AKO UŠETRIŤ ?

Témy, ktoré sa nedajú zaradiť do kategórií vyššie...
energy00
King
King
Používateľov profilový obrázok

AKO UŠETRIŤ ?

Príspevok od používateľa energy00 »

Zdravím, už dlhšie sa zamýšľam nad tým, ako a kde ušetriť.
V podstate to zostane vždy pri tom istom : Poviem si že idem na to, určím si kritériá, ale vždy sa nájdu veci, ktoré proste treba zaplatiť, vždy sa pritrafí príležitosť, na ktorú proste treba zainvestovať ( ples, frajerkine narodeniny, chata s kamarátmi )
Máte nejaké overené typy, ako na to ?
Skúšal som už aj zavrieť peniaze do dózy, ktorá sa nedala otvoriť, ale vždy BOLO TREBA INVESTOVAŤ.....
Odhodlanie z mojej strany tam určite je, ale nevie, kde robím chybu, lebo stále je to OD Výplaty k výplate....
Diskutujme o tom
Gangy
Darca
Darca

Re: AKO UŠETRIŤ ?

Príspevok od používateľa Gangy »

Mozno by si si mal namiesto otazky ako usetrit, klast otazku ako viac zarobit.
pinco
Darca
Darca

Príspevok od používateľa pinco »

kedysi som riešil podobnú dilemu. Aj keď zarobím, myslím si, pomerne dosť, peniaze sa ľahšie míňajú ako šetria. U mňa bolo na začiatku veľké rozhadzovanie peňazí. Pomaly každý deň som si doprial dobrý koňačik, fľašku nie najlacnejšieho vína, cigarety, po víkendoch rôzne party, chaty, chľastačky po baroch, kde som pozýval aj ľudí, ktorých som nepoznal, kupovanie drahého oblečenia, darčeky pre priateľku, nezmyselné veci do bytu, akoby som bol milionár a podobne.
Samozrejme ma to prestalo baviť a uvedomil som si, že treba peniaze šetriť a nie míňať na hocijaké hovadiny. Prestal som chodiť po baroch, prestal som fajčiť, veci ako napr. oblečenie kupujem len vtedy, keď už je to naozaj nevyhnutné, veď však dosť vecí mi ostalo z dôb dávno minulých, keď som mal nákupnú horúčku. Priateľku som vymenil :) , súčasnú už tak nerozmaznávam.
Teraz nemám problém z výplaty ušetriť aj 200 €, pokiaľ nikto z blízkych nemá narodeniny alebo podobný sviatok, keď treba kúpiť darčeky alebo spraviť oslavu alebo ak nepríde nedoplatok za vodu alebo elektrinu :D

Stačí, ak jeden mesiac dokážeš ušetriť z výplaty aspoň pár € (na začiatok stačí 50, možno 100) a vytvoríš si tak malú zásobu na ďalší mesiac, aby si nemusel žiť z výplaty k výplate. Urči si priority a vždy keď dostaneš výplatu (či už na ruku alebo na účet) odlož si aspoň nejaké peniaze a v žiadnom prípade sa ich nesmieš dotknúť.

//Ušetrené peniaze v žiadnom prípade nerozmieňaj na drobné, tie sa veľmi ľahko minú. Ak ušetríš pár päťdesiatok, hneď ich zmeň na stovky alebo dvestovky. Ak budeš mať veľa stoviek, hneď ich zmeň zase na väčšie peniaze. Potom ťa nebude lákať kupovať drobnosti.
Gothar
Moderátor
Moderátor

Príspevok od používateľa Gothar »

Ked nevies kde robis chybu, tak ti urcite pomoze toto: http://www.hojko.com/blog.php?u=2891&b=17
A k tomu, ze TREBA INVSETOVAT - peniaze do chlastu podla mna nie su investicia :) Ja to riesim tak, ze ked mi peniaze nevychadzaju, tak bud v piatok/sobotu nejdem von vobec alebo sa proste uskromnim. Zatial to riesim bez vyssie spomenuteho planovania, ale funguje to tak, ze momentalne si to v hlave pocitam na tyzden - na zaciatku mesiaca zaplatim internat a potom sa pocas kazdeho dna snazim neprekrocit hranicu vydavkov pod 100 kc. Ked usetrim, tak viem, ze potom neskor si budem moct dovolit nieco navyse, atd. Dennu hranicu si mozes lahko vypocitat podla prijmu a "povinnych vydavkov" - ubytovanie, mesacnik...
Ale samozrejme, ze najlepsim riesenim je nejaky dodatocny prijem :)
Holubar
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Holubar »

Dobrym riesenim je aj ucet s vypovednou lehotou bez moznosti riadenia cez net. Aspon pre mna to tak funguje. Pouzivam na to sporiaci ucet od CSOB, pre vypoved musim ist na pobocku a vypovedna doba je 7 dni. Ja som prilis lenivy, aby som siel do banky, tak vypoved davam iba ked je to naozaj nutne. A podstatne je poslat tam peniaze hned po vyplate, ked este su :)
zuzkazuzka
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa zuzkazuzka »

