Pre tých, ktorých prestali podobne ako mňa baviť 4.3-5.5+ palcové mobily, tak ste sa určite začali obzerať po mobiloch ako je SGS III Mini, Desire X Proto, niektoré ZTE, alebo iPhone. iPhony som vyskúšal všetky a ako iste viete, iOS je 6 rokov starý neinovovaný OS, takže toho som do férové boja ani nezaradil. Jednoducho iOS je dobrý, vyladený, ale absolútne nenapreduje. Avšak prejdem ku samotnej recenzii. Začnem so "slabším" HTC Desire X Proto.
HTC Desire X Proto
Vybral som si môjho slabšieho obľúbenca na začiatok, lebo na SGS som naozaj nabrúsený. Takže skúsim aj napriek mojej frustrácii objektívne. HTC Desire X Proto disponuje staručkým a pomalým, síce dvojjadrovým, ale oproti SGS III Mini Cortex A9 procesorom stále čajovým dvojjadrovým Snapdragonom, čo mu nedáva moc navrch oproti jeho konkurentovi. Taktiež má len 768 MB RAM, tak ako jeho predchodca Desire, asi sa HTC nechcelo moc inovovať, ale budiš. Display je klasický SLCD, na aký sme pri HTCčkach zvyknutí či už vo verzii 1, alebo 2, pri najnovšom One je vo verzii 3. Farby sú na display aj keď sa jedná o jeho prvú verziu extrémne verné, porovnával som ich s mojím HP LP2475w a HP ZR2240w. Musím povedať že SLCD vo verzii jedna vyzerá skoro identicky s farbami na katódovom LP2475w, čo je viac ako dobré. Svietivosť a kontrast je oproti SGS III mini úplne slabá, ako na slnku, tak v tme, ale...ku ale sa dostanem pri recenzovaní SGS III mini. Mobil je celkovo vo vlastnom Ui svižný, avšak viaceré aplikácie naraz nezvláda. Zasekáva sa a zamŕza ak chcete multitaskovať. GUi [čiže Sense] je zvládnutý na výbornú, je ošklbaný o niektoré animácie, ktoré nájdeme na One X a One X+, ale tak to je asi daň za zmenšenú verziu. Čo sa týka spracovania, tak úprimne, krajší telefón do 4" som nevidel, ani iPhone nie je taký pekný, ako matný povrch Desire X Proto, myslím že každý kto sa na to objektívne pozrie mi dá za pravdu, samozrejme ak človek nie je zaťažený na buď lacný lesklý plast, alebo sklo. V skle vedie iPhone na plnej čiare. Takže toľko ku Desire X, viacmenej sa chcem zamerať na Goliáša.
Samsung Galaxy SIII Mini
Tento telefón, aj keď to teraz vyznie neuveriteľne, má skoro všetky a tým myslím naozaj skoro všetky predpoklady ku tomu, aby bol najlepším 4palcovým telefónom na trhu. Má jedno oficiálne mínus, chýba mu senzor na svetlosť, ale tak who gives. Pozrime sa na jeho teoretické klady, neskôr vysvetlím prečo teoretické. Má nadupaný Super AMOLED Plus display, ktorý by mal mať perfektné podanie farieb, super šetriť energiu a mal mať 1:nekonečno kontrast a bla bla bla. Aká je realita? Asi taká že, display aj na minimálnom jase svieti jak taká <> sprostá po*ebaná a v noci sa na neho nedá pozerať. Farby...ako seriózne, farby. To je kapitola sama o sebe. Áno, pre sedláka čo čumí celý deň do zváračky sú tie farby asi fakt úchvatné, ale pre človeka s citom pre farby je to niečo otrasné. Predstavte si maximálne presaturovaný obrázok, na ktorý aplikujete v photoshope filter hue/saturation a dáte saturáciu na maximum. A máte SGS III. Fakt že som nenašiel pozadie, ktoré by ma