Kde zacat?

Programovacie jazyky, rady, poradňa...
16DodgE16
Amateur
Amateur

Kde zacat?

Príspevok od používateľa 16DodgE16 »

Rozhodol som sa naucit nejaky ten programovaci jazyk. Pozeral som hlavne Python na Codecademy:

Kód: Vybrať všetko

http://www.codecademy.com/
(cital som, ze pre zaciatocnikov je lahsi)
Som niekde na 45% (za 4 dni). Ale mam problem s prekladom do slovenciny. V poslednych lekciach sa mi zacinaju pliest "list" a "dict" a pod. Prelozit si to prelozim, ale nie vzdy pochopim zadaniu. Naviac raz je to "value", druhy raz "parameter", treti raz "argumet"...
Je nejaky tut v ceskom, popr. slovenskom jazyku? Co som zatial pozeral sk/cz, tak sa vzdy skakalo zo "zaciatocnickych" veci k pokrocilym. A malokedy bolo vysvetlene preco je to tak. Na Codecademy to bolo pekne rozpisane od najjednoduchsich veci, cez ich funkciu.

Je este nejaky podobny jazyk pre zaciatocnika?
lowmanek
Light Professional
Light Professional
Používateľov profilový obrázok

Re: Kde zacat?

Príspevok od používateľa lowmanek »

Ja by som Python moc pre zaciatocnika nevidel...
Vediet zakladne pojmy - argument, parameter, operand, atd. je proste povinnost...
Ja zacinam s jazykom C (Herout), ini s Pascalom. Moj novy objav je tiez www.liahen.ksp.sk
16DodgE16
Amateur
Amateur

Je mi jasne, ze to je povinnost, ale zatial na ziadnom sk/cz som nenasiel vysvetlenie a na Codecademy sa stale pouziva nieco ine.
Skusim este ten Pascal. Nieje este nieco podobne codecademy? Tam je len javascript, python, html... C++, Pascal alebo hocico ine (mna znamejsie) tam nie je - aby som sa na to aspon pozrel.
aacid
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa aacid »

python vobec nie je zly jazyk pre zaciatocnika, principy oop sa v nom naucit rovnako ak nie lepsie ako v inych jazykoch, je jednoduchy a velmi rychlo s nim mozes zacat robit zaujimave veci (na rozdiel od c, c++)...

ked budes vediet "ako" programovat, tak z pythonu na c++, c# alebo javu prejdes rovnakou rychlostou akou by si presiel z niecoho na python.
xadman
Medium Star
Medium Star

Príspevok od používateľa xadman »

16DodgE16 napísal:V poslednych lekciach sa mi zacinaju pliest "list" a "dict" a pod.

list = [value, value, value]
dict = { "key" : "value", "key2" : "value2"}
a potom z listu volas jednotlive udaje pomocou list[pozicia] a z dictu dict["key"]

a dobry tutorial na python je aj http://www.learnpython.org/
jorg22
Medium Professional
Medium Professional
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa jorg22 »

aacid napísal:python vobec nie je zly jazyk pre zaciatocnika, principy oop sa v nom naucit rovnako ak nie lepsie ako v inych jazykoch, je jednoduchy a velmi rychlo s nim mozes zacat robit zaujimave veci (na rozdiel od c, c++)...

ked budes vediet "ako" programovat, tak z pythonu na c++, c# alebo javu prejdes rovnakou rychlostou akou by si presiel z niecoho na python.
Je pravda ze v pythone skor spravi nejaku uzitocnu aplikaciu, ale podla mna je pre zaciatocnika lepsie C. Lebo sa tam nauci tie najzakladnejsie zaklady ako funguje programovanie. Da sa programovat aj bez tych zakladov ale potom moze narazit na problemy, ktore nebude vediet vyriesit lebo nebude mat sajnu ako to funguje.
aacid
Hardcore addict
Hardcore addict

ktore su tie "najzakladnejsie zaklady programovania", ktore sa v pythone nenauci?
jorg22
Medium Professional
Medium Professional
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa jorg22 »

Napriklad ako funguje sprava pameti, python je vyssi programovaci jazyk kde sa o take veci nestaras.
aacid
Hardcore addict
Hardcore addict

no a prave preto je to pre neho jednoduchsie sa ucit v pythone, potom prejst na nejaky iny vyssi programovaci jazyk (c#, java) a je sanca ze pre svoje potreby spravu pamate nebude musiet nikdy v zivote riesit.

