa toho ako ťažko ide zaradiť jednotku 
bokom sa nerata
, teda, v smyku 
Ja som napísal, že to bolo bokom? Pokiaľ vidím, napísal som iba, že to bolo v šmyku.
-
Suffel
Guru
Ratzi - to len na benzine tu trojku.. neviem nejako som uz zvyknuty rychlejsie prechadzat retardermi hlavne ked ide zamnou kolona.. ale nie vzdy tak preletim 
No neviem 40 je riadne vela, dva roky sme mali na ulici 4 retardery a denne nimi prechadzat bolo na nervy takze som tadial chodil vzdy do jednotky a pomaly, myslim, ze to malo svoj vplyv na vydrz tlmicov, zadne vytielkli pri 60tisic 
Dost pomoze, ked cez retarder ides pod plynom, vtedy sa hmotnost prenesie dozadu a aj koleso sa vplyvom krutiaceho momentu lahsie dostava cez prekazku. Aj ked narazim na nejaky necakany retarder alebo jamu, tak najprv prudko brzdim a tesne pred nim brzdu povolim, aby sa tlmice uvolnili. Prejdem ho tak sice o trochu rychlejsie, ale pre podvozok menej nebezpecne ako keby som brzdil v kuse. Co sa tyka vytecenia tlmicov, tak to podla mna s retardermi nemoze velmi suvisiet ak si cez nich chodil pomaly a nenosil si v kufri cement. Zadok je pomerne lahky a pri tychto rychlostiach dostavaju zabrat skor predne tlmice.
Prečo sú dízle "držáky", čo vydržia 500 000 až 1 000 000 km a benzíny majú povesť, že po 200 000 sa rozpadnú?
Na čom sa toto zakladá a samozrejme do akej miery je to mýtus?
To by aj mna zaujimalo kde nabrali hlavne tu lokalne, taku povest... Mam nejaku svoju teoriu ale netrufam si ju tu zverejnit
Zaklada sa to na povesti starsich dizlov, povedal by som, ze hlavne tych z 90tych rokov. Stare mercedesy s hladkymi dizlami nemali problem nabehat 1 000 000 kilometrov aj na menej kvalitnej nafte. Problemom bolo, ze mali nizsie vykony. S tym ako sa presadili TDIcka a objemovym vykonom sa vyrovnali benzinovym motorom sa stalo to, ze motory su zlozitejsie a citlivejsie na spravnu prevadzku a udrzbu. Naproti tomu si klasicke benzinove motory zachovali aku-taku jednoduchost, ktora sa uz tiez vytraca s downsizingom a presadzovanim preplnania.begbeee napísal:Prečo sú dízle "držáky", čo vydržia 500 000 až 1 000 000 km a benzíny majú povesť, že po 200 000 sa rozpadnú?
Jednoduchosť - Zložitosť:
atmosférický benzín < atmosferický dízel < prepĺňaný benzín < prepĺňaný dízel
Z toho mi ale vyplýva, že najviac mi mal vydržať práve atmobenzín. Ako protiargument by sa dali uviesť vyššie pracovné otáčky benzínového motora = rýchlejšie opotrebenie. Na druhej strane ani benzín nejazdí 4000 otáčok trvalo a gro pracovných otáčok oboch typov motorov sa prakticky nelíši. V rozmedzí 2000-3000 otáčok sa dá odjazdiť všetko.
Tak ako to je?
atmosférický benzín < atmosferický dízel < prepĺňaný benzín < prepĺňaný dízel
Z toho mi ale vyplýva, že najviac mi mal vydržať práve atmobenzín. Ako protiargument by sa dali uviesť vyššie pracovné otáčky benzínového motora = rýchlejšie opotrebenie. Na druhej strane ani benzín nejazdí 4000 otáčok trvalo a gro pracovných otáčok oboch typov motorov sa prakticky nelíši. V rozmedzí 2000-3000 otáčok sa dá odjazdiť všetko.
Tak ako to je?
K atm. dizlaku ešte pripíš nižšie teploty spalín, čo má tiež značný vplyv na životnosť. Inak jednoduché atmosféricke benziňáky tiež veľa znesú. Poznal som nejednu škodovácku jednatrojku, čo nakrutila pol miliona bez nejakeho väčšieho servisu motora.