Speedreading / rýchločítanie

Témy, ktoré sa nedajú zaradiť do kategórií vyššie...
ChallengerQo
Expert
Expert
Používateľov profilový obrázok

Speedreading / rýchločítanie

Príspevok od používateľa ChallengerQo »

Zdravím,

Pred istým časom som narazil na pojem rýchločítanie, prípadne speed reading. Celkom ma to zaujalo, nakoľko čítam pomerne veľa, no nechcem sa hneď bezhlavo prihlasovať na kurz, ktorý stojí ( po študentskej zľave ) 7623,-kč, čo je zhruba 300 eur. Stretli ste sa s tým niekto? Čo si o tom myslíte? Dosť by mi to pomohlo v rozhodovaní.

Dík za odpovede.
Hensym
VIP
VIP

Re: Speedreading / rýchločítanie

Príspevok od používateľa Hensym »

Myslím si o tom, že keď už fakt nemáš kam vyd*bať peniaze, tak do toho choď. :lol:
Vážne, čo je toto za kravinu?

Rýchlejšie sa naučíš čítať, keď budeš čítať viac a viac, a budeš sa snažiť nájsť pomer rýchleho čítania a porozumenia textu, a postupne ho zrýchlovať. Toto je to, čo ti pravdepodobne povedia na tom kurze. 300€ mi pošleš na účet alebo poukážkou?
konyk87
King
King

Príspevok od používateľa konyk87 »

Ono to až taká kravina nie je, ale myslím, že 300€ za kurz je dosť. Na strednej sme mali jednu učiteľku, ktorá to vedela a taká priemerná knižka 200-300 strán jej zabrala takú slabšiu hodinku. To je myslím aj nevýhoda, že keď niekde dlhšie cestuješ a berieš si papierové knihy, tak ti dosť stúpne váha batožiny :D
Hensym
VIP
VIP

konyk87 napísal:a taká priemerná knižka 200-300 strán jej zabrala takú slabšiu hodinku.
Áno. A ja mám gule z bieleho zlata. :lol:
Za 15 sekúnd dala stranu, nie? :D
Prioritas
Medium Star
Medium Star

Príspevok od používateľa Prioritas »

tu to maš zadarmo a ak by si sa mi velmi chcel nejako odvdačiť tak ked budeš v mt tak ma pozvi na pivo + poldecko

Hensym napísal:
Áno. A ja mám gule z bieleho zlata. :lol:
Za 15 sekúnd dala stranu, nie? :D
uplne bežna vec tak rýchlo čitať plus vyhodou je ešte aj vačšie porozumenie čitaneho text ale nevyhodou je že človek to musi často praktizovať inak to zabudne...
Hensym
VIP
VIP

Ale no tak, prosím ťa. Bežná kniha, dajme tomu 20 riadkov. Za 15 sekúnd celú stranu? Celý riadok za 75 stotín? To by si bol superman.
jackb
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa jackb »

aj sem na forum chodila jedna baba, ktoru som videl precitat 150 stranovu knihu do hodiny...
Matej18
Light Professional
Light Professional

Príspevok od používateľa Matej18 »

a ten čo uvadza ten kurz nie je to nahodou robot s filmu "číslo 5 žije" nikdy by som nedal za to prachy to sú všetko max oje.y. Sú síce ludia čo čítajú rýchlo ale to je všetko o tom že všímajú podla mňa viacej slov naraz a teda možno to ani neprečítajú ale len asi uvažujú čo tam v tej vete je :D
Hensym
VIP
VIP

Ja by som za necelú hodinku nedokázal ani poňať informácie zo 150 stranovej knihy, keby mi ich niekto rýchlo hovoril, nie to ešte aby som to mal čítať. A to som nikdy s porozumením textu nemal problém.
SRneC
Addict
Addict

Príspevok od používateľa SRneC »

tebe to moze byt jedno, ty sa s gulami z bieleho zlata nestratis.
jeden riadok 0,75 sekundy sa ti zda prehnane, ale podprahove signaly vo filmoch nie su rychle? Nezabudaj, ze neurony pracuju ovela rychlejsie ako obycajne oci. :)
Hensym
VIP
VIP

SRneC: Nehovor o mojich vajciach takýmto tónom, necítim sa potom dobre.

Podprahové signály vo filmoch a 12 slovový riadok sú tak trošku iná vec. Poďme na prax:

"Akumulátor je zdroj jednosmerného napätia, ktorý je založený na elektrolýze. Stáva sa zdrojom elektromotorického napätia po prechode elektrického prúdu elektrolytom akumulátora alebo nabíjaním."

