II. Ficova vlada (3/2012-3/2016)

Diskusie na politické témy...
hughito
Redeemer
Redeemer

Re: II. Ficova vlada (3/2012-2016?)

Príspevok od používateľa hughito »

Len ide o to, že kapitalizmus je postavený na vykorisťovaný (tvorbe nadhodnoty). To je jednoducho fakt, imanentný mechanizmus vlastný kapitalizmu. Nemá to žiadnu morálnu alebo etickú rovinu.

Preto my "ľavicoví anarchisti" tak zdôrazňujeme ten antikapitalistický motív. Politický sloboda bez ekonomickej je ničím.
TommyHot
Addict
Addict
Používateľov profilový obrázok
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa TommyHot »

Ludia budu "vykoristovani" len do takej miery, do akej sa "vykoristovat" nechaju. Na volnom trhu bez statu (ktory vytvara zvyhodnene prostredie pre par vyvolenych a uplne porusuje akekolvek volnotrhove principy) je pekne to, ze hlavne slovo ma ten, co je v potravinovom retazci zdanlivo nizsie. Zakaznik rozhoduje o tom co kupi a za kolko to kupi (a ci tak urobi niekoho bohatym, alebo nie) a zamestnanec rozhoduje o tom co urobi a kolko za to dostane (a ci tak urobi niekoho bohatym, alebo nie). Kazdopadne nemam energiu riesit tieto ideologicke natahovacky, aj tak to nikam nepovedie. Ako som povedal, koho to zaujima, vsetko sa dozvie na www.mises.cz/clanky/
hughito
Redeemer
Redeemer

Zase: to nie je o nechaní sa, etike alebo o čom. To proste funguje stále. Aj bohatší človek s dvoma autami čo chodí pravidelne na dovolenku je vykorisťovaný, tu si nepredstavujme, že hovoríme o nejakej bedači, čo robí za 350 €.
Ludia budu "vykoristovani" len do takej miery, do akej sa "vykoristovat" nechaju.
Heh, no áno, toto do istej miery platí, veď preto sme tu mali sociálne boje napr. za 8-hodinový pracovný čas. Čínski robotníci sú určite viac vykorisťovaní, keďže robia dlhšie a tým vyrobia viac nadhodnoty.
zamestnanec rozhoduje o tom co urobi a kolko za to dostane
Toto nejak rozveď, lebo tomu nechápem.

V kapitalizme, ale aj v iných ekonomických formáciách funguje donútenie. V otrokárstve bol otrok vo vlastníctve pána a bol donútený pracovať preňho. Otrokár ho vykorisťoval. Vo feudalizme takisto existovali rôzne dedičné poddanské vzťahy vzťahy a napr. roľník odvádzal desiatok svojmu panovníkovi - vykorisťovanie.

V kapitalizme však nie je nič takéto. Panuje neosobný princíp - nikto vás priamo nenúti. Ale ako v otrokárstve dostal otrok nažrať od otrokára a vo feudalizme si ten roľník čosi dopestoval a nažral sa, tak v kapitalizme je človek nútený predať svoju pracovnú silu (nič iné nemá) na trh. Áno, samozrejme, môže ešte začať podnikať (to aby som vám uľahčil robotu). Takže sa niekde zamestná a začne pracovať, časť odpracuje na svoje náklady na živobytie a zvyšok pracovného času už ide kapitalistovi vo forme nadhodnoty. O výške mzdy môže nerozhoduje, iba ak by sa začal organizovať :arrow: boj/štrajk :arrow: zvýšenie mzdy.

