Romovia na Slovensku
-
seth82
Darca
- Kontaktovať používateľa:
Re: Romovia na Slovensku
Haha, teraz bolo na Markíze krásne video, kde šli redaktori do Jarovníc, kde malo 1100+ cigánov pracovať, dostávajú totiž aktivačné poplatky. Majú robiť 3 hodiny denne, nikoho tam nenašli, keď sa pýtali cigánov na ulici, tak tam bolo jasné a viditeľné, aké sú to ovce - jedna časť povedala, že sú dnu v mestskom úrade, ďalší (akýsi vodca) ale pocítil, že to by bola hlúposť takto podraziť svojich, tak hneď zanôtil, že sú vonku ("tam von", žiadna špecifická lokácia), pričom tí, ktorí tvrdili, že sú tí "robotníci" vnútri na mestskom úrade zrazu zmenili pesničku a už tiež tvrdili, že sú von...
A potom samozrejme cigánsky starosta ani nevedel, že koľko ich vlastne má, tvrdil, že ráno pracovali a akurát vtedy (bolo ich dokopy asi 10) mali prestávku. Čvarga akási.
A potom samozrejme cigánsky starosta ani nevedel, že koľko ich vlastne má, tvrdil, že ráno pracovali a akurát vtedy (bolo ich dokopy asi 10) mali prestávku. Čvarga akási.
-
KaptMichal
King
Problem je, ze nejde len o peniaze. Politici sice pripravia stat o vacsie peniaze ako idu na ciganov (asi), ale aspon ta neokradnu, nezbiju alebo neznasilnia... U ciganov je daleko vacsia pravdepodobnost toho, ze spachaju takyto alebo podobny cin ako u bieleho.hughito napísal:Cieľom môjho príspevku bolo poukázať na to, ako majú všetci tendenciu nariekať nad tým, ako robia na cigánov (bez ďalšieho hodnotenia a riešenia ide proste o bedač, sociálne slabú skupinu), pričom realita je taká, že na nejakých cigánov ide tak 0,5 % a tie peniaze sa tratia niekde úplne inde. Ale tento vzorec proste funguje a vždy sa robí na cigánov, na prisťahovalcov, atď..
Neokradnú? To si sa musel pomýliť.
kinjeril: Neviem, nechce sa mi to hľadať, ale bolo to aj tu. Najprv som sem dával info z Čiech a potom pod. vec aj zo Slovenska.
kinjeril: Neviem, nechce sa mi to hľadať, ale bolo to aj tu. Najprv som sem dával info z Čiech a potom pod. vec aj zo Slovenska.
-
KaptMichal
King
Nie, myslel som to tak, ze ti nevytiahnu penazenku z vrecka... Netvar sa, ze nevies ako som to myslel. A pisal som to preto lebo si myslim, ze toto zohrava velku ulohu... nie len to, ze zneuzivaju socialny system ako si to napisal ty.
Cigan svoje chovanie ma uz od prirody, politik je len clovek ktory je opity chamtivostou ktora je vyprodukovana dnesnou dobou.
Ďakujeme za odborné objasnenia, tebe musí už naozaj riadne šibať.
KaptMichal: A práve o to ide, politik ťa neokradne o sto korún, ale o miliardu. Akurát tá forma a celkové to pôsobenia a propaganda núti ľudí to akceptovať, pričom na cigána by najradšej robili lynč, sprísňovali tresty a pod. V tomto je tá stupidita.
KaptMichal: A práve o to ide, politik ťa neokradne o sto korún, ale o miliardu. Akurát tá forma a celkové to pôsobenia a propaganda núti ľudí to akceptovať, pričom na cigána by najradšej robili lynč, sprísňovali tresty a pod. V tomto je tá stupidita.