Dajme tomu jeden a pol riadku. Máš na to sekundu, a dám ti ROK tréningu. Ja tomu proste neverím, ale keď budem mať čas, pozriem si nejaký kurz.

Stále si zastávam názor, že je to len zdroj peňazí, kde sa dá zarobiť napríklad na študentoch, ktorí sa chcú rýchlejšie učiť, atď. Možno existuje niekto, kto to dokáže, no myslím si, že naučiť sa to nedá.
SRneC
Addict
Addict

Príspevok od používateľa SRneC »

Ja sa do toho tiez nevyznam, nevravim, ze bez zavahania verim, ale ked je rec o mozgu tak by mal kazdy drzat hubu a krok, skor bude preskumany vesmir. :)

Nacrtol si ale dobru polemiku.... ci je to pouzitelne aj v odbornej literature, elektrotechnike, medicine, vedeckych clankoch, alebo len na jednoduche texty, beletriu, klasicke knihy. :)
Hensym
VIP
VIP

Ja som dnes poobede pozeral kúsok tej prednášky čo niekto postol vyššie, a tieto rozdielne typy literatúry tam ten chlap chlap spomínal ako jeden z faktorov, potom som to vypol, lebo som musel ísť. Pozrel som si teda asi štvrtinku, a na nejakú prax tam nedošlo. Zatiaľ iba teoretické kaleráby. Neskôr si to ale pozriem.
konyk87
King
King

Príspevok od používateľa konyk87 »

Hensym: Ako hovorí srnec, aj texty treba rozlíšiť na nejaké odborné a beletriu, pričom je jasné, že odborné a cudzojazyčné texty bude človek čítať dlhšie. Pri beletrii je to jednoduchšie a rýchlejšie. Každopádne si ale musíš uvedomiť, že pri rýchločítaní sa nečíta slovo za slovom, riadok za riadkom a nie je to tak úplne synonymum rýchleho čítania...
Prioritas
Medium Star
Medium Star

Príspevok od používateľa Prioritas »

čita sa periferne a nevyslovuje sa v mysli preto taka rýchlosť
stejko
Light Star
Light Star
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa stejko »

ked sa niektory ludia dokazu naucit citat sucastne 2 strany naraz (kazdu stranu jednym okom) a videl som uz aj cinanku pisat cinsky a anglicky sucastne, tak verim tomu, ze clovek clovek dokaze aj precitat stranu za 20 sekund.
PS: dokaze clovek,ktory od narodenia nepocuje, citat?
Croven
Star
Star
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Croven »

davnejsie ma zaujala tema o rychlocitani, tak som googlil a nasiel som tuto stranku (hned prvy odkaz :D )

Kód: Vybrať všetko

http://www.ako-sa-naucit-skor.com/rychlocitanie-myty-a-fakty.html
no a tam som zadal mail a neviem ako casto mi vzdy prisiel mail s niakymi radami atd.. vsetko same pdfka,sem tam som nieco precital a celkom zaujimave rady boli... ale suma sumarum chce to vela traningu, urcite niekolko mesiacov :) a urcite nie dat 300€ zato co sa vies teoreticky naucit za chvilu,len trenovat musis dlho :)
rex
Amateur
Amateur

Príspevok od používateľa rex »

Ten kurz je akurat tak na vytiahnutie penazi z blbych ludi.. A prelistovat si knihu za hodinu a tvrdit, ze pozna jej obsah, vie kazdy.
miso21
Novice
Novice

Príspevok od používateľa miso21 »

Nazdar ľudia. Musím vás všetkých vyviesť z hrozného omylu: rýchločítanie naozaj funguje. Je to úplne normálna technika. Nemyslím to v zlom, samozrejme. No rýchločítanie funguje úplne normálne. :smt006 :smt006 :lol: :oops:

Ako som napísal v jednom z mojích článkov: Vedomosti sú prostriedkom realizácie pretože vďaka novým vedomostiam si schopný urobiť veci, ktoré si predtým urobiť nevedel. Cieľom vzdelania nie sú vedomosti, ale činnosť. Získal si nové know-how a teraz úlohu, ktorá sa ti predtým javila ako neuskutočniteľná a nadľudsky komplikovaná, zrazu dokážeš zrealizovať s ľahkosťou. Teraz máš návod ako zhmotniť do reality tvoje ekonomické zámery, životné sny a fantázie.