Takže ako že zamestnanec rozhoduje o tom čo urobí a koľko za to dostane?
slay
Addict
Addict

Príspevok od používateľa slay »

TommyHot napísal:slay ty budes urcite nejaky uradnicek, ked tak horlivo obranujes tento system a tvaris sa aky si neskutocne slobodny, lebo nesedis v koncentraku. Si spokojny s hovnom, ved mozme byt radi, ze nezijeme v Cade, kde maju celu vlecku hovien. Lenze nieco ti poviem, hovno bude vzdy len hovno ;)

Asi mame iny pohlad na slobodu, ale pre mna sloboda nie je to, ze musim pod hrozbou nasilia uradnickovi platit za sluzby, ktore nechcem vyuzivat, ze musim mat X povoleni na Y veci, ze sa nemozem slobodne pohybovat a zdrziavat kdekolvek na planete bez toho aby som sa klepal, ze sa mi na to pride a budem nasilne premiestneny na miesto, kde som sa narodil, ze pod hrozbou nasilia musim pracovat za podmienok, ktore mi urci tretia strana a nie je to dobrovolny vztah cisto zalozeny na dohode medzi mnou a zamestnavatelom a takto by som mohol pokracovat do rana. Mily slay, toto je ozajstna sloboda, nie nejaky chory system, kde jeden rozhoduje za ineho.

Nehovorim, ze ma mat kazdy priestor vo verejnej televizii (aj ked je platena z verejneho, tak nevidim dovod preco by to tak nemohlo byt?) Hovorim o tom, ze ked si aj niekto vybuduje nejaky priestor na verejnosti a chce slobodne hlasat svoje myslienky, tak si pride stat demonstrovat moc (vid spominane video), v lepsom pripade len buzeraciou, v horsom aj represiou (pri protestoch, ktore su udajne slobonym a ustavnym nastrojom na vyjadrenie nespokojnosti to byva celkom bezne).
Nie som úradnik. Obhajujem demokraciu a kapitalizmus, nie štát. O štáte som ani necekol, to len tebe pripeká. Ty stále meleš žvásty o úradnikoch, ja som sa k tomu absolútne nevyjadroval. Ja netuším na čo ty reaguješ ani s kým si píšeš. Ty sa proste potrebuješ vykecať o svojom pohľade na etatizmus a ja som tu obeť. :wink:
hughito napísal:slay: Toto je veľmi zlé zmýšľanie, slay. Napadá mi také pekné slovo, reakcia. Tvoje zmýšľanie je vyslovene spiatočnícke, za status quo, odvolávaš sa stále na nejaký prirodzený proces, ktorý všetkým hýbe a niekam samovoľne smeruje, akoby ľudia boli len bezmocné bábky, čo sa iba prizerajú. To sú žvásty na úrovni nejakého ezoterika alebo náboženského fanatika z témy Boh a náboženstvá.

Určite ti niečo hovorí koncept disobedience as a means for historical progress, ktorý môžeme aplikovať aj tu. Aj sa budeme uspokojovať s tým čo je a takmer ďakovať bohu za to, že dobre, že nemáme gulagy, tak smerujeme doriti, resp. do toho gulagu.

S takým tommyhottom sa vo veľa veciach nezhodnem, ale stále mi príde jeho kritický prístup oveľa lepší, ako velebenie si súčasného stavu a totálna apatia čo sa týka predstáv o kvalitnejšej spoločnosti a vzťahoch.
Ja nič nevelebím, ja hovorím, že ste obaja rozmaznané prdy čo si nevážia to čo majú a chceli by lepšie. To je na tom to vtipné. V riti ste boli a hovno viete, ale idete tu filozofovať o obracaní systému a súdiť celý svet. A to kriste nie je o nekritickom pohlade na vec, hovorím niekde že máte byť nekritickí? Nie. Ja hovorím, že vy neviete čo máte a už vobec neviete čo chcete. Ste dve komické produkty modernej spoločnosti, čo sa rozhodli filozofovať o lepšom svete. Uvedomuješ si, že len sedíš za počítačom nie? Ale si anarchista. To je super. A tommy nemá rád štát. Hurá. Hneď je svet lepší.. a bol by ešte lepší, keby sme zaviedli poradovník na ľudí v slovenskej televizii, a každy by tam povedal čo si mysli. Zrušme všetko a podme na lúku.
TommyHot
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

