Nastavenie obmedzenia rychlosti na staticku IP
Nastavenie obmedzenia rychlosti na staticku IP
Zdravim.
Potreboval by som poradit. Byvame na byte, kde mame 20MBit pripojenie. V celom byte sa nachadza 7 pocitacov (dva pripojene priamo cez kabel a 5 cez wifi) pricom dva, co su pripojene cez wifi, su zapnute len obcas (tzn 2-3 krat do tyzdna) ...
Som celkom vasnivy hrac multiplayerovych hier a tam v podstate aj tkvie moja iniciativa. Nebavi ma stale riesit vysoke pingy (a pojmom vysoke myslim 500 a viac) a neustale dohovarat jednej spolubyvajucej, aby nechodila na stranky, ktore nonstop vytazuju (aj nase) pripojenie. Stahuje si cez torrenty ako keby sa nechumelilo a cez youtube si pozera aj 6 hodin videa. Ostatnym pocitacom potom nenacita ani google a mozme si len piskat.
Podarilo sa mi nastavit pridelovanie statickych IP adries na zaklade MAC adresy kazdeho pocitacu. Viem, ze moj modem (COMTREND VR-3026e) podporuje funkciu obmedzenia rychlosti na statickej IP ... neviem vsak kde to hladat. Vie mi prosim niekto poradit??
Moc krat dakujem
Potreboval by som poradit. Byvame na byte, kde mame 20MBit pripojenie. V celom byte sa nachadza 7 pocitacov (dva pripojene priamo cez kabel a 5 cez wifi) pricom dva, co su pripojene cez wifi, su zapnute len obcas (tzn 2-3 krat do tyzdna) ...
Som celkom vasnivy hrac multiplayerovych hier a tam v podstate aj tkvie moja iniciativa. Nebavi ma stale riesit vysoke pingy (a pojmom vysoke myslim 500 a viac) a neustale dohovarat jednej spolubyvajucej, aby nechodila na stranky, ktore nonstop vytazuju (aj nase) pripojenie. Stahuje si cez torrenty ako keby sa nechumelilo a cez youtube si pozera aj 6 hodin videa. Ostatnym pocitacom potom nenacita ani google a mozme si len piskat.
Podarilo sa mi nastavit pridelovanie statickych IP adries na zaklade MAC adresy kazdeho pocitacu. Viem, ze moj modem (COMTREND VR-3026e) podporuje funkciu obmedzenia rychlosti na statickej IP ... neviem vsak kde to hladat. Vie mi prosim niekto poradit??
Moc krat dakujem
-
hojko
Site Admin
- Kontaktovať používateľa:
Re: Nastavenie obmedzenia rychlosti na staticku IP
YouTube problemom nebude, problemom budu torrenty. Riesenim by bolo upravit nastavenie poctu peerov v kliente, ktory vyuziva, teda limitovat celkovy pocet spojeni a aj pocet spojeni pri downloade na jeden torrent. A tiez aj znizenie priority pasma na minimum.
Rychlost a prioritu nastavis v QoS v administracii routra (Quality of service).
Rychlost a prioritu nastavis v QoS v administracii routra (Quality of service).
Naozaj neviem, ako nastavit QoS. Samozrejme to v nastaveniach routeru mam, ale nerozumiem jednotlivym poliam.
http://www.flexidsl.cz/uploads/docs/fle ... -3026e.pdf
toto je manual od routeru. QoS popisuju od strany 51. No z hentoho nerozumiem, co ktore policko urcuje. Som uz naozaj strateny. Ak by si mi to vedel vysvetlit polopate, bol by som ti vdacny.
Este mam jednu otazku. Da sa cez QoS obmedzit prevadzka iba na jednom pocitaci v sieti, alebo to bude mat vplyv na vsetky pocitace?
http://www.flexidsl.cz/uploads/docs/fle ... -3026e.pdf
toto je manual od routeru. QoS popisuju od strany 51. No z hentoho nerozumiem, co ktore policko urcuje. Som uz naozaj strateny. Ak by si mi to vedel vysvetlit polopate, bol by som ti vdacny.
