Autoškola - zážitky, skúšky, policajti a všeličo

Autá, motorky, tuning a všetko okolo...
Cross
Medium Star
Medium Star
Používateľov profilový obrázok

Re: Autoškola - zážitky, skúšky, policajti a všeličo

Príspevok od používateľa Cross »

Jasné :) Moja ségra ho robila v Čechách
Header
Professional
Professional

Príspevok od používateľa Header »

sledge13: ak si ešte dobre pamätám, tak na absolvovanie skúšok je myslím pol roka...takže by si to mal stihnúť

wewka: áno, kamarátka si robila dokonca v Norimbergu.
wewka
Expert
Expert

Príspevok od používateľa wewka »

Cross a Header, potrebujú prechodný pobyt, ráta sa tiež kolej?
sledge13
Medium Expert
Medium Expert

Príspevok od používateľa sledge13 »

header: jj je to tak pytal som sa instruktora,prvy pokus som nedal,test na plny pocet ale konstrukciu som nedal,co je skoda,nuz nesadla mi otazka,takze niekedy v priebehu pol roka si pokus zopakujem :)
audiotrack
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa audiotrack »

wewka napísal:Cross a Header, potrebujú prechodný pobyt, ráta sa tiež kolej?
prechodný pobyt musíš mať nahlásený na polícii v danom meste. Či to je kolej, byt alebo dom je úplne jedno. Implicitne sa však neráta nič z toho, lebo prechodný pobyt ti nevyplýva automaticky. Musíš si ho vybaviť.
wewka
Expert
Expert

Príspevok od používateľa wewka »

super, ďakujem :)
martinez13
Light Professional
Light Professional
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa martinez13 »

sledge: akú si dostal otázku? nám dali dve A4 si prečítať z údržby a vedel si odpovedať.. to už si sa nevedel niečo len tak stručne naučiť?
Header
Professional
Professional

Tiež by ma tak trochu zaujímala otázka, čo ti nesadla. :)
pinco
Darca
Darca

Príspevok od používateľa pinco »

By ma zaujímalo, z akého dôvodu sa v dnešnej dobe preberá konštrukcia. To, či to viem alebo nie, nemusí policajta zaujímať. Keď sa mi niečo pokazí, tak odstavím auto. V dnešných autách aj tak veľa toho neurobíš a vedieť, ako fungujú jednotlivé časti motora, je, podľa mňa, zbytočnosť. Nijak to predsa nevplýva na moje jazdné skúsenosti a pod.
Header
Professional
Professional

pinco: pravdu síce máš, ale iba čiastočne. Je nezmysel samozrejme ovládať každú technickú vec, dlžku či pomer pri skúške, to je nezmysel. Ale základ ako vôbec motor funguje, že je tam nejaká nasávanie, stláčanie, explózia a výbuch, prípadne čo je alternátor, diferak, spojka, prevodovka by mal vedieť každý kto sa uchádza o vodičské oprávnenie. To je podobné ako keby sa ideš uchádzať o post plavčíka a nevieš ako sa chová telo vo vode, nemáš ani potuchy čo je hydrodynamika atd..

S tvojou poslednou vetou absolútne nesúhlasím, pretože to do akej miery ovládam fungovanie a chod motora, má vplyv na aj môj štýl jazdenia. Či priamo alebo nepriamo.
Iba jednoduché porovnanie, do studeného auta sadne bloncka (no offense), najskôr zapne svetlá, potom naštartuje bez spojky, štartér ešte 2-3x pretočí pri naštartovanom motore, hodí jednotku, skackavo sa rozbehne a hneď dá tomu plný kotol. Chceš mi povedať, že človek, čo ovláda aspoň základy fungovania motora alebo auta sa bude chovať takto isto ? :sly:
pinco
Darca
Darca