Ak mam know how a ty ako zamestnavatel ho chces, tak bud mi zaplatis kolko pytam, alebo budes bez mojho know how. Obe strany sa slobodne rozhodnu co su ochotne ponuknut. Samozrejme obycajny robos, ktory je nahraditelny aj cvicenou opicou si velmi nemoze vyskakovat (ibaze by si vyskakovali vsetci spolu a nebola by za nich nahrada), ale taky clovek ani nemoze cakat, ze za svoju priemernost az pod priemernost zarobi nadpriemerne peniaze. Tak ci onak cenu prace neudava zamestnavatel, ale je tam kopu roznych faktorov. Uz som sem daval ten link niekolkokrat, dam ho znova http://www.iness.sk/stranka/7664-Preco- ... -mzdy.html

Inak jasnym dokazom toho, ze kapitalizmus nie je strasiak ako ho opisujes su krajiny ako Norsko, Svajciarsko, Nemecko, Australia, NZ, HK, ale aj juhovychodna Cina, pripadne ine casti azie, ktore vyuzivaju principy volneho trhu, kde je kupyschopnost podstatne vyssia nez tu. Ak je chyba vo volnom trhu ako takom, tak ako je mozne, ze volny trh na Slovensku sposobuje problemy a vo vyspelych krajinach v osekanej verzii (kedze ozajstny volny trh ako ho opisuju libertariani neexistuje snad nikde na svete vdaka existencii statu) funguje viac nez dobre? Ak by bol zly, tak by predsa nefungoval nikde, nie?

//autoeditácia príspevku (05 Mar 2013, 23:25)
slay napísal:a ja som tu obeť
Jaj ty moje chudatenko ublizene
slay napísal:V riti ste boli a hovno viete
No ze nam porozpravaju ony majster sveta kde kde vase boli? Lebo ked ja som zil 9000km od domova, tak ty si si v mojom veku na telesnej do cervenych trenirok prdkal internacionalu niekde v zaprdenej dedinke na konci slovenska. Ty si bol akurat tak na blsaku v Komarome...
hughito
Redeemer
Redeemer

slay:
Ja nič nevelebím, ja hovorím, že ste obaja rozmaznané prdy čo si nevážia to čo majú a chceli by lepšie. To je na tom to vtipné. V riti ste boli a hovno viete, ale idete tu filozofovať o obracaní systému a súdiť celý svet. A to kriste nie je o nekritickom pohlade na vec, hovorím niekde že máte byť nekritickí? Nie. Ja hovorím, že vy neviete čo máte a už vobec neviete čo chcete. Ste dve komické produkty modernej spoločnosti, čo sa rozhodli filozofovať o lepšom svete. Uvedomuješ si, že len sedíš za počítačom nie? Ale si anarchista. To je super. A tommy nemá rád štát. Hurá. Hneď je svet lepší.. a bol by ešte lepší, keby sme zaviedli poradovník na ľudí v slovenskej televizii, a každy by tam povedal čo si mysli. Zrušme všetko a podme na lúku.
Zahrám sa na múdrejšieho a ustúpim.

th: Každá práca je dôležitá, ja odmietam tieto reči o priemernosti, podpriemernosti a cvičených opiciach. Konieckoncov, tí ľudia budú vždy potrební, nikdy nenastane nejaká dokonalá strojová výroba, lebo by kapitalizmus nefungoval - musí mať ľudí, čo budú kupovať, výmena tovarov musí fungovať.

A to, že cenu práce neudáva iba zamestnávateľ mi je jasné, tiež som tu x-krát písal, že tam vplývajú iné faktory a preto napr. nemôže existovať dobrý kapitalista, ktorý dá riadne zarobiť svojím námezdným pracujúcim - veľmi rýchlo by skončil.

K tomu trhu: akurát som dnes čítal článok, kde autor písal, že práve v štátoch, kde si ten voľný trh nerobí čo chce a je jednoducho do istej miery kontrolovaný/regulovaný, to funguje lepšie.

Keď tak si to prečítaj, hlavne pasáže
Kapitalizmus versus prosperita a Seba-požierajúce zviera.