Este mam jednu otazku. Da sa cez QoS obmedzit prevadzka iba na jednom pocitaci v sieti, alebo to bude mat vplyv na vsetky pocitace?
-
hojko
Site Admin
Neviem, treba sa s tym pohrat a skusat to. Budes potrebovat pozriet MAC adresu na pocitaci, ktory chces obmedzit. Mozes to pozriet priamo v PC, cez nejaky program typu Cain&Abel, mozno aj v nastaveni routru je akysi informacny status o klientoch. Najlepsie to budes mat pozriet priamo v tom pocitaci, zapnes prikazovy riadok a napises: ipconfig /all - ten ti vyhodi vypis adapterov, cize sietovka, wifi karta, pripadne Hamachi. Podla toho ci sa pripaja cez wifi alebo cez kabel, tak musis najst MAC adresu. Ak sa pripaja cez kabel, tak v tom vypise bude Ethernet adapter LAN... a ak cez wifi, tak tam bude zrejme nieco ako Wireless adapter... a tam najdes riadok Physical address. To je MAC adresa, bude v tvare 6C-F0-00-FF-6C-00-00-00, teda 8 dvojic znakov oddelenych pomlckami. Do routra sa tato MAC adresa moze zapisovat tak, ze miesto pomlcky tam budes musiet dvat dvojbodku, pripadne vymazes pomlcku a bude to suvislych 16 znakov. Potom vytvoris pravidlo v QoS na tu MAC adresu, pripadne IP adresu.
Traffic Class Name: test qos
Rule Order: last
Rule Status: enable
Class Interface: LAN
Ether Type: IP
Source MAC Address: tu zadas MAC adresu
Source MAC Mask:
Destination MAC Address: tu netusim, mozno zadas to iste co do Source MAC
Destination MAC Mask:
Assign Classification Queue: neviem co je v ponuke rollovacieho menu
Mark Differentiated: neviem co je v ponuke rollovacieho menu
Mark 802.1p Priority: neviem co je v ponuke rollovacieho menu
Tag VLAN ID: toto mozno netreba vyplnit, pripadne tam dal 0 al. 1
Ako pozeram v tom manuale, potom by si tam mal mat moznost nastavit aj Rate control, teda obmedzenie rychlost v kbps.
Traffic Class Name: test qos
Rule Order: last
Rule Status: enable
Class Interface: LAN
Ether Type: IP
Source MAC Address: tu zadas MAC adresu
Source MAC Mask:
Destination MAC Address: tu netusim, mozno zadas to iste co do Source MAC
Destination MAC Mask:
Assign Classification Queue: neviem co je v ponuke rollovacieho menu
Mark Differentiated: neviem co je v ponuke rollovacieho menu
Mark 802.1p Priority: neviem co je v ponuke rollovacieho menu
Tag VLAN ID: toto mozno netreba vyplnit, pripadne tam dal 0 al. 1
Ako pozeram v tom manuale, potom by si tam mal mat moznost nastavit aj Rate control, teda obmedzenie rychlost v kbps.
no v tych menu je na vyber hrozne vela moznosti tak skusam niektore povyberat a zistit, co ktora robi. Ale myslim, ze som na dobrej ceste zvladnut to
) moc moc dakujem 
-
hojko
Site Admin
Viac ti asi neporadim, treba to skusat. Bez spravnej MAC adresy jej pocitaca sa vsak nepohnes.
mac adresu uz davno mam. dokonca mam k nej priradenu aj staticku ip. jej mac adresu si viem pozriet aj v router menu, nakolko si router uklada mac adresy pripojenych strojov (ci uz smartphones, notebooks, alebo desktops) ...