Hneď ako príde výplata, treba splatiť všetky najväčšie veci. Ja mám nastavené automatické zasielanie cca 30% peňazí z výplaty na šetriaci účet, na ktorý nesiaham. Potom zaplatím nájomné, účet za kreditku atď. No a zvyšok mám na míňanie. Zistila som, že najviac míňam na potraviny a veci do domácnosti, ale to si vždy pripravím nákupný zoznam, aby som kupovala primárne to, čo je treba. Nežijem od výplaty k výplate, snažím sa mať vždy nejakú finančnú rezervu, lebo stačí, že príde neočakávaná udalosť a hneď je treba niečo platiť.
energy00
King
King

Gangy napísal:Mozno by si si mal namiesto otazky ako usetrit, klast otazku ako viac zarobit.
S mojou aktualnou pracou ( od 9:00 do 18:00 cely tyzden, sem tam aj soboty + ak je sobota volna TAK DOMA SA VZDY NIECO NAJDE :) ) viac v tomto obdobi nezarobim. Cakam, kym pride jar a bude dlhsie vidno, na vtedy uz mam zajednane nejake bokovky po veceroch.

Co sa tyka setriaceho uctu.... kazdy mesiac mi odchadzaju prachy na stavebne sporenie, + najom za byvanie doma :) + cestovne + telefon + strava v praci + nieco medzi ruky. Uvidime. Od marca zacinam naplno ( obmedzenia + maximalna efektivita na zisku )
mikkimikki
Medium Professional
Medium Professional

Príspevok od používateľa mikkimikki »

energy00 napísal: S mojou aktualnou pracou ( od 9:00 do 18:00 cely tyzden, sem tam aj soboty + ak je sobota volna TAK DOMA SA VZDY NIECO NAJDE :) ) viac v tomto obdobi nezarobim. Cakam, kym pride jar a bude dlhsie vidno, na vtedy uz mam zajednane nejake bokovky po veceroch.

Co sa tyka setriaceho uctu.... kazdy mesiac mi odchadzaju prachy na stavebne sporenie, + najom za byvanie doma :) + cestovne + telefon + strava v praci + nieco medzi ruky. Uvidime. Od marca zacinam naplno ( obmedzenia + maximalna efektivita na zisku )
nechcem hovorit za Gangy-ho ale k tomu ze si najdes bokovky a prace po veceroch, nemyslel on skor nieco ako ,,karierny rast,, tym ze mas rozmyslat ako viac zarobit ? lebo vo vseobecnosti kebyze pracujes od nevidim do nevidim tak si ani tie peniaze nejak extra neuzijes
energy00
King
King

mikkimikki napísal: nechcem hovorit za Gangy-ho ale k tomu ze si najdes bokovky a prace po veceroch, nemyslel on skor nieco ako ,,karierny rast,, tym ze mas rozmyslat ako viac zarobit ? lebo vo vseobecnosti kebyze pracujes od nevidim do nevidim tak si ani tie peniaze nejak extra neuzijes
Karierny rast nieje momentalne mozny. Kazdy sa vyhovara na krizu atd. Co sa tyka zmeny prace... myslel som aj nad tym, ale asi ako vsetci viete, dnes je s tym problem. Jasne ze by som bral lepsie platenu pracu. Ale toto momentalne nechajme bokom.
alwarez
Amateur
Amateur

Príspevok od používateľa alwarez »

Jedine mit svoji zahradku....50% se necha na na jidle pokad mame vsechno svoje a jesta vice jestli mame nektere svoje prumyslove vyrobky.....
gogo956
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa gogo956 »

energy00
je to cele o tom ci mas vypestovanu dostatocne silnu vôlu alebo nie. A vôla sa musi trenovat,cvicit-nikomu nepadne len tak z neba. Neviem kolko mas rokov, ale z tvojho vlastneho opisu je zrejme ze nemas tendenciu sam seba usmernovat ohladom vydajov. Proste nieco niekde zaujimave vidis a hned si to kupis. Setrit sa treba naucit a najlepsie hned na zaciatku ako clovek zacne pracovat. Ked som zacal pracovat vo svojom prvom zamestnani, tak aj ked som mal zarabal iba nieco malo nad minimalnou mzdou, tak aj tak som dokazal kazdy mesiac nieco usetrit, castokrat aj celkom slusne. Lebo som si povedal ze to tak bude a hotovo, dopredu som si povedal ze za akych podmienok mozem urobit nezvycajny vydavok a ak to nesplnal tak sa kupovanie nekonalo. Takto sa casom dostanes do stadia, ze mozes mat na ucte nasetrenu sumu rovnajucu sa sume ceny noveho auta a napriek tomu sa vies krotit a zbytocne z nich neminas. Skus si uvedomit ze stastie nespociva v tom co si kupujes alebo mozes kupit, ale v Tvojom vnutri.
Samozrejme je treba robit aj nejaky ten kompromis a obcas trochu pustit zilou, aby si clovek nieco aj uzil a nemal pocit ze ani nezije.. :) :wink:
trizzo
VIP
VIP

