Router / Switch

O internete a sieťach, problémoch, nastaveniach...
2ooo
Novice
Novice

Router / Switch

Príspevok od používateľa 2ooo »

čaute, aky je vlastne rozdiel medzi routrom a switchom? cital osm nieco na internete ale neviem ci som to spravne pochopil, ak nie tak na opravte pls.
router = do portu WAN sa zapoji net a ten sa rozosle do vsetkych pripojenych zariadeni
switch = zisti, z ktoreho portu ide net a ten rozosle do vsetkych ostatnych zariadeni.
thx ja som v tom noob :?
Chalesnik
Medium Professional
Medium Professional
Používateľov profilový obrázok
Kontaktovať používateľa:

Re: Router / Switch

Príspevok od používateľa Chalesnik »

skus pouzit wikipediu alebo nieco podobne a spytaj sa co ti neni jasne ... lebo vysvetlovat ti to tu vsetko asi nema aj tak vyznam
audiotrack
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa audiotrack »

tie tvoje "definicie" sú úplne zlé. Hlavný rozdiel je, že router pracuje na L3 (smeruje podľa IP), a switch na L2 (smeruje podľa MAC). Z toho potom vyplývajú veci ako napríklad ten tvoj 'internet', že router vie smerovať medzi sieťami a switch len v rámci jednej siete. Ale s internetom to vôbec nemá nič spoločné, je to len sieť ako každá iná. Router vôbec nemusím používať na pripojenie do internetu. Taktiež to "rozosielanie do všetkých pripojených zariadení" je kravina. To pletieš broadcast tam kde vôbec nemá čo robiť. Máš to v tom riadny bordel
Chalesnik
Medium Professional
Medium Professional
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Chalesnik »

ak sa nemylim tak aj switch moze byt l3
majky358
Light Expert
Light Expert

Príspevok od používateľa majky358 »

to je terminológia, switch ktorý pracuje aj na L3 sa volá Multi-layer switch. Môžeš rozdelovať od rána do večera, +- v skratke ako napisal audiotrack. Napr. taktiež router ďalej neprepúšťa broadcast, switch má na každom porte 1 kolíznu doménu (samozrejme bridge je rozdiel), neberiem do úvahy VLAN a pod.
Napísať odpoveď