robievate domace vino?
ak ano, podelte sa s receptami!
ja som zatial robil ryzove vino (sake), chystam sa tento rok na sipkove
inak koho by zaujimala tema domacich vin, tu je jedna starsia kniha http://vino.kvalitne.cz/kniha.html
my robievame trnkove, aj ked minuly rok neboli najlepsie trnky tak sa spravilo a uz aj vypilo okolo 30 litrov inak je to vyborne vino a aj celkom silne, tento rok asi trnky nebudu tak skusim drienkove a raz by som chcel vyskusat vino z drevenych jahod, starky robieval a vravel, ze bolo dobre
My robíme z červených ríbezlí, dofarbujeme kýblikom čiernych. Postup je jednoduchý, umyje sa, odstopkuje a naloží do demižónov, tam to kvasí pár mesiacov, ak je moc kyslé, docukríme.
Víno prezývam dunihlav, pretože je z neho na druhý deň strašná bolesť hlavy, ale inak je dobré
ja robim vino napriklad s ceresni cize odkostkovat do odstavovaca a ked mam tak 20 L stavy zmeriam hustomerom obsah cukru kedze beriem za cukor vsetko co sa v stave nachadza tj hustota vecia nad 1 kg / L ale samozrejme su tam aj kyseliny a tak dalej potom dosypem cukor na hodnotu 20,5 % cukru pridam drozdie a necham kvasit pri teplote 22 stupnov asi dva tyzdne a potom dolejem asi 1 L noveho roztoku tj cukor co vykvasil klesne a tak mozem dodat dalsi na prekvasenie ( zakvas sa kvasi iba do obsahu cukru 20 % ) a necham dokvasit az kym sa cely roztok nevycisti potom stahujem kvasnice pridavam 1 kocku ( 30 G ) / 20 L zakvasu kedze tie kvasinky znesu vecsi obsah alkoholu vino ma bezne okolo 16 -17 % alkoholu toto stiahnem do flias a necham starnut ( ziskava na chuti ) a niekto aj frakcne destilujem na destilat obsahom 40 % ( nerobim pecky s 50 % a vysie neda sa to pit ) pripadne otazky rad zodpoviem
akurat som stacal demizon jablckoveho vina.. Jablka sme zbavili stopiek a povykrajovali stredy, prip dake obuchane miesta... Pomleli sme to na mlinceku na maso co je pohanany vrtackou ("vynalez" este po starkom) a vyslednu "kasu" sme vylisovali. Stava sa naliala do demizona, zariedila sa vodou (jablka boli dost kysle) a zacukrilo sa to. Pridali sa vinne kvasinky zavrelo stuplom s hadickou, kt druhy koniec bol ponoreny do vody (posluzilo to rovnako dobre ako klasicka sklenena kvasna "sranda", s tym rozdielom, ze v sklenenej zvykne byt po case slusne mnozstvo musiek co pri hadicke nebolo...).
recept:
25-30L stavy z jablk (cca 4-5 igelitiek jablk)
8kg cukru
8-10L vody na zriedenie
1sacok vinnych kvasiniek (sacok bol na 50L)
samozrejme vsetko zalezi od jablk, kolko maju cukru a ake su kysle, ale vinko je clekom fajn (robili sme dva mensie 5L demizoniky uplne rovnako a chute su uplne odlisne, takze 2x take iste vino asi nespravis)
Aktualne mi este kvasi "cinzano" a to ma veru peknu vonu aj chut, uvidime aky bude vysledok
ryza 0,5kg, cukor 1,5kg, voda 3,5l , 4ks nove korenie, 4ks klincekov, 0,5 drozdia, skoricu, muskatovy orech, 1-2citrony , hrozienka
že vino k tomu treba mať sad a preser a mlynec na hrozno ale aj tak sa dá ale to čo tu čítam "dunihlav" no jasne ovocne vínko je take čo už hm ale toto čo si písal posledne hm to je čo ako cinzano jaku to má asi chuť a kolko je asi s toho ?? ked to dokončí kvasenie ?
nauraa: jojo vino z pupavy som uz pil, jedno z najlepsich domacich vobec... chutovo absolutne dokonale :) len ze pry je s tym vela prace, nazbierat pupavu, poriadne vycistit a tak... mozes tu hodit recept podla ktoreho ste to robili?