Programovanie vytahu

Programovacie jazyky, rady, poradňa...
D_I_C_K
Light Professional
Light Professional
Používateľov profilový obrázok
Kontaktovať používateľa:

Programovanie vytahu

Príspevok od používateľa D_I_C_K »

ide viac menej o pomoc ...vedel by tu niekto pomocť s problemom?..ide o naprogramovanie vytahu cez program STEP 7 teda aby to šlapalo cez PLC ..? vytah by sa mal pohybovať hore dole na privolane poschodie..
vdaka ..K :plus: :plus: bude
harrison314
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Re: Programovanie vytahu

Príspevok od používateľa harrison314 »

Ja som z PLC robil,
pouzivas STL ( Stack language ) ?

A mohol by si poskytnut podrobnejsi popis a mozno aj schemu zaojenia.
D_I_C_K
Light Professional
Light Professional
Kontaktovať používateľa:

men to treba do školy už zajtra .. ide o program Step 7 je to siemens firma... a potrebujem spraviť program, ktorého ulohou je ak stlačím poschodie teda talčítko od 1-4 tak mi tam pojde výťah sú tam 4 snímače a je tam aj tlačitko STOP ....aby to fungovalo aj na modeli lebo v skole mame aj model na ktorom to vlastne treba prezentovať no ja som akosi z tejto veci dosť zaostali a nerozumiem tomu ..! neviem ako začať keby aspon jedno poschodie som vedel určiť podmienky a potom už dalšie podľa toho yb mohli fungovať..
harrison314
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

sory ja teraz fakt nemam cas sa ucit nove vyojove prostredie ( ja som mal PLC muller ),
len mi povedz ako sa v tom programuje, chcem vediet jazyk ( releova schema, C, STL ( vyzera ako reverzna polska notacia)).

Ukazka STL

Kód: Vybrať všetko

LI0.1
OI0.3
LNI0.4
A
=Q0.0
LNI0.1
=Q0.2
D_I_C_K
Light Professional
Light Professional
Kontaktovať používateľa:

neviem aky to može byť jazyk ja som uplne antitalent do niečoho takeho ...ziadne prikazy sa nepisu len pretahujes obvody vstupy vystupy casovace a blbosti ...
harrison314
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

ja by som pouzil komparator na urcenie smeru vytahu , a obvod start-stop na jeho zatvenie, ked pride na to sprave poschodie
xXPAINKILLERXx
Star
Star
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa xXPAINKILLERXx »

Ahojte mám problém... jedná sa o to, čo spomínal D_I_C_K.
Len s výnimkou, že mám nejako navrhnúť osobný výťah, ako funguje a algoritmus do toho obsiahnuť. Práca má byť na 3 A4. Je to PLC automat v tom, má mať 8 digitálnych vstupov a 6 digitálnych výstupov. Viete niekto prosím vás čo s tým? Je to do štvrtku, čiže 14.4... Za pomoc samozrejme K+ a aj podľa dohody čo by si ste chceli. Som z toho veľmi hlúpy... ďakujem pekne.
i.magin
Novice
Novice

Príspevok od používateľa i.magin »

zdravím :-) vyzerá to, že všetkým dali za úlohu PLC Automat do výťahu pretože aj nám to dali :-).
Moje zadanie je: Výťah pohybujúci sa medzi troma poschodiami, vnútri má 3 tlačidlá s číslom poschodia + jedno tlačidlo s funkciou otvoriť/zatvoriť dvere a tlačidlo pre generálny STOP. Na každom poschodí je tlačidlo na privolanie. Keď privolám výťah, dvere by sa mali otvoriť samé, potom ich zvnútra kabíny zavriem. Výťah má mať tiež kontrolu obsadenosti kabíny, ktorá zabráni privolaniu výťahu ak je plný, a má mať aj svetlo ktoré svieti, ak sa pohybuje plný výťah.
Vstupy PLC sú teda:
- 3x talčidlo na privolanie
- 3x tlačidlo na voľbu poschodia
- indikácia polohy kabíny
- generálny STOP
- dvere O/Z
- obsadenie kabíny
Výstupy PLC automatu:
- signál do motora (zap/vyp) vrátane smeru
- žiarovka v kabíne (zap/vyp) v závislosti od plnosti kabíny

Myslím, že zhruba viem, ako postupovať, avšak zaujíma ma, či je tu niekto, kto s tým už robil a má nejaký dobrý systém na vytvorenie algoritmu. či sa oplatí kresliť si vývojový diagram, poprípade ako v programe zahrnúť viacstavovú podmienku (pre voľbu poschodia) a podobne.

Na záver dodávam, že to taktiež robíme v prostredí step7 microWin.
harrison314
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

i.magin napísal:zdravím :-) vyzerá to, že všetkým dali za úlohu PLC Automat do výťahu pretože aj nám to dali :-).
Moje zadanie je: Výťah pohybujúci sa medzi troma poschodiami, vnútri má 3 tlačidlá s číslom poschodia + jedno tlačidlo s funkciou otvoriť/zatvoriť dvere a tlačidlo pre generálny STOP. Na každom poschodí je tlačidlo na privolanie. Keď privolám výťah, dvere by sa mali otvoriť samé, potom ich zvnútra kabíny zavriem. Výťah má mať tiež kontrolu obsadenosti kabíny, ktorá zabráni privolaniu výťahu ak je plný, a má mať aj svetlo ktoré svieti, ak sa pohybuje plný výťah.
Vstupy PLC sú teda:
- 3x talčidlo na privolanie
- 3x tlačidlo na voľbu poschodia
- indikácia polohy kabíny
- generálny STOP
- dvere O/Z
- obsadenie kabíny
Výstupy PLC automatu:
- signál do motora (zap/vyp) vrátane smeru
- žiarovka v kabíne (zap/vyp) v závislosti od plnosti kabíny

Myslím, že zhruba viem, ako postupovať, avšak zaujíma ma, či je tu niekto, kto s tým už robil a má nejaký dobrý systém na vytvorenie algoritmu. či sa oplatí kresliť si vývojový diagram, poprípade ako v programe zahrnúť viacstavovú podmienku (pre voľbu poschodia) a podobne.

Na záver dodávam, že to taktiež robíme v prostredí step7 microWin.
A co si robil celi semester v skole?
Vyvojovy diagram by som nekreslil, skor stavovy diagram, respektyve konecny automat.
Napísať odpoveď