približná cena nadstavby

O živote, snoch, životnom štýle, cestovaní...
peceman
Medium Star
Medium Star
Používateľov profilový obrázok

približná cena nadstavby

Príspevok od používateľa peceman »

Prosím, nevedel mi by niekto z brucha povedať cca koľko by mohla vyjsť nadstavba izby??

- rozmery cca 3,3m x205m

-išlo by o nadstavbu izby nad garážou- alebo skôr takým kumbálom na veci- ktorý sa aj tak nevyuživa, iba ak na nejaké staré haraburdy- bolo by potrebné zbúrať jeho strop a postaviť ho nižšie (čiže z asi 2,3 metrovej garáže by bol na výšku 1,5 m miestnosť na staré veci (chodí sa tam asi 3x za rok- čiže stačí :D)

-potom nadstavba troch bočných stien (štvrtá je stena domu), vo výške 1,2 metra+ 0,8 m z pôvodne garáže= cca 2m výška- stačí, z toho predná stena- skoro celú by tvorilo veľké okno

-nejaká jednoduchá strecha so škridlicami, je jedno aká, ale nie tak moc strmá, skôr iba také mierne šikmá

Podal som to asi blbo, ale lepšie to vysvetliť neviem- viem že záleží aj na firme, kam si to dáme spraviť, ale chcel by som počuť iba takú približnú cenu tohto :) ďakujem, k :plus: istá :)
Frikso
Darca
Darca

Re: približná cena nadstavby

Príspevok od používateľa Frikso »

Takymto sposobom dostaneš 2 neplnohodnotné miestnosti. Neviem, ako to tam máte riešené, ale osobne by som do toho takymto sposobom nešiel.
Rozumnešie by bolo buď garáž trocha zapustiť pod úroveň terénu tak, aby tam vznikla aspoň tie 2 metre podchodná výška alebo tú izbu nad tým riešiť pri súčasnom stave a nejako rozumne tam zakomponovať tých 5 schodov, ktoré ti tam vychádzajú (pri výške schodu 160mm a šírke 310mm).
Pri tej hornej miestnosti by som potom dal svetlú výšku minimálne 2,3m ideálne 2,5 - 2,8m. Treba brať do úvahy, že len podchodná výška zárubne je 2 metre (horný okraj zárubne má 2,1m čiže pri rovnom strope by sa ti tam ani zárubňa nevošla). Ďaľšia vec je objem miestnosti kôli vzduchu - ak by sa tam malo spať a umiestnenie svietidla (jedine ploche svietidlo, aby si si hlavu nebuchal, ktore ti bude pražiť do očí, keď uvažujeme s výškou dospelého muža v priemere niekde okolo 180cm).

Inak rozmery tej garáže sú naozaj 3,3 x 205m? To bude preklep, však? :)

Tiež si zisti, že či na tento druh stavby potrebuješ stavebné povolenie, alebo máš iba ohlasovaciu povinnosť. Pretože ak budeš musieť vybavovať povolenie, tak tá 1,5m miestnosť bude problém.
peceman
Medium Star
Medium Star

hej, bol to preklep, je to 2,5 a nie 205 :D úprimne, načo presne to bude použité, či nejaká takzvaná "hosťovská izba" alebo čo- nejde totiž o môj dom, ale dom známych ktorý ma poprosili či by som nevedel niečo pozisťovať- chcel som na nejakých stránkach- viem že napr. cena strechy sa tak dá vypočítať- v nejakých internetových firmách so strechami- ale celá nadstavba, nenašiel som :)
tá garáž pod tým, tá nemusí byť vyššia, ako som vravel, chodia tam 3 krát do roka a skladujú tam iba cez zimu myslím že hadice na polievanie a tak- majú veľkú záhradu :)

čiže presné počty- ako je to na centimeter vysoké, aké by to malo byť vysoké, aký by mala byť strecha, to mi netreba, iba približnú cenu, akú tipuješ :) vďaka
mLuks
Addict
Addict

Príspevok od používateľa mLuks »

Frikso ti to napísal veľmi dobre. Najprv nech si zistia tvoji známi, či im na takúto nadstavbu bude treba stavebné povolenie (podľa mňa áno, no nie som si istý). Lebo ak áno, tak tiež si myslím, že tie výšky budú problém. Pretože je úplne jedno čo stačí tvojím známym, ak tu sú nejaké normy a typológia.

A približnú cenu? Chceš postaviť nový strop, steny a strechu. Z čoho? Proste ak nešpecifikuješ materiály, tak ti približnú cenu nepovie asi nikto. Jedine tak nejaký rozpočtár stavieb s 10 a viac ročnou praxou, ktorý už dokáže odhadnúť ceny na taký objem materiálov.
peceman
Medium Star
Medium Star

LuksKE napísal:Frisko ti to napísal veľmi dobre. Najprv nech si zistia tvoji známi, či im na takúto nadstavbu bude treba stavebné povolenie (podľa mňa áno, no nie som si istý). Lebo ak áno, tak tiež si myslím, že tie výšky budú problém. Pretože je úplne jedno čo stačí tvojím známym, ak tu sú nejaké normy a typológia.