A inak je jasné, že máme krajiny, kde je relatívne dobre, alebo lepšie ako inde: no musíme sa spýtať, prečo? Je to tým kapitalizmom, alebo niečím iným? Lebo fakt je aj ten, že:

Kód: Vybrať všetko

Väčšina sveta je kapitalistická, a väčšina sveta nie je ani prosperujúca, ani obzvlášť demokratická. Len sa treba zamyslieť nad kapitalistickou Nigériou, kapitalistickou Indonéziou, kapitalistickým Thajskom, kapitalistickým Haiti, kapitalistickou Kolumbiou, kapitalistickým Pakistanom, kapitalistickou Juhoafrickou republikou, kapitalistickou Litvou, a rôznymi inými členmi Slobodného sveta – presnejšie Sveta voľného trhu.
:arrow:

Len v krajinách, kde bol kapitalizmus držaný na uzde do určitej miery sociálnou demokraciou, bolo obyvateľstvo schopné zabezpečiť mieru prosperity; severoeurópske krajiny ako Švédsko, Nórsko, Fínsko a Dánsko prichádzajú na rozum. No i v týchto sociálnych demokraciách hrozí týmto výdobytkom ľudu vždy odvolanie.
:arrow:

Miera, vďaka ktorej je život pod súčasným ekonomickým poriadkom USA únosný, je tu preto, lebo milióny ľudí viedli trpké triedne boje na pozdvihnutie ich životných štandardov a ich práv ako občanov, prinášajúc určité medze ľudskosti do inak nemilosrdného politicko-ekonomického poriadku.
javatar
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa javatar »

Chlapci opat sa to tu zvrhlo na OT. Ale predtym nez poziadam o premazanie/presunutie.
hughito napísal:...nikdy nenastane nejaká dokonalá strojová výroba, lebo by kapitalizmus nefungoval...
Jasne, lebo existuju len tovary, take nieco ako sluzby vlastne neexistuje :roll:
hughito napísal: A to, že cenu práce neudáva iba zamestnávateľ mi je jasné, tiež som tu x-krát písal, že tam vplývajú iné faktory a preto napr. nemôže existovať dobrý kapitalista, ktorý dá riadne zarobiť svojím námezdným pracujúcim - veľmi rýchlo by skončil.
Na toto som ti uz reagoval v teme anarchia - to nie je charakteristika kapitalizmu. Kedze v kapitalizme zamestnanec a zamestnavatel spolupracuju tak dostavaju peniaze obaja.
matki
Light Professional
Light Professional

Príspevok od používateľa matki »

hughito napísal:To nie je hra o presviedčaní sa na nejakom blbom fóre :D
Ono to praveze je hra o presviedcani sa a to na kazdej aj ten najnizsiej urovni, teda aj na blbom fore a co mozno najviac ludi. Ci tebe staci, ze to chces ty a promile tvojich kamaratov? To by bola krasna diktatura :)
TommyHot napísal:teda systemu bez agresora (stat) s dorazom na prava a slobody jednotlivca a nedotknutelnost jeho sukomneho majetku fungujuceho vo volnom trhu.
ak budem mat cas, rad si to pozriem. Ale nerozumiem, kto zabezpeci tie prava a slobody ? Kto bude ich garantom? Ta institucia sa automaticka stava agresorom a si znova tam kde si bol, akurat to nebudes nazyvat stat. Minimalizovat stat je v poriadku, s tym sa snad neda nesuhlasit, ale neviem si predstavit, ze by v nejake forme neexistoval.
hughito
Redeemer
Redeemer