-
hojko
Site Admin
Tak potom by nemal byt problem znizit na tu MAC adresu prioritu, limitovat prenosovu rychlost atd..., za pomoci manualu by si to mohol zvladnut.
dobre, pisem znova ... som v tom trochu strateny ...
skusim trochu popisat tu tabulku co tam mam ... v podstate sedi vsetko co si povedal
DSCP Check : moznost ako default, AF13(001110), AF12(001100), atd
Protocol : TCP, UDP, ICMP, IGMP
Assign Classification Queue : tu je tych moznosti strasne vela a vyzeraju dost cudne ... skusim uviest aspon prvu : ppp0.1&ptm0&Path0&Lo&Key110&Pre1 ...
Mark DSCP : Auto-Marking, AF13(001110), AF12(001100), atd ...
Mark 802.1p priority : 0-7
Tag VLAN ID [0-4094]: -blank-
a podla toho co zvolim pri Assign Classification Queue mi dole ukaze este posledne prazdne policko Set Rate Control (kbps) ... skusal som to vselijak ponastavovat ale nemam pocit, ze by sa nieco dialo s pripojenim...
skusim trochu popisat tu tabulku co tam mam ... v podstate sedi vsetko co si povedal
DSCP Check : moznost ako default, AF13(001110), AF12(001100), atd
Protocol : TCP, UDP, ICMP, IGMP
Assign Classification Queue : tu je tych moznosti strasne vela a vyzeraju dost cudne ... skusim uviest aspon prvu : ppp0.1&ptm0&Path0&Lo&Key110&Pre1 ...
Mark DSCP : Auto-Marking, AF13(001110), AF12(001100), atd ...
Mark 802.1p priority : 0-7
Tag VLAN ID [0-4094]: -blank-
a podla toho co zvolim pri Assign Classification Queue mi dole ukaze este posledne prazdne policko Set Rate Control (kbps) ... skusal som to vselijak ponastavovat ale nemam pocit, ze by sa nieco dialo s pripojenim...
-
hojko
Site Admin
Zial, neviem ti viac poradit. Mozno niekto, kto s tym ma vacsie skusenosti by ti pomohol...
to je zatial problem, na ktory narazam na vsetkych forach ... vsetko teoretici, no malo praktikov ...
aj tak ti hrozne moc dakujem za rady. naozaj mi pomohli
maj sa pekne
aj tak ti hrozne moc dakujem za rady. naozaj mi pomohli
maj sa pekne
Pokiaľ nemáš nejaký výkonný router tak ti to ani moc nepomôže pri tvojom "pingu", niekde hrá hry iný zas pozerá filmy, chatuje.. neviem čo je natom zlé
QoS viacmenej funguje na príncipe queingu paketov, na rozhranie príde paket, spracuje sa cez nejaký filter, dajme tomu, že to ide cez QoS (ToS), do paketu sa pripíše údaj a následnej podľa toho sa spracuje podľa priority, existuje aj fast-switching atď.
Ak nevieš konkrétne výrazy / protokoly čo znamenajú tak si ich môžeš vygoogliť, neviem aké tam máš presne nastavenia. Nastevenie priority podľa protokolu, komunikácia - zdroja... Potom ešte je traffic shaping (máš tam ako vidím set rate), takže môžeš orezať linku k danému zariadeniu.
Všetko toto je pekné, avšak v reále potrebuješ trochu výkonnejšie zariadenie a nie len router za par šupov, ktorý to nebude stíhať prepínať - smerovať
Ak nevieš konkrétne výrazy / protokoly čo znamenajú tak si ich môžeš vygoogliť, neviem aké tam máš presne nastavenia. Nastevenie priority podľa protokolu, komunikácia - zdroja... Potom ešte je traffic shaping (máš tam ako vidím set rate), takže môžeš orezať linku k danému zariadeniu.
Všetko toto je pekné, avšak v reále potrebuješ trochu výkonnejšie zariadenie a nie len router za par šupov, ktorý to nebude stíhať prepínať - smerovať