Výchova dieťata

Diskusia o tom, čo Vás trápi v súkromí...
ateista
Light Professional
Light Professional
Používateľov profilový obrázok

Výchova dieťata

Príspevok od používateľa ateista »

Snáď som trafil tému nakoľko ide o vzťahy:

Chcel by som sa Vás opýtať hlavne tých čo stým majú skúsenosti poprípade mi poradili dáku právnu radu.
S bývalou priateľkou sa staráme o nášho syna a to tak, že k nim chodím každý víkend nakoľko mi práca nedovoľuje inak.
Snažím sa aby mali všetko čo potrebujú, platím poctivo ako výživne tak aj malého poistku, vkladám mu na vkladnú knižku peniaze, občas u nich robím nákupy a podobne.
Ide o to, že sa jej začína asi rysovať nový vzťah a tu začína byť kameň úrazu nakoľko sa začínajú jej nálady čo sa týka návštev meniť.
Napríklad som sa včera dozvedel, že máme v stredu voľno, tak ma napadlo, že to využijem a prídem za synom.
Zavolal som jej aby som ju informoval , že by som sa zastavil, ale moja snaha bola neúspešná nakoľko nechcela aby som došiel vraj nebude doma a večer ma stretnutie, načo som oponoval, že nejdem za ňou ale za malým ale aj napriek tomu mi to bolo zamietnuté.
Zmieril som sa s tým ale nebolo mi to ľahostajné.
Dnes som sa aspoň pokúšal zavolať jej mame či mi môže dať malého k telefónu načo sa nebolo možné s nou spojiť, tak som jej písal sms či sa mi môže ozvať.
Ani nie minútu po tej sms mi volá bývala ako je možné, že volám jej mame keď viem, že nie je doma a či ju chcem naštvať a zložila.
Proste už neviem ako ďalej, všetci mi radia aby som upravil mesačné príkazy na malého a dal to všetko na súd, ale tomuto sa chcem vyhnúť nakoľko nechcem aby mal syn traumu s toho.
Poslednou dobou sa k tomu kopia aj iné problémy či v rodine alebo v práci a táto naša situácia mi tri krát nepomáha, mám už problémy ako so spánkom tak s jedlom, nevládzem toho veľa zjesť a a vždy mám pocit, že to zo mňa vyjde von. A preto som nešťastný s tejto situácie. Ide o o to, že na nete som našiel článok kde sa píše:
Že ak je v RL otec zapísaný a nie je dočasné rozhodnutie, alebo rozhodnutie súdu, ktoré by upravovalo kontakt otca, či matky s dieťaťom. tak majú obaja rodičia na dieťa rovnaký nárok. tzn. že otec s ním môže byť tak často ako má záujem a zobrať si ho aj na víkend, či dovolenku, proste na viac dní.
Ak som to správne pochopil tým, že mi zakázala prísť tak vlastne porušila moje práva ako otca.
Vedel by mi niekto s týmto problémov dáko pomôcť?

Ďakujem
sliaCan
Expert
Expert

Re: Výchova dieťata

Príspevok od používateľa sliaCan »

Podľa zákona o rodine (§ 36) sa máte dohodnúť o úprave vašich rodičovských práv a povinností. Pokiaľ sa nedokážete dohodnúť, tak súd môže upraviť výkon vašich rodičovských práv a povinností, a to aj bez návrhu. Doteraz ste sa dokázali dohodnúť, maloletého ste sa rozhodli dať do osobnej starostlivosti matky. To, že rozsah vašich rodičovských práv a povinností je rovnaký je síce pravda, ale to, že ti neumožnila návštevu v nejaký konkrétny deň ešte neznamená, že porušila tvoje rodičovské práva. "Všetci mi radia aby som upravil mesačné príkazy na malého a dal to všetko na súd" : nechápem celkom čo znamená táto veta, ale rodič si musi plniť vyživovaciu povinnosť, bez ohľadu na to, či práve prebieha súdne konanie vo veci úpravy výkonu rodičovských práv alebo nie. Čo sa týka toho, kde píšeš, že nechceš, aby malo dieťa traumu zo súdu, tak podľa môjho názoru sa maloletý súdneho pojednávania ani nezúčastní, súd rozhodne, že v osobnej starostlivosti ho bude mať matka, pokiaľ sa nepreukáže, že nie je schopná zvládnuť riadnu výchovu maloletého, tebe určíu povinnosť platiť výživné, ak sa tak ešte nestalo, a primeraným spôsobom sa upraví výkon vašich rodičovských práv. Zrejme súd stanoví za akých podmienok sa môžeš s maloletým stretávať.
jefty
Star
Star

Príspevok od používateľa jefty »

Ak nie je dieta vyslovene zverene do osobnej starostlivosti matky alebo otca sudom - tak mate nanho obaja pravo rovnako.

Mam osobnu skusenost kedy moja matka, pocas trvania manzelstva s otcom, sa vsemozne snazila zmenoznit stretavanie sa dcery a otca. Odchadzala snou k susedom, zamykala sa snou v izbe a podobne extremne veci.

Urady o tomto boli upovedomene - policia, socialka. No nic to samozrejme nepomohlo. Nikto jej za to nic neurobil. Dokonca nam policajt povedal do oci - ze je to tak, ze kto si to dieta skor vezme a odmietne ho dat tomu druhemu rodicovi tak s tym nikto okrem sudu nic neurobi. Pretoze policia ani socialka nemoze bezdovodne odobrat dieta na zaklade toho ze ten druhy rodic je teraz "na rade". (a take reci ako to, ze tu malu svojim konanim tyra a pod nepresli)

Cize az pokial neprebehol sud tu malu mala so sebou. A potom ten sud tu malu aj tak zveril matke na zaklade klamstiev zo strany matky, pretoze si nepreverili tie informacie ktore im ona dala. (a tak dalej, ale to uz je ina story)

Cize ty si teraz mozes svojho syna kludne zobrat (pokial to nemate nijak pravne upravene) a mozes ho mat so sebou vo svojom byte a nemusis ho dat matke. Nikto s tym nic neurobi - len ak by si tvoja priatelka podala na sud ziadost o zverenie dietata do svojej starostlivosti (a aj to by trvalo dost dlhy cas)
hojko
Site Admin
Site Admin
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa hojko »

Zamknute na ziadost autora.
Zamknuté