z vlastnej skusenosti (chodim na externu skolu, su tam so mnou ludia co v zivote neviteli ani html), viem ze zo zaciatku to moze byt velmi narocne ucit sa zakladne algoritmy, syntax jazyka a este do toho davat pozor na taketo low-level veci, ktorym ani poriadne nerozumie.

zrovna ta sprava pamate je nieco navyse podla mna. tiez nemusis vediet ako funguje motor aby si sa naucil soferovat...
Numline1
Light Professional
Light Professional

Príspevok od používateľa Numline1 »

V Pythone v podstate pises pseudokod a ono to uz vo vysledku nejako funguje, cize na zaciatok nie je uplne zly, ale urcite by som pridal aj nejake low level jazyky.
16DodgE16
Amateur
Amateur

xadman napísal:

list = [value, value, value]
dict = { "key" : "value", "key2" : "value2"}
a potom z listu volas jednotlive udaje pomocou list[pozicia] a z dictu dict["key"]

a dobry tutorial na python je aj http://www.learnpython.org/
Vdaka za web, urcite ho pozriem ;)

Ake su low-level jazyky? Na Codecademy su: HTML, JavaScript, Python, jQuery, Ruby, APIs. Je to nieco z toho?
Pnr
Light Star
Light Star

Príspevok od používateľa Pnr »

My sme v skole (Stredna) mali pascal, na vyske sme sli na Javu. Ak chces zacat je v podstate jedno v akom jazyku budes pisat. Dolezite je naucit sa spravne algoritmicky mysliet. Bez toho nenapises nic.
Ked to s ucenim myslis vaznejsie je fajn skusat rozne sutaze (napr. http://palma.strom.sk/).
BX
Addict
Addict

Príspevok od používateľa BX »

16DodgE16 napísal:Ake su low-level jazyky? Na Codecademy su: HTML, JavaScript, Python, jQuery, Ruby, APIs. Je to nieco z toho?
Nie, ani jedno. low-level je assembler a dnes hlavne C (čo je len prerastený assembler)
16DodgE16
Amateur
Amateur

Skusim pozriet ten Assembler.
V skole sa uci Pascal, ale to sa v podstate vyucuje vsade, chcel som nieco ine.
aacid
Hardcore addict
Hardcore addict

nepozeraj assembler, prosim ta, urcite!!!

assembler na 99% nebudes potrebovat nikdy v zivote (pokial nechces crackovat hry), ked uz chces ozaj nejaky low-level jazyk, tak to c-cko potom...

chudaka chlapca tu uplne dopletiete...
BX
Addict
Addict

Príspevok od používateľa BX »

aacid napísal:chudaka chlapca tu uplne dopletiete...
Noa? Aspoň sa dozvie čo najviac :D
aacid napísal:assembler na 99% nebudes potrebovat nikdy v zivote (pokial nechces crackovat hry)
Alebo ho chytí hardware a bude robiť s mikrkontrolérmi, nejaké ovládanie, robotika a podobné srandy. Tu sa tiež síce (väčšinou) nepíše priamo v assembleroch, ale musíš pri tom vedieť, ako pracuje CPU a to je ono :)
16DodgE16
Amateur
Amateur

Ide mi cisto o software.
Skusim najprv Assembler, potom to C. Medzitym sa pokusim dokoncit Python. Uz sa tesim... :lol:
rochedo
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa rochedo »

Do Assembleru sa nepustaj, lebo ta hned prejde chut do kodenia. Zacni najprv C-kom alebo Pascalom. Skus najprv zohnat knizku http://www.martinus.sk/?uItem=74741, a potom sa ti zide aj toto: http://books.google.sk/books/about/Algo ... edir_esc=y
16DodgE16
Amateur
Amateur

Takze rekapitulacia:
1. Zacat s C#
  • Precitat knihu
2. Dokoncit Python
3. Zacat sa ucit C++ / Java
Spravne som pochopil? :)
K tej knihe. Na nete som zatial nasiel len tuto:

http://www.martinus.sk/?uItem=1486
Moze byt aj tato? Prijde mi to to iste.
rochedo
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa rochedo »

Bolo ti povedane ze mas zacat s nejakym low-level jazykom. C# a Java/ C++ su objektovo orientovane a su to jazyky vyssej urovne. Zacni s Pascalom / C. (Je rozdiel medzi C a C# / C++).

Ta knizka to je to iste akurat tusim starsie vydanie.
Napísať odpoveď