Diesel a kratke trate
Diesel a kratke trate
Ahojte, zaujimalo by ma ako to v skutocnosti je s dizlami a kratke trasy. Skodi to motoru? Niekde citam, ze ano, inde zas ze nie. Samozrejme, pocitam s tym, ze kym nie je motor zahriaty, tak by sa motor nevytacal. Mam na mysli normalnu pohodovu, kludnu jazdu, bez ohladu na to, ci by sa motor stihol zohriat na 90 alebo nie. Btw mam na mysli moderne dizle hlavne japonske (toyota, mazda, subaru a pod.) Diky za odpovede.
Re: Diesel a kratke trate
Najprv zadefinuj pojem krátka trať
1km? 10km?
Ja jazdim cca 15km cez mesto do prace denno denne + na obed chodievam cca 2-3km autom.
Neni to idealne ale da sa to, hlavne treba patricne prisposobit styl jazdy.
Neni to idealne ale da sa to, hlavne treba patricne prisposobit styl jazdy.
-
Jancuk
Professional
- Kontaktovať používateľa:
Podľa mňa je hlavne dôležité nevytáčať motor kým nie je teplý a potom to už je v pohode. Jazdím na diezloch po meste a auto žije. Občas ho ale povytáčam na diaľnici alebo mimo obce , nech sa prečistia streky a pod. Inač opravte ma skúsenejší, je to pravda že mesto zabíja turbo ?
-
RATZINGER666
Darca
Jancuk: zabija, lebo je biedne mazane studenym olejom a vrtula sa niekolkokrat po sebe pocas jazd zbytocne rozohrieva a chladne... a najazdit napr. 500km mesacne po meste takymto sposobom, rozumej na sto patkilometrovych jazd nastartovat, zohriat a nasledne zas nechat schladnut, je vyslovene zabijak... na dlhe cesty na 500km takto motor zohrievanim a chladnutim trapis iba parkrat... a nie len pri naftach... benzinove turba tym trpia este viac, lebo vyfukove plyny su teplejsie a rychlejsie vrtulu zohrievaju...
-
Jancuk
Professional
Číže preto sú lepšie do mesta hladké diesle napr. SDI ?
Zase auto je stroj, tak veľmi o zabíjaní táto úvaha nie je na mieste. Podľa mňa to zase až tak vážne nie je, určite aj s týmto pri návrhu rátali konštruktéri a boli pri návrhu turba použité materiály, ktorým časte striedanie teplotných režimov až tak nevadí. Pokiaľ nejazdíš ako môj sused, ktorý som si minule všimol, že ešte mu ani štartér nedotočil a už sa hýbal a auto hučalo ako starý parník na 2 valce a to bola prosímpekne nová naftová mazda. Po takomto grázlovi kúpiť auto by bol veru riadny omyl. Podľa mňa by stačilo len pri naštartovaní trošku počkať - zapasať sa, zapnúť rádio a tak ísť a keď dôjdeš do cieľa tak ho tiež nechať poklepať za čas kým sa odpášeš, vezmeš si veci a podobne. Inak nechápem úvahu, prečo chceš do mesta na krátke trate dízel a nie benzín?
Skor hladke benziny, rychlo sa zahreju na prevadzkovu teplotu
Ja tiez pred jazdou 3-5 minut necham klepkat, pustim radio zapasem sa pozrem na mobile maily co ma v praci caka a potom vyrazim. A este jedno som si vsimol, ja osobne hned zo studena drzim cca 1800-2200 ot pretoze hlavne moj dizel ma v nizsich ot. velmi hnusny vibracny aj zvukovy prejav, okolo tych 2tis znie byt "doma". Rozumej ze plynule pomaly drzim hranicu 2000ot, ak chcem preradit jemne potiahnem do 2300-2500 a preradim.
Myslite si co chcete ale toto je rodinny recept na dlhovekost diesla, zdedil som po tatkovi
Myslite si co chcete ale toto je rodinny recept na dlhovekost diesla, zdedil som po tatkovi
Tomu som nejako nepochopil...Ako naštartuješ a pomaly mu pridáš až dosiahne tú hranicu a na nej ju držíš kým stojíš a čítaš tie mejly? IMHO, takmer každý dízel má hnusný zvukový prejav za studena...Hegy napísal:A este jedno som si vsimol, ja osobne hned zo studena drzim cca 1800-2200 ot pretoze hlavne moj dizel ma v nizsich ot. velmi hnusny vibracny aj zvukovy prejav, okolo tych 2tis znie byt "doma".
-
audiotrack
VIP
hnusný vibračný aj zvukový prejav? Zvukový prejav potlačíš hlasnejším rádiom
Tiež nechápem tomu držaniu otáčok. A ak ti to tam vibruje ako v kosačke, tak by si mal asi zvážiť kúpu nejakého novšieho auta. Ale vibrovať ti bude každé auto keď je naštartované.