neiritovalo, dokonca som použil všetky pozadia z HTC One/Desire a nič, katastrofa. Ale tak budiš, niekto má rád také farby, takže ostanem objektívny. Farby sú naozaj sýte, ostré, display je jasný. To že je nepoužiteľný v šere a tme, to je jedno. Prejdime ku RAMke. Telefón disponuje 1 GB RAM. Čo je viac ako slušné na takého drobca. Otázka znie, keď bežím v základnom GUi [TouchWiz či ako sa volá], prečo mi beží na pozadí 3x toľko aplikácií ako na Desire X a mám voľných 150-300 MB po vyprázdnený pamäte aplikáciou, zatiaľ čo na Desire X mám zo 768 voľných obvykle 280 a po vyprázdnení až 400 MB. Rovnaké aplikácie nainštalované, dokonale identické na obidvoch mašinkách. Poďme ďalej. Už spomínaný Cortex A9 Exynos, naozaj nadupaný procesor, veľmi silný. Aplikácie nabiehajú asi o 20-40% rýchlejšie ako na Desire X, takže silu je tu cítiť, avšak otázka znie, prečo po vypnutí každej aplikácie reštartne TouchWiz, nie priamo, ale načítava ikony a widgety, je to dosť otravné, trvá to asi 3-10 sekúnd, záleží ako sa telefón "cíti". Druhá vec, keď dovolám, prečo mi opäť reštartne celý OS, tentokrát na 7-15 sekúnd. Zabite ma, naozaj. Bluetooth. Idem na to laicky, BT na Desire X podporuje nejaké dva štandarty, na SGS III 5. Otázka znie načo nám to je dobré, keď mi na SGS III vypadáva značkové drahé Jabra BT, ktoré na Desire X nikdy nevypadlo, vypadáva v rámci bytu, aj v rámci 30 cm, otrasné. Kľudne aj 4x za telefonát, naozaj frustrujúce. Skúšal som aj nokia BT, to isté. Skúšal som tri kusy SGS III mini, aby to nebol opäť "vadný" kus, ako to u mňa zvykne byť. To isté. Naozaj? Naozaj. Celé zle. Ďalšia vec, máme tu HSPDA+, čo je s tým fancy pluskom na konci vlastne 4G. Paráda, tzn. až 14 mbps v mobilnej sieti. Teraz prax. Desire X má oficiálne zvládať 7,2 mbps, v reáli dáva cez 8, nechápem ako, ale dáva. A teraz SGS III Mini. 4 mbs, u mňa doma, kde mám HSPDA+ sieť, testované v tom istom čase, viac krát. Nechápem. Btw. taká pikoška, iPhone 5 dal 21+ mbps, to je naozaj cool
Suma sumárum. SGS III Mini stojí 260 evri [bez DPH] a Desire X 236 eur [bez DPH]. Cena je teda skoro rovnaká. SGS III Mini má plastové lacné prevedenie, šupácke a hnusné, fuj, ale tak je to Samsung a je to malý brat, respektíve embryo svojho veľkého brata SGS III. Problém je že aj keď je hardwarovo na úrovni legendárneho [naozaj] SGS II, ktorý je snáď posledný dobrý telefón, aký Samsung vypustil, tak nevidím žiadny reálny dôvod prečo ísť do o 30 eur drahšieho Goliáša, zatiaľ čo o trochu lacnejší Dávid sa dokázal popasovať s neprajným HW oveľa, ale oveľa lepšie.
Každopádne je to už asi aj moja dlhodobá frustrácia zo Samsung produktov, ako teliek, tak ich mobilov, lebo mám s nimi obvykle len problémy, ale tak keďže som testoval Proto X White a Black a zároveň dva White SGS III [Ceramic a starú non-nkovú bielu verziu] + jeden Marble Blue nkový [s NFCčkom], tak je snáď moja recka aspoň o chĺpok objektívnejšia. Verím a pevne dúfam že som mal k dispozícii len tri chybné kusy a že SGS III Mini naozaj nie je takým obrovským lesklým sklamaním, akým sa mi javí a predvádza.
Peace out people!