Linux Ubuntu - Kúpa, Príručka
-
TheEgopat
Light Expert
- Kontaktovať používateľa:
Linux Ubuntu - Kúpa, Príručka
Ahojte,
Chcel by som sa opýtať či už niekto z vás kupoval tento operačný systém. A aké má s ním skúsenosti? Našiel som na internete cenu tohto OS. avšak sa mi tá cena vôbec nepozdáva. Je to fakt smiešna suma niečo nad 3€. Čo všetko zahŕňa ten balík respektíve CD?
A čo sa týka príručky, vie mi niekto poslať link na prvé kroky s Linuxom? Alebo mi nejakú odporučiť?
Chcel by som sa opýtať či už niekto z vás kupoval tento operačný systém. A aké má s ním skúsenosti? Našiel som na internete cenu tohto OS. avšak sa mi tá cena vôbec nepozdáva. Je to fakt smiešna suma niečo nad 3€. Čo všetko zahŕňa ten balík respektíve CD?
A čo sa týka príručky, vie mi niekto poslať link na prvé kroky s Linuxom? Alebo mi nejakú odporučiť?
Re: Linux Ubuntu - Kúpa, Príručka
Preco by si to mal kupovat ked je to zadarmo ?
-
TheEgopat
Light Expert
Pretože všetko čo sa dá kúpiť obnáša nejaké výhody. Snáď aj toto bude. Aj keď nemám to ešte v pláne kupovať, len zbieram informácie. 
Pri kupe Ubuntu neziskas ziadne vyhody.
Na ofic. stranke mozes definovat lubovolnu sumu ak sa rozhodnes to zakupit a zvolit si ze ako sa tvoj prispevok dalej vyuzije.
"Pretože všetko čo sa dá kúpiť obnáša nejaké výhody." - vacsinou plati, no pri Ubuntu nie. Je to komunitne vyvijany operacny system a je zadarmo. Jednoducho je na tom postaveny. Ak chces, dam Ti Ubuntu aj za 50 €. Ale rozdiel tam proste nebude.
Chvalim Tvoje rozhodnutie, je dolezite, ze premyslas. Porovnavaj. Ak je ubuntu pre Teba vhodnejsi system ako windows ci mac os x, chod do toho, ale stiahni si ho zadarmo. Ziskas ho plnohodnotne.
Chvalim Tvoje rozhodnutie, je dolezite, ze premyslas. Porovnavaj. Ak je ubuntu pre Teba vhodnejsi system ako windows ci mac os x, chod do toho, ale stiahni si ho zadarmo. Ziskas ho plnohodnotne.
-
TheEgopat
Light Expert
Ďakujem,
avšak predtým som začal pracovať s Ubuntu, lenže som to fakt rýchlo vzdal, zdalo sa mi to zložité a bol som asi dosť neskúsený pracovať so zložitosťou. Opisujú to ako jednoduchý operačný systém, avšak pre pokročilého.
Rozhodol som sa pustiť sa do jeho skúmania, ale predovšetkým by som na svoju bádačskú púť potreboval nejakého sprievodcu zvaného príručka, alebo nejaký pomocník. Proste niečo čo by ma prehnalo cez terminál, povysvetľovalo by mi to všetky príkazy. Alebo ako vlastne mám začať s Ubuntu? Podľa vás je to skvelý OS? Je lepší ako Windows? Ak áno z ktorého uhľa pohľadu?
-
harrison314
Hardcore addict
ber to tak ze vsetko ma svoje vyhody a nevyhody, preto by som nehovoril, ze ubuntu, Mac alebo Windows je najlepsi. Skor zalezi naco ho potrebujes a co ti vyhovuje.
Mne osobne Ubuntu nevonia, radcej mam Kubuntu a Linux Mint, ale to je len o zvyku a co clovek potrebuje.
Takze co chces robit na pocitaci?
Mne osobne Ubuntu nevonia, radcej mam Kubuntu a Linux Mint, ale to je len o zvyku a co clovek potrebuje.