-
seth82
Darca
Na Narkóze bolo dnes opäť o cigánoch z Jarovníc, opäť skoro nulové výsledky...Samozrejme, cigáni do kamery vrieskali, že 63 eur (či koľko) mesačne je málo (to je približne pätina z toho, čo zarobí bežný východniar za denné útrapy niekde za pásom alebo kde, pričom cigán HOVNO robí a dostane), že vraj potrebujú náradie (som zvedavý, ako im to náradie zabezpečil ich cigánsky starosta, ktorý pred kamerami zdrhol a klamal, že vraj nič, čo bolo vo včerajších správach, nie je pravda) a že to sa nedá upratať, lebo tie odpadky sú primrznuté k zemi (kto ich tam nahádzal? Určite nie bieli záškodníci). Proste typické, pričom zodpovední čušia, nik nevie, prečo idú desiatky miliónov eur, ktoré NIE SÚ KONTROLOVATEĽNÉ, na príspevky pre "sociálne slabších".
A len si prepočítajte koľko ročne ide na to peňazí... V Narkóze uviedli že ich poberá cca 50 000 ľudí.
-
KaptMichal
King
Hughito - vysvetlim ti to, co som chcel povedat uplne sedliacky - radsej nech ma okradne politik o milardy ako by mi mal cigan zbit/znasilnit zenu/dceru... To je tiez jeden z dovodov preco sa na ciganov pozeraju tak ako sa pozeraju. To znasilnenie je trochu prehnane, ale bitka a okradanie vobec.
//
Skuki - v Markize uvadzaju kto ma ake velke prsia takze tak..
//
Skuki - v Markize uvadzaju kto ma ake velke prsia takze tak..
Vôbec ale nechápem, prečo to obmedzuješ na nejakých cigánov. Ale ako ten princíp čo sa snažíš opísať, chápem, len hovorím, že podľa mňa je dosť blbé, že ľudia iracionálne tento princíp prijímajú (a bavili sme sa o kradnutí, nie o znásilnení dcéry).
Tá reportáž na Narkóze mi prišla do istej miery tendenčná, lebo boli používané iba také zábery, ktoré implikujú, že toto sa týka iba cigánov. Pričom kto má nejaké skúsenosti tak vie, že takýto problém reálne existuje, ale samozrejme sa nemusí týkať vôbec cigánov, ako napr. u nás, kde sa vie o rôznych prípadoch, kedy obec veselo vypláca tieto prídavky za práce, pričom dotyční nič nerobia, max. sa ukážu na úrade.
Tá reportáž na Narkóze mi prišla do istej miery tendenčná, lebo boli používané iba také zábery, ktoré implikujú, že toto sa týka iba cigánov. Pričom kto má nejaké skúsenosti tak vie, že takýto problém reálne existuje, ale samozrejme sa nemusí týkať vôbec cigánov, ako napr. u nás, kde sa vie o rôznych prípadoch, kedy obec veselo vypláca tieto prídavky za práce, pričom dotyční nič nerobia, max. sa ukážu na úrade.
Kedze realita vyzera tak ze vacsina ciganov je hlupych, neprisposobivych, maju tendenciu pachat kriminalnu cinnost, logicky ludia tento princip prijamu racionalne resp instinktivne (robi tak kazdy tvor na tejto planete). Iracionalny je akurat tak tvoj svetonazor a pohlad na tuto problematiku.hughito napísal:Vôbec ale nechápem, prečo to obmedzuješ na nejakých cigánov. Ale ako ten princíp čo sa snažíš opísať, chápem, len hovorím, že podľa mňa je dosť blbé, že ľudia iracionálne tento princíp prijímajú (a bavili sme sa o kradnutí, nie o znásilnení dcéry).
-
qwerty-xyz
SETH a ostatni musite pochopit jednu vec, hughito je typ cloveka ktoreho ked zmlatite zeleznou tycou a poviete mu ze to takto ma byt a dostal preto lebo je chudinka obet dnesnej doby a cheli ste ho zbit tak vas ani neuda lebo v tej svojej nasprostastej hlavicke tomu aj uveri, to mate toto iste ako keby mu prdel vojel cigan, Hughito ako som pisal vyssie mu este aj podrzi lebo slepo veri tomu ze to je spravne, ze sa to tak ma, a keby popri tom mu to prdel este natrhli alebo dostal AIDS tak sa este potesi, ze sa mohol obetovat kvoli ciganovi.
