21.12.2012 | Mayovia | Koniec sveta | Apokalypsa

Diskusie na politické témy...
TommyHot
Addict
Addict
Používateľov profilový obrázok
Kontaktovať používateľa:

Re: 21.12.2012 | Mayovia | Koniec sveta | Apokalypsa

Príspevok od používateľa TommyHot »

Polo-X napísal:ked pritom dokazali mapovat vesmirne teleso o velkosti polky futbaloveho ihriska desiatky rokov dopredu... :sly:
Tak desiatky rokov dopredu hovoris? Skus sa zamysliet, preco ma asteroid 2012 DA14 v nazve 2012 :roll:
Polo-X
Professional
Professional
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Polo-X »

objavili ho 23. feb 2012 ... nuz moje info bolo chybne
ja som mal rok 92
potom nas vsetkych teda caka coskora smrt

btw nechapem potom preco ked davaju astrologom otazku o stretu zeme s meteoritom kazdy odpoveda ze nam v blizkej buducnosti nic nehrozi, a ak sa spytaju co je blizka buducnost pretoze pre kazdeho to moze znamenat uplne rozdielny casovy udaj, odpovedaju 50 az 100 rokov pocul som uz aj spominanych 2200+ ale tak to uz asi nezistim... a to som sa pytal aj priamo na observatoriu... neviem ci chcu verejnost len ukludnit alebo naozaj nevedia
wladas
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa wladas »

skor mali asi na mysli tie meteority ala dinosauri
keby padol taky 2012 DA14 tak co, zmizne z mapy cela Bratislava aj s kuskom okolia ale globalne sa ide dalej.
TommyHot
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

Polo-X napísal:btw nechapem potom preco ked davaju astrologom otazku o stretu zeme s meteoritom kazdy odpoveda ze nam v blizkej buducnosti nic nehrozi, a ak sa spytaju co je blizka buducnost pretoze pre kazdeho to moze znamenat uplne rozdielny casovy udaj, odpovedaju 50 az 100 rokov pocul som uz aj spominanych 2200+ ale tak to uz asi nezistim... a to som sa pytal aj priamo na observatoriu... neviem ci chcu verejnost len ukludnit alebo naozaj nevedia
Astrolog je sarlatan :)

A astronomovia urcite neklamali. Na zaklade nam dostupnych informacii, ktore mame o objavenych asteroidoch nam naozaj najblizsich 200 rokov nic nehrozi a najvacsia hrozba, ktorej pravdepodobnost je velmi nizka je http://neo.jpl.nasa.gov/risk/2007vk184.html

To ale neznamena, ze v buducnosti nejake ine vesmirne teleso nezmeni trajektoriu znamych asteroidov na tolko, ze budu nebezpecne, alebo ze sa objavi iny asteroid o ktorom sme doteraz nevedeli.
wladas
Redeemer
Redeemer

ten 2007 VK184 je celkom pekny kusok :D
vaha 3300 MT
energia pri naraze 150 MT tnt
slay
Addict
Addict

Príspevok od používateľa slay »

hughito napísal:Zase slay, myslím si, že aj keby taký pekný letel na našu mater Zem, tak dnešnými technológiami by sa nejak dokázal rozbiť. Urobil by paseku tak či tak riadnu, ale koniec ľudstva? To pochybujem. Holt, dinosaury nemali rakety.
Polo-X napísal:jasne slay sa urcite s niecim zrazi...
ale zem sa v dohladnej dobe s nicim nezrazi... neviem preco by to vsetky observatoria nestihli sledovat s predstihom...
ako som pisal ten datum je urceny na daleku buducnost, je jasne ze tam ide pravdepodobnost dole, ale s dohladom do 50 rokov to vedia urcit presne... to ze sa tomu nevenujes a nedokazes pochopit neznamena ze oni tiez 8)
Bez urážky, ale vy ste obidvaja na hlavu padnutí ?

koniec civilizácie?
- koniec civilizácie vplyvom nárazu vesmírneho telesa je vedecky vyhodnotený ako najpravdepodobnejší možný scenár podľa Discover Magazine
- zem už zažila nespočet nárazov, ktoré by spravili pekný problém a zažila aj zopár takých čo by ukončili dnešnú civilizáciu vo forme v akej ju poznáme, stalo sa to a môže sa to kľudne stať znova
- vedci nediskutujú o tom či? ale kedy?, lebo je to takmer isté, že tejto hrozbe bude zem čeliť
- asteroid nemusí rozťať zem na polovičku, úplne stačí ak zčerí prach do atmosféry na pár stoviek rokov
- alebo stačí ak trafí presne, napr. na nejaký tektonický zlom, alebo supervulkánu do zadku a potom následné erupcie po celom svete sa už postarajú o zvyšok
- v princípe stačí aby trafil menší kúsok centrá ako východne pobrežie USA, Japonsko, východnú Čínu alebo správnu časť Nemecka, možno Londýn a to čo voláme dnes hospodárska kríza by bola ešte doba veľkej prosperity

neviem preco by to vsetky observatoria nestihli sledovat s predstihom?