Súhlasím, že je dobré poznať základné princípy. Ale to predsa nemá nič spoločné s premávkou. Policajti sú od toho, aby, samozrejme okrem iného, prihliadali na dodržiavanie pravidiel cestnej premávky a to, či si nejaká blondína doserie svojou hlúposťou auto, ho nemá čo zaujímať. Je to jej problém a jej vec, ako sa správa k svojmu autu. To, čo si popísal, je hlúpe, ale predsa ako vodič môže byť dobrá. Tým, že si kazí svoje auto nikoho priamo neohrozuje. Ja som v autoškole konštrukciu nepreberal a ani ma z toho nikto neskúšal. Ako fungujú jednotlivé časti auta viem, ale tiež len okrajovo. A načo mi je dobré vedieť, že je tam nasávanie, explózia, alternátor, diferencial, spojka, prevodovka, keď aj tak to mnohí ani v skutočnosti nevideli a vôbec ma to ani neovplyvňuje pri jazde. Tie veci sa tam dejú samé a mne stačí vedieť, napr. že pri rozbiehaní stláčam plyn a púšťam spojku, atď. A keď sa mi niečo pokazí, tak s tým aj tak zájdem do servisu, lebo to už nie sú škodovice, ktoré sa dali opravovať doma na kolene.

Mám doma LED televízor, ale vôbec netuším, na akom princípe funguje, to ale neznamená, že s ním neviem robiť. A kopec iných spotrebičov detto :)
Pascalwb
Addict
Addict

Príspevok od používateľa Pascalwb »

suhlasim s pincom, tiez som nemal a myslim, ze je to zbytocne. Na prvej jazde sme kukli pod kapotu a to bolo vsetko.
rufus59
Light Professional
Light Professional
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa rufus59 »

Ked som robil skupinu B nemal som konstrukciu. Pri skupine C ina autoskola ine mesto som dostal papiere o konstrukcii nakladneho automobilu nebolo to nic zlozite spojka,prevodovka,podvozok a pod. Zaklady by mal ovladat kazdy aspon co naconsluzi a kde sa doplnuju kvapaliny a podobne. Dnes je robit skupinu C lahoda nove auta, niesu to uz casy medziplynu :-)
audiotrack
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

rufus59 napísal:... a kde sa doplnuju kvapaliny ...
ale veď toto máš na každom aute inde :) Okrem toho, je to písané v manuále k tomu autu v časti údržba.
Ak sa má učiť konštrukcia, tak nech sa učí ako funguje spojka aby študent chápal prečo mu to zhasne keď ju rýchlo pustí a podobne alebo rozdiel medzi dieslom a benzínom. Ale učiť sa na aute že sem sa leje voda do ostrekovačov je podľa mňa zbytočné
pinco
Darca
Darca

Len by som chcel dodať, že podľa mňa, je oveľa dôležitejšia skôr údržba, ako samotné poznanie dejov a súčastí motora. Skôr by som bral, keby sa v autoškole preberalo prakticky napr. ako vymeniť koleso, ako zistiť stav oleja, ako a aký olej tam naliať, pre niekoho môže byť problém aj dolievanie vody do ostrekovača, kedy s autom zájsť do servisu na výmenu kvapalín/filtrov atď. Určite sa viac hodia takéto skúsenosti, ako to, že kdesi tam prebieha explózia a rôzne iné deje.

//rozdiel medzi dieslom a benzínom, je myslím si, dôležitejšie poznať z hľadiska údržby a toho, ako sa k tomu autu správať.
audiotrack
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

pinco napísal:Len by som chcel dodať, že podľa mňa, je oveľa dôležitejšia skôr údržba, ako samotné poznanie dejov a súčastí motora. Skôr by som bral, keby sa v autoškole preberalo prakticky napr. ako vymeniť koleso, ako zistiť stav oleja, ako a aký olej tam naliať, pre niekoho môže byť problém aj dolievanie vody do ostrekovača, kedy s autom zájsť do servisu na výmenu kvapalín/filtrov atď. Určite sa viac hodia takéto skúsenosti, ako to, že kdesi tam prebieha explózia a rôzne iné deje.