A ked hughitovi romska zberba znasilni frajerku a bude to nejaka biela holka, tak ju hughito aj odhovori od policie, pretoze co cigan chcel to si zobral a netreba mu odporovat.
Treba zastat myslienku ze na cigansku osadu treba ist s riadenou kazetovou bombou, a nasledne 30 clennym likvidacnym komandom, ....
Inak hughita treba cim skor odporucit na mesacny pobyt niekde v TOP ciganskej osade. myslim ze nasledky zo zazitkov ktore tam nacerpa si ponesie do konca zivota, predpokladam ze straveneho v nejakom miestnom blazinci, lebo ako tento clovek dokaze trepat hovadiny a nevidiet zjavne fakty a popierat zakladne veci to je nieco nehorazneho.
kali realita vyzerá tak, že sme dennodenne okrádaní (teraz myslím tú drobnú kriminálnu činnosť) primárne bielymi, čo je ale normálne, keďže je nás x-viac ako cigánov. Nemusíš vyrukovať s tým, koľko % cigánov aj na menšiu populáciu pácha tiež takúto kriminalitu, lebo na to práve ten človek, na ktorom to je páchané, určite myslieť nebude. Stačí si pozrieť správy a koľko nehôd, vrážd, krádeží a neviem čoho všetkého spôsobili bieli a koľkokrát sa tam objavia nejakí cigáni. Samozrejme, vždy keď sa tam objavia, tak to hneď objaví aj tu, lebo proste stále to je pre nás exotické - sú to nejakí cigáni, sú iní ako my, nie sú proste bieli, takže ich činnosť (v zmysle negatívnej) vnímame oveľa citlivejšie. To isté by platilo pre akúkoľvek menšinu, aj napr. náboženskú.
Ale vôbec som nechcel rozoberať toto, chcel som rozoberať nasledovné: drobná kriminalita (teraz nerozlišujme cigánov a bielych, proste takáto kriminalita páchaná na SK) vs kriminalita bielych golierov. Ako to je vnímané bežným človekom. Samozrejme, aj človeka niekto prepadne, resp. mu niečo ukradne, alebo mu vykradne garáž, daný človek to vníma oveľa citlivejšie, je to priamo jeho a niekto mu to odcudzí. Avšak takí politici a kliky okolo nich kradnú zo spoločného v rádoch miliárd, čo je síce nepriame, sme od toho odosobnení, ale práve to je príčina všetkého zla a nepriamo aj toho, že sa deje tá drobná kriminalita, lebo existujú masy bedače, čo determinuje práve tento druh negatívneho správania.
Zase do istej miery chápem, že väčšina ľudí sa nad týmto takto nezamyslí, lebo uvažovanie ľudí je jednoducho iracionálne a to je dokázané aj vedecky.
Ale vôbec som nechcel rozoberať toto, chcel som rozoberať nasledovné: drobná kriminalita (teraz nerozlišujme cigánov a bielych, proste takáto kriminalita páchaná na SK) vs kriminalita bielych golierov. Ako to je vnímané bežným človekom. Samozrejme, aj človeka niekto prepadne, resp. mu niečo ukradne, alebo mu vykradne garáž, daný človek to vníma oveľa citlivejšie, je to priamo jeho a niekto mu to odcudzí. Avšak takí politici a kliky okolo nich kradnú zo spoločného v rádoch miliárd, čo je síce nepriame, sme od toho odosobnení, ale práve to je príčina všetkého zla a nepriamo aj toho, že sa deje tá drobná kriminalita, lebo existujú masy bedače, čo determinuje práve tento druh negatívneho správania.
Zase do istej miery chápem, že väčšina ľudí sa nad týmto takto nezamyslí, lebo uvažovanie ľudí je jednoducho iracionálne a to je dokázané aj vedecky.
To ze politik kradne je vec politicka, to ze cigani su sprosti je problem ich komunity ktora zije v nasej a z toho sa stava problem socialny. Tak vazne neviem co sa tu snazis miesat hrusky s jablkami.
Ak ti to pomoze, politikov dnesnej doby tu asi tiez vacsina ludi neoblubuje, ale je to uplne iny problem a uplne ine pole na diskusiu.