- napriek tomu, že človek pozoruje vesmír neustále, z tisíc miest a že dokonca jestvuje zopár automatizovaných systémov na vyhľadávanie asteroidov, sú tu stále misky váh na strane asteroidov
- prečo? lebo problém môže narobiť aj šuter čo má 20metrov, to čo buchlo teraz nad Ruskom bola len nejaká 10-15 metrová špina, samozrejme taký kameň nespôsobí zánik sveta, ale problémy rastú exponenciálne 50m? 80m?
- nič väčšie ako 35m už nezhorí v atmosfére ale trafí Zem
- už 80m asteroid pod správnym uhlom a pri rýchlosti ako mal ten v Rusku, čo bolo pre vás asi len nejakých biednych 64 000 km/h by vedel ničiť ale takéto prdy ani observátoria nesledujú.
- môže nás trafiť niečo čo má 100m, 200m, 500m alebo 1km alebo aj viac, samozrejme šanca klesá s veľkosťou

- čo podstatné som chcel povedať, je že si treba uvedomiť, že aj 1km macek čo uháňa 60 000km/h kolmo rovno na Zem, je vo vesmíre v podstate obtiažne spozorovateľný, kilometrík, to je jedno veľké nič vo vesmírnych rozmeroch. Nie čo také objaviť je skôr náhoda, že sa to akurát zjaví v Slnečnom svetle tak dobre, že si to všimneme. Tu nie je absolútne žiadna záruka, že sa to musí vo veľkom predstihu objaviť. Ako dobre si myslíš, že je vidno kilometrový kameň na vzdialenosť milión kilometrov? A čo tak 100 milionov kilometrov? Ty si myslíš, že to vezmeš lepším ďalekohľadom? Hovno. Na 100milionov kilometrov nevidno ani prd a takú vzdialenosť ten asteroid hravo zvládne za dva mesiace. A za dva mesiace aj keby sme mali tú raketu (čo nemáme), tak ju ani nenatankujeme. Nehovoriac o tom, že po dvoch mesiacoch už by bolo neskoro tú raketu vôbec vypustiť. Museli by sme tak spraviť v predstihu aby tým svojím slimáčim tempom vôbec doletela asteroidu včas. A to by sa ešte nesmelo nič pokaziť. No haha Vieš akú časť oblohy vezme výkonný teleskop pri takom priblížení kde je schopný detekovať 200m asteroid na vzialenosť pár milionov kilometrov? Ja viem len to, že je to veľmi veľmi a myslím tým skutočne veľmi malá bodka na oblohe a jednoducho nedokážeme dnes toto usledovať.

- a čo je ten veľký predstih? deň? týždeň? mesiac? rok? Asteroidy predsa nejazdia priamočiaro, chodia po eliptisách, ich dráhy sa nedajú vypočítať s presnosťou na centimeter, len s pravdepodobnostným rozptylom

- ja nehovorím, že sa to stane do 50 rokov, ale šanca tu je, inak by sa tým nezaoberali ľudia a nevznikali by krízové plány a špeciálne programy na pozorovanie vesmíru..

- a o tom prečo, taký kameň nie je také ľahké trafiť raketou, možno keď sa vrátim z pivka, čuz
Polo-X
Professional
Professional
Kontaktovať používateľa:

toto chce nobelovu cenu, vyhodit vsetkych astronomov a dosadit slayera 8)
hughito
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa hughito »

Ja do tohto nejako moc nevidím, ale tak slay to má očividne naštudované za nás všetkých. Vzdávam sa. :D
TommyHot
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

Slay ma pravdu s tym, ze spozorovat asteroid nie je hracka (aj ked ich v skutocnosti denne objavime niekolkomstovak). V podstate hladame asteroidy vacsinou len tym smerom, kde sa zrovna nachadzaju ostatne planety v slnecnej sustave, cize ich hladame len na velmi malej "ploche". A keby aj najdeme asteroid, ktory sem mieri, tak sanca, ze by sme s tym nieco spravili je mizerna. Uvedomte si, ze protivzdusne raketove systemy maju niekedy problem zostrelit aj stihacky iduce rychlostou zvuku. Tieto sutre idu minimalne 20x rychlejsie...
wladas
Redeemer
Redeemer

no rozhodne rozpravky ala Bruce Willis a jeho armagedon su naozaj len rozpravky
hughito
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa hughito »