Takze co chces robit na pocitaci?
-
TommyHot
Addict
Ubuntu je zadarmo, ale vies si kupit plateny support.
Mne osobne akykolvek linux nevyhovuje, pouzival som rozne distra (hlavne debianovske a suse) 10 rokov a za tych 10 rokov som mal pocit, ze sa robili zmeny hlavne na strane UI, pri tom linux kernel je deravy az strach. Samozrejme ako uz bolo povedane, zalezi od toho co chces robit na PC. Ale aj tak, neviem si predstavit v com je jeho vyhoda. Na servery su lepsie *bsd, pripadne Solaris, najvacsiu SW podporu ma Windows, najintuitivnejsi mi pride OSX, ktory je aj najvyladenejsi, kedze bezi na obmedzenom pocte HW, rychlostne su na tom podobne vsetky dnesne mainstreamove OS. Najvacsia vyhoda z mojho pohladu oproti konkurencii je asi len v tom, ze je zadarmo.
Mne osobne akykolvek linux nevyhovuje, pouzival som rozne distra (hlavne debianovske a suse) 10 rokov a za tych 10 rokov som mal pocit, ze sa robili zmeny hlavne na strane UI, pri tom linux kernel je deravy az strach. Samozrejme ako uz bolo povedane, zalezi od toho co chces robit na PC. Ale aj tak, neviem si predstavit v com je jeho vyhoda. Na servery su lepsie *bsd, pripadne Solaris, najvacsiu SW podporu ma Windows, najintuitivnejsi mi pride OSX, ktory je aj najvyladenejsi, kedze bezi na obmedzenom pocte HW, rychlostne su na tom podobne vsetky dnesne mainstreamove OS. Najvacsia vyhoda z mojho pohladu oproti konkurencii je asi len v tom, ze je zadarmo.
Radsej nechod na ubuntu. Je podla mna narocnejsi a budes v nom mat gulas. Skus Linux Mint, je to fakt vydarena distribucia pre standartnych uzivatelov. Podpora softveru je podobna ako na ubuntu, len sem-tam nieco nebezi. Funguje aj Wine, takze s jednoduchsimi windows aplikaciami by problem nemal byt.
-
TheEgopat
Light Expert
Takže takto to je, hmm no ja som vlastne k Ubuntu dospel tak, že to mali na škole. Proste som si to prepálil a hotovo.
Načo sa chcem zamerať? Do dnes som sa na počítači iba hral a stále sa len zamýšľal ako sa tu čo deje. Stále som sa len domnieval a nič pre to neurobil. Počítač sa mi kazil, chybové hlásenia, vírusy a proste nepáčilo sa mi to, že nie som ja ten aktér ktorý si svoj Počítač ovláda. Skôr počítač si robil so mnou to čo chce. Preto sa chcem viac nazrieť do nastavení a viacmenej skúšať rôzne výkonnostné zmeny samozrejme v rámci normy, nie aby som si odpálil komponenty. proste sa chcem viac vcucnúť do problematiky programovania a celkového softvérového behu počítača.
Tak na to by som potreboval ten najvhodnejší OS. Ja viem že sa teraz asi pozeráte na mňa ako na blbca.
Ale proste chcem sa učiť PRACOVAŤ s počítačom. 
A teda je aj Linux Mint free distribúcia? A vlastne Linux sám o sebe je free?
Načo sa chcem zamerať? Do dnes som sa na počítači iba hral a stále sa len zamýšľal ako sa tu čo deje. Stále som sa len domnieval a nič pre to neurobil. Počítač sa mi kazil, chybové hlásenia, vírusy a proste nepáčilo sa mi to, že nie som ja ten aktér ktorý si svoj Počítač ovláda. Skôr počítač si robil so mnou to čo chce. Preto sa chcem viac nazrieť do nastavení a viacmenej skúšať rôzne výkonnostné zmeny samozrejme v rámci normy, nie aby som si odpálil komponenty. proste sa chcem viac vcucnúť do problematiky programovania a celkového softvérového behu počítača.