Ale naco ti to budem vysvetlovat, ty to aj tak dobre vies a aj tak sa budes vsemozne snazit hladat priciny ciganskeho problemu vsade mozne len nie u nich samotnych, lebo odmietas existenciu ras. Takze nebudem zbytocne s tebou stracat cas lebo znova to bude diskusia iba proti tvojmu presvedceniu a viere a to je uz jak hadzat hrach o stenu.
Ak ti to pomoze, politikov dnesnej doby tu asi tiez vacsina ludi neoblubuje, ale je to uplne iny problem a uplne ine pole na diskusiu.
Ale naco ti to budem vysvetlovat, ty to aj tak dobre vies a aj tak sa budes vsemozne snazit hladat priciny ciganskeho problemu vsade mozne len nie u nich samotnych, lebo odmietas existenciu ras. Takze nebudem zbytocne s tebou stracat cas lebo znova to bude diskusia iba proti tvojmu presvedceniu a viere a to je uz jak hadzat hrach o stenu.
-
KaptMichal
King
Hughito ale predsa sa nemozes riadit tym, co je a co nie je uverejnene v spravach... Neviem, ci mas nnejaku rodinu/znamych na vychode, ja mam a poviem ti, ze kazdy ma skusenost s cigánmi. Ci uz ide o kradnutie alebo bitku. Plati to aj inde ako na vychode. Aj inde pokial je viac ciganov spolu, tak zacianju nadobudat az prilis velke sebavedomie a to hovorim z osonej skuesnosti. Ako etnikum su hlucni a neprisposobivi, casto krat agresivni. Nepresvedcis ma tym, ze mi povies, ze par ich zije aj normalne. Ano, mas pravdu dokonca sam takych poznam, ibaze keby ich zilo viac v jednej komunite zas by tam nastal upadok. A to nehovorim o tom, ze aj ti ktori ziju normlane maju casto krat uplne ine zmyslanie ako napriklad ja alebo ini bieli ludia.
Nebudem reagovať na všetko, riešilo sa to tu tisíckrát, skôr ma zaujal ten záver, posledná veta. Aj tí, čo žijú "normálne," majú iné zmýšľanie ako ty a iní bieli ľudia. Toto by si mohol rozviesť, zaujíma ma, aké zmýšľanie majú bieli ľudia a aké hnedí.
-
KaptMichal
King
Kedze sme na Slovensku nebudem tu riesit zmyslanie ludia ciernych, zltych ale bielych a ciganov. Cigani nie su bieli tak neviem ako ich mam inak odlisit od zbytku populacie. Z vlastnych skusenosti - su to ludia ktorym zalezi len na nazore ostatnych, kupuju si drahe znackove oblecenie, nove telefony, tuzerske auta ale byvaju v dome, ktory skor pripomina nejaku chatrc. Jednoduchi ludia, ktori nerobia zlobu ale ich ambicie a spravanie nevedu k ziadnemu pokroku spolocnosti.
Ja nie som pokrytec tak sa nebudem tvarit, ze ludia nemaju inu pokozku. Nechapem preco si podskrtol slovo "bieli" akoby to bol nejaky hriech.
Ja nie som pokrytec tak sa nebudem tvarit, ze ludia nemaju inu pokozku. Nechapem preco si podskrtol slovo "bieli" akoby to bol nejaky hriech.
Podškrtol som to preto, lebo mi to príde smiešne - okrem toho, že označenie biely je smiešny aj preto, že odtieňov bielych ľudí je x (vďaka miešaniu ľudí), hlavne preto, že si nemyslím, že my bieli máme nejaké spoločné zmýšľanie, ktoré by nás charakterizovalo. To je úplná blbosť.
Čo sa týka tých cigánov, čosi si však podľa mňa vystihol a ja som tu tiež viackrát písal. Nechcem úplne generalizovať, ale aj ja mám skúsenosť takú, že miestni cigáni dajú prednosť tomu oblečeniu či autu pred domom. To je zaujímavé, podľa mňa to má nejaký súvis s ich bývalou kočovnou kultúrou a spôsobom života, kedy sa sa na nejakú krásu príbytkov určite nehľadelo.