Áno, lebo rozhodne sme tu všetci mali na mysli Brucea a jeho krů.
slay
Addict
Addict

Príspevok od používateľa slay »

Polo-X napísal:toto chce nobelovu cenu, vyhodit vsetkych astronomov a dosadit slayera 8)
Prezentoval som ti elementárne fakty astronomickej vedy v laickej reči, kde som ešte musel klesnúť vysvetľovaním na úroveň škôlkara a zvýrazniť to červenou hrubou líniou aby som mal aspoň akú takú nádej, že to pochopíte. :wink:
Polo-X
Professional
Professional
Kontaktovať používateľa:

dakujem za vykanie... pochopili sme to na tvoje prekvapenie... stale ta nominujem za prezidenta vesmiru, kdo si to zasluzi ak ty nie? 8)

len musis pochopit ze aj napriek tomu ze koli sebe znizujes uroven a my na to reagujeme ako reagujeme, neznamena to ze sme to nepochopili :smt006
wladas
Redeemer
Redeemer

@slay
moc pravdivich faktov tam teda nemas pan atronom
Son-Gohan
Light Star
Light Star

Príspevok od používateľa Son-Gohan »

skor ako naraz vidim hrozbu pandemie pripadne skratoveho konania severnej korei a tych retardov v turbanoch v najblizsich rokoch
co sa tyka severnej korei tak pred par dnami sa oficialne vyhrazali juznej znicenym,zacina mi tak trochu pripominat silnejuci fasizmus v 40rokoch a nastup hitlera tiez sa okolite krajiny len prizerali na zbrojenie a vyhrazky az nakoniec bolo neskoro
Polo-X
Professional
Professional
Kontaktovať používateľa:

samozrejme ze to je ovela vacsia hrozba... kolaps ekonomickeho systemu na zaklade socialnych davok pri mnozeni sa moslimov, nakolko ich svata vojna k tomu vedie... maju to ucelovo dane na europu, zapadne staty to zacinaju pocitovat... dalsia diskusia ale vsak patri do inej temy...

taktiez moznost nuklearnej vojny... dufajme ze launch nebude zamenene I said Lunch! Lunch!!!

alebo moznost roznej pandemie ci niecoho podobneho ako napr spanielska chripka 1918/1919 ktora mimochodom zabila viac ludi ako prva svetova vojna

atd atd
matki
Light Professional
Light Professional

Príspevok od používateľa matki »

Skuste si take cvicenie. Zoberte co mozno najlepsi dalekohlad a chodte pozorovat lietajuci hmyz na luku. Kolko toho asi uvidite ? Kolko dalekohladov budete potrebovat, aby ste pokryli celu luku a bude to vobec mozne ? Ked Vam len nieco blikne, budete vediet co to bolo, ako velke , aky to ma smer letu? Dovod, preco sa netreba bat zrazky s meteoritom, nie je ten, ze by to nehrozilo, ale ze tomu aj tak ludstvo nedokaze zabranit. Ak sem nieco leti, tak sa o tom dozvieme len nahodou, alebo tesne pred dopadom. A teda nie je dovod sa tym trapit, kedze s tym nic nespravime. A nakoniec, kedze uz sem nieco vacsie padlo, je jasne, ze sa to zopakuje, statistika nepusti :)
Polo-X
Professional
Professional
Kontaktovať používateľa:

uff nevedel som ze sa to takto robi.. takze v observatoriach sedia dedkovia a steluju si stare vojenske dalekohlady, no hned som o poznanie mudrejsi 8)

btw statistika = najvacsie klamstvo :smt006
TommyHot
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

Polo preco sa stale strapnujes? Nejednym komentom si tu dokazal, ze o astronomii vela nevies, dokonca si tu nieco splietal o astrologoch (ktori na oblohe nenajdu ani velku medvedicu).

Ano principialne to funguje tak, ze sa astronomovia pozeraju len na velmi obmedzenu cast vesmiru, bud smerom k inym planetam (kedze ich pozorujeme a nahodne tam objavime nejaky suter), alebo idealne opacnym smerom od slnka, kedze je logicke, ze v noci je toho vidiet viac ako cez den. Vyzera to asi takto nejako:

Polo-X
Professional
Professional
Kontaktovať používateľa:

mozno si len nepochopil ze tu nejde o znalosti v danom obore, ktore kazdy z nas mas asi take velke ... vies co myslim

ide o adekvatnu reakciu na ich komenty, nic viac nic menej... o astronomii neviem vela, iba to co som sa dozvedel v observatoriach a zopar publikacii verejne dostupnych a internete... predpokladam ze budes na to absolutne rovnako, jedine ak by si bol vedcom v danej sfere
Napísať odpoveď