Nene to uz myslim ako za jazdy, volnobeh neham 3-5 a potom za jazdy prve minuty jazdim skor blizsie k spektru 2000-2200 potom ked tak ustalim nizsie ale kym sa nezahreje.
Nove netreba ja som nadmieru spokojny. Nove auta mi nic nehovoria pre mna su nove auta zachovale poctive kusy
)
//autoeditácia príspevku (01 Mar 2013, 8:52)
Ale kuprikladu co mam sluzobnu oktavku II 2,0TDi 140k 2012 ma cca 20tis km najazdene a vibruje viacej v nizsich otackach ako moje 8rocne mondejko. Ide slabsie a zere viac, no nekup to
Nove netreba ja som nadmieru spokojny. Nove auta mi nic nehovoria pre mna su nove auta zachovale poctive kusy
//autoeditácia príspevku (01 Mar 2013, 8:52)
Ale kuprikladu co mam sluzobnu oktavku II 2,0TDi 140k 2012 ma cca 20tis km najazdene a vibruje viacej v nizsich otackach ako moje 8rocne mondejko. Ide slabsie a zere viac, no nekup to
Diky za odpovede, nechcem dizel na kratke trate, rocne najazdim okolo 40 000km, ale chcem kupit nove auto, zrejme toyotu, a zo zaciatku asi budem nuteny chodit rano a potom poobede zhruba 8km, cize dokopy 16km za den. Zrejme to asi budem riesit tak, ze sa pojdem niekde povozit.
A benzínu krátke trate neškodia? V súčasnosti chodím na svojom MPI hlavne do práce a domov asi 5km... motor dosiahne svoju prevádzkovú teplotu až na parkovisku, keď ho už idem vypnúť.
robert656.. to povozenie Ťa bude baviť možno 2x-3x.. ja tak chodil pred rokom, keď boli extrémne mrazy, aby som trochu "zahrial" baterku.. tá tie mrazy nakoniec vydržala, zdochla až v auguste.. heh!
robert656.. to povozenie Ťa bude baviť možno 2x-3x.. ja tak chodil pred rokom, keď boli extrémne mrazy, aby som trochu "zahrial" baterku.. tá tie mrazy nakoniec vydržala, zdochla až v auguste.. heh!
robert v tom pripade kludne kup naftu. Na 40 000km rocne sa oplati. Novy dizel to vydrzi a ked ho budes o 4-5r predavat tak ti to moze byt jedno. Vsetko skodi motoru, aj jazda po dialnici na tempomatovych 100km/h, ci sa mylim? Kazdou otackou sa nieco opotrebovava, ale nastastie to nie je z papiera 
Napr ja cim sa viac o auto staram a riesim kazde klepkanie, rozmyslam co mu skodi a pod, tym sa viacej kazi.
Napr ja cim sa viac o auto staram a riesim kazde klepkanie, rozmyslam co mu skodi a pod, tym sa viacej kazi.
Inak, nechať motor "klepkať" na parkovisku sa neodporúča, zohrievať by ste ho mali miernou záťažou a nie voľnobehom, ten mu za studena škodí viacej.
Vysvetlenie: v studenom motore sa za nízkych otáčok zle zmiešava palivo so vzduchom a dochádza k zmývaniu olejového filmu zo stien. Následky si viete domyslieť aj sami...
Vysvetlenie: v studenom motore sa za nízkych otáčok zle zmiešava palivo so vzduchom a dochádza k zmývaniu olejového filmu zo stien. Následky si viete domyslieť aj sami...
Mám 11 rokov oktavku tdi 5 km do roboty dennodenne a žiaden problém. S dovolenkami nabehanych 200k, olej menim po 40000 a vraj bY som mal po 15000 :$
Tak to je jasné. Čím viac ho vytočíš, tým rýchlejšie ho máš zohriaty. Záleží aký kompromis zvolíš a aké otáčky si ešte ochotný tolerovať. Ja pri studenom benzíne jazdím v zime 2000-2500 otáčok, ale stačí obehnúť kamión (hneď ho pretočíš poriadne) a ten čas na zohriatie sa rádovo skráti.whisper napísal:Inak, nechať motor "klepkať" na parkovisku sa neodporúča, zohrievať by ste ho mali miernou záťažou a nie voľnobehom, ten mu za studena škodí viacej.
Téme krátke trate/studené štarty sa podľa mňa mierne preceňuje nakoľko reálny problém na Slovensku je to možno počas 2 mes / rok, keď teploty klesnú pod 0°C. Teraz býva 5-10°C a motor mám zohriaty takmer okamžite. V lete, keď je ten motor niekde na slnku a je cez plech na neho pražené jedna radosť, tak podľa mňa niečo ako studený štart ani neexistuje.