Tak na to by som potreboval ten najvhodnejší OS. Ja viem že sa teraz asi pozeráte na mňa ako na blbca.
A teda je aj Linux Mint free distribúcia? A vlastne Linux sám o sebe je free?
-
TommyHot
Addict
V skratke, linux je len jadro, ktore je zadarmo. A nad linuxom su postavene distribucie (standardne graficke rozhranie + software), z ktorych vacsina je free. Len niekolko distribucii je platenych, ale to ti moze byt jedno, kedze tie sa aj tak pouzivaju len v biznis prostredi.
-
TheEgopat
Light Expert
Aha tak takto to je.
A ktoré mi odporúčaš ty, mne ako začiatočníkovi?
-
TommyHot
Addict
Ak nie si dement a dokazes citat a chapat manualy, tak je to uplne jedno aku distribuciu si nainstalujes
V opacnom pripade (K)Ubuntu, Mandriva, OpenSuse, Mint, Fedora atd atd.
Mne osobne najviac vyhovoval Debian (net install), pretoze som si nainstaloval len to co som nevyhnutne potreboval takmer bez akehokolvek balastu. Mimochodom este pred tym nez sa pustis do linuxu, tak si mozes skusit nejake live distro, napr Knoppix. Mozno uz existuju aj lepsie, ale s inymi skusenosti nemam a toto bola uplne prva distribucia, ktora sa mi dostala do ruky.
Mne osobne najviac vyhovoval Debian (net install), pretoze som si nainstaloval len to co som nevyhnutne potreboval takmer bez akehokolvek balastu. Mimochodom este pred tym nez sa pustis do linuxu, tak si mozes skusit nejake live distro, napr Knoppix. Mozno uz existuju aj lepsie, ale s inymi skusenosti nemam a toto bola uplne prva distribucia, ktora sa mi dostala do ruky.
Je jedno aku distribuciu si skusis, v tejto dobe je 90% distribucii, ktore idu z cd,dvd,usb bez instalovania - live...tak ako spomenul tommyhot.
-
MeanSeriously
Medium Star
Ako začiatočníkovi, ktorý doteraz používal len Windows, odporúčam Linux Mint. Jednoduchý, zadarmo (ako 95% linuxov) a WindowsUser-friendly.TheEgopat napísal:Aha tak takto to je.A ktoré mi odporúčaš ty, mne ako začiatočníkovi?
ubuntu je zadarmo (plati sa za enterprise podporu)
v blizkej minulosti canonical (firma co predava podporu na ubuntu) posielalo do celeho sveta CD s ubuntu zadarmo. to sa skoncilo, a teraz mozes mat CD s ubuntu od niekoho kto to stiahne, napali(mozno urobi potlac toho cd) a posle postou (predpokladam ze to bol ten pripad s 3€).
co sa tyka navodu alebo knihy, odporucam zohnat nejake PDF zadara, alebo pozriet rozumne urobenu wiki stranku a podla toho skusit distribuciu. ono aj tak (ako pisal lukasko) vacsina je zalozena na ubuntu/debian a pri nejakom ich derivate raz skoncis. (pre vyrivacov: ano s vynimkami
)
v blizkej minulosti canonical (firma co predava podporu na ubuntu) posielalo do celeho sveta CD s ubuntu zadarmo. to sa skoncilo, a teraz mozes mat CD s ubuntu od niekoho kto to stiahne, napali(mozno urobi potlac toho cd) a posle postou (predpokladam ze to bol ten pripad s 3€).
co sa tyka navodu alebo knihy, odporucam zohnat nejake PDF zadara, alebo pozriet rozumne urobenu wiki stranku a podla toho skusit distribuciu. ono aj tak (ako pisal lukasko) vacsina je zalozena na ubuntu/debian a pri nejakom ich derivate raz skoncis. (pre vyrivacov: ano s vynimkami
vela zakladnych uzitocnych info najdes tu http://www.root.cz/texty/zaklady-linuxu/ alebo tu wiki.ubuntu.cz/základyroot.cz