Romovia na Slovensku

Diskusie na politické témy...
jefty
Star
Star

Re: Romovia na Slovensku

Príspevok od používateľa jefty »

preco nemohli v tom clanku napisat priamo ze to bola skupina romov?
Arkaz
Addict
Addict
Používateľov profilový obrázok
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Arkaz »

To uz by bolo rasisticke LOL
IceHammer
Star
Star
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa IceHammer »

Mali na nich poslat hned psov a varovny do jedneho s romov hned by vedeli kam patria. Bordel ktoreho sa na slovensku nevieme zbavit. Mam na mysli ten sneh na obrazku pravdaze.
hughito
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa hughito »

jefty napísal:preco nemohli v tom clanku napisat priamo ze to bola skupina romov?
Lebo to nie je zvykom a je to novinárska etika, že sa nezdôrazňuje etnicita.
Stoporko
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Stoporko »

...aby sa potom mohli obhajcovia cigánov oháňať tým, že neexistujú záznamy o ich kriminalite. Proste Kocúrkovo. A odkedy majú u nás novinári etiku? Aspoň, že nepoužívajú to patetické "strážne psy demokracie." To by už bol totálny výsmech.
IceHammer
Star
Star
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa IceHammer »

Ako tak na to pozeram okrem vyhostenia zo statu sa s nimi neda nic porobit. Chrania ich zakony viac nez nas.
Hegy
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa Hegy »

Viz Francúzsko, vyšla štatistika že 70% kriminality spáchajú mladí rómovia, tak vysťahovali 70% mladých rómov do Rumunska. VYBAVENÉ
mLuks
Addict
Addict

Príspevok od používateľa mLuks »

Lenže tých 70% boli prisťahovalci z rumunska, ktorí nemali francúzske občianstvo. Preto ich mohli vysťahovať, ako však vysťahuješ cigána so slovenským občianstvom?

a na margo hughitovej novinárskej etiky... taký môj postreh
Novinárska etika je súbor dvoch pravidiel:
1. v článkoch sa nevyjadrovať vulgárne
2. v článkoch nezverejňovať etnicitu páchateľa trestného činu/priestupku
...asi len toľko :)
hughito
Redeemer
Redeemer

Stoporko napísal:...aby sa potom mohli obhajcovia cigánov oháňať tým, že neexistujú záznamy o ich kriminalite. Proste Kocúrkovo. A odkedy majú u nás novinári etiku? Aspoň, že nepoužívajú to patetické "strážne psy demokracie." To by už bol totálny výsmech.
Čo majú spoločné novinárske články s nejakým sledovaním kriminality na základe etnicity alebo príslušnosti k národnosti? Kocúrkovo v tom máš ty.

Pozrite si aj svetové združenia novinárov a ich stanovy o novinárskej etike - píše sa tam jasne, že etnicita, národnosť, ale takisto sexuálna orientácia, náboženstvo a pod. veci sa nespomínajú (iba ak to má priamy súvis s prípadom) a už vôbec nezdôrazňujú niekde v titulkoch, čo sa tiež niekedy stane.
seth82
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa seth82 »

Už som to tu raz dával a dám to sem znovu - našim vzorom by malo byť predsa USA, veď je predsa lídrom v liberalizme a demokracii. Ako príklad uvediem toto: http://www.huffingtonpost.com/2012/09/0 ... lp00000009 Huffington Post, jedny z najznámejších novín na Internetoch, sú kur*a TAKTO NEETICKÉ...Ja by som povedal, že by ich mali zrušiť a zakázať. A aj NYPD s jej reportami, boha im, čo si to dovoľujú. A vlastne...to platí aj pre:

NY Daily News http://www.nydailynews.com/new-york/nyp ... -1.1152838
Top News http://us.topnewstoday.org/us/article/3265339/
A dokonca kristabohaim aj pre Reuters http://www.reuters.com/article/2012/05/ ... JJ20120509

</irony>
hughito
Redeemer
Redeemer

Až na to seth, že miešaš hrušky s jablkami.
seth82
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

A to ako? Vieš to bližšie popísať?
hughito
Redeemer
Redeemer

Tak asi takto.