Príspevok od používateľa trizzo »

Odkladaj 10% z cisteho platu a cely mesiac tieto peniaze nepouzivaj. Proste sa zariad tak, ako keby si tych 10% nemal. U mna funguje spolahlivo uz snad 12 rokov :-)
alwarez
Amateur
Amateur

Príspevok od používateľa alwarez »

Kdyz nemas pristup k penezum musis zacit nejaky barter ci kupony-
barter cili alternativni menu cim mas vice lidi tim lepe ,kdyz mas 1000 lidi tim lepe ve
Svycarsku alternativni mena Wir funguje tak uz 80 let nazavisla mena, kdyz jde frank nahoru ;poptavka po WIR klesa a zase naopak tahle pojistka u vas neni ......
SRneC
Addict
Addict

Príspevok od používateľa SRneC »

Tema pre mna kedze mam do piatku rana 10 eur :) trosku si dame dietku
K teme. Su peniaze z ktorych sa da a z ktorych sa neda setrit. Ludia s malo peniazmi musia zit nad svoje pomery a zit od vyplaty do vyplaty. Benefit je vyssi ako mat par euro na ucte. Kto vie rozbijat velke peniaze tak ma ulohu lahku, staci zmenit zmyslanie a vzdy sa da usetrit.

Ja osobne investujem najviac do jedla a zabavy.
begbeee
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa begbeee »

a) príjem sa zjaví na účte
b) zaplatíš všetko, čo sa dá, ideálne trvalé príkazy a inkasá
c) trvalým príkazom presunieš peniaze na sporiaci účet (u mňa je možné z neho brať peniaze len 1x za mesiac)
d) zvyšok máš kvázi na míňanie, ale aj tu treba rátať s bežnými výdavkami - ja napríklad musím rátať aspoň s 1 nádržou benzínou
e) snažiť sa ušetriť aj z toho: fajčením a alkoholom sa dajú ušetriť nenormálne peniaze. Už slabý fajčiar dá mesačne na cigy 50+ €, čo je IMO obrovské číslo, ktoré odídu doslova do vzduchu navyše si kvôli nim napríklad viac na PN

Nákupný košík každého je mierne odlišný, čiže ťažko povedať, čo a ako. V zásade raz dosiahneš strop nad ktorý sa je veľmi ťažké dostať a tie rady o neustálom zvyšovaní príjmu fungujú dobre možno tak do 30-ky. Ak zarábaš ako bežný zamestanec cca do priemernej mzdy a nežiješ ako askét, tak ušetrených 100€ mesačne je dobrý výkon.
brm
Darca
Darca

Príspevok od používateľa brm »

Inak energy00 túto tému zakladal pred 3 rokmi... snáď sa odvtedy naučil nejak šetriť. ;)

Ja priznávam, že dávam strašne veľa na večerné jedlo, pizze, sladkosti... vychádza mi to aj 100€ mesačne. Tiež som dosť míňal na benzín, niekedy aj 3 nádrže mesačne, teraz som sa už uskromnil a vychádzajú mi dve nádrže, ale plánujem to skresať na menej... chcem tankovať každé tri týždne.

;)

Tiež som si odkladal na Emax plus peniaze, reku iba 1x do mesiaca odtiaľ môžem vybrať.... ale oni mi to zrušili.
ChallengerQo
Expert
Expert

Príspevok od používateľa ChallengerQo »

Gangy napísal:Mozno by si si mal namiesto otazky ako usetrit, klast otazku ako viac zarobit.
Súhlas.

Druhá vec je hneď po výplate rozdeliť prachy na 3 kôpky. Jedna sú nutné výdavky, druhá je nejaká čiastka, ktorú si odložíš a s treťou si môžeš robiť čo chceš. Nevyhovuje Ti veľkosť tej tretej kôpky? Tak zmeň job, ale na tie prvé dve nesmieš šahať. Prvú a tretiu kôpku držím na bežnom účte a druhú si posielam na termiňák. Mne osobne to takto veľmi dobre fungovalo v lete, keď som pracoval a tá druhá kôpka je stále na tom termiňáku. Mám v pláne v tom pokračovať aj toto leto.
PS: tá druhá kôpka nie je šetrenie na dôchodok, sú to prachy, ktoré mám v pláne využiť buď na ďalšie vzdelanie, prípadne na rozbehnutie vlastného biznisu.
Napísať odpoveď