A ešte jedna všeobecná poznámka: všimnite si, že chudobní ľudia bažia po "luxusných" veciach ale aj napr. kvalitných spotrebičoch, proste po veciach, ktoré pre nich neboli bežné - čiže ak sa dostanú k nejakej takej možnosti, práve takéto produkty si zadovážia a ostentatívne ich dávajú "obdiv." To sa môže zdať nám nie moc pochopiteľné, avšak ľudia zo strednej či vyššej triedy, ktorí v podstate mali vždy čo chceli, toto asi nepochopia. To sa dá demonštrovať aj na rôznych záležitostiach typu rabovačky v Londýne, kde bedač kradla z obchodov drahú elektroniku a pod. záležitosti, nad tým všetci ohromne moralizovali (ešte keby brali jedlo, tak to ľudia viac akceptujú). Ľudia sa však nesprávajú racionálne, to za prvé, teda nenaberú si kamión konzerv, "aby mali," (ostatne zase nejaké to jedlo určite v ich životoch figurovalo), za druhé, vyvažovali si práve ten nedostatok, tú vášeň vlastniť čosi luxusné, čomu moralizátori nevedeli (a nevedia) pochopiť. Tu nejde o nejaké ospravedlňovanie či pranierovanie niečoho, ale skôr o snahu pochopiť, prečo sa veci dejú tak, ako sa dejú.
Čo sa týka tých cigánov, čosi si však podľa mňa vystihol a ja som tu tiež viackrát písal. Nechcem úplne generalizovať, ale aj ja mám skúsenosť takú, že miestni cigáni dajú prednosť tomu oblečeniu či autu pred domom. To je zaujímavé, podľa mňa to má nejaký súvis s ich bývalou kočovnou kultúrou a spôsobom života, kedy sa sa na nejakú krásu príbytkov určite nehľadelo.
A ešte jedna všeobecná poznámka: všimnite si, že chudobní ľudia bažia po "luxusných" veciach ale aj napr. kvalitných spotrebičoch, proste po veciach, ktoré pre nich neboli bežné - čiže ak sa dostanú k nejakej takej možnosti, práve takéto produkty si zadovážia a ostentatívne ich dávajú "obdiv." To sa môže zdať nám nie moc pochopiteľné, avšak ľudia zo strednej či vyššej triedy, ktorí v podstate mali vždy čo chceli, toto asi nepochopia. To sa dá demonštrovať aj na rôznych záležitostiach typu rabovačky v Londýne, kde bedač kradla z obchodov drahú elektroniku a pod. záležitosti, nad tým všetci ohromne moralizovali (ešte keby brali jedlo, tak to ľudia viac akceptujú). Ľudia sa však nesprávajú racionálne, to za prvé, teda nenaberú si kamión konzerv, "aby mali," (ostatne zase nejaké to jedlo určite v ich životoch figurovalo), za druhé, vyvažovali si práve ten nedostatok, tú vášeň vlastniť čosi luxusné, čomu moralizátori nevedeli (a nevedia) pochopiť. Tu nejde o nejaké ospravedlňovanie či pranierovanie niečoho, ale skôr o snahu pochopiť, prečo sa veci dejú tak, ako sa dejú.
-
seth82
Darca
hughito: Pôvodne som sa tu do toho nechcel pliesť, ale celý ten odsek o túžbe po "luxusných" veciach nie je predsa náš problém...Ak túžia, nech si to kupujú, ale potom nech sa do kamier a mimovládkam nesťažujú, že bývajú ako patkaňe. Ja som si teraz v januári tiež nekúpil moju tohtoročnú vysnívanú dovolenku v Číne a Indii, pretože som vedel, že budem platiť dane. Najprv základ, potom luxus. Škoda len, že asociáli majú problém pochopiť tento základný koncept.
-
KaptMichal
King
Toto je hlavny problem ciganov, ale mozno aj ludi s nizkou inteligenciou. Nerozmyslaju do buducnosti.seth82 napísal: Najprv základ, potom luxus. Škoda len, že asociáli majú problém pochopiť tento základný koncept.