Dobre vieme, že v USA tieto štatistiky sú k dispozícii, tak o tom noviny jednoducho napísali. Tu je logické, že treba uviesť, o kom píšeme. Tento zmysel sa však stráca, ak sa píše článok: "Jano tresol Joža po hlave." Tam úplne stačí, že ide o Jana a Joža, netreba dodávať, že Jano bol Slovák/Azerbajdžanec/cigán/prípadne luterán či katolík a Jožo x/y/z/... Samozrejme, ak by to bolo napr. rasovo alebo pod. inak motivovaný útok, kedy je to vhodné uviesť, aby bol jasný kontext.
seth82
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

Reuters je anglická agentúra, hughito - čo to má spoločné s USA? Samozrejme, že v UK a v USA s tým nemajú žiaden problém napísať etnicitu/rasu, dokonca ani v Kanade. Pretože nemienia zatvárať oči pred problémami. A myslím, že tá štatistika z LAPD by určite nemala ďaleko od tej našej, slovenskej, ak by sa niečo také zaužívalo. Avšak to by potom hlúpe mimovládky a prehnaní liberáli nemohli vrešťať a lobovať za istú menšinu asociálov, lebo by boli v zlom svetle...
hughito
Redeemer
Redeemer

Nijako si sa nevyjadril k tomu, čo sa tu snažím objasniť a to je jednoduchý fakt, že zdôrazňovanie etnicity, národnosti, náboženského vyznania či sexuálnej orientácie v prípadoch, kedy to jednoducho nezohráva žiadnu rolu pri opise daného faktu, je neetické a zbytočné a viaceré žurnalistické spolky a asociácie toto majú jasne napísané vo svojich stanovách.

Dokonca stanovy bieloruských novinárov:

Kód: Vybrať všetko

People featured in the articles should be characterized by race, religion, nationality and status only in cases when it is important for the correct understanding of the material.
Pod. formulácii som našiel viac, kto chce, nech si zagúgli. :)
seth82
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

Kto diktuje, čo je dôležité a podstatné pre "porozumenie článku"? V každom zločine môže zohrávať váhu etnicita, kto si ty alebo ja, že to vieme hneď rozlíšiť? Ak dvaja cigáni prepadnú bielu babku, ako vieš, že nejde o rasistický čin? Ono sa to rovno zamlčí, aby to náhodou niekoho nenapadlo, ale ak ide o bieleho a útok na cigánov, je to (na Slovensku) ihneď vidno, hneď sa nevylučuje - nie, priam do cesty skáče rasistický motív, prečo sa to rovnakou mierou nehodnotí aj u cigánov? Čo ak cigánove kradnutie mojich panduriek je rasisticky ladené, veď len chcel uškodiť gadžovi...

Presne na ten "fakt" celý čas narážam.
hughito
Redeemer
Redeemer

Aké ja a ty? Však ten novinár o tom píše na základe poznania nejakých faktov, skutočností a okolností daného prípadu. K tomuto niet čo viac povedať, hádam len toľko, že podľa mňa tu varíš z vody, ale tak asi máte pravdu a malo by sa to všetko určovať a zdôrazňovať, veď čo ak Jožo čo tresol Jana bol katolík a Jano luterán, tak možno tam bola aj náboženský motív..
seth82
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

Zjavne vôbec nechápeš o čo mi ide, hádam som to dal celkom jasne najavo. A je mi vcelku jedno, či to ty považuješ za "varenie z vody".
Son-Goku
Darca
Darca

Príspevok od používateľa Son-Goku »

novinarska etika?ale je ok ked napisu nieco taketo: V rakusku kradli Slovaci...?? ako to je myslene potom ze sa ma zamlciavat narodnost pachatelov?
KaptMichal
King
King

Príspevok od používateľa KaptMichal »

Preboha hughito, tebe musi dat nejaka partia ciganov po hlave a okradnut ta aby si ich uz rpestal za kazdu cenu obranovat? Nasi novinari nedodrzuju ziadnu etiku, len etiku penazi preto je nemiestne o niecom takom hovorit. Skor su po*rati z toho, ze ich niekto obvini z rasizmu. Je dobre mat statistiky vsetkeho druhu. Inak by ma zaujimalo, ci pojde niekto sediet za utok na verejneho cinitela...
Napísať odpoveď