A približnú cenu? Chceš postaviť nový strop, steny a strechu. Z čoho? Proste ak nešpecifikuješ materiály, tak ti približnú cenu nepovie asi nikto. Jedine tak nejaký rozpočtár stavieb s 10 a viac ročnou praxou, ktorý už dokáže odhadnúť ceny na taký objem materiálov.
to ako som napísal tie výšky, ja som to robil od "oka" čiže niekto môže byť rozdiel aj polmetra, ide mi iba o asi 3000€, asi 5 500 € a pod :) výška- tá by bola rovnaká ako výška stropu celého domu- totiž ten dom je na výšku asi ako s polovičným poschodím, pretože pivnicu má na polovicu pod zemou a na polovicu nad zemou... ale poviem im za tie povolenia :) dik obom
Frikso
Darca
Darca

Príspevok od používateľa Frikso »

Ak chces znamym dobre poradit, tak nech nestavaju predrazenu miestnost, v ktorej sa budes musiet pohybovat po styroch. Nech radsej garaz prerobia na izbu (maju iba ohlasovaciu povinnost) a na naradie nech kupia zahradny domcek v baumaxe. Lebo toto nedopadne dobre.
Tu sumu ti tu nepovie nikto, pokial nebudes vediet, aky typ stropu tam chcu mat, ako bude rieseny krov, z akych materialov sa budu tahat obvodove mury, akym sposobom sa tam bude riesit kurenie, kolko a akych okien tam bude atd..
wladas
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa wladas »

Frikso nepise zle. Ta "sopa" len zbytocne berie teplo z domu. Za celu zimu to spravi nemalu sumu.
peceman
Medium Star
Medium Star

ukážem to na tom najjednoduchšom obrázku- takto to z predu vyzerá, garaáž prerobiť na izbu nie je možné, z dôvodu že chcú mať vchod do izby z domu a nie z pivnice, to že bude brať teplo tá ich "šopa" viem, ale asi to majú vyriešené, s tým som aj ja počítal... cenu som nechcel s oknami, a pod. iba základ, materiál na steny, strechu+ práca- z akých materiálov, asi z tých najlacnejších :)
čo sa ešte týka strechy, tá ich má výšku, čo ja viem dva metre v najvyššom bode, nad tento kumbál chcú iba takú plošinku, aby voda stekala dole, čiže žiadne veľké veci, iba nad rovný postavený strop uchytiť pár trámov a tie osadiť škridlami, prípadne len nejakou krytinou :)
a teda oseknutie stropu bývalej garáže :D
Prílohy
bez_názvu.jpg
mLuks
Addict
Addict

Príspevok od používateľa mLuks »

tak ešte raz
ale chcel by som počuť iba takú približnú cenu tohto
iba približnú cenu, akú tipuješ
toto sa v stavebníctve nedá - strieľať a odhadovať náklady
cenu som nechcel s oknami, a pod. iba základ, materiál na steny, strechu+ práca- z akých materiálov, asi z tých najlacnejších
materiál na steny: Porotherm, Heluz, Liapor, Ytong, Ypor, Hebel, Porfix, Durisol (určo som dačo ešte zabudol) - sorry, nemam čas na to aby som robil cenový prieskum trhu, ktorý z nich je najlacnejší + hrubku nových stien si nedefinoval :)
strecha: nosná konštrukcia drevo či oceľ, krytina: plech, asfaltový šindel, škridľa hlinená či betonová
práca: hm, neviem - ale jeden program to vie, len tam potrebuješ aj konkrétne materiály a merné jednotky zadávať, a budeš mať rozpočet
btw: ten nový strop, ktorý chceš postaviť, opäť z čobu bude? železobeton, prefabrikáty či napr. od Porothermu? V prápade ŽB stropu ti treba rovno aj statika.
Toto sú proste veci, ktoré rozhodujú o cene. Ja ti teraz poviem, že 5000€ a keď s tým tvoji známi začnú, tak zistia že ešte nemajú ani strechu a tých 5000€ už niet.

V stavebníctve to nefunguje na princípe "Sluchaj Feri, idzem sebe postavic toto a toto, neznaš mi povedzic keľo by to stalo? Feri: "Ta, dumem, dumem, das šidzem tišíc."

Jediný spôsob ako tako určiť cenu bez konkretizácie materiálov je objemová kalkulácia. Ale aj tá by bola pri tomto prípade totálne od brucha.

//autoeditácia príspevku (11 Mar 2013, 19:20)
čiže, peceman ešte raz, prehnal som to cez CenkrosPlus

pomocou objemovej kalk. a rozpočtových ukazovateľov (RUSO) ako nadstavba bytovej jednotky a tiež nadsavba podkrovia mi vyšla cena v oboch prípadoch okolo 1400€ len za HSV (hrubá stavebná výroba, teda hrubá stava). Objem nadstavby 25m3 som dal ako 3,3mx2,5mx3m (3m celková výška - určil som si sám). Pozor! Nie je v tom zahrnuté búranie ani nový strop. (RUSO sa meniť nedajú)
Túto objemovku ber ako dosť podcenenú, a vôbec objemovky sú len pre predstavu - neriaď sa ňou! Máš veľmi špecifický prípad a ani program, ktorý je na to stvorený neráta s niečim takým, v praxi ojedinelým.

Bez konkrétnych rozmerov jednotlivých častí (lepšie by sa vypočítal obostavaný priestor), prípadne bez konkretizácie vyššie vypísaných vecí, sa nič lepšie vykúzliť nedá.
hojko
Site Admin
Site Admin
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa hojko »

...a nezabudnite k tomu pripocitat nejake to kurenie, okno...
Napísať odpoveď