//rozdiel medzi dieslom a benzínom, je myslím si, dôležitejšie poznať z hľadiska údržby a toho, ako sa k tomu autu správať.
tak jazdi na diesli v "benzínových" otáčkach a rozbiehaj sa na benzíne bez plynu iba na spojke :) A teraz sa vži do kože študenta, ktorý o tom prd vie, a kladie si v hlave otázku "prečo mi to stále zhasína?"
Eras
Medium Star
Medium Star
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Eras »

audiotrack napísal://rozdiel medzi dieslom a benzínom, je myslím si, dôležitejšie poznať z hľadiska údržby a toho, ako sa k tomu autu správať.
tak jazdi na diesli v "benzínových" otáčkach a rozbiehaj sa na benzíne bez plynu iba na spojke :) A teraz sa vži do kože študenta, ktorý o tom prd vie, a kladie si v hlave otázku "prečo mi to stále zhasína?"[/quote]

no lebo to ma male otacky, tak nech prida :D
ak mam pravdu povedat, suhlasim aj s jednym, aj s druhym... viem, ako dneska rozmyslaju ludia, ze ved odnesiem to do servisu/zavolam si pomoc atd... su na to sluzby, vsetko... ale konstrukcia a udrzba je potrebna (informacie) kvoli tomu, ze clovek by si mal uvedomit, ze napr. pri pneumatike ho drzi na ceste iba uzky pruzok pneumatiky (x4 (4 kolesa...)) a podla toho by sa mal aj spravat, ze ked brzdi do retarderu/vymolu, ako sily posobia na tlmic, rameno a co sa moze stat... ono je pekne, ze sa to ludia nabiflia, ako pracuje mazanie, chladenie, je tam velky a maly okruh a podobne veci, ale je to na 2 veci, ak je to nabiflene a neporozumene, kvoli tomu aj chapem, ze to je zbytocne...
pinco
Darca
Darca

Máš určite pravdu, ale takisto by dokázal túto nevedomosť prehrýzť a koniec-koncov mu to bude na prd, pretože bez plynu na spojke sa okrem autoškoly už zrejme nikdy nebude rozbiehať.
Header
Professional
Professional

pinco napísal:..pretože bez plynu na spojke sa okrem autoškoly už zrejme nikdy nebude rozbiehať.
ja sa tak rozbehujem vždy keď cúvam z garáže :sly:
páči sa mi ako sa to vždy hodí do autu štýlom že veď už sú aj tak nové autá celé oplastované a na každú výmenu sa chodí iba do servisu...really ? máš potom asi doma nejakú prémiovú funglovicu...

všetci čo tu píšete o tom že je to zbytočné, to buď neovládate, nebaví vás to alebo sa to nechcete naučiť
ale keď je pre niekoho lepšie volať asistenčnú službu za ťažké prachy pri poruchu, ktorú by si mohol odstrániť hravo aj sám, nech sa páči :) je to každého vec
pinco
Darca
Darca

Toto si celkom trafil. Nikdy ma nebavilo hrabať sa v autách, opravovať atď a ani sa do toho nevyznám. Viem základné veci a to mi stačí. Nikdy som vlastne ani nepotreboval o tom vedieť viac. Som toho názoru, že ak mám niečo pokazené, tak to zverím do rúk odborníkovi, aby som niečo ešte viac nepokazil, pretože predsalen vie lepšie, či sa popri jednej veci, nepokazilo napr. aj niečo iné a pod.

Podľa mňa, autoškola nie je nejaký kurz mladého mechanika, ale majú ťa naučiť viesť motorové vozidlo. Preto mi príde zvláštne, keď niekoho vyhodia, že nevie niečo z konštrukcie.
Napísať odpoveď