Platí to ako pre organizácie (firmy, politické strany, …), tak pre jednotlivcov: čím viac vedomostí majú, tým viac sú schopní zrealizovať.

Z tohto dôvodu je bytostne dôležité, aby si vedel získať nové vedomosti efektívne, jednoducho a bez nákladov. Rýchlejšie a lacnejšie než konkurenti. Preto, aby si dokázal urobiť to, čo konkurenti nedokážu ani vo sne. A mohol ich doslova prevalcovať. Aké sú tie náklady na vzdelávanie? Predovšetkým čas obetovaný na natlačenie nových vedomostí do hlavy. Pre každého človeka pracujúceho hlavou je dôležité časové náklady stlačiť na minimum. A teda učiť sa racionálnym a hospodárnym spôsobom.

Teda rýchločítanie a celkovo techniky efektívneho učenia sú nástroje ako konať hospodárne, efektívne a vďaka tomu dosiahnuť vytýčené ciele.

Dôkazov, že rýchločítanie ozaj funguje je množstvo. Rýchločítanie používali aj najznámejší a najúspešnejší ľudia na svete. John Fitzgerald Kennedy bol jeden z najznámejších rýchločitateľov na svete. Bol americký prezident v rokoch 61 – 63. Počas jeho politickej kariéry patrilo rýchločítanie k jeho prioritám. Kennedy absolvoval kurz rýchločítania ihneď po nástupe do Bieleho domu spolu so svojím bratom Bobbym. Požadoval to aj po svojom týme. Dokonca aj jeho žena Rosalynn bola rýchločitateľka.

Túžil byť schopný denne prečítať dve až tri knihy. Tvrdým tréningom vycibril rýchlosť až 2500 slov za minútu. Je zdokumentované, že ráno pri raňajkách prečítal šesť novín. Vlastne neustále niečo čítal, páčilo sa mu mnoho žánrov kníh a stále druhým odporúčal knihy, ktoré prečítal.

Druhý najznámejší rýchločitateľ na svete je tentokrát žena, angličanka Anne Jones. Anne Jones vyhrala majstrovstvá sveta v rýchločítaní až šesť krát. Najznámejšia je však preto, že prečítala Harry Potter – Relikvie smrti za 47 minút a 1 sekundu. Čítala rýchlosťou 4251 slov za minútu.

Ako dôkaz jej dôkladného pochopenia po dočítaní poskytla niekoľkým médiám recenziu knihy takže tieto médiá patrili k prvým na svete, ktoré publikovali recenziu. Na recenziu neboli žiadne negatívne ohlasy. Takže o nejakom povrchnom prelistovaní či iba prezretí knihy nemôže byť reč.

O ďalších 11-tich najznámejších rýchločitateľoch na svete si môžeš porečítať tu: //del

Ono, tieto kurzy rýchločítania sú po celom svete. Veď si otvorte niekto nemecký a anglický internet a nájdete ich nespočetne veľa. Aj s garanciou vrátenia peňazí v plnej výške. Sú všetky tieto desiatky a desiatky kurzov po celom svete podvod? Alebo na tom predsa len niečo bude?

Rýchločítanie, tak to je vlastne súhrn všeliakých tých techník ako pracovať s textom a pohybovať s očami: fixácie, regresie, periférne videnie a rozšírenie zorného uhla, pozeranie sa na vrchnú čast riadku - nie spodnú, čítanie kľúčových častí textu s najväčšou informačnu hodnotou, viacfázové čítanie. A potom množstvo, množstvo pohybov, ktoré je treba odstrániť: vyslovovanie nahlas, vyslovovanie v duchu, pohyby sprevádzajúce riadky alebo aj čítanie, hýbanie hlavou, atď

Cvičenia, ktorými môžeš trénovať rýchlosť čítania sú tu: //del Ak ich budeš trénovať, najviac do 5-6 hodín zdvojnásobiš rýchlosť čítanie. Ďalšie zlepšenie bude samozrejme výrazne pomalšie a namáhavejšie.

Napísal som aj 3 vedecké vysvetlenia ako funguje rýchločítanie, nech sa páči: //del

A čo sa týka nejakého kurzu na 300€, tak fakt to je príliš veľa. Mám absolvovaných viacej kurzov a prejdených i aplikovaných veľa kníh na tému rýchločítania. Zahraničných predovšetkým. Ale s takto premrštenou cenou som sa fakt ešte nestretol :nono: :shock:
Napísať odpoveď