Jasne, lebo existuju len tovary, take nieco ako sluzby vlastne neexistuje
A čo si chcel týmto napísať? Išlo o to, že taký prípad nastať nemôže - či hádam by tie služby pokryli všetkých tých výrobcov tovarov?
a toto som ti uz reagoval v teme anarchia - to nie je charakteristika kapitalizmu. Kedze v kapitalizme zamestnanec a zamestnavatel spolupracuju tak dostavaju peniaze obaja.
Neviem čo si chcel týmto napísať a o akej charakteristike hovoríš. Spolupráca - to je pekné slovo, ja by som to označil tým neosobným donútením, lebo ak nechceš skapať od hladu alebo žiť ako bezdomovec, tak musíš predať svoju pracovnú silu na trhu + áno, peniaze dostávajú obaja, lenže v obrovskom nepomere. :wink:

matki: Takéto veci nefungujú tak, že budeš chodiť od domu k domu a niekoho o niečom presviedčať. Čiže ani od fóra po fórum. A diktatúra? Ale prosím ťa, anarchisti nechcú uchopiť moc, už to pochop konečne.
Rubiki
Medium Professional
Medium Professional

Príspevok od používateľa Rubiki »

Pinhead napísal:Takto, čo je to vlastne tá MOC, o ktorej sa tu toľko hovorí???
Mám za to, že na najzákladnejšej úrovni je to možnosť presadiť prianie svoje nad prianím niekoho iného.
Či je to správne??? To je otázka individuálna, ktorú si musí zodpovedať každý sám.... Tvrdím, že košeľa je bližšia ako kabát, a teda je to úplne legitímne konanie, pretože každý má svoje záujmy a pokiaľ záujmy iného kolidujú s mojimi, tak nastupuje ďalšia dôležitá otázka. A síce.... Je mi prednejší iný človek (alebo nejaká podobná entita) a jeho záležitosti alebo som si so svojimi záujmami prednejší sám??? Odpoveď je tiež individuálna pre každého....
Myslím, že si sa dopustil nepochopenia aktuálnej debaty. V rámci individuálnej moci ktorú mám som plne zodpovedný a oprávnený ju používať ako sa mne zapáči. Ako píšeš je to individuálne rozhodnutie a samozrejme sa odvíja od človeka samotného. Samozrejme sú tu nejaké limity dané spoločnosťou a pre tých lepších aj morálkou.

Debata si dovolím tvrdiť ale pojednáva o politickej moci ktorá samozrejme jednotlivcom dáva reálnu moc ktorou môžu niečo zmeniť. Tu by som už nepovedal že by malo byť možné si presadzovať vlastné záujmy bez toho aby sa jedinec ktorý ich presadzuje dopustil zneužitia moci. Preto si myslím že časté striedanie moci a jej aktívna kontrola je len k dobru a zamedzí zneužívaniu. A že ľudia moci vedia ľahko podľahnúť je snáď známy fakt....
matki
Light Professional
Light Professional

A ako to teda funguje Hughito, vsak to uz konecne vysvetli. Ja ju nechcem, tu na fore ju nikto okrem teba nechce, ososbne nepoznam nikoho, kto by o to mal zaujem, tak ako ju chces presadit bez uchopenia moci ? :) Kolko ludi ti musi povedat, ze to nechce, aby si s tym prestal? Ako mi chces nanutit tvoju predstavu, ktoru ja jednoznacne odmietam, bez uchopenia moci?
javatar
Hardcore addict
Hardcore addict

hughito napísal:A čo si chcel týmto napísať? Išlo o to, že taký prípad nastať nemôže - či hádam by tie služby pokryli všetkých tých výrobcov tovarov?
Ze stav v ktorom by vyrobky vyrabali povacsine stroje (ci dokonca vyhradne) by bol pre kapitalizmus dobry. Ludia nemusia len vyrabat.
hughito napísal:Neviem čo si chcel týmto napísať a o akej charakteristike hovoríš.
Ze dobry kapitalista nemoze dat svojmu zamestnancovi "dobre zarobit". To nie je zavisle na kapitalizme.
hughito napísal:Spolupráca - to je pekné slovo, ja by som to označil tým neosobným donútením
Sef potrebuje zamestnanca aby robil pracu ktoru sef robit nemoze a zamestnanec potrebuje podmienky aby mohol pracovat. Sef bez zamestnanca zarobi menej alebo nic (zalezi od podmienok) a zamestnanec bez sefa nezarobi nic. Jeden druheho potrebuju.
hughito napísal:...lebo ak nechceš skapať od hladu alebo žiť ako bezdomovec, tak musíš predať svoju pracovnú silu na trhu...
Takze ak chces kvalitne zit, musis preto aj nieco urobit a byt prinosom pre spolocnost? Nezavisle od systemu - dalsi nevalidny argument!
hughito napísal:...áno, peniaze dostávajú obaja, lenže v obrovskom nepomere.
Lenze pre teba je obrovsky nepomer ked zamestnavatel nieco dostane pricom sa priamo na vyrobku/sluzbe nepodiela. Lenze vyrobit vyrobok (poskytnut sluzbu) sa zdaleka nerovna zarobeniu penazi. Dalsia vec ktoru nechces pochopit.
TommyHot
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

matki napísal: Ale nerozumiem, kto zabezpeci tie prava a slobody ? Kto bude ich garantom? Ta institucia sa automaticka stava agresorom a si znova tam kde si bol, akurat to nebudes nazyvat stat. Minimalizovat stat je v poriadku, s tym sa snad neda nesuhlasit, ale neviem si predstavit, ze by v nejake forme neexistoval.
http://www.mises.cz/clanky/pravo-ve-svo ... i-195.aspx
http://www.mises.cz/clanky/zlocin-a-tre ... i-197.aspx
hughito
Redeemer
Redeemer

matki choď si svoje pochybné prístupy a štatistiky riešiť do príslušnej témy. Človeka ako ty, ktorý má apriori nejaký postoj daný, netreba o ničom presviedčať.

javatar: A kde by si prosím ťa nabral toľko miest v službách? Nevraviac o tom, že aj isté služby by sa dali nahradiť strojmi.

Tu ide o to, že keby to jeden kapitalista na trhu spravil, tak by mal určite parádny zisk atď. Ale keby to spravili všetci, tak by to nemohlo fungovať.

A od čoho to je závislé? Opakujem, môže, ale skrachuje. Kapitalista je ovplyvnený rôznymi vonkajšími faktormi, napr. konkurenciou ak chce fungovať a ďalej akumulovať kapitál, tak sa podľa toho musí správať.

Jeden druhého potrebujú dnes, keď máme kapitalizmus a súkromné vlastníctvo výrobných prostriedkov. My sa ale bavíme o inej spoločnosti, kde by boli tieto faktory znegované - žiaden šéf a poskytovateľ práce nie je potrený, ľudia si dokážu prácu organizovať sami bez hierarchických štruktúr.

Aby som to zjednodušil: šéf NUTNE potrebuje pracovníkov, zatiaľ čo pracovníci V ISTÝCH podmienkach potrebujú šéfa - teda v kapitalistických (prevažne, viď výnimky).

Plus to, že aj v kapitalizme to je možné - napr. pred pár dňami bola uvedená do chodu továreň v Grécki - pod samosprávou pracujúcich. Už vyše roka funguje farma Somonte v Španielsku, kedy pracujúci vyvlastnili nevyužívanú pôdu, nad čím ste horekovali, o akú krádež ide (ale aby som tebe konkrétne nekrivdil, ty si to tuším nevnímal negatívne).
Takze ak chces kvalitne zit, musis preto aj nieco urobit a byt prinosom pre spolocnost? Nezavisle od systemu - dalsi nevalidny argument!
To zase áno, ja som len opisoval ten dnešný stav - napr. v porovnaní s otrokárskou alebo feudálnou spoločnosťou. Samozrejme, že pracovalo by sa aj v anarcho spoločnosti, o to pokoj. Dokonca by sa aj tvorila nadhodnota-nadprodukt, rozdiel je v tom, za akým účelom a ako by bol organizovaný a rozdeľovaný. Dnes je to v čiste v záujme kapitalistu, ktorý to použije zväčša na ďalšiu expanziu - akumulácia kapitálu, alebo na vlastné osobne potešenie.
Lenze pre teba je obrovsky nepomer ked zamestnavatel nieco dostane pricom sa priamo na vyrobku/sluzbe nepodiela. Lenze vyrobit vyrobok (poskytnut sluzbu) sa zdaleka nerovna zarobeniu penazi. Dalsia vec ktoru nechces pochopit.
Tu ide o to, že my nechcem tak organizovanú spoločnosť, kde by človek alebo pár jedincov sami čosi organizovali a poskytovali to iným.
javatar
Hardcore addict
Hardcore addict

hughito napísal:Aby som to zjednodušil: šéf NUTNE potrebuje pracovníkov, zatiaľ čo pracovníci V ISTÝCH podmienkach potrebujú šéfa - teda v kapitalistických (prevažne, viď výnimky).
Pracovnici V DRVIVEJ VACSINE potrebuju sefa, pricom sef potrebuje pracovnikov az od istej velkosti podniku (teda takmer vzdy, malych zivnostnikov je sice kopa ale zase nie az taka kopa).

Neprekonas ma ani kvalitou ani kvantitou prikladov. Takisto ti nenahrava do karat, ze vacsina samoregulovanych podnikov si prisla v podstate na hotove (budovy, stroje, know how, zakaznicka zakladna). To, ze sa to da robit aj inak a ze nie vzdy je klasicke vedenie lepsie neznamena, ze je tomu tak vzdy. Mrte firiem ktore zalozilo par ludi co sa navzajom poznali (defacto samoregulacia) padlo dokonca na medziludskych vztahoch, nie na neschopnosti ludi (ako je tomu vacsinou pri skrachovani jednotlivca). Nehovorim, ze anarchisticky sposob nie je mozny. Hovorim, ze je siroko neuplatnitelny. To co tu prezentujes su vynimky. Kapitalizmus ma od dokonalosti daleko. Kolektivizmus a nutena solidarita nefunguje vobec.
matki
Light Professional
Light Professional

Precital som si to. Vsak to je divoky zapad.
Jedna firma by zločince chytala, jiná soudila a trest by „vynášela“ oběť.
Samozrejme, ze pripad, ktory tam dal, celkom pekne funguje. Ale co by to bol za svet? Sposobim nejaku nehodu, kde bohuzial niekto umrie a trest urcit rodina obeti. Objektivnost by bola urcite zabespecena. Bud by ma dali rovno obesit, aleby by som musel do smrti platit a prisiel o vsetko. A nevravim o tom, ako to cele stoji a pada na roznych predpokladoch.
Spoiler
Předpokládejme možnou existenci soukromých arbitrů, kteří rozhodují spravedlivě, neboť je to v jejich zájmu.[1] Dále předpokládejme možnou existenci bezpečnostních agentur, které jsou schopny chránit zákazníky, pokud ví, na čí straně je právo[2] a jejich cílem není postřílet konkurenci a ovládnout svět.[3]
Pokud někdo připraví někoho jiného o část jeho vlastnických práv na svoji osobu nebo o rozšíření těchto práv na fyzický majetek, ztrácí svá vlastní vlastnická práva ve stejné míře.

Cize, ak mi niekto ukradne milion, jeho trest je vratit milion. Ak ho teda vobec chytia. Alebo by aj tu urcovala vysku trestu obet ? Potom by to ako vyzeralo? Niekto mi ukradne chleba a ja mu dam ruky odseknut, ako vystrahu. Divoky zapad :D a priklady ktore pouzivaju su strasne jednoduche, je tam jednoznacny vinnik a obet, ale v realnom svete to tak nie je.
Cesar
Addict
Addict

Príspevok od používateľa Cesar »

Akurát som videl správy, že Fico je stále najobľúbenejší politik a má podporu 40% a podľa prieskumov by získal 75 poslancov aj teraz.

Tak predsa len robí veľmi dobre, keď je takto obľúbený.

Žiaľ nepatrím do tých 40%, ktorým sa zlepšila finančná situácia od toho, čo tu vládne.

Takže on robí veľmi dobre, keď bude takto pokračovať tak nabudúce má istú aj ústavnú väčšinu. :)
kali520
Darca
Darca

Príspevok od používateľa kali520 »

hughito napísal:Spolupráca - to je pekné slovo, ja by som to označil tým neosobným donútením, lebo ak nechceš skapať od hladu alebo žiť ako bezdomovec, tak musíš predať svoju pracovnú silu na trhu + áno, peniaze dostávajú obaja, lenže v obrovskom nepomere.
Spolupraca=neosobne donutenie.

Entita ktoru tvoria dve a viac bytosti, bude musiet byt vzdy kazda z nich k niecomu donutena, v opacnom pripade sa zruti a vznika entita pozostavajuca z jednej bytosti ktora koniec koncov straca svoj zmysel kedze jej existencia bola za jedno zavisla a za druhe determinovana donutenim sa k spolupraci.

Stale to iste dokola z tvojej strany, teoreticke zvasty jednej velkej a nepravdivej propagandy, tuzby, priania, viera, nic co by bolo zalozene na empirickych faktoch. Debata s tebou nema zmysel a cim skor to tu vacsina osadenstva pochopi tym lepsie pre nich a horsie pre teba, lebo tieto unavne debaty o tvojich predstavach ta len posilnuju v tom tvojom fanatizme.
hughito
Redeemer
Redeemer

javatar:
Neprekonas ma ani kvalitou ani kvantitou prikladov.
Uvedomuješ si, že si ako monarcha, čo niekedy zač. 18.st. vyčíta demokratovi, že vymýšľa čosi s nejakou demokraciou a ústavou?

Samozrejme, že sa nedá porovnávať kvantitou, prebakunina, veď to nikto netvrdí. S tou kvalitou to je otázne, lebo za prvé: nie je cieľom prekonať efektivitu kapitalizmu (lebo samozrejme, kapitalizmus dokáže byť efektívny, čo sa však často odráža aj na podmienkach a následkoch, napr. na ŽP), ale v Španielsku boli aj štatisticky dokázané lepšie výsledky v produkcii (ale ako hovorím, to fakt nie je to gro). Čo sa týka nejakých samosprávnych fabrík v Argentíne alebo rôznych lastovičiek kdekoľvek po svete - nemyslím si, že tam sú nejaké zásadné rozdiely medzi kapitalistickým fungovaním. To, čo je podstatné, je tá kvalita práce, tie vzťahy tam - a to je neporovnateľné a to potvrdili všetci, ktorí mali/majú takú skúsenosť.

Ku kalimu sa netreba vyjadrovať, keďže reálne nediskutuje a iba bľaboce.

Cesar: Vieš ako, tie prieskumy, to je fakt všetko zaplatené. V jednom má Fico pomaly viac ako mal vo voľbách a v druhom nemá ani toľko, aby zostavil jednofarebnú vládu (a kadejakí Lipšič s Prochádzom div že nemajú ústavnú väčšinu). Všetko je zaplatené, všetko je mediálna propaganda.
IvanSk
Medium Professional
Medium Professional

Príspevok od používateľa IvanSk »

Nie som úradnik. Obhajujem demokraciu a kapitalizmus, nie štát. O štáte som ani necekol, to len tebe pripeká. Ty stále meleš žvásty o úradnikoch, ja som sa k tomu absolútne nevyjadroval. Ja netuším na čo ty reaguješ ani s kým si píšeš. Ty sa proste potrebuješ vykecať o svojom pohľade na etatizmus a ja som tu obeť.

:lol: :lol: :lol: TY obhajuješ kapitalizmus? Pochybujem. Však ty ani nevieš čo to je. Povedz mi kde na svete existuje voľný trhbez akýchkoľvek regulácií? Ty si občajný keynesiánsky socialista a nie kapitalista chlapče. A k demokracii sa ani nemá zmysel vyjadriovať, diktatúra väčšiny je stále diktatúra. Aj v nacistickom Nemecku vládla väčšina preto bolo jednoznačne demokratické.
